Alkoholu nakts laikā piedāvā iznomāt • IR.lv

Alkoholu nakts laikā piedāvā iznomāt

15
Ilustratīvs foto: Kaspars Krafts, F64.

Veikli darboņi Bauskā atrod iespēju apiet likuma ierobežojumus

Kaut arī alkoholisko dzērienu tirdzniecība Latvijā nakts stundās aizliegta, Bauskā veikli darboņi atklājuši likuma “caurumu” un piedāvā alkoholu naktī iznomāt, vēsta laikraksts “Diena”, atsaucoties uz reģionālās avīzes “Bauskas Dzīve” novērojumiem un eksperimentu.

Jaunais pakalpojums Bauskā sākts Kantrimūzikas festivāla laikā, pa ceļam uz koncertu tika dalītas reklāmas lapiņas, notikumus atstāsta aģentūra LETA. Reklāmas uzlīmes redzētas arī uz auto. ”Bauskas Dzīves” uzrunāti, vairāki iedzīvotāji zvanīja uz reklamēto tālruņa numuru, interesējās par pakalpojumu un pieteica pasūtījumu.

Alkohola “nomas” pārstāvis, sazvanīts pa telefonu, iepazīstina ar sevi kā firmas “Alcoclub” darbinieku un norāda, ka uzņēmums strādā tikai no desmitiem vakarā līdz astoņiem rītā – laikā, kad alkohola tirdzniecība ir aizliegta. Žurnālista eksperimentā lūgts ruma “Casino” litra pudeli piegādāt Jauncodē pie Bauskas. Tas maksā 25 eiro.

Pakalpojuma nosacījums – ja līdz astoņiem rītā nomātā prece netiek izmantota, var izsaukt pakalpojuma sniedzēju, atdot tieši to pašu pudeli un saņemt atpakaļ naudu. Ja nomas priekšmets ”izmantots” un nav atdodams atpakaļ neskarts, ķīlas nauda netiek atdota. Maksa par pakalpojumu Bauskas robežās ir 2 eiro, uz 25 kilometrus attālo Iecavu – 5 eiro. Firma piekrīt preci vest arī uz Jelgavu, tādā gadījumā par piegādi jāšķiras no 15 eiro.

Bauskas novada domes Sabiedriskās kārtības nodaļas vadītājs Dzintars Lenbergs, atsaucoties uz Ministru kabineta oteikumiem, skaidrojis, ka uzlīme uz privātpersonas auto nav uzskatāma par mobilo reklāmu un tās izvietošana ar pašvaldību nav jāsaskaņo. Automašīnu stāvlaukumā, ielas malās arī šāds auto drīkst stāvēt neierobežotu laiku.

Savukārt Valsts policijas Bauskas iecirkņa priekšnieks Ainars Stankevics uzsvēris, ka policija vēro šo “biznesu” un personas, kas to īsteno.  Valsts policijas pārstāve Inga Būgaine pēc pāris dienā pavēstīja, ka
veiklajiem darboņiem  draud naudas sods. Policija pēc kontrolpirkuma veikšanas ir sākusi administratīvo lietu, un uzņēmumam var uzlikt naudas sodu vairāku simtu eiro apmērā.

Valsts policija un Valsts ieņēmumu dienests atgādina, ka saskaņā ar Civillikumu lietas, ko nevar lietot citādi kā vien patērējot, nevar izīrēt.  Uzreiz pēc tam, kad Bauskā parādījās reklāmas bukleti un automašīna, uz kuras virsbūves bija izvietota informācija par iespēju nomāt alkoholu naktīs, Bauskas policijas iecirkņa darbinieki sākuši pārbaudi. 14.jūlija vakarā, policisti veikuši kontrolpirkumu un paskaidrojumu sniegšanai iecirknī nogādājuši alkohola piegādātāju – kurjeru.

Policija sākusi administratīvo lietvedību par ar akcīzes nodokli apliekamo preču aprites noteikumu pārkāpšanu, kā arī par čeka neizsniegšanu. Likumā par pirmo pārkāpumu juridiskām personām paredzēts naudas sods no 70 līdz 7100 eiro, bet par čeku neizsniegšanu paredzēts līdz 200 eiro liels naudas sods.

Komentāri (15)

Ieva 14.07.2014. 11.43

Un šie darboņi ir daudz godīgāki par točķām, jo ievēro likumus. Protams, ezim skaidrs, ka tikai formāli.

Bet tomēr to ievēro, kamēr to nedara krutkas tirgotāji.

Un, visdrīzāk, puritāņi šo iniciatīvu nospiedīs, kamēr točķu adreses joprojām zinās visi, izņemot ciema policistu… Točku kustība Latvijā ir nopietna un nesatricināma..

P.S. Vienmēr esmu teicis, ka alkohola tirdzniecības laika ierobežošanas likums ir muļķīgs, jo ir neizpildāms. Te ir vēl viens pierādījums. Nekas tādas nebūtu iespējams, ja alkoholu drīkstētu visu nakti tirgot oficiāli…

+5
0
Atbildēt

0

silvija_vitina 14.07.2014. 14.13

Problēam nav tā, vai likums tiek “formāli apiets”. Problēma ir tā, ka zem likuma burta ir pazudusi būtība, veselā saprāta princips. Un ne tikai attiecībā uz alkoholu. Uz ļoti daudzām lietām.

Ar likuma burtu var piesegties ušmeriks, tirgojot kva-kva ūdeni, lai gan labi apzinās, ka pārsniedz savas kompetences robežas.

Ar likuma burtu var piesegties Bāriņtiesa, atņemot mātei bērnu uz apšaubāmas denuncijas pamata.

Ar likuma burtu var piesegties nodokļu maksātāju naudas izšķērdētāji, lembergi, kargini, šķeles un visādi kvaukšķi.

Par likuma burta interpretācijas nospiedošo pārsvaru pār VESELO SAPRĀTU var runāt visās jomās. Un manuprāt, tas nav jautājums par likuma kvalitāti. lai gan daudzos gadījumos arī kvalitāte, protams, ir, khm… ne īpaši…

Un tomēr, galvenā problēma ir attieksmē. Attieksmē lasīt starp rindām, nevis ievērot veselo saprātu. Varbūt tiem, kuriem dota vara kontrolēt likuma ievērošanu, veselā saprāta nemaz NAV? Vai aizzīmogots ar kādu aploksnīti?

+4
0
Atbildēt

1

    Ieva > silvija_vitina 14.07.2014. 16.33

    Ierēdnim būtu jābūt lēmumu pieņēmējam, nevis burta kalpam. Diemžēl mūsu sistēma spiež būt burta kalpam, savukārt, neviens likums nekad un nekur neaprakstīs visas nianses.

    0
    0
    Atbildēt

    0

ILZE 14.07.2014. 12.47

Ķīps

Būtu iedarbīgs, ja policisti spētu tikt galā ar točkām un iznomātājiem

______________________

Ko nu par policiju, tā 100% ir kremļa sulaiņu, RP/V un SC pakļautībā.

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu