Āboltiņa neredz traģēdiju partijas rindu pārmaiņās • IR.lv

Āboltiņa neredz traģēdiju partijas rindu pārmaiņās

25

Kursīte-Pakule atzīst: iemesls aiziešanai no “Vienotības” bija viņas neiekļaušana 12.Saeimas vēlēšanu kandidātu sarakstā

No “Vienotības” aizgājušās Saeimas deputātes Janīna Kursīte-Pakule un Ingūna Rībena pēc savas ideoloģijas bijušas tuvāk Nacionālajai apvienībai, nevis liberālajai “Vienotībai”, intervijā “Latvijas Avīzei” pirmdien saka Saeimas priekšsēdētāja un “Vienotības” līdere Solvita Āboltiņa. Viņa arī apstiprina, ka turpmāk darbošanos politikā neturpinās pašreizējā Juridiskās komijas vadītāja Ilma Čepāne un ilggadējs Saeimas deputāts Dzintars Ābiķis.

Tikmēr citā intervijā, kas pirmdien publicēta “Neatkarīgajā Rīta Avīzē” Kursīte-Pakule un Rībena skaidro iemeslus, kāpēc pagājušajā nedēļā paziņoja, ka izstājas no “Vienotības”. Kursīte-Pakule par šo soli izšķīrusies tieši pēc tam, kad radušās aizdomas, ka viņas 12.Saeimas sarakstos vairs nebūs.

Kursīte-Pakule intervijā stāsta, ka iekšēji bijusi sagatavojusies vairs nestartēt Saeimas vēlēšanās, bet vēl nebija pateikusi to partijas biedriem un gaidījusi, kad par to vēl tiks runāts un tad arī paziņot savu nodomu. “Taču pēkšņi kā “deus ex machina” parādījās “Vienotības” Carnikavas nodaļas veidots saraksts, kurā nebija nedz manis, nedz Andra Buiķa, un tas viss bija smalki caur kādu izspēlēts. Jautāju kādam mūsu atbildīgam biedram – kā to saprast? Viņš atbildēja, ka ir viedoklis: mana darbība ir neapmierinoša. Manī sacēlās spuras: kurā jomā mana darbība ir neapmierinoša?” teikusi politiķe.

“Protams, nepretendēju uz eksperta viedokli ekonomikā, tieslietās vai finansēs, taču kultūras, izglītības un zinātnes lauks man ir bijis tuvs un katrā komisijas sēdē es iestājos par vai pret kaut ko. Diez vai deputāta spēkos ir uzcelt pili, bet ir iespēja par kaut ko iestāties. Līdz ar to es sapratu, ka vērtības, kuras pārstāv kultūru, izglītību un zinātni, “Vienotībai” nav vajadzīgas. Bet man ir svarīgi, lai zinātnieki, kuri institūtos patlaban spiesti iztikt ar 100 eiro, tomēr ieraudzītu kādu cerību. Šajā situācijā nav vainojama ministre Ina Druviete, jo viņai nākas strēbt to, ko ievārījuši iepriekšējie ministri. Ja kultūra, izglītība un zinātne ir pabērni, tad mēs pārvēršam Latviju par kalpu zemi. Un vēl. Es tiešām negribu atgriezties Padomju Savienībā, bet mēs – Inguna [Rībena], es, Ina Druviete un Ilma Čepāne – dabūjām pa spārniem no savējiem, kad stingri nostājāmies pret koalīcijas veidošanu ar “Saskaņas centru”,” vilšanos par “Vienotību” paudusi deputāte.

Cita “Vienotību” pametusī deputāte Rībena atkārtoti uzsvērusi, ka “Vienotību” pametusi, jo esot jutusi ideoloģiskās nesaskaņas. “Krīze ir beigusies, un partijām ir laiks evolucionēt konkrētu vērtību virzienā. Tas būtu atbilstoši normālas, civilizētas pasaules partiju darbībai, ja pie mums veidotos konservatīva partija, liberāla partija, demokrātiska partija un tamlīdzīgi, un ja katra no tām iezīmētu kādus vērtību vektorus.”

Kā zināms, arī Andris Buiķis piektdien paziņoja, ka izstājas no “Vienotības”.

Āboltiņa intervijā LA par Kursīti-Pakuli un Rībenu teic, ka “Vienotība” tika veidota kā plaša viedokļu pārstāvniecība, kur stiprs ir arī nacionālais spārns. “Abas deputātes pēc savas ideoloģijas bija tuvas Nacionālajai apvienībai, taču ienesa vērtību mūsu iekšējās diskusijās, līdzot rast vidusceļu,” saka Saeimas spīkere. Viņa arī norāda, ka Rībena daudzreiz esot iebildusi pret liberālām idejām, taču “Vienotība” ir un būs labēji centriska partija.

Kā pretsvaru “aizgājējiem” Āboltiņa liek to, ka partijai pievieosies bijušais eirokomisārs Andris Piebalgs, piesaistās reģionu pārstāvība no Valmieras, Tukuma, Ogres, Jēkabpils, Kuldīgas, Talsiem. Viņa norāda, ka turpināsies arī bijušo Reformu partijas biedru uzņemšana “Vienotībā”.

“Kaut pienācēji ir spilgti un spējīgi cilvēki, nav domājams, ka ar to mainās partijas kurss,” saka Āboltiņa par Reformu partijas biedru pieplūdumu. Viņa arī cer nākamajā Saeimā turpināt sastrādāties gan ar Nacionālo apvienību, gan ZZS, kuras tēmas esot “zaļa Latvija, rūpe par reģionu ļaudīm”, bet “Vienotības” tēmas – valsts drošība un izaugsme.

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu