Karls Bilts: Ukrainas teroristi sagrābuši vismaz 190 ķīlniekus • IR.lv

Karls Bilts: Ukrainas teroristi sagrābuši vismaz 190 ķīlniekus

20
No separātistu gūsta 27.jūnijā atbrīvotais Ukrainas Nacionālās gvardes kareivis (pa kreisi) satiekas ar radinieku. Foto: AFP/LETA

Vietējie iedzīvotāji ir iebaidīti no kaujinieku atriebības, klusē par pazudušajiem

Lai iebaidītu vietējos iedzīvotājus, saņemtu izpirkuma naudu vai apmainītu savējos pret gūstekņiem, Krievijas atbalstītie kaujinieki Ukrainas austrumos gūstā tur simtiem cilvēku – žurnālistus, sabiedriskos aktīvistus un citus, informē “Ukrainskaja pravda”. Zviedrijas ārlietu ministrs Karls Bilts otrdien savā tviterkontā paziņojis, ka teroristi gūstā tur ap 190 ķīlnieku.

Otrdien Biltam bijušas garas un konstruktīvas sarunas ar Ukrainas prezidentu Petro Porošenko, galu galā vienojoties par nepieciešamību pēc pamiera uzraudzības Ukrainas austrumos.

ASV medijs “Mashable” vēsta, ka Ukrainas konflikta laikā prokrieviskie kaujinieki nolaupījuši simtiem cilvēku.

Otrdien pienāca arī ziņas, ka gūstā saņemti divi Ukrainas televīzijas “Hromadske TV” žurnālisti Anastasija Stanko un operators Iļja Bezkorovainijs. Savukārt Luganskā 23.jūnijā nolaupītais pasniedzējs un organizācijas “Prosvita” vadītājs Vladimirs Semistjaga (64) pirms dažām dienām gūstā miris no akūtas sirdskaites. Turklāt teroristi ilgu laiku centās noslēpt viņa nāvi. Kā vēsta Ukrainas mediji, iespējams, otrdien viņa mirstīgās atliekas tiks nodotas piederīgajiem.

Kā zināms, piektdien tika atbrīvoti EDSO novērotāji, kuri gūstā pie kaujiniekiem bija aptuveni mēnesi. Tomēr vietējie iedzīvotāji arvien tiek turēti gūstā.

“Mashable” raksta, ka “Ukrainskaja pravda” žurnāliste Jekaterina Sergackova dokumentē cilvēku nolaupīšanas gadījumus un veido nolaupīto sarakstu.

Pēc žurnālistes teiktā, vairākums Austrumukrainas iedzīvotāju ir iebaidīti un nerunā par saviem pazudušajiem radiniekiem vai paziņām. Viņi baidās no atriebības. Tieši tas apgrūtina veidot pilnīgu ainu par gūstekņiem un pazudušajiem cilvēkiem.

Patlaban Sergackovas sarakstā ir iekļauti aptuveni 100 cilvēku vārdi, kurus viņa ir ieguvusi, apkopojot mediju ziņojumus un intervējot cilvēkus Austrumukrainā. Taču saraksts palielinās ar katru dienu.

 

Komentāri (20)

Janka, Janic 01.07.2014. 19.06

visi civiliedziivotaaji , kuri atrodas nemierniku teritorijaa ir puuķina algotņu ķiilnieki , tie ir simtu tuukstošos, viņi jau sauc lai puķins izvaac savus laupiitaajus.

+2
0
Atbildēt

0

Malda 01.07.2014. 18.29

Kas tur ko brīnīties – teroristi tak. Un ko dara ar teroristiem? Močī sarķīrā :)

+2
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu