„Mana balss” sāk kampaņu par atklātu balsojumu prezidenta vēlēšanās • IR.lv

„Mana balss” sāk kampaņu par atklātu balsojumu prezidenta vēlēšanās

28
Foto: Egons Ansbergs, F64

Balsojums par Valsts prezidentu ir vienīgais aizklātais balsojums Saeimā

Sabiedrības iniciatīvu platformā „ManaBalss.lv” ir sākta parakstu vākšana par Valsts prezidenta ievēlēšanu atklātā Saeimas balsojumā.

Kā norādīts iniciatīvas pieteikumā, patlaban Satversmes 36.pants nosaka, ka “Valsts prezidentu ievēlē, aizklāti balsojot ar ne mazāk kā 51 Saeimas locekļu balsu vairākumu”. Iniciatīvas autori ierosina izteikt Satversmes 36.pantu citā redakcijā: “Valsts prezidentu ievēlē, atklāti balsojot ar ne mazāk kā 51 Saeimas locekļu balsu vairākumu”.

„Balsojums par Valsts prezidentu ir vienīgais aizklātais balsojums Saeimā,” norāda iniciatīvas autors Mārtiņš Matīss. „Visi pārējie balsojumi Saeimā par valsts amatpersonām – Saeimas priekšsēdētāju, Ministru prezidentu, Augstākās tiesas un Satversmes tiesas tiesnešiem, Valsts kontrolieri, Latvijas Bankas prezidentu, Centrālās vēlēšanu komisijas priekšsēdētāju un vēl citām amatpersonām – ir atklāti.”

Sākot šo parakstu vākšanas kampaņu, vēlamies mudināt visus deputātus būt konsekventiem un atklāti balsot arī par Valsts prezidentu, uzsver iniciatīvas autors.

Valsts Prezidenta vēlēšanām jābūt atklātām un caurspīdīgām, lai vēlētājiem būtu iespējams uzzināt, kā viņu vēlēti deputāti ir balsojuši un kas nes atbildību par rezultātu.

Ir.lv rakstā arī Saeimas priekšsēdētājas biedre Inese Lībiņa-Egnere rakstīja, ka atklātas prezidenta vēlēšanas nozīmīgas, jo nākamo Latvijas prezidentu vēlēs nākamā 12.Saeima savā pirmajā pilnvaru gadā, turklāt tas notiks Latvijas ārpolitikai nozīmīgā laikā – Latvija būs prezidējošā valsts Eiropas Savienības Padomē.

Katra iniciatīva, ko paraksta vismaz 10 000 pilsoņu un kas atbilst Saeimas juridiskajiem kritērijiem, nonāks Saeimā. Iniciatīvu par Valsts prezidenta ievēlēšanu atklātā balsojumā var atbalstīt, sekojot saitei: http://manabalss.lv/i/669 .

 

Komentāri (28)

ligakalnina 20.06.2014. 20.34

Pilnigi patreizi, deputāts ir tautas ievēlēts, un viņam arī jāatskaitas vēlētāju, nevis “savas sirdsapziņas” ( kas, bieži vien, ir nopirkta), priekšā.

+12
-1
Atbildēt

0

Kristīne 21.06.2014. 13.55

Prezidenta ievēlēšanai noteikti jābūt atklātai.SC latviešu vēlētāju piesaistīšai sarakstos iekļāvuši Krišjāni Peteri un Leiškalnu. Jānis Peters televīzijas raidijumā izteicās, ka Krievijā valdību un prezidentu ievēl “pelēkā” masa. Diemžēl Latvijā notiek tas pats, Saeimu ievēl nopirktu pozitīvisma kampaņu nozombēts elektorāts. Īsts teātris bija Bērziņa ievēlēšana, kad Brigmanis noskopjās un no Urbanovča nopirka par maz balsu.Ja balsojums būtu atklāts, tad vismaz “nopirktie” deputāti “izgaismotos”, un daudzi uz to neizietu.

+7
-1
Atbildēt

1

    janis17 > Kristīne 21.06.2014. 15.26

    Ja balsojums būtu atklāts, tad vismaz “nopirktie” deputāti “izgaismotos”, un daudzi uz to neizietu.

    ______________________

    Totālas muļķības! 100% populisms un priekšvēlēšanu aģitācija, nekādas loģikas!

    Tā ir iespēja maksātājiem, šantažētājiem un citādi pavēlētājiem pārliecināties, kā tiek pildīts dotais uzdevums.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

Ludmila 21.06.2014. 16.32

Tautas vēlēts prezidents kaimiņos …http://lv.wikipedia.org/wiki/Rolands_Pakss

Mums būs vēl trak

+3
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu