Grībauskaite: Krievija sola pazemināt gāzes cenas, ja Baltija izstāsies no NATO • IR.lv

Grībauskaite: Krievija sola pazemināt gāzes cenas, ja Baltija izstāsies no NATO

58
Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite atbild uz žurnālistu jautājumiem pēc Ukrainas prezidenta Petro Porošenko inaugurācijas. Foto: AFP/LETA

Lietuvas prezidente ceļ trauksmi – daži Baltijas valstu politiķi risina sarunas ar Krieviju

Krievija dažiem NATO valstu politiķiem piedāvājusi daudz lētākas cenas par naftu un gāzi, ja vien šīs valstis izstāsies no Ziemeļatlantijas valstu alianses, intervijā vācu nedēļas izdevumam „Focus” atklājusi Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite.

Viņa norādījusi, ka Krievija joprojām mēģina paturēt ietekmi uz tā saucamajām postpadomju teritorijām un mēģina izdarīt tā, ka Baltijas valstis arvien būtu atkarīgas no Krievijas gan ekonomiski, gan enerģētiski, gan politiski. Krievija arī vēlas šīs valstis piespiest būt mazāk aktīvām un lojālām NATO un Eiropas Savienībai.

„Bez tam mēs saņemam informāciju, ka citās Baltijas valstīs, nevis Lietuvā, jo mēs šajā jomā esam stiprāki, notiekot sarunas ar dažiem politiķiem, ienākot priekšlikumi no Austrumiem, piemēram, ja [valsts] izstāsies no NATO, tad saņems daudz lētāku gāzi vai naftu,” intervijā stāstījusi Grībauskaite.

Lietuvas prezidentes intervijas citātus medijiem svētdien publicēšanai devis prezidentes preses dienests.

Kā izteikusies Grībauskaite, Rietumiem nepieciešams diversificēt riskus un censties kļūt neatkarīgiem no Krievijas [gāzes], jo ir „pārāk riskanti” turpmāk būt atkarīgiem no Austrumu kaimiņvalsts, ziņo „Delfi.lt”.

Savukārt aģentūra „Reuters” ziņo, ka Grībauskaite intervijā Krievijas prezidenta Vladimira Putina taktiku salīdzinājusi ar diktatora Josifa Staļina un nacistu līdera Ādolfa Hitlera darbībām.

Putins izmanto nacionālismu kā vairogu, lai militāri iekarotu teritorijas, teikusi Grībauskaite. Tieši to pašu savulaik darīja arī Staļins un Hitlers, tāpēc šis ir visprecīzākais salīdzinājums, norādījusi Lietuvas prezidente.

No otras puses, Krievijas iebrukums Baltijas valstīs diezin vai ir iespējams, jo tās ir NATO dalībvalstis, teikusi Grībauskaite.

Un tomēr Lietuvas prezidente norādījusi, ka Baltijas valstīm vajag labāk sagatavoties, lai tādas iespējas pat netiktu apspriestas.

 

Komentāri (58)

ligakalnina 23.06.2014. 15.50

Kurš tad vēl to varētu darīt, ja ne Lembergs un viņa partneri Ušakovs ar Urbanovicu, jo jebkurš normāls cilvēks, kas nav totāli korumpēts vai totāli debilizēts un ideoloģizēts, turēsies no Krievijas pēc iespējas tālāk, kur nu vēl pārdosies par 20 Jūdas grašiem.

Atceros, neatkarības athgūšanas pirmsākumos, taisni SC, toreizējā TSP, milzīgi aģitēja pret Latvijas kursu NATO virzienā, un ZZS, vienu brīdi, ieņēma tādu nogaidošu pozīciju.

Vismaz, Latvijas politiķiem var pārmest dasudz ko, bet, par to vien, ka mēs esam ES un, galvenais, NATO, viņiem var daudz ko piedod, tas ir vienīgais iemesls, kāpēc mēs neesam UKrainas situācijā.

Kaut, nav izslēgts, ka Krievija var nopirkt arī politiķus no kādas citas partijas, ko viņa arī dara, nopērkot politiķus, žurnalistuis, utt., arī Rietumos, kā jau atzīmēja betija.

+32
-4
Atbildēt

9

    Dina > ligakalnina 24.06.2014. 11.50

    >> dzeris

    1. Neviens neko nav “okupējis”. To tikai tādi cirvji kā tu laikam ir spējīgi – nepamanīt tādu “sīkumu” kā referendums. Krimas ļaudis paši izlēma savu nākotni un NOBALSOJA ar pāri par 96% par to, ka nevēlas turpnāk atrasties valstī, kuru pārvalda neofašistiska hunta. Un tagad saka – paldies Dievam, lūkojoties, kā šie bandīti slepkavo tos, kurus krievi savā paspārnē nepaņēma.

    2. Par Latvijas neatkarību savā laikā nobalsoja mazāk ļaužu nekā Krimā. Starp citu. Tā arī varbūtu bija “okupācija” ??

    3. Par mēsliem. Nevajag SAVUS netikumus citiem piedēvēt. Tie ir tieši latviešu politiķi un žurnālisti, cita starpā – tepat IR-sā arī dažs labs ganās, kuri iedomājas sevi par nez kādu civilizācijas šūpuli esam un šausmīgi lepojas ar savu pašreizējo “ piederību” Rietumiem. Pašiem plika pakaļa, pēdējās vietās Eiropā gandrīz visos rādītājos, bet iedomības un uzpūtības vairāk nekā visiem angļu snobiem kopā ņemtiem. Klauni nelaimīgie …

    0
    -14
    Atbildēt

    0

    Dina > ligakalnina 24.06.2014. 10.27

    >> dzeris

    Ja Latvija, idiņ, izstāsies no NATO, tas mūdsu drošību tikai vairos. Jo te pārstās vazāties pa puķu dobēm visādi jeņķu čurātāju bari. Un Krievijai nebūs vajadzības turēt pie mūsu robežas desantnieku divīziju kā pretsparu tiem. Krieviem jaunas teritorijas nevajag. Savādāk sen jau būtu pusi Ukrainas sev piešķēluši. Visādu histērisku bābu brēkāšana par „krievu agresiju” ir slima suņa murgi. Vismaz Latvijas gadījumā tieši Krievija bija tā, kura 1994. gadā IZVEDA no šejienes savu armiju. Un bez jabkādām prasībām vai kompensācijām. Atšķirībā no visādiem jeņķiem, kuri ved tik iekšā vēl un vēl. Poligonu te izdomājjusī ierīkot saviem „treniņiem”.

    0
    -13
    Atbildēt

    0

    kristrun > ligakalnina 24.06.2014. 18.39

    Dzera kungs, es saprotu, ka ir svētki, bet mēģiniet tomēr padomāt ar bašku – kāda jēga Krievijai runāt ar Lembergu, Urbanoviču un Ušakovu, cilvēkiem, kuru rokās nav nekādu instrumentu, lai ietekmētu Latvijas ārpolitiku un tuvākajā laikā, pateicoties Krievijas pašas pūlēm, acīmredzot, arī nebūs. tāpēc meklējiet vien gnīdas savā mīļotajā valdošajā koalīcijā. Taču ticamāk, ka Lietuvas prezidente ar šīm NATO valstīm ir domājusi Franciju un Vāciju, bet vēl ticamāk, ka viņa vispār neko tādu nav domājusi, bet žurnaļugas ir sagrozījuši tekstu, izzīduši no pirksta, izrāvuši no konteksta, utt.

    +1
    -8
    Atbildēt

    0

    ILZE > ligakalnina 24.06.2014. 19.27

    valdemir

    Ar Lemberga vai Andra Bērziņa nemitīgo piesaukšanu, nelietīgie prokremliskie mērgļi, maluzvejnieki, duļķo ūdeni.

    0
    -6
    Atbildēt

    0

    Ieva Priedenfelde > ligakalnina 24.06.2014. 10.19

    Piekrītu Andrejam, tie varētu būt reālpolitiķi no Vienotības – zaķveidīgie, ZZS, SC, kā arī reālpolitiķi – uzņēmēji no NA.

    +5
    -6
    Atbildēt

    0

    Ojārs > ligakalnina 23.06.2014. 20.34

    Zaķis, Kampars varētu būt reālas kandidatūras. Šprotes pret kārtējo piekāpšanos – tāda varētu būt šo “saimnieku” devīze…

    +10
    -8
    Atbildēt

    0

    Andris > ligakalnina 24.06.2014. 19.57

    Valdemir, kāda veidā tas met ēnu uz uzrunāto personu vai partiju? Te zemāk ir trīs sivēnu bilde. Pieņemsim, vilks ir mēģinājis uzrunāt vienu no viņiem un saņēma atteikumu. Vai tad tāpēc šīs sivēns kļūst “gnīda” pārējo sivēnu acīs?

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 24.06.2014. 14.03

    Nu tak ej un “pievienojies” bagātajai un dižajai Krievijai, ko tu te piesmirdini to Rietumu pasauli?

    +12
    -1
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > ligakalnina 24.06.2014. 11.10

    “Krieviem jaunas teritorijas nevajag…”, acīmredzot, tāpēc, viņi okupējuši Krimu, izskatās, tu jau sāc pārspēt ločmeli.

    Krieviem nav svarīgi, cik viņiem kas ir izdevīgi vai neizdevīgi, galvenais, lai kaimiņi dzīvo tādos pat mēslos, kā viņi, un nemēģina no tiem mēsliem izkļūt.

    +18
    -1
    Atbildēt

    0

ievuliitis 23.06.2014. 15.43

“…mēs saņemam informāciju, ka citās Baltijas valstīs, nevis Lietuvā, jo mēs šajā jomā esam stiprāki, notiekot sarunas ar dažiem politiķiem, ienākot priekšlikumi no Austrumiem, piemēram, ja [valsts] izstāsies no NATO, tad saņems daudz lētāku gāzi vai naftu,” intervijā stāstījusi Grībauskaite.

Kā jūs domājiet, tie ir tikai SC politiķi vai arī ZZS, par ko es nemaz nešaubos, atceroties Lemberga retoriku sakarā ar NATO.

Es neizslēgtu atsevišķus politiķus arī no citām valdošās koalīcijas partijām.

Nemaz nešaubos, ka arī pragmātiski domājošais prezidents apdomā šo soli.

Kāds kauns!

Kaut gan, pragmātiski domājot, Līgo un Jāņi ir īstais laiks, lai pa kluso spertu pretvalstiskus soļus.

+30
-3
Atbildēt

3

    Dina > ievuliitis 24.06.2014. 10.20

    To, ka tās nav vemjotības mauķeles – tas pavisam noteikti ! Šiem galvenais – Briselē sev siltu krēslu piemeklēt. A tas, ka ekonomika brūk kopā, tauta izmirst un ik gadus pa 2-3 mazpilsētām izbrauc uz visādām īrijām šie neliešiem pie pakaļas, vai ne?

    0
    -13
    Atbildēt

    0

    Timurs Čuntonovs > ievuliitis 25.06.2014. 13.58

    Ar Bērziņopi un Straujummammu pie varas ne to vien mēs vēl dzirdēsim. Tas pats memļaks Bērziņopis: braukā pa diktatoriskajām Austrumu valstiņām un neLlatvijā, ne Austrumos nebilst NEVIENA PAŠA pušplēsta vārda par to, ka Latvija var piedāvāt šīm diktatoriņu pārvaldītām valstīm savu izpratni par demokrātiju, savu pieredzi 20 gadu garumā. Kājiņpaps!

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Þanis Bezmers > ievuliitis 24.06.2014. 21.50

    kurmīt! Ko dara nācijas glābējs hūte kad tauta izmirst? Atmet tautai pa drupačai no tā, ko ievilcis nāsīs no tās pašas tautas un nobēdzinājis ofšoros? Varbūt tev, pridurok, nokrīt divas drupačas par to, ka šeit tik šķidri lej? Kā tur ir, kurmīt?

    +5
    0
    Atbildēt

    0

dace_ampermane 23.06.2014. 15.39

Lietuvas prezidente ceļ trauksmi – daži Baltijas valstu politiķi risina sarunas ar Krieviju

nebūtu jau nekāds pārsteigums, ja ušakovs, ameriks un vēl kādi bijušie latv. komunisti vestu pārrunas ar krievijas caru, tādu cilvēku Latvijā ir cik uziet, neņemot vērā dažu labu mājsaimnieci kura pēta savu gāzes rēķinu.

+17
-1
Atbildēt

2

    Dina > dace_ampermane 24.06.2014. 10.10

    Apollo šos leišu klukstes paziņojumu nosaukusi par „drosmīgu” !???

    Ja nu vienīgi ar „drosmi” tiek domāts vistas stulbums. Ir jau tādas, kuras pat lapsas klātbūtnē gatavas par varītēm kladzināt, ka esot olu izdējušas … Letiņiem vajadzētu izmantot šo leišu tantes stulbumu, bet, kur nu! Mums taču ir tāds rinkēvičš – tas tūlīt uz karstām pēdām steigs kaimiņieni pārspļaut – kā nu tā var? Kāds mēģina pārspēt viņu jeņķu pakaļas laizīšanā!?? … :)))

    0
    -15
    Atbildēt

    0

    Þanis Bezmers > dace_ampermane 24.06.2014. 16.30

    kurmīt, kas ir tava puzes klukste? Tavprāt tā jāņem galvā, pridurok?

    +7
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu