Debates par OMD noved pie jautājuma par patriotisko audzināšanu • IR.lv

Debates par OMD noved pie jautājuma par patriotisko audzināšanu

34
Zemessardze šogad saņēma jaunus tērpus un arī zābakus. Foto: Evija Trifanova, LETA
Māra Miķelsone

Saruna par Latvijas pilsoņu brīvībām un atbildību par valsti būtu jāturpina plašāk, noslēgumā secina Ir.lv debatētāji

Līdzsvars starp pilsoņu brīvībām un pienākumiem patiešām Latvijā ir izjaukts, taču diezin vai to efektīvi spēs atjaunot obligātais militārais dienests (OMD), par kura iespējamu atjaunošanu šonedēļ portālā Ir.lv debatēja ziņu aģentūras LETA valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Barkāns un Ārlietu ministrijas padomnieks Veiko Spolītis.

Šodien debates slēdzam, bet secinājumi pēc šīs diskusijas ir – jāturpina saruna sabiedrībā gan par mūsu pienākumiem pret valsti un tās drošību, gan izglītības sistēmas trūkumiem, kuri kā īlens no maisa lien laukā arī šajā sarunā.

Debatētāji ir vienisprātis, ka jāstiprina Zemessardze un Jaunsardze. Spolītis norāda, ka „debašu laikā minēju kuluāru sarunās teikto par iespējami obligāto Jaunsardzes apmeklējumu visās Latvijas skolās, kas noteikti vairotu visu Latvijas pilsoņu pienākuma apziņu un izpratni par Latvijas aizsardzību. Bez attiecīga finansējuma tas nav izdarāms”.

Viņš arī norāda, ka „Kremļa revanšisma atklātā politika no 2013.gada un Ukrainas notikumu atblāzmā Latvijas drošības jautājums ir kļuvis akūts, un patlaban Zemessardzē ir novērojams nepieredzēts brīvprātīgo pieplūdums”.

Barkāns teic, ka diskutējot, „mēs sākam apzināties – cilvēku patriotisms ir vienīgā valsts drošības ķīla”. Viņam piekrīt arī Spolītis, norādot, ka līdzsvars Latvijas sabiedrībā starp tās liberālajām brīvībām un pienākumiem tika izjaukts, un „šeit akmens metams līdz 2009.gadam „valdošo” politiķu dārziņā”. Tomēr viņš šaubās, vai OMD ļaus to efektīvi sasniegt, „jo izpratne par brīvībām un pienākumu socializācija sabiedrībā aizsākas ģimenē, skolā vai baznīcā”.

Spolītis arī norāda, ka „NBS, policijai, VUGD, robežsargiem, sabiedriskajiem medijiem un mūsu drošības dienestiem būtu jāstrādā sazobē, jo to spējas strādāt profesionāli noteiks gan iedzīvotāju pārliecību par savu drošību, gan arī pasargās no ārēja apdraudējuma”.

Visas debates par OMD varat lasīt un paši iesaistīties šeit.

 

Komentāri (34)

Ieva 11.07.2014. 12.31

Urrāpatriotisms noved pie pretējas reakcijas (tas, ko dara Parādnieks, Iesalnieks & Co). Patriotisms īstenībā ir ļoti piezemēts, un praksē nozīmē trīs lietas 1) strādāt Latvijai, un maksāt tai nodokļus. 2) piedalīties valsts pārvaldē- tas ir- iet vēlēt. 3) būt lojālam pret valsti, tas ir ievērot tās likumus, un būt godīgam pret sevi, ģimeni un sabiedrību (daži to sauc par kristīgo morāli, kaut gan ar kristietību tam maz sakara). Un te nu arī ir blakus secinājums – šajos trijos punktos nav nacionālas segregācijas, nacionālists var būt patriots, bet patriotam nav jābūt nacionālistam. Tas ir tas, ko manuprāt, NA puišeļi nesaprot.

OMD radīs pretreakciju, un patriotisma samazināšanos, tā kā viss tas, kas ir obligāts, rada pretestību. Bez tam jau tagad knapi pietiek līdzekļu, lai kaut cik nodrošinātu profesionālo armiju, kur nu vēl papildus spēkus. Tas visdrīzāk nozīmētu, ka nepietiktu ne gultu, ne apģērbu, ne ieroču. Bez tam slikti apmācīti (gads vai pusotra) zaldāti var kalpot tikai par lielgabalu gaļu, jo jebkurš moderns ierocis, kaujas tehnika prasa profesionālu pieeju, kārtīgu apmācību Un ja tā, kādas tur papildus kaujas spējas…Kājnieki ir 20. gadsimta kara doktrīnas sastāvdaļa, ne 21., kur ir bezpilota lidmašīnas un radio vadāmi šāviņi. Ko dos ierindas mācību un šaušanu apguvis kājnieks pret automātisku ieroci, kas pārvietojas straujāk un reaģē ātrāk? Manuprāt, tie, kas grib atjaunot OMD, ir drusku no pagātnes..

Jā, igauņi, Ilvess un aizsardzības ministrs piesauc OMD, kā obligātu atribūtu mazai valstij. Bet vai varat iedomāties, ka oficiālas valsts amatpersonas teiks pretējo? “Mūsu valsts rīkojas nepareizi?”

Tas ir tāpat kā latviešiem, kas emigrējuši uz ārzemēm, ir jāķengā Latvija, jo pretējā gadījumā viņi zaudē pamatojumu tam, kāpēc ir emigrējuši.

Patriotisma izpausme var būt dienests zemessardzē, kur tas ir brīvprātīgi, un es esmu ar rokām un kājām par, lai zemessardze tiktu pastiprināta- gan finansiāli, gan morāli. Es esmu par to, ka profesionālajiem karavīriem pēc armijas ir jāsniedz priekšrocības (ASV, piemēram, nav jāmaksā mācību maksa augstskolās)

Es esmu bijis krievu armijā, kas bija obligāta. Rezultāts nebija patriotisma pieaugums pret Padomju Savienību- tieši otrādi. Iemācijos šaut, jā- un biju uz barikādēm.

Tagad, protams, viss ir savādāk. Bet mums ir liela 5. kolonna. Apmācīsim arī tos?

Un vispār jau mēs ratus jūdzam priekša zirgam. Laba fiziskā sagatavotība ir armijas priekšnoteikums, ne tās sekas. Patriotisms ir dzinulis formēt pašaizsardzības spēkus, ne otrādi. Gatavība partizānismam neizriet no militārām iemaņām, bet patriotisma līmeņa..

+18
-5
Atbildēt

1

    Signija Aizpuriete > Ieva 11.07.2014. 12.40

    —–Ķīps:”(..)OMD radīs pretreakciju, un patriotisma samazināšanos, tā kā viss tas, kas ir obligāts, rada pretestību.”

    ===============================================================================

    “Pareizais” domugājiens; – jo pilsonīšiem gribas,lai valstī viņiem būtu garantētas “tiesības”, bet “pienākumi” izpaliek. Nāksies pilsonīšiem arī brīvvalstī apjēgt PSRS laikos nesaprasto:

    “Eksperti: par nodokļu nemaksāšanu jāparedz pat cietumsods”

    http://cesis.pilseta24.lv/zinas/101/308979?tab=main

    0
    -1
    Atbildēt

    0

ligakalnina 11.07.2014. 12.04

Tā patriotiskā audzināšana NA izpratnē būtu Parādnieks, kurš tagad apmeklēs nevis vienu, visus bērnudārzus ar tiem dzelžiem?

Vai tā patriotiskā audzināšana un tāda īsta patriotisma izpausme būtu Lemberga pilnībā nopirktā Bērziņa uzspiešana par TM iepr. Saeimā no NA un Dzintara puses, vai arī normāla ministra Bordāna novākšana un Brokas uzspiešana, kurai pat pielaide valsts noslēpumiem nav, vai, varbūt, apmaksātas valdības šantāžas kāda intersēs, protams, patriotiskā mērcē?

“Batkas” ( Lukašenko) metožu cildināšana, ksenofobiskie un homofobiskie Iesalnieka, Parādnieka, utt., komentāri soc. tīklos?

Grende, kura bez konkursa iedeva savam ģimenes draugam miljonu vērtu valsts pasūtījumu, un mēģināja likvidēt valsts atbalstu latviešu kultūrai?

Blēdis Lūsis, jau vienreiz pieķertais, MNA lobists, kā “pelēkais kardināls” NA, Bērziņš kā lokomotīve, Muižnieces “patriots” Rasnačs, arī pieķerts pie rociņas?

Labi, neatkāsrtošos simto reizi.

Patriotiskā audzināšana nav tad, kad blēdis un politbiznesmenis, kas patriotismu izmanto tikai savam politbiznesam, sāk mācīt pārējos, kā vajag mīlēt Dzimteni, bet, kaut kas daudz sarežģītāks un smalkāks, un sliktākais, ko var izdarīt, uzticēt to NA, kurai tam nav ne morālas tiesības, ne arī pietiekamais intelekts, patriotisms, patriotiskā audzināšana un patri0tiskā muldēšana nav viens un tas pats.

+18
-10
Atbildēt

11

    Ojārs > ligakalnina 11.07.2014. 12.18

    Pareizi darīsi, tāpat neko jaunu nepateiksi. Jo vispār jau nav ko teikt, tikai nepamatotas frāzes un Ozoliņa “komentāru” pārstāstus… :)

    //////////////

    dzeris: Labi, neatkāsrtošos simto reizi.

    +5
    -12
    Atbildēt

    0

    inta_s > ligakalnina 11.07.2014. 15.26

    ” V, vismaz, nav tik liekulīga ”

    Vienotiba teica ka savejos bez konkursa neliks valsts uznemuma valdes, bet ta bija liekuliga melosana jo Rigas Lidostas valde ielika bez konkursa Domrovska biroja vaditaju.

    +5
    -11
    Atbildēt

    0

    Alise > ligakalnina 11.07.2014. 12.11

    Dzeri, jums nav apnicis murgot un izplatīt visādus izdomājumus un savas fantāzijas?

    +9
    -14
    Atbildēt

    0

    ILZE > ligakalnina 11.07.2014. 12.34

    dzeris49

    Tā patriotiskā audzināšana NA izpratnē būtu Parādnieks, kurš tagad apmeklēs nevis vienu, visus bērnudārzus ar tiem dzelžiem?

    _______________________

    Nav jau visiem, ka taviem senčiem, kas var izstāstīt jaunai paaudzei varoņsāgas par sievietēm nogrieztām krūtīm, uz durkļiem uzdurtiem zīdainīšiem, dzīvi sadedzinātiem sirmgalvjiem un mājās pārvestiem čemodāniem “trofeju”.

    +6
    -11
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 11.07.2014. 12.47

    Tad jau vajadzētu paskatīties uz iemesliem,kāpēc latviešiem jābēg no Latvijas,atstājot tukšus īpašumus…vai jāpārdod krieviem un ķīniešiem.

    +8
    -12
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 11.07.2014. 12.39

    Un ja nu ģimenē patriotismu neaudzina,bet valsts iztirgo īpašumus krieviem un ķīniešiem?Vienotība liekuļo,ka ir par valsts uzplaukumu.

    +7
    -10
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > ligakalnina 11.07.2014. 12.30

    Un kam tad var uzticēt patriotisko audzināšanu?Varbūt Vienotībai,kuras vadīšanas laikā cilvēki joprojām turpina mukt no Latvijas,bet īpašumus par uzturēšanās atļaujām izandalē krieviem un ķīniešiem?

    +10
    -12
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 11.07.2014. 12.43

    Par to īpašumu iztirgošanu vairs dzirdēt negribu, protams, būtu labāk, ja tie īpašumi stāvētu tukši un, pamazām, sabruktu, patīk vai nepatīk, dzīvojam globālā pasaule, tu arī vari aizbraukt jebkur, un iegādāties tur īpašumus.

    +8
    -9
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 11.07.2014. 12.28

    Ozoliņa komentāros ir visi fakti, tāpēc, tiešām neatkārtošos, un, nav jau nozīme, jo NA elektorāts tic savai “sirdij”, nevis faktiem.

    +12
    -9
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 11.07.2014. 12.14

    Tās visas ir pierādītas lietas, netaisos tās kārtējo reizi atkal pierādīt, tā ka es neko nemurgoju, izskatās, tu esi no tiem, kas nevis zina, bet, “tic” savai NA, un visu, ko nezina, vai kas neideras viņa uzskatos par NA, uzskata par murgiem, tātad, īsts NA elektorāts, iespējams, savas jaunības, neinformētības, vai kāda cita iemesla dēļ.

    +13
    -10
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 11.07.2014. 12.36

    Ēriks – patriotisms jāaudzina ģimenē katram, un politiķiem un valstij tas jādara ar saviem piemēriem un strādāšanu valsts labā, nevis ar lozungiem, ienaidnieku meklešanu, utt., kā tas notiek Krievijā.

    Un, ja salīdzina V un NA, tad V, vismaz, nav tik liekulīga partija, un neizmanto patriotismu savam politbiznesam, nemaz nerunājot par visu pārējo.

    +11
    -7
    Atbildēt

    0

Aivars Krauklis 11.07.2014. 13.49

„…Debatētāji ir vienisprātis, ka jāstiprina Zemessardze…” – ar naudas (paša nepelnītas) pārdali, ar citu „patriotisko audzināšanu” vai tikai ar muti? Varbūt kāds var arī ar personisko piemēru (tas būtu visvieglākais, bez kā pārējie saukļi zaudē ticamību)

+12
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu