ASV pirmo reizi 40 gadu laikā izsniedz atļaujas jēlnaftas eksportam • IR.lv

ASV pirmo reizi 40 gadu laikā izsniedz atļaujas jēlnaftas eksportam

22
Foto: AFP/LETA

No 2015.gada ASV varētu eksportēt aptuveni 700 tūkstošus naftas barelu diennaktī

Amerikas Savienotās Valstis pirmo reizi kopš pagājušā gadsimta 70.gadiem atļāvušas divām naftas ieguves kompānijām Teksasā – “Pioneer Natural Resources” un “Enterprise Products Partner” – eksportēt jēlnaftu. Par to otrdien paziņoja avīze “The Wall Street Journal”.

Kā trešdien vēsta mediji, runa ir par tā saucamo vieglo naftu vai kondensātu, kas atrodas slānekļa gāzes atradnēs. Eksperti lēš, ka no 2015.gada ASV varētu eksportēt aptuveni 700 tūkstošus naftas barelu diennaktī, raksta Dw.de.

“The Wall Street Journal” norāda, naftas piegādes varot sākties jau augustā. Visticamāk, ka sākotnējās piegādes nebūs lielas.

ASV jēlnaftas eksporta ierobežojumus noteica pirms 40 gadiem. Šis solis bija kā nacionālās drošības pasākums, atbildot uz arābu valstu tolaik noteikto embargo naftas produktu piegādei Rietumvalstīm. Vienlaikus ASV likumdevējs ļauj eksportēt, piemēram, benzīnu un dīzeļdegvielu.

Pēc “The Wall Street Journal” datiem, tā saucamā vieglā nafta pēc minimālas pārstrādes tiks klasificēta kategorijai “naftas produkti”, kas pieļaus tās eksportu.

Brukingas institūts Vašingtonā aplēsis, ka ASV no nākamā gada spēs eskportēt aptuveni 700 tūkstošus naftas barelu diennaktī.

 

Komentāri (22)

ILZE 25.06.2014. 12.59

Protams, pārvadāt gāzi ir daudz neērtāk un dārgāk, kā naftu. Gāzi vajag lietot pašu transportam un, izmantojot šā brīža lēto cenu, izčakarēt Krievijas un Ķīnas ķīmisko rūpniecību. Slānekļa tehnoloģijas naftas ieguvē dod ASV iespējas, no jau agrāk iztukšotiem urbumiem, iegūt vairāk, nekā bija iegūts līdz šim.

Putina draudi, izmantot energoresursus, kā ieroci, būs ne pa jokam nobiedējis saprātīgākos Rietumu politiķus.

Kandidātvalsts, Islandes, praktiski neierobežotie, lētie energoresursi, dod iespēju tur saražot visas pasaules alumīniju, amonjaku, sārmus, slāpekļskābi, sālsskābi, slāpekļa mēslojumu un daudz citu energoietilpīgu produktu, bet ar elektrolīzē iegūto ūdeņradi uzpildīt dirižabļus, kas produktus nogādās pasaules tirgos.

+3
0
Atbildēt

0

Nika 25.06.2014. 15.52

Vēl vajag lai Irāna uzņem apgriezienus, tad naftas un gāzes cena kritīs- kremlim kirdik.

+1
0
Atbildēt

0

Anna Gaigule 25.06.2014. 13.51

Ja ASV valdība vienlaikus neatceļ naftas importu, tad tā ir naudas pārpumpēšana no valsts uz privātu kabatu — valdība tērē naudu importam, bet pelna dažas vietējās firmas, kuras eksportē.

+2
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu