Straujuma: Nav pieļaujams būtisks kadastrālās vērtības kāpums lauksaimniecības zemēm • IR.lv

Straujuma: Nav pieļaujams būtisks kadastrālās vērtības kāpums lauksaimniecības zemēm

22
Zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) un Ministru prezidente Laimdota Straujuma. Foto: Ieva Lūka, LETA

Valdības vadītāja atbalsta kadastrālās vērtības kāpumu zemēm, kas netiek apstrādātas

Nav pieļaujams būtisks kadastrālās vērtības sākums lauksaimniecības zemēm, otrdien Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta panorāma” teica Ministru prezidente Laimdota Straujuma.

Viņasprāt, pieļaujams tikai pakāpenisks šīs vērtības pieaugums, nevis tā kā pašlaik iecerēts – vienā gadā uzreiz par 30%. Tādēļ Straujuma aicina zemkopības ministru Jāni Dūklavu (ZZS) tikties ar tieslietu ministri un izrunāt šo jautājumu, pirms par to lemtu valdība, vēsta LETA.

Straujuma piebilda, ka atbalsta kadastrālās vērtības kāpumu zemēm, kas netiek apstrādātas.

Valdība otrdien skatīs Ministru kabineta (MK) noteikumu projektu “Noteikumi par kadastrālo vērtību bāzi 2015.gadam”.

Noteikumu projekts paredz apstiprināt no jauna izstrādātās bāzes vērtības lauksaimniecībā izmantojamai un meža zemei un lauku grupas vērtību zonējumus, kā arī no jauna kā pielikumus apstiprināt visu pārējo nekustamo īpašumu grupu bāzes vērtības, korekcijas koeficientus un vērtību zonējumus.

Kā norādīts noteikumu projekta anotācijā, kadastrālo vērtību bāze 2015.gadam ir izstrādāta, pamatojoties uz 2012. un 2013.gada nekustamā īpašuma tirgus informāciju. Darījumu apjoms šajā periodā nekustamā īpašuma tirgū kopumā pieaudzis – pamatā pieaugumu veido dzīvojamo īpašumu segments, proti, gan darījumi ar jauniem objektiem, gan darījumi otrreizējā tirgū, kā arī darījumi ar neapbūvētu zemi mājokļu celtniecībai.

Lauku zemēm darījumu skaits saglabājies iepriekšējo gadu līmenī.

Apbūves īpašumu grupā, līdzīgi kā iepriekšējā periodā, cenas nedaudz pieaugušas dārgajiem dzīvojamās apbūves nekustamajiem īpašumiem Jūrmalā, Rīgā un Pierīgā. Pārējā teritorijā, lai arī tirgus aktivitāte ir palielinājusies, cenu pieaugums nav izteikts, tāpēc kadastrālo vērtību bāze apbūves īpašumu grupās uz 2015.gadu netiek pārskatīta.

Attiecībā uz jauno, dārgo dzīvojamās apbūves nekustamo īpašumu segmentu vērtību aktualizācija ir saistāma vienlaikus ar vērtības aprēķina modelī nepieciešamajām izmaiņām.

Atšķirīga situācija ir ar lauku zemēm, kur jau kārtējo gadu pēc kārtas ir izteikts un teritoriāli plašs cenu kāpums – pieprasījums un cenas aug visā valsts teritorijā, pat teritorijās, kurās iepriekš nekustamā īpašuma tirgus šajā segmentā bija salīdzinoši neaktīvs.

Lauku grupā uz 2015.gadu gaidāmas izmaiņas gandrīz visās lauku teritorijās – paaugstināta tiks gan lauksaimniecībā izmantojamās zemes, gan meža zemes bāzes vērtība.

Neskatoties uz to, ka lauksaimniecībā izmantojamās zemes bāzes vērtība tika paaugstināta jau uz 2014.gadu, kadastrālās vērtības un darījumu cenu analīze uzrāda, ka lauksaimniecībā izmantojamās zemes 2014.gada kadastrālā vērtība atkal ir par aptuveni 50% zemāka nekā 2012., 2013.gada nekustamā īpašuma tirgus darījuma cenas, turklāt ir izteikta tendence vērtības atbilstībai pazemināties.

Lai arī 2012.gada 3.oktobrī ar MK rīkojumu apstiprinātā koncepcija “Kadastrālās vērtēšanas sistēmas pilnveidošanas un kadastra datu aktualitātes nodrošināšanas koncepcija” nākotnē paredz noteikt kadastrālo vērtību vidējā līmeņa atbilstību tirgus līmenim 15% robežās (kadastrālās vērtības vidēji par 15% zemākas nekā nekustamā īpašuma tirgus vērtību līmenis), lauksaimniecībā izmantojamās zemes bāzes vērtība nav paaugstināta tādā apmērā.

Pēc bāzes vērtību pārskatīšanas kadastrālās vērtības 2015.gadam joprojām būs vidēji par aptuveni 30% zemākas nekā 2012., 2013.gada nekustamā īpašuma tirgus darījuma cenas.

 

Komentāri (22)

ligakalnina 17.06.2014. 11.01

http://apollo.tvnet.lv/zinas/laimai-un-np-foods-aizdomas-par-reiderisma-meginajumiem-apkilati-uznemumu-konti/656181 – un vairāku Latvijas vadošo uzņēmumu iznīcināšana ir pieļaujama?

Ko Straujuma un Broka domā darīt ar šo te?

Ko Broka domā iesākt ar tiesnešiem, kas pieņem, acīmredzami, prettiesiskus lēmumus?

Ar MNA viņa nedomā darīt neko, to viņa jau pateikusi.

Kāpēc ir neko nepublicē par to vājprātu?

+6
-1
Atbildēt

0

esmeralda_se 17.06.2014. 09.27

>>>Nav pieļaujams būtisks kadastrālās vērtības kāpums lauksaimniecības zemēm>>>

Toties ir pieļaujama PVN pacelšana, neapliekamā minimuma NEpapalielināšana utt.

Varētu rakstīt gari un plaši, tak nav jēgas. Kārtējais ~ 500 – 1000 lielsaimnieku lobija gadījums, tāpat kā zemes tirdzniecības ierobežojumi, kuri tiek dzīti cauri likumdošanas institūcijām, iespējams, apejot citas, valstij būtiskākas lietas…

Turklāt, runājot par neapstrādāto zemi un tās kadastrālo vērtību rakstā ir viena pamatīga neprecizitāte, neticu, ka Straujuma kā bijusī zemkopības ministre tā teikusi – par kadastrālo vērtību neapstrādātai zemei. KV būtībā izsaka zemes kvalitāti naudas izteiksmē. Tas, ka zeme netiek apstrādāta, nekādi nepalielina tās vērtību, ja nu vienīgi tā netiek piesārņota ar pesticīdiem u.c. draņķiem. Tāpēc nav saprotams, kā var celt kadastrālo vērtību neapstrādātai zemei… Var celt nodokļa likmi par neapstrādātu zemi – JĀ,, bet kadastrālo vērtību???

Iedomājieties, ka neapdzīvotai (attiecīgi ziemā neapkurinātai, nekoptai) dzīvojamai platībai vērtētājs rakstītu augstāku vērtību, nekā identiskai apdzīvotai? Absurds.

+4
0
Atbildēt

1

    lebronj2356 > esmeralda_se 17.06.2014. 10.33

    Tantiņa tak pūš lielbaronu stabulītē no pirmās dienas…visa šī muļķošanās ar neapstrādātām zemēm ir tikai un vienīgi, lai rapšu plantatoriem nodrošinātu lētas platības, lai varētu vēl noplēst ES naudu, piecūkojot LV laukus ! Un kā ar tiem, kam nodokļi pieauguši vairākkārt par personīgo, vienīgo mitekli ? Šis miteklis, atšķirībā no lauksaimniecības zemes nekādus ienākumus neģenerē….

    +3
    0
    Atbildēt

    0

marchaeva 17.06.2014. 16.17

īpaši kadastrālo vajag pacelt neapmežotajām, lielajām, gadus desmit atmatā atstātajām labajām lauksaimniecības zemēm. Tās kuras spekulanti uzpirkuši. Turklāt pacelt vajag vismaz par pročentiem 20, lai sāk saimnieks domāt.

0
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu