Lietuvā izgāžas referendums par aizliegumu zemi pārdot ārzemniekiem • IR.lv

Lietuvā izgāžas referendums par aizliegumu zemi pārdot ārzemniekiem

26
Foto: Edijs Pālens, LETA

Vēlētāju līdzdalība referendumā bijusi tikai 14,2%

Zemās aktivitātes dēļ referendums par lauksaimniecības zemes tirdzniecības aizlieguma saglabāšanu ārzemniekiem nav noticis, atsaucoties uz Lietuvas Centrālo vēlēšanu komisiju, vēsta mediji.

Vēlētāju līdzdalība referendumā nesasniedza nepieciešamos 50%, paziņojis CVK priekšsēdis Zenons Vaigausks. „Vēlētāju līdzdalība bija 14,2%, kas ir nepietiekami, lai atzītu plebiscīta rezultātus,” viņš teica.

Par nobalsoja 267 199 Lietuvas pilsoņi, kaut arī referenduma izsludināšanai sākotnēji tika savākti nepieciešamie 300 000 balsu. 2,98% biļetenu atzīti par nederīgiem.

Lai Lietuvā referenduma jautājums tiktu apstiprināts, tas bija jāatbalsta 50% balsstiesīgo iedzīvotāju.

Kā teicis CVK vadītājs, referenduma, kas notika svētdien, 29.jūnijā, oficiālie rezultāti tiks paziņoti 3.jūlijā. Vaigausks arī norādīja, ka diezin vai pēc četrām dienām varētu apšaubīt jau tagad zināmos referenduma rezultātus.

Tādējādi Lietuvā atrisinātas domstarpības šajā jautājumā, jo daļas iedzīvotāju domas bija pretrunā Briseles prasībām. Pilnībā atvērt zemes tirgu Lietuva apņēmās 2004.gadā, kad tā iestājās Eiropas Savienībā.

Lietuvā jau vairākkārt pagarināts aizliegums pārdot zemi ārvalstniekiem, bet Eiropas Savienība bija noteikusi pārejas periodu, kas beidzās šā gada maijā. Jau iepriekš uzsvērts, ka Lietuva nedrīkst ierobežot brīvā kapitāla plūsmu, tādējādi draudot nonākt pretrunā ar saistībām, ko Lietuva uzņēmās iestājoties ES.

Aizliegums ārvalstniekiem iegādāties lauksaimniecībā izmantojamo zemi Lietuvā bija spēkā līdz 2014.gada maijam. Gatavojoties gaidāmajai zemes tirgus liberalizācijai, Seims pēdējā brīdī pieņēma zināmas drošības sviras – likumdošanas grozījumus, kas nosaka ierobežojumus lauksaimniecības zemes iegādei.

Vienlaikus referenduma laikā iedzīvotājiem bija iespēja izteikt viedokli par parakstu skaita samazināšanu, lai varētu izsludināt tautas nobalsošanu – pašlaik tas ir 300 000 parakstu un bija plānots to samazināt līdz 100 000.

 

Komentāri (26)

Ieva 30.06.2014. 13.11

Zemes pārdošana, kā tāda, nav nekas slikts. Katrs zinam kādu piemēru, kur zemes īpašnieks ir ārzemnieks, kas aktīvi, smuki un kārtīgi to apstrādā. Produkciju nodod tepat Latvijā, godīgi maksā nodokļus par sevi un saviem “vietējiem” darbiniekiem. Un arī nopelnīto naudu tērē tepat. Slikti ir tas, ka mūsu zemnieks nevar stāvēt blakus ārzemju spekulantam. Tāpēc nav apsveicami jebkāda veida aizliegumi, apsveicama ir Latvijas programma zemju pirkšanas aizdevumiem vietējiem zemniekiem, kas arī nav pretrunā ar Eiropas Savienības nostādnēm.

Ja būs aizliegums- būs arī veids kā to apiet, (zemi pērk “vietējā” SIA, kuras īpašnieks ir ārzemnieks, bet valdē ir kāda persona, uz kuru to var “noformēt”. Vai- zemniekam tiek aizdota nauda (to drīkst), lai tas nopirktu zemi un formāli skaitītos “vietējais” utt.) Tik atkal šķiet, ka ierēdņi par to nedomā. Atkal varu atkārtot frāzi, kas man galvā iesēdusies- “kārtīgs ierēdnis nedomā, kārtīgs ierēdnis aizliedz”.

Referendums Lietuvā faktiski notika, tikai pilsoņi balsoja ar savu “nepiedalīšanos”, Jo iznākums, aizejot un nobalsot par to, ka zemju pirkšana ir atļaujama, un neaizejot vispār, ir viens. Leiši ir saprātīgi. Vai mēs esam?

+6
-3
Atbildēt

3

    Ieva Aile > Ieva 30.06.2014. 13.17

    Viļķenē, miglojot savu lauku, dāņu uzņēmējs noindējis 400 bišu saimes, vēstīja ziņas.

    http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/53447/danu-uznemejs-vilkene-noinde-400-bisu-saimes

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > Ieva 30.06.2014. 13.47

    …Ķīps….2014.gada 17.jūnijā ir apstiprināti grozījumi Ministru kabineta 2012.gada 29.maija noteikumos Nr.381 „Valsts atbalsta piešķiršanas kārtība lauksaimniecībā izmantojamās zemes iegādei lauksaimniecības produkcijas ražošanai” – palielinot kopējo aizdevumu apmēru lauksaimniecības zemes iegādei vēl par 5,77 miljoniem euro – no 24 228 719,- euro līdz 30 000 000,- euro, kā arī ir pagarināts programmas darbības termiņš līdz 2020.gada 31.decembrim.

    http://www.laf.gov.lv/

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    Ieva > Ieva 30.06.2014. 16.39

    Zane, paldies par precizējumu manai vispārīgai tēzei:

    > apsveicama ir Latvijas programma zemju pirkšanas aizdevumiem vietējiem zemniekiem

    +2
    0
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 30.06.2014. 11.34

Ir par ko padomāt. Tirgošanas aizstāvjiem ir arguments – zemes/nama īpašnieks jau zemi/namu nepaņems sev līdzi kabatā, ja izdomās kaut kur doties prom.

Taču problēma rodas tad, ja zeme/nami masveidīgi pāriet nerezidentu īpašumā. Ja attiecībā uz nekustamo īpašumu tādu kritisko masu ir visai grūti sasniegt īsā laikā, tad attiecībā uz zemi to var izdarīt ļoti ātri. Daži “lieli pirkumi”, un, skat, Latvijas (Lietuvas) zeme pieder, teiksim, Krievijas pilsoņiem. Putleram vairs nav pat jādomā par “savu pilsoņu” aizsardzību. Viņam vienkārši jāieved kārtība “savā zemē”.

Mazais referenduma kvorums liecina vien par to, ka 90% iedzīvotāju nav “savas” lauku zemes. Un tāpēc domā, ka uz viņiem tas itin nemaz neattiecas.

+7
-5
Atbildēt

5

    Ieva Aile > silvija_vitina 30.06.2014. 12.16

    Jā,patriotiskas jūtas ir smieklīgas.Kāpēc iet strādāt pie nāburga par kapeikām,ja var aizbraukt uz Angliju pārdot savu darbu par daudz lielāku samaksu.

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    Ojārs > silvija_vitina 30.06.2014. 18.23

    nez, kāpēc NA piemirst apelēt pie savu tautiešu sirdsapziņas un goda prāta – nepārdod savu zemi, ja tā Tev ir dārga!…

    ———————-

    loģiskāk, ja tas būtu ierakstīts likumā. Ar to apelēšanu reizēm ir diezgan švaki. CSDD, piemēram, tēŗē milzu naudu apelēšanai pie šoperu sirdsapziņas…

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > silvija_vitina 30.06.2014. 12.18

    Zane, es nerunāju par instrumentiem, bet par pašu pārdošanas ideju. 1918. gadā mani vecvecāki par savu zemi samaksāja ar asinīm. Tagad mēs kaulējamies, cik vērts ir 1 litrs senču asiņu.

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    andris902 > silvija_vitina 30.06.2014. 13.31

    …ū-ja!…nu jau Tu runā kā Iesalnieks ar Dombravu, kuriem arī note piesaukt asins litra cenu…

    ….vai esi lasījusi likuma grozījumus, par kuriem Saeimai jānobalso 3.lasījumā?…

    ….informācijai – nejuridiskā valodā, lai saprastu katrs lasītājs:

    http://financenet.tvnet.lv/zinas/510252-saeima_atbalsta_ierobezojumus_lauksaimniecibas_zemes_pardosanai

    ….un vēl – nevajag aizmirst lielu daļu zemes īpašnieku, kuri nav spējīgi apstrādāt mantojumā iegūto zemi, negrasās pārcelties uz laukiem un pat nesaprot, ko ar šo īpašumu darīt…vai labāk, ja zeme aizaug ar kārkliem, to dažādos nelikumīgos veidos iegūst uzpircēji un tā tiek izmantota pavisam citiem mērķiem, ne lauksaimniecības produkcijas ražošanai?….

    …tiem, kas savu zemi kopj un gūst no tās labumu ar ražošanu – neviens taču nespiež to pārdot…

    …nez, kāpēc NA piemirst apelēt pie savu tautiešu sirdsapziņas un goda prāta – nepārdod savu zemi, ja tā Tev ir dārga!…ar to arī vajadzētu sākt, nevis koncentrēties uz populistiskiem aizliegumiem….

    +6
    -6
    Atbildēt

    0

    andris902 > silvija_vitina 30.06.2014. 11.50

    ….Lietuvā ir tāda pati situācija kā Latvijā….palasīju leišu portālus, ko viņi par to visu domā – ir maza daļa, kuri protestē tāpat kā pie mums, bet lielākā daļa zemnieku saprot, ka ar stingriem ierobežojumiem, līdzīgiem – kādus tagad grasās pieņemt arī mūsējie – zemi var tomēr pārdot….nav jau iespējams aizliegt, jo termiņš visām valstīm par brīvo tirdzniecību un kapitālu ir vienāds, paši stājoties Eiropā – parakstīja….un mūsējiem jau bija termiņa pagarinājums….

    …leišu zemnieki nikni uz populistiem, jo gaidot referendumu – zemes cena Lietuvā pēdējā pusgada laikā kritās par 25%….saprotamas gan leišu, gan mūsējo dusmas, jo katrs, kuram ir īpašums un viņš to izlēmis pārdot – vēlas saņemt augstāko cenu….kāpēc kaut kādu populistu dēļ būtu jāuzliek liegums Tavam īpašumam un jāpiespiež pārdot par kapeikām tikai patriotisku jūtu dēļ savam nāburgam?…..leišos baigi asās diskusijas par šo tēmu….

    …ja valsts uzliek liegumu brīvi rīkoties ar savu īpašumu, bet pieprasa par to maksāt nodokļus – ar to nebūs apmierināts neviens īpašnieks…

    ….vēl otrs fakts liks aizdomāties mūsu bāleliņiem – par parakstu skaita samazināšanu, lai varētu izsludināt tautas nobalsošanu – arī šis ierosinājums ir izgāzies…jāsecina, ka mūsu brāļi lietuvieši, tomēr ir saprātīgāki par latviešiem, lai gan ir krietni lielāki nacionālisti par mūsējiem…

    +6
    -4
    Atbildēt

    0

andris902 30.06.2014. 11.02

….mūsu Nacionālās apvienības biedriem – būs par ko padomāt….

+5
-7
Atbildēt

1

    lebronj2356 > andris902 30.06.2014. 11.29

    Šim projektam ir vismaz kāds racionāls pamatojums, pretēji smiltēna lobētajam un lielbaronu lolotajam LV projektam ļaut prikt zemi tikai “lauksaimniekiem” – lasi lielbaroniem par kapeikām. Zaļābolu partijai vajadzētu kaunēties, jo tā aizvien vairāk sāk atgādināt ZZS un TP miksli un visi, kam pietiek godaprāta no tās cenšas distancēties !

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu