Svētdien Stūra mājā demonstrēs filmu par Eduardu Berklavu • IR.lv

Svētdien Stūra mājā demonstrēs filmu par Eduardu Berklavu

27
Stūra māja. Foto Emīls Desjatņikovs, F64

Berklavs (1914-2004) ir viens no ievērojamākajiem 20.gadsimta latviešu politiķiem

Atzīmējot politiķa Eduarda Berklava 100 gadu jubileju, svētdien, 15.jūnijā, Stūra mājā tiks rādīta režisora Zigurda Vidiņa dokumentālā filma “Berklavisms”, raksta aģentūra LETA.

Filmā izsekots Berklava personības attīstībai – sākot no 1940.gada, kad Berklavs bija dedzīgs komunisma ideju atbalstītājs, līdz laikam, kad viņš dibināja Latvijas Nacionālās neatkarības kustību un darbojās neatkarīgās Latvijas politiskajā dzīvē. Filmā intervēts ne tikai pats Berklavs, bet arī redzami laikabiedru stāstījumi. Berklavs (1914-2004) ir viens no ievērojamākajiem 20.gadsimta latviešu politiķiem. Ieņemdams dažādus amatus padomju sistēmā no 1950.gadu vidus līdz 1950.gadu beigām, viņš iestājās par latviešu valodas tiesībām un pret apzinātu Latvijas rusificēšanu. Berklavs bija tā laika redzamākais nacionālkomunists. Pēc Maskavas veiktās Latvijas nacionālkomunistu darbības pārtraukšanas režīms viņu piespieda no Latvijas aizbraukt. 

Pēc atgriešanās Latvijā viņš 1971.gadā sarakstīja “17 latviešu komunistu vēstuli”, kas tika nogādāta Rietumos un sniedza vispilnīgāko ainu par Latvijas kolonizāciju. 1988.gadā Berklavs bija viens no Latvijas Nacionālās neatkarības kustības (LNNK) dibinātājiem un tās pirmais priekšsēdētājs. LNNK pirmā iestājās par pilnīgu Latvijas neatkarību no PSRS. 1990.gadā tika ievēlēts Augstākajā Padomē, bija arī 5.Saeimas deputāts. 

Filmas “Berklavisms” seanss Stūra mājā, Latvijas Okupācijas muzeja veidotās izstādes videozālē, sāksies plkst.13. Tā apmeklējums būs bez maksas. Filmas seanss ir viens no Eiropas kultūras galvaspilsētas gada projekta “Stūra māja. Lieta Nr.1914/2014” pasākumiem. 

Stūra mājas ekspozīcija būs atvērta līdz 19.oktobrim, piedāvājot bez maksas apmeklēt Okupācijas muzeja iekārtoto izstādi pirmajā stāvā. Stūra mājas augšējos stāvos skatāmas piecas vērienīgas izstādes, kas no dažādiem skatpunktiem traktē cilvēka un varas attiecības pagātnē – “Draudzības (re)konstrukcija”, “Latvieša koferis”, “Par spīti visam”, “10 lietu stāsti par cilvēku un varu” un “Liktens lietu muzejs”.

Vairāk informācijas Rīga 2014 mājas lapā

Komentāri (27)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu