Komentētāji: Sikorska noklausīto sarunu skandāls liek raudzīties Kremļa virzienā • IR.lv

Komentētāji: Sikorska noklausīto sarunu skandāls liek raudzīties Kremļa virzienā

31
Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis. Foto: AFP/LETA

Sikorskis bieži tiek minēts kā iespējamais ES augstais komisārs ārlietās, šā skandāla mērķis ir mazināt viņa izredzes

Polijas ārlietu ministra Radoslava Sikorska nesmalkjūtīgo izteikumu skandālā reti kurš pievērsis uzmanību tam, ka sarunu noklausīšanos un nopludināšanu, visdrīzāk, veicis Krievijas izlūkdienests, raksta britu izdevumu “Financial Times” un “The Economist” komentētāji.

Polijas ministru nopludinātās sarunas ir apkaunojošas gan pašam Sikorskim, gan visai valdībai, taču, domājams, tieši tāds ir arī sarunu nopludināšanas mērķis, raksta FT.

“Skandāla karstumā reti kurš cilvēks uzdod jautājumu, kam būtu resursi un iespējas vairāk nekā gada garumā uzstādīt noklausīšanās ierīces vairākos Varšavas restorānos un motivācija izplatīt šos ierakstus. Acīmredzamā atbilde būtu – Krievijas izlūkdienests,” norāda avīzes komentētājs.

Skandāls līdzinās gada sākumā publiskotajiem ASV valsts sekretāra vietnieces Eiropas jautājumos Viktorijas Ņūlendas neglaimojošiem izteikumiem par Eiropas Savienību (ES), ziņo LETA.

“Gan Ņūlenda, gan Sikorskis krieviem ir kārdinoši mērķi, jo ir pazīstami ar aicinājumiem pēc stingras Rietumu atbildes uz Krievijas darbībām Ukrainā. Arī sarunas nopludināšanas laiks ir izdevīgs krieviem. Šonedēļ ES rīko samitu, kurā varētu izraudzīties nākamo ES augsto komisāru ārlietās. Sikorskis bieži minēts kā pretendents uz šo amatu. Bet tagad viņa izredzes ir mazinājušās,” raksta FT.

Arī britu žurnāla “Economist” komentētājs Edvards Lūkass norāda, ka galvenā uzmanība šajā skandālā būtu jāpievērš tam, kas šīs sarunas noklausījās un nopludināja. “Viņi nejautā īstos jautājumus: kam bija resursi un motivācija prasmīgi uzstādīt noklausīšanās ierīces vairākos restorānos un kā interesēs tagad ir nopludināt šo sarunu ierakstus?” raksta Lūkass.

“Kremlim noteikti būtu izdevīgi, ja Sikorskis vairs nebūtu kandidāts uz augstu amatu Eiropas Savienībā. Un Krievijai arī būtu ērti, ja Polija būtu nodarbināta ar politisku krīzi un tai būtu vājāka valdība ar nepārliecinošāku darbošanos ārpolitikā,” norāda komentētājs.

Polijā turpina plašumā vērsties noklausīšanās skandāls, kas satricinājis Donalda Tuska vadīto centriski labējo valdību. Pirmdien atklātībā nonākuši jauni slepeni noklausītu ministru sarunu transkripti, saskaņā ar kuriem ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis it kā esot izteicies, ka Polijas alianse ar ASV esot “bezjēdzīga”, vēsta Polijas Radio.

Kā vēstīja žurnāls “Wprost”, slepeni ierakstītā sarunā ar bijušo finanšu ministru Jaceku Rostovski Sikorskis esot izteicies, ka “poļu-amerikāņu alianse ir bezjēdzīga, pat kaitīga, jo dod poļiem viltus drošības sajūtu”. “Pilnīgs stulbums. Mēs iesaistīsimies konfliktā ar Vāciju, ar Krieviju un uzskatīsim, ka viss ir kārtībā, jo esam atsūkājuši amerikāņiem,” piebildis ārlietu ministrs.

Citā sarunā Sikorskis kritizē Lielbritānijas premjerministra Deivida Kamerona diplomātiju Eiropā. Citviet kaut kad šā gada pavasarī izdarītajos ierakstos Sikorskis šķietami saka, ka poļi cieš no “nēģeru” mentalitātes. “Polijas problēma ir tā, ka mums piemīt ļoti tukšs pašlepnums un zems pašnovērtējums,” izteicies Sikorskis, kurš ieņem arī valdošās liberālās Pilsoniskās platformas (PO) līdera vietnieka amatu un kuru Varšava gatavojas piedāvāt kā nākamo Eiropas Savienības (ES) augstāko pārstāvi ārlietās.

“Wprost” vēl pirms tam publiskoja sarunu ierakstus starp centrālās bankas vadītāju Mareku Belku un iekšlietu ministru Bartlomeju Senkeviču, kas it kā liecināja, ka Tuska valdība ar banku, iespējams, noslēgusi vienošanos par toreizējā finanšu ministra Rostovska padzīšanu no kabineta.

Opozīcija jau pēc pirmo ierakstu publiskošanas pieprasījusi pirmstermiņa vēlēšanu izsludināšanu, taču Tusks joprojām noraida valdības iespējamo demisiju. “Polijas valdībai noteikumus neizvirzīs cilvēki, kas nelikumīgi uzstāda mikrofonus (..), neatkarīgi no tā vai tas darīts ļaunprātīgi, aiz naivitātes, alkatības vai politisko interešu vārdā,” pirmdien paziņoja premjers.

Tusks arī uzsvēra, ka viņš negrasās atbrīvot no amata Sikorski, kura “vienīgais noziegums ir nepiedienīgi izteikumi konfidenciālās sarunās”.

Tikmēr ASV vēstnieks Polijā Stīvens Mals uz jauno ierakstu publiskošanu reaģējis mierīgi, norādot, ka viņš nekomentēs “privātu sarunu iespējamo saturu”. “Kas attiecas uz mūsu aliansi, domāju, ka tā ir stipra,” piebildis vēstnieks.

 

Komentāri (31)

Evija Zauere 25.06.2014. 16.49

Interesanti kādā virzienā ir jāskatās pietiekskom saceltajā jezgā ap Dombrovski? Kam ir izdevīgi lai viņš nedabon amatu EK?

+13
-2
Atbildēt

1

    ILZE > Evija Zauere 25.06.2014. 19.38

    Latweets

    Interesanti kādā virzienā ir jāskatās pietiekskom saceltajā jezgā ap Dombrovski?

    _______________

    Jāskatās KNAB, SAB un prokuratūras virzienā, kad tās sāks strādāt, lai tas mērglis nonāktu, kur tam jābūt, uz nārām.

    Izdevīgi ir Eiropai, lai kremlis mazāk būtu pārstāvēts ES. Visādu neliešu jau bez Dombrovska ir salīdis gana Eiroparlamentā.

    +1
    -7
    Atbildēt

    0

ievuliitis 25.06.2014. 16.38

Man pat bail iedomāties procentuālo “mātes” vārdu attiecību un piedauzīgu tēlainu apzīmējumu Putima, Žirinovska, Rogozina sarunās kuluāros, pie galda restorānā.

+7
0
Atbildēt

0

andris902 25.06.2014. 16.59

…var vilkt paralēles ar mūsu valstī uzpūsto Dombrovska skandālu…lapsa raujas vaiga sviedros un viņa lapele tikpat “svarīga”, kā Polijas skandalozais izdevums…gan vieniem, gan otriem “nejauši” pastkastītēs tiek samesti nelegāli noklausītu sarunu ieraksti…arī opozīcijas partijas, Kremlim tīkamās – mēģina uzturēt skandālu karstu…kā mūsu valstī Elksniņš ar SC grupējumu un deģenerālim līdzīgiem bāleliņiem, tā Polijā – opozīcija, kura atbalsta Putina taktiku Ukrainā….

…pirms Lietuvas prezidenta vēlēšanām tikpat “nejauši” parādījās kompromitējoši materiāli par Gribauskaiti….

….smalki izstrādātas provokācijas, kuras izpilda Krievijas varenās polittehnologu armijas uzpirkti deģenerāti…

+11
-5
Atbildēt

16

    Dina > andris902 25.06.2014. 17.46

    lapsa raujas vaiga sviedros … Vispār tas ir jebkura normāla žurnālista pienākums – skatīties uz pirkstiem visādiem polit-blēžiem un tad, ja tie sāk zagt tautas naudu, darīt visu, lai tauta par to uzzinātu. Lapsa patiesībā ir gandrīz vai vienīgais palikušais žurnālista vārda cienīgais šīs profesijas pārstāvis pie mums. Pārējie ir tādas no Siles strebjošas un Sili apkalpojošas mauķeles.

    +1
    -11
    Atbildēt

    0

    Egitazz > andris902 25.06.2014. 18.51

    Viņu kāds provocēja, stāvot blakus, jeb ar varu piespieda to teikt? viņš tikai pateica, ko īstenībā domā.

    nez kāpēc kad publicēja Ušakova saraksti, neviens neteica “fu, cik neskaisti, kā tā var, kādas provokācijas”. Tā kā liekulība visā savā krāšņumā.

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    ILZE > andris902 25.06.2014. 19.50

    zanE …

    tā Polijā – opozīcija, kura atbalsta Putina taktiku Ukrainā….

    __________________

    Vai tie būtu vecuma demences simtomi? Ātrāk jāiet pensijā jūsu profesijas pārstāvēm. Vajadzēja noraut lielo piķi līdz 50 gadiem un mest mieru.

    Kā reiz Kačiņska vadītā partija “Likums un taisnīgums” ir opozīcijā poļševikiem, 10.04.10. Smoļenskas terora akta līdzdalībniekiem, Tuskam un Komorovskim.

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    janis17 > andris902 25.06.2014. 21.30

    dombrovska gadījumā krievu dienestiem nebija jāpūlas – visu izdarīja alkatīgās stervas un paša vēlme “uzvārīties”. Īpaši, ka tas notika burbuļpūšanas laikā. Pēc tam krīzē vainojot visus citus, lai gan pats palīdzēja burbuli pūst un visu savu un valsts bankas klientiem piederošo naudu sagrūda kurtuvē:)

    Tad vēl tās unikālās kredītbrīvdienas, ko valsts apmaksā no 2008-2017 gadam. Tas nav salīdzināms ar dažiem sulīgiem izteicieniem veču kompānijā.

    +3
    -7
    Atbildēt

    0

    ILZE > andris902 25.06.2014. 22.14

    Nodzītai švabrai. Es domāju “Pilsonisku platformu”, ko pārstāv poļševiki, Tusks un Komorovskis, kas atbalsta Puķinu, jo viņus saista noslepkavotā prezidenta un Polijas elites asinis. Tai partijā ne visi tādi un Sikorskis ir izņēmums, tāpat kā Vienotībā ne visi ir dombrovski, āboltiņas, kampari, zaķi un pabriki, gadās arī pa kādam ar cilvēcisku seju, kā parādīja aizgājušais sirdsapziņas trijnieks.

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 26.06.2014. 16.39

    …ln0…Tu tiešām domā, ka mani varētu iespaidot ziņa, ka taisies kļūt par seksuālo asistentu pansionātā?….mjā…tad jau būsi izmēģinājis un atzīts – par labu esam….

    +1
    -3
    Atbildēt

    0

    dro > andris902 25.06.2014. 23.10

    zanE. Tādus vārdus, ka tu velti aivarsk, ar tīru sirdsapziņu var veltīt arī pašai:)

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    ILZE > andris902 25.06.2014. 23.34

    klusais

    par notiekošo ar Orlen … Latvijā būtu reāls tracis :)

    _____________

    Kātad!!! LM, PV un Gudrona dīķi, viss, kā pīlei ūdens.

    +3
    -5
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 26.06.2014. 15.26

    ….mjā…tā jau ir diagnoze – smagā formā….aivarsk – neblamējies!…

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 25.06.2014. 23.36

    …ln0…Tev, kā izsūtīto mantas aprakstītājam – droši vien, labāk zināms…

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    janis17 > andris902 26.06.2014. 09.57

    klusais, pārtrauc taču tēlot pusmuļķi! Tāds tu noteikti neesi.

    “Dombrovska ģimenes uzņēmums vēl no valstij piederošās Hipotēku bankas saņēma kredīta atmaksas pagarinājumu līdz pat 2017. gadam.”

    http://www.focus.lv/latvija/politika/dombrovski-no-bankrota-aizvaditaja-gada-paglabusi-hipoteku-banka-un-azijas-uznemejs

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 25.06.2014. 22.13

    ….aivarsk… “Tad vēl tās unikālās kredītbrīvdienas, ko valsts apmaksā no 2008-2017 gadam.”

    ———————————-

    …Jēziņ, kurš šitādi idioti rodas!?!…

    …aivar, Tu tiešām esi beidzis tikai palīgskolu?…

    +5
    -5
    Atbildēt

    0

    dro > andris902 26.06.2014. 15.38

    zanE. Tev cerīga ziņa:

    В Швейцарии для удовлетворения интимных потребностей обитателей домов престарелых приглашают сексуальных ассистентов. Профессионалов такого рода пока немного, спрос заметно превышает предложение. В обязанности ассистентов, или “ласкателей” входят прикосновения, массаж и разговоры с клиентами на соответствующие темы, пишет швейцарская “Наша Газета”. newsru.com

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    garausiitis > andris902 25.06.2014. 22.17

    aivarsk – vispār jau par tēmu cirkulē visādi stāsti …

    P.S. Pastāsti tuvāk par kredīt brīvdienām :)

    P.P.S. Interesanti pasekot līdzi lietuviešu presei par notiekošo ar Orlen … Latvijā būtu reāls tracis :)

    +4
    -2
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 25.06.2014. 20.48

    …deģenerālim…tā kā Tavu dzīves telpu aizpilda tikai interese par anālajām atverēm, saprotama Tava aprobežotība, domājot, ka Polijas parlamentā ievēlētas vien divas partijas…

    +6
    -3
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 25.06.2014. 17.50

    …lapsa ir žurnālists?…tikpat kvalificēts kā kurmītis?…idejiskie vienas olšūnas dvīņi…

    +9
    -3
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu