“Vienotību” pamet Saeimas deputāts Andris Buiķis (papild.) • IR.lv

“Vienotību” pamet Saeimas deputāts Andris Buiķis (papild.)

23
Andris Buiķis. Foto: Kaspars Krafts, F64
Lāsma Gaile

Profesoru aizvaino “neglītās aizmuguriskās manipulācijas” partijā

Profesors un habilitēts matemātikas doktors, 10. un 11.Saeimas deputāts Andris Buiķis izstājas no partijas “Vienotība”, tāpat kā to šajā nedēļā izdarīja Ingūna Rībena un Janīna Kursīte-Pakule. Savu paziņojumu par izstāšanos no partijas viņš nosūtījis piektdien medijiem.

Paziņojumā Buiķis raksta, ka “lielā mērā mani uzskati sakrīt ar to, ko pirms dažām dienām paziņoja Ingūna Rībena un Janīna Kursīte”. “Lai gan arī līdz manīm bija nonākušas ziņas, ka partijas “augšas” plāno “rindu tīrīšanu”, lai atbrīvotos no neērtiem deputātiem, es nepievērsu tām pienācīgu vērību, jo biju naivi iedomājies, ka 4 gadus godprātīgi pildot deputāta pienākumus, partijas vadība mani vismaz ar kādu teikumu brīdinās, pirms televīzijā, bez manas ziņas paziņos, ka es it kā esmu nolēmis atgriezties akadēmiskajā vidē un nekandidēt nākamās Saeimas vēlēšanās,” raksta Saeimas deputāts.

Viņš šādu attieksmi pret sevi uzskata par pazemojošu un nespēj samierinātes ar to, ko patlaban demonstrē partijas “Vienotība” vadība. Buiķis to uzskata par “neglītu manipulāciju, necieņu un nodevību ne tikai pret mani, bet arī pret jebkuru partijas biedru”. Tiešā šā iemesla dēļ viņš vairs nevar turpināt būt “Vienotības” biedrs.

“Vienmēr esmu tiecies uz cieņpilnu kopdarbu”, raksta pazīstamais zinātnieks, un norāda, ka “nespēju strādāt pēc principa “apēd vai apēdīs tevi””. Buiķis cer, ka “Vienotības” vadībā tomēr kaut kas mainīsies.

Kā vēsta LETA, politiķis norādījis – viņš nav pieņēmis galīgo lēmumu, vai piedalīties 12.Saeimas vēlēšanās un iestāties kādā citā politiskā spēkā. Deputāts turpinās atbalstīt Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas (Vienotība) vadīto valdību un balsos par Satversmes preambulu. No viņa sacītā izriet, ka deputāts līdz 11.Saeimas sasaukuma beigām varētu arī nepamest “Vienotības” Saeimas frakciju.

Partijas “Vienotība” priekšsēdētāja Solvita Āboltiņa par Buiķa izstāšanos no partijas izplatītajā paziņojumā pateicas zinātniekam „par mūža ieguldījumu Latvijas zinātnē” un izsaka gandarījumu par kopēju darbu partijas “Vienotības” frakcijā divus Saeimas sasaukumus. Viņa apliecina, ka profesors Buiķis vienmēr ir ticis augstu vērtēts gan partijā, gan sabiedrībā.

Āboltiņa arī uzsver, ka „līdz Buiķa kunga ausīm nonākušās ziņas” neatbilst patiesībai. “Lai arī partijas domes apstiprinātājā procedūrā partijas nodaļas nebija izvirzījušas viņu kā deputātu kandidātu 12.Saeimai, tomēr es kā partijas vadītāja būtu bijusi gatava personīgi ieteikt partijas valdei iekļaut viņu deputātu kandidātu sarakstā. Izsaku nožēlu, ka kolēģis izdarījis tik nopietnu lēmumu, pamatojoties uz patiesībai neatbilstošu informāciju,” norāda Āboltiņa.

Arī Lolita Čigāne, partijas „Vienotība” Saeimas frakcijas priekšsēdētāja vietniece, atzīst, ka Buiķa aiziešana partijai ir liels zaudējums. Pēc sarunām ar Buiķi Čigāne secinājusi, ka viņš izlēmis pamest partiju pārpratuma un iekšējās komunikācijas kļūdas dēļ.

Jau rakstīts, ka Rībena un Kursīte-Pakule šonedēļ paziņoja, ka izstājas no partijas, “jo tajā dominē šauras grupas viedokļi, kā arī ir zudis mērķis, uz kuru iet”.

Rībena intervijā laikrakstam “Diena” arī atzina, ka partijas lēmumi “tiek pieņemti kaut kur citur, ne frakcijas sēdēs. Neabsolutizēšu, bet nosacīti nozīmīgākie lēmumi. Nezinu, kas ir režisors, kas autors kaut kur kuluāros, bet tā var just, ka ir kaut kāds viedoklis, kas tiek bīdīts, bet kas nekad nav bijis apspriests partijas iekšienē”.

(papildināta ar “Vienotības” vadības komentāriem)

Komentāri (23)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu