Pārtrauc maksāt procentus bijušajiem ''Parex'' akcionāriem • IR.lv

Pārtrauc maksāt procentus bijušajiem ”Parex” akcionāriem

22
Foto: Jānis Saliņš, F64

Līdz valsts aizdevuma atmaksai Kargins un Krasovickis nesaņems arī citus ieguldījumus

Problemātisko aktīvu pārvaldītājs “Reverta” (iepriekš “Parex banka”) kopš jūlija ir pārtraukusi maksāt procentus par subordinētajiem aizdevumiem bankas bijušajiem īpašniekiem, otrdien vakarā vēstīja Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums “Panorāma”, ziņo Delfi.lv.

Pēc raidījuma ziņotā, atbilstīgi izmaiņām likumā valsts atbalstu saņemošai kapitālsabiedrībai līdz brīdim, kamēr valsts ieguldījums ir atmaksāts, ir aizliegts atmaksāt citus aizdevumus vai procentus par tiem, tādēļ bijušie “Parex bankas” akcionāri vairs nesaņems ne tikai procentu maksājumus, bet arī pašas aizdevumu pamatsummas, no kurām pirmie 15 miljoni eiro bija jāatmaksā nākamgad.

“No likuma stāšanās spēkā šī gada 1.jūlijā mēs pārtraucam procentu maksājumus atbilstīgi likumam. Līdzīgi kā līdz šim “Reverta” ir ievērojusi likumu maksājot, tā šobrīd “Reverta” ievēro likumu nemaksājot,” raidījumam sacīja “Reverta” valdes priekšsēdētāja Solvita Deglava.

Savukārt bijušo “Parex bankas” akcionāru – Valērija Kargina un Viktora Krasovicka – advokāts Uģis Grūbe paudis, ka jaunā norma likumā iestrādāta ”pēkšņi un paklusām” un bankas bijušie akcionāri ar šādu valsts soli nesamierināsies.

Grūbe minēja, ka jaunais likums nonācis pretrunā ar Kredītiestāžu likumu, kurā norādīts, ka šāda kārtība būtu attiecināma tikai uz uzņēmumiem, kam valsts sniegtu atbalstu nākotnē. “Mūsu attiecības ar valsti regulē ieguldījumu līgums, pamatojoties uz kuru valsts pārņēma banku. Ja šobrīd daži politiķi domā, ka viņi pirms vēlēšanām ir guvuši punktus cīņā pret oligarhiem, tad patiesībā var būt jebkurš viņu vietā, un secinājums ir, ka valsts nav uzticams līgumu partneris. Vienā brīdī var izdomāt, ka līgums ir jāmaina,” klāstīja Grube.

Aģentūra BNS atgādina, ka “Reverta” par subordinētajiem aizdevumiem, kas ir saistīti ar bankas bijušajiem īpašniekiem, 2013.gadā samaksāja kopumā 2,1 miljonu latu (2,99 miljonus eiro), savukārt 2012.gadā – 2,3 miljonus latu (3,27 miljonus eiro).

“Parex”, kas tobrīd bija otra lielākā Latvijas banka, 2008.gada rudenī lūdza valdības palīdzību, lai izvairītos no finanšu problēmām, kas bankai draudēja rasties pasaules finanšu krīzes dēļ. Lai atbalstītu banku, valdība 2008.gada 8.novembrī pieņēma lēmumu kļūt par “Parex bankas” kontrolpaketes īpašnieci, iegūstot 51% bankas akciju no tās lielākajiem akcionāriem Kargina un Krasovicka. 3.decembrī valdība ārkārtas sēdē jau nolēma pārņemt 84,83% “Parex bankas” akciju, papildus jau iepriekš pārņemtajam 51% bankas akciju iegūstot arī Karginam un Krasovickim atlikušos 34% akciju.

Savukārt 2010.gada 1.augustā beidzās “Parex bankas” operacionālās sadalīšanas process. Valdība 2010.gada martā pieņēma lēmumu par “Parex bankas” restrukturizācijas modeli, nodalot daļu aktīvu jaunā bankā. Atbilstoši restrukturizācijas modelim no “Parex bankas” tika izdalīta daļa aktīvu un izveidota jauna banka “Citadele”. “Parex banka” kopš 2010.gada augusta vairs nesniedz bankām raksturīgos pakalpojumus un tās darbība pamatā ir saistīta ar kredītportfelī esošo problemātisko aktīvu izstrādi: kredītu restrukturizāciju, parādu piedziņu un nekustamo īpašumu pārvaldīšanu.

Finanšu un kapitāla tirgus komisija 2012.gada 15.martā nolēma anulēt ”Parex bankai” izsniegto licenci kredītiestādes darbībai un atļāva bankai veikt reorganizāciju, pārreģistrējot to par komercsabiedrību, kuras darbība nav saistīta ar kredītiestādes darbību. Kopš 2012.gada maija “Parex banka” pārtapusi par uzņēmumu ar nosaukumu “Reverta”.

Komentāri (22)

Anna Gaigule 16.07.2014. 10.38

Daudzi biznesmeņi (diemžēl, ne bez pamata) uzskata, ka mūsdienu tirgus ekonomikas pamatideja ir: “peļņu kapitalizē, zaudējumus socializē”.

Ja nu kādam nepaveicas, un liek dalīties arī zaudējumos, tad, protams, rodas jautājums: “kāpēc man, bet ne viņam?”.

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu