Valdība sašaurina "Citadeles" bankas potenciālo pircēju loku • IR.lv

Valdība sašaurina “Citadeles” bankas potenciālo pircēju loku

14
Foto: Ieva Lūka, LETA

Paralēli bankas pārdošanas process tiks skatīts arī Saeimā Nacionālās drošības komisijā

Valdība ceturtdien atbalstīja Ekonomikas ministrijas priekšlikumu sašaurināt “Citadeles” bankas potenciālo pircēju loku un turpmākajā pārdošanas procesā piedalīsies mazāks pircēju skaits, pēc valdības sēdes sacīja ekonomikas ministrs Vjačeslavs Dombrovskis (RP).

Ministrs nenosauca, cik pretendenti atsijāti un cik piedalīsies pārdošanas procesā, norādot, ka tā ir konfidenciāla informācija.

Turpmākajās divās trīs nedēļās atlikušie pircēji varēs saņemt detalizētāku informāciju par “Citadeles” bankas finanšu rādītājiem un tās kredītportfeli, un pēc tam tiem būs jāiesniedz savs precizējošs cenas un līguma piedāvājums.

Pēc tam šos pircēju piedāvājumus skatīs valdība un izvēlēsies vienu pretendentu, ar kuru turpināt sarunas par bankas pārdošanas darījumu.

Dombrovskis arī norādīja, ka paralēli bankas pārdošanas process tiks skatīts arī Saeimā, Nacionālās drošības komisijā, taču ministrs uzsvēra, ka kategoriski iebilst pret bankas pārdošanas procesa izskatīšanu citās Saeimas komisijās, jo tas varētu draudēt ar informācijas noplūdi un darījuma “noraušanu”.

Kā ziņots, potenciālie “Citadeles” bankas investori neformāli ir pauduši neizpratni par to, kāpēc publiskajā telpā notiek informācijas noplūde par bankas pārdošanas procesu.

“Visi šādi finanšu darījumi ir konfidenciāli, tā ir finanšu tirgus dalībnieku prasība. Ja nevaram nodrošināt konfidencialitāti, tad pārdošanas procesu var “noraut” un nopietni finanšu spēlētāji tajā nepiedalīsies,” sacīja Dombrovskis.

Ministrs norādīja, ka pasaules praksē nekāda informācija par šādiem darījumiem publiski netiek izpausta un paziņojums par pircēju seko tikai tad, kad darījums ir noticis.

Jau rakstīts, ka saskaņā ar LTV „Panorāma” rīcībā esošo neoficiālo informāciju valstij piederošās “Citadeles” bankas pircēju vidū ir „Rietumu banka”, divi ASV fondi, no kuriem viens ir saistīts ar Latvijas uzņēmēju kapitālu, „Norvik” banka un krievu miljardieris, a/s „Latvijas balzams” pastarpināts īpašnieks Jurijs Šeflers.

Neoficiāli tiek minēts, ka nākamajai kārtai varētu tikt izraudzīti trīs pretendenti, bet tagad vislielākās izredzes bankas iegādē tiek minētas Šefleram. Taču vienlaikus arī izskan šaubas par šāda darījuma drošumu. Ministru kabinetam sagatavotajā ziņojumā potenciālie pircēji tika norādīti tikai šifrēti, vēsta Lsm.lv.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība) iepriekš atzinusi, ka mutiski par potenciālajiem pircējiem informēti arī ministri, lai, paši sev nezinot, nenonāktu interešu konfliktā. Pēc šīs informācijas no jautājuma skatīšanas atkāpusies tikai premjerministre Straujuma, iespējams, tādēļ, ka viņas dēls Ģirts ir korporatīvo klientu apkalpošanas pārvaldes vadītājs vienā no potenciālajiem pircējiem – „Norvik” bankā.

Jau vēstīts, ka intervijā biznesa portālam “Nozare.lv” ekonomikas ministrs skaidroja, ka vienošanās ar Eiropas Komisiju (EK) paredz, ka “Citadele” jāpārdod līdz gada beigām. Ja Latvijas valdība to neizdarīs, tad, visticamāk, EK pārņems procesu un pārdos banku ļoti ātri par, visticamāk, ļoti zemu cenu, prognozēja ministrs.

 

Komentāri (14)

Janka, Janic 26.06.2014. 15.48

http://www.diena.lv/bizness/finanses/premjers-lidz-2014-gada-beigam-citadele-banka-ir-japardod-13922789… taada vienošanaas ar Eiropas komisiju , to paredzeeja Pareksa restrukturizaacijas plaanaa jau 2008. gadaa , ka Citadele tiks paardot , bet nepaartraukti tiek paarcelti termiņi.

+11
-1
Atbildēt

0

Alise 26.06.2014. 13.43

Cik saprotu, no ES ir IETEIKUMS pārdot, nevis prasība.

Var man kāds paskaidrot, kādēļ banka, kas labi strādā bez problēmām, būtu tagad jāpārdod, it īpaši, ja pretendentu vidū faktiski ir tikai austrumpuses vai uz austrumpusi orientēts kapitāls? Pie tam cena arī varētu būt tāda īsti “nekāda”

Kādēļ tas par katru cenu tagad jāizdara? Kāds pirms vēlēšanām grib paspēt uzvārīties vai budžetu vēlēšanām uzlabot?

+13
-6
Atbildēt

6

    Sanšains > Alise 26.06.2014. 19.07

    Optiskais Tēmeklis:

    Toties puikas pamēģināt gribēja, gan jau zini, kuri visvairāk.

    ==========================================

    Kuri tie bija?

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    janis17 > Alise 26.06.2014. 20.20

    Austras koks Kādēļ tas par katru cenu tagad jāizdara?

    ____________________________

    Īstais brīdis lielākam otkatam!

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > Alise 26.06.2014. 15.05

    Tāpēc, ka jampampiņiem savulaik ir stingri ieborēts, ka privātais kapitāls visu nokārtos, ka valsts īpašums ir slikti(ar mūsu saimniekošanu tas nereti arī ir taisnībai tuvāk) un neskatoties uz to, ka daudzreiz jau ir minēts, ka LV ir vajadzīga valsts kontrolēta banka, ka stimulētu vēlamos ekonomiskos procesus, nevis tikai plātītu mutes par to ka bankas nekredīte, vai arī gluži pretēji pūš burbuli ! Turklāt tas viss, ja var ticēt baumām, tiek klusām un zem slepenības zīmoga, kā jau pie mums pieņemts, bīdīts par smieklīgām kapeikām, kas praktiski nenosedz pat bankas aktīvu vērtību, kur nu vēl uzņēmuma kā tāda cenu un atgriež vien 1/10 no tā ko nodokļu maksātāji bija spiesti šajā pasākumā iegrūst savulaik, izciešot ļoti nepatīkamās sekas….bet nu neviens jau nav mācījies – nodokļus var pieskrūvēt vēl ! Sāk riebties šī valdība….

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

    dro > Alise 27.06.2014. 12.55

    Nasing spešal!. Austras koks jau uzrakstīja, ka ieteikt nenozīmē pieprasīt. Tā kā nešūmējies, finansu krīze vēl nav beigusies un kā Zīle šorīt apgalvoja, nav precedenta, ka kāda valsts šādā situācijā būtu sodīta. Par AirBaltic gan valstij var nākties maksāt sodu…

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > Alise 26.06.2014. 18.15

    @Austras Koks

    Tādēļ, ka EK piešķira miljardu Parex un valsts glābšanai par nenozīmīgu procentu likmi… Tu bankai arī regulē, ko Tu gribi un ko negribi darīt ar naudu, ko banka Tev aizdod?

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    piziks > Alise 26.06.2014. 18.49

    Aizmirsies, kuri bija tie, kas pavisam vēl nesen testēja publikas reakciju uz LMT/Latvijas Mobilā Telefona pārdošanu, ko zviedri pa lēto bija gatavi norīt, dekoratīvi tēlojot pretestību? Par Citadeli kā ex-parex daļu ir saistības, bet par LMT tādu nav. Toties puikas pamēģināt gribēja, gan jau zini, kuri visvairāk.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

dro 27.06.2014. 08.34

Pasaku stāstīšana lētticīgajiem letiņiem turpinās:):):)

+3
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu