FOTO: Gaismas pils lifta apstāšanos varēja izraisīt nestspējas pārsniegšana (papild.) • IR.lv

FOTO: Gaismas pils lifta apstāšanos varēja izraisīt nestspējas pārsniegšana (papild.)

26
LNB kāpnes. Foto: Ieva Lūka,LETA

Lifts esot iesprūdis tehnisku iemeslu dēļ, visi iesprūdušie atbrīvoti

Ja liftā iekāpušo cilvēku svars ir tieši uz robežas ar tā norādīto nestspēju, tad var izveidoties situācija, ka pārslodzes mehānisms uzreiz nenostrādā, bet gan liftu apstādina neilgi pēc kustības sākšanas, biznesa portālam “Nozare.lv” paskaidroja liftu un eskalatoru uzstādīšanas uzņēmuma “Kone Latvija” izpilddirektors Aleksandrs Eglītis.

Lai atbrīvotu cilvēkus no Latvijas Nacionālās bibliotēkas (LNB) jaunajā ēkā iesprūdušā lifta, glābēji tam izsituši stiklu, notikuma vietā uzzināja aģentūra LETA.

Pēc Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta (VUGD) sniegtās informācijas, kopumā no lifta atbrīvotas 22 personas. Vienam no iesprūdušajiem cilvēkiem nesen bijusi veikta operācija, tāpēc viņam liftā kļuvis slikti. Šis cilvēks evakuēts guļus stāvoklī, un mediķi viņam snieguši pirmo palīdzību.

Kā aģentūrai LETA skaidroja VUGD, liftā iesprūdušajiem nebija iespējams nodrošināt skābekļa padevi, tāpēc nācās izsist stiklu. Beigās cilvēki tika evakuēti pa liftā izsistu caurumu.

VUGD preses pārstāve Inga Vetere teica, ka lifts bija apstājies starp pirmo un otro stāvu. Ugunsdzēsēji atlauzuši durvis un, izmantojot kāpnes, evakuējuši no tā cilvēkus. Starp liftā iesprūdušajiem bijuši divi pusaudži.

Notikuma vietā ieradušies aptuveni 30 ugunsdzēsēji, un kopumā glābšanas darbi ilguši aptuveni pusstundu.

Neatliekamās medicīniskās palīdzības dienesta pārstāve Inga Vītola pastāstīja, ka kopumā mediķi veikuši apskati astoņiem cilvēkiem, taču nekādas veselības problēmas viņiem nav konstatētas un uz slimnīcu neviens nav aizvests.

Bija ieradies arī iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (V/RP). Pēc glābšanas darbiem viņš izteica atzinību VUGD darbiniekiem par operatīvo reaģēšanu, kas vēlreiz apliecinot mūsu ugunsdzēsēju augsto profesionalitāti.

Ministrs norādīja, ka būtu nepieciešams veikt papildu pārbaudi, lai noskaidrotu, kāpēc lifts iesprūda, kā arī veikt uzlabojumus, lai turpmāk šādas situācijas neatkārtotos. Tāpat jāvērtē, vai liftā ir pietiekama skābekļa padeve un cik ilgi cilvēki var atrasties līdzīgās situācijās bez palīdzības no malas.

Pēc Kozlovska domām, šajā gadījumā liela nozīme bija operativitātei un ātrumam, jo dažiem cilvēkiem jau bija palicis slikti un gaisa trūkuma dēļ šaurā telpā varēja sākties arī panika.

Visus liftus jaunajā LNB ēkā uzstādīja uzņēmums a/s “Latvijas lifts Šindlers”, informē Nacionālā Būvkompāniju apvienība. Uzņēmuma pārstāvji tagad strādā notikuma vietā, tiek paņemti dati no lifta vadības sistēmas jeb „melnās kastes”, kas arī uzrādīs un palīdzēs saprast kļūdas iemeslu.

Laikā, kad tika gatavoti visi nepieciešamie dokumenti ēkas nodošanai ekspluatācijā, atbildīgās institūcijas veica arī visu jaunās LNB ēkas liftu inspekciju, kā arī ieguva liftu testu rezultātus, kas apliecināja uzdoto ekspluatācijas parametru pietiekamību, un tie tika atzīti par drošiem un ekspluatācijai atbilstošiem, norāda apvienība.

Attiecīgā lifta celtspēja ir 21 persona un 1600 kg.

Ceturtdiena bija pirmā diena, kad LNB tika atvērta plašākai publikai pēc nodošanas ekspluatācijā.

LNB sabiedrisko attiecību speciālists Augusts Zilberts pastāstīja, ka lifts iesprūdis tehnisku iemeslu dēļ starp pirmo un mezonīna stāvu. Pašlaik neesot informācijas par atgadījuma iemeslu, bet LNB pārstāvis pieļauj, ka lifts līdz šim nav strādājis tik blīvā režīmā, tāpēc nav “pieradis”.

Zilberts norādīja, ka liftā bijis atļautais cilvēku daudzums – 20 ekskursanti un viens ekskursijas vadītājs.

VUGD izsaukumu saņēmis plkst.13.17. Dienestam ziņots, ka liftā iesprūdušajiem palicis slikti. LNB ēkā esošie inženieri iesākumā centušies liftu nolaist avārijas režīmā, bet tas nav izdevies. 

(papildināta no sākuma un ar foto)

Komentāri (26)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu