„Amnesty International”: Austrumukrainā cilvēki tiek nolaupīti un spīdzināti • IR.lv

„Amnesty International”: Austrumukrainā cilvēki tiek nolaupīti un spīdzināti

34
Ukrainas armijas pretterorisma operācija Mariupolē jūnija vidū. Foto: EPA/LETA

Cilvēktiesību organizācija sagatavojusi ziņojumu, kurā cilvēku nolaupīšanā vaino abas karā ierautās puses

Starptautiskā cilvēktiesību aizstāvības organizācija „Amnesty International” publiskojusi datus par nolaupīšanām, spīdzināšanām un cilvēku piekaušanām Austrumukrainā. Šādi pret protestējošiem un arī žurnālistiem vēršas Krievijas atbalstītie teroristi, vēsta BBC.

Savā ziņojumā organizācija apkopojusi simtiem gadījumu, kad nolaupīti cilvēki. „Lielākā daļa nolaupīšanu ir uz bruņoto separātistu sirdsapziņas. Viņu upuri bieži tiek nežēlīgi piekauti un mocīti,” stāsta „Amnesty International” Eiropas un Centrālāzijas nodaļas direktors Deniss Krivošejevs.

Pēc viņa teiktā, cikvēktiesību aizstāvjiem ir pierādījumi tam, ka cilvēkus nolaupot arī Ukrainas varas atbalstītāji, tomēr šādu gadījumu esot maz.

Organizācija apgalvo, ka vairākums nolaupīšanu notiek politisku motīvu dēļ. Taču esot gadījumi, kad cilvēkus nolaupa, lai iegūtu izpirkumu.

Pēc AI datiem, ANO misija, kuras uzdevums ir noskaidrot cilvēktiesību ievērošanu Ukrainā, pēdējo triju mēnešu laikā fiksējusi 222 cilvēku nolaupīšanas gadījumus.

Saskaņā ar Ukrainas Iekšlietu ministrijas ziņām, kopš aprīļa līdz pat jūnijam nolaupīti ap 500 cilvēku.

AI savā ziņojumā apraksta arī konkrētus spīdzināšanas un piekaušanas gadījumus, kuros cietuši reģiona iedzīvotāji. Tā kāds 19 gadus vecs jauneklis Saša ticis nolaupīts Luganskā. Jaunekli bruņotie nolaupītāji 24 stundas situši ar „kulakiem, krēslu, visu, kas pagadījies pie rokas”.

Organizācija stāsta arī par 16 gadus veco Vladislavu, kuru nolaupīja pēc tam, kad viņš internetā bija ievietojis video, kurā bija parādītas Ukrainas armijnieku darbības Mariupolē. Pēc jaunieša stāstītā, maskēti ļaudis viņu spīdzinājuši un piekāvuši, pēc tam ierakstījuši video, kurā viņam un „viņam līdzīgajiem” piedraudējuši, bet vēlāk puisis esot piespiests uzrakstīt „aicinājumu Ukrainas tautai” un izkliegt nacionālistiskus lozungus.

„Amnesty International” esot zināmi aptuveni 100 gadījumu, kad cilvēkus vardarbīgi ieslodzījuši dažādi bruņoti grupējumi, turklāt vairākums no šiem upuriem ziņojuši par spīdzināšanu.

 

Komentāri (34)

Janka, Janic 11.07.2014. 11.10

tas viss uz krievu fašistu sirdsapziņas ….krievi jau taa riikojaas pat pirmajaa pasaules karaa , guustekņus spiidzinaaja un peectam nomaitaaja , par veelaako karu epizodeem jau vispaar nav ko runaat.

+4
0
Atbildēt

0

ligakalnina 11.07.2014. 09.41

Izskatās, Austrumukrainā, Doņeckā, visi tie, kas balsoja par Lugandu un skraidīja ar kolorado un krievu karogiem, beidzot, varēs pierādīt savu uzticību Doņackas republikai.

Strelkovs ar Girkinu un pārējie teroristi izsludinājuši vispārējo mobilizāciju, visiem vīr. no 18 – 55 g. jāstājas Lugandas armijā un jākaro par Lugandu, kas izvairīsies – tiesās pēc karalaika likumiem.

Daudzi mēģina laaisties lapās, bet, ķerot uz ielām, sēdinot ārā no vilciena, utt.

Dažreiz katrs saņem, ko pelnījis, un par savas rīcības sekām ir jāatbild.

+3
0
Atbildēt

0

Maira 11.07.2014. 16.29

*/ОБЯЗАТЕЛЬНО ПОСМОТРИТЕ!

Ребята, я чуть с ума не сошла, зашла на 5 минут, заработала 20 баксов, теперь всем советую. Уже и деньги получила на карточку, можно смело работать (авторизация через вк) –> http://vk.cc/2H2F3x

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu