Zīle: Nepieciešams diskutēt par atsevišķu nodokļu paaugstināšanu • IR.lv

Zīle: Nepieciešams diskutēt par atsevišķu nodokļu paaugstināšanu

37
Roberts Zīle. Foto: Ieva Čīka, LETA

Nodokļi būs jāceļ, jo vienkārši trūks naudas nozarēm

Nepieciešams diskutēt ar sabiedrību par atsevišķu nodokļu paaugstināšanu, intervijā telekanālam LNT teica Eiropas parlamenta deputāts, iespējamais “Visu Latvijai!”-“Tēvzemei un brīvībai”/LNNK (VL-TB/LNNK) premjera mata kandidāts Roberts Zīle.

Viņš piekrīt finanšu ministram Andrim Vilkam (Vienotība), ka ar nodokļu pārdali nepietiks, lai segtu visas vajadzības – 2% aizsardzībai, kā arī nepieciešamos finanšu palielinājumus veselības, izglītības un citām jomām, vēsta LETA.

Nodokļi būs jāceļ, jo vienkārši trūks naudas nozarēm, teica Zīle raidījumā. „Politiķiem jāsaņemas un atklāti tas jāsaka,” teica politiķis. Zīle uzsvēra, ka nevajag baidīties debatēt ar sabiedrību par nodokļu paaugstināšanu.

Zīle uzskata, ka ir vairākas jomas, kurās var iekasēt vairāk nodokļu, piemēram, kapitāla ienākums, nekustamais īpašums u.c. Viņaprāt, paaugstinot nodokļus ienākumiem no kapitāla, kapitāls neaizplūdīs uz citām valstīm. Pašlaik esot tieši otrādi, kapitāls koncentrējoties tur, kur ir lielāka kārtība un augstāki nodokļi. Latvija turklāt esot valsts, kurā ir viszemākie nodokļi ienākumiem no kapitāla.

Politiķis gan atzina, ka ar nodokļu paaugstināšanu šajās divās jomās būšot par maz, tādēļ, iespējams, jāpaaugstina PVN, nodalot atsevišķas produktu grupas. Viņaprāt, tie, kas vairāk var samaksāt, var vairāk maksāt arī nodokļos.

Kā ziņots, finanšu ministrs Vilks pauda viedokli, ka Latvijā ir jāsāk publiska diskusija par nodokļu izmaiņām, norādot, ka zemo nodokļu pret iekšzemes kopproduktu (IKP) dēļ Latvijas valsts budžetā pietrūkst līdzekļu visu interešu un vajadzību apmierināšanai.

Latvijā nodokļu ieņēmumi pret IKP tuvākajos gados var nokristies līdz 25%, kas būtu zemākais līmenis Eiropas Savienībā, kur vidēji šis rādītājs ir 40%, publikācijā “Latvijas Avīzē” uzsvēra Vilks. Zemais nodokļu īpatsvars pret IKP esot ļoti aktuāls jautājums pat pie labas nodokļu maksāšanas disciplīnas un Valsts ieņēmumu dienesta darbības, jo nozaru ministrijas īpaši priekšvēlēšanu laikā vēlas aizvien lielāku līdzekļu piešķiršanu vairākās jomās.

 

Komentāri (37)

austrisv 27.06.2014. 09.39

Nevis nodokļi ir jāceļ, bet jāiekasē no tiem uzņēmējiem, kuri tos nemaksā vai nemaksā pilnā apjomā. Piemēram Rīgas brīvosta, Ventspils brīvosta un tajos paslēpušies uzņēmumi, kuri maksā tikai daļējus nodokļus , bet daži gan jau nemaksā gandrīz neko!

Tā pati Tirdzniecības osta ar Šķēli& co ir jāpakrata, nevis bagātie kļūst vēl bagātāki. bet sava veida nodokļus plēš pat no mirušajiem kasētās- galvas nodoklis, kas esot ieviests pat Kuldīgā, Rūjienā un gan vēl citur. Mirušo skaits vairojas, bet dzīvo iet mazumā- tad nu gudrākie prāti pašvaldībās ir izdomājuši, kā dabūt naudiņu un ieviesuši jaunu nodokli, pie tam regulāru un ar tendenci uz mūžigu augšupeju!

Ko Zīle teiktu, ja šadu nodokli ieviestu arī citās Latvijas kapsētās. Naudiņa tecētu kā pa reni un nevajadzētu vairs neko izdomāt! labs bizness, labāks par ūdens biznesu Rīga sdomē, jo to ūdeni var arī nepirkt, bet kapu kopšana ir svēta lieta vismaz latviešiem.

+14
-2
Atbildēt

3

    ILZE > austrisv 27.06.2014. 11.42

    Bet

    Tā pati Tirdzniecības osta ar Šķēli& co ir jāpakrata, nevis bagātie kļūst vēl bagātāki.

    __________________

    Tūlīt!!! Kā tad ar RP/V skeletu skapjiem un antresoliem? Atceros, kad premļjaks iegāja pie prezidenta, kā ērglis, bet iznāca laukā nomīzies un nobimbājies.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    dro > austrisv 27.06.2014. 09.49

    Bet. Tā pati Tirdzniecības osta ar Šķēli& co ir jāpakrata…

    ________________

    Kurš tad to darīs?:) Nepietiek gribas piespiest SIAs, kuras nemaksā gadiem. Tā kā nodokļu paaugstināšana neizbēgama kā nāve. Lai nu pietiktu prāta neieviest progresīvo ienākumu nodokli, vai sliktākā gadījumā to ieviest ienākumiem virs 3000 Eur mēnesī.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    Ainārs > austrisv 27.06.2014. 11.04

    Piekrītu par ostām, un turklāt situācijā, kad iedzīvotāju skats mazinās, vai tiešām ir jāceļ nodokļi vai vienkārši beidzot jāuzliek normāla likme tur, kur līdz šim nekas nav maksāts? Latvijai jau nu vajadzētu varēt pabarot savus mazāk nekā 2 milj. iedzīvotāju tā, lai trūcīgākie nekļūtu vēl trūcīgāki. Līdz ar to diskusijai jānotiek ne tik daudz ar sabiedrību kopumā, kā ar to politekonomisko eliti (no kuriem daži ir apsūdzēti smagos kriminālnoziegumos), kura braukā porschēs un volvo džipos.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 27.06.2014. 10.14

vai tad cīņa ar “neuzskaitīto ekonomiku” jau ir galā? Viss, kas paņemams šajā ziņā, jau ir paņemts?

vai PVN mahinācijas shēmas (ofšoru shēmas/nodokļu tā saucamās optimizācijas shēmas) ir pilnībā iznīdētas?

vai “taisnīguma princips” – plēst no tiem, no kā ir ko plēst, un nenomaukt ādu pār acīm tiem, kas knapi dveš – darbojas?

vai tad iekasēto nodokļu izlietojums jau ir izvētīts tiktāl, ka ir sasniegta pati pilnība un racionālāks izlietojums vairs nav iespējams?

atbildot ar jā/nē, var itin viegli sākt rosināt diskusiju ar sabiedrību par nodokļu celšanu.

+8
-1
Atbildēt

4

    Ojārs > silvija_vitina 28.06.2014. 10.09

    traductrice vai tad cīņa ar “neuzskaitīto ekonomiku” jau ir galā?

    ————————-

    vilkam darbalauks līdz mūža galam. Viņš jau piecus gadus FM amatā, bet progresa nekaada… :(

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > silvija_vitina 27.06.2014. 11.25

    kristaps_freimanis. Ofšorus jātur pa gabalu no valsts un pašvaldību iepirkumiem.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > silvija_vitina 27.06.2014. 10.46

    traductrice. Tieši tā!

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    Kristīne > silvija_vitina 27.06.2014. 11.20

    Ar ofšoriem ir probzas, jo “nodokļu optimizācijas shēmas” var būt arī tādas, ka īstā maksa par precēm/pakalpojumiem LR nemaz nenonāk – naudiņas saņem ofšors tieši un pēc tam norēķinās par pakalpojumu/preci par naudiņām, kas ļauj brālīgajam šeit reģistrētajam kantorim dzīvot pa nullēm. Risinājums varētu būt PVN piemērošana preču/pakalpojumu eksportam uz ofšoriem.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

archoftriumph 27.06.2014. 09.29

nepieciesams progresiivais ienaakumu un lielaaks/progresiivs iipasumu nodoklis.

+7
-2
Atbildēt

2

    ILZE > archoftriumph 27.06.2014. 11.34

    Edmunds Zālīte

    nepieciesams progresiivais ienaakumu un lielaaks/progresiivs iipasumu nodoklis.

    _____________

    Jo lielāks progresīvais ienākumu nodoklis, jo vairāk progresē nodokļa maksātāja/nemaksātāja izdoma nodokļa optimizēšanā. NĪ, vai dārgu dārgu autiņu nodoklis, tas ir nenovēršams, kā nāve, tikai ar piebildi, ka pašvaldības nedrīkstētu dod nodokļa atlaides otram un pārējiem īpašumiem, vai tiem, kuru vērtība pārsniedz n summu uz vienu deklarēto, kā arī aizliegt ekspluatēt ārzemēs reģistrētu braucamo.

    Pulksteni vai rotaslietas par miljonu, kaut desmit, vienmēr var izīrēt kādā no trešām valstīm, no aitu gana Mahmuda un to ne tikai nevarēs konfiscēt, bet arī aplikt ar nodokli.

    Viennozīmīgi ir jāveic deofšorizācija, lai vienmmēr būtu skaidrs patiesā labuma guvējs, personīgi, īpaši, kad darījumi ir saistīti ar valsts mantu, vai pasūtījumiem.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > archoftriumph 27.06.2014. 21.26

    Pirmais jāceļ uzņēmumu ienākuma nodoklis ar progresiju.

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu