Lielbritānijas, Zviedrijas un Nīderlandes premjerministri pret Junkera kandidatūru EK prezidenta amatā • IR.lv

Lielbritānijas, Zviedrijas un Nīderlandes premjerministri pret Junkera kandidatūru EK prezidenta amatā

41
Britu premjerministrs Deivids Kamerons (no kreisās), Vācijas kanclere Angela Merkele, Zviedrijas premjerministrs Frēdriks Reinfelts un Nīderlandes valdības vadītājs Marks Rute tikšanās brīdī. Foto: AFP/LETA

Uz tikšanos bija ieradusies arī Merkele, kas aizstāv Junkera kandidatūru

Lielbritānijas premjerministrs Deivids Kamerons pirmdien saņēmis Zviedrijas un Nīderlandes kolēģu atbalstu pret bijušā Luksemburgas premjera Žana Kloda Junkera kandidatūru Eiropas Komisijas (EK) prezidenta amatam.

Kamerons uzskata, ka EK prezidenta amata kandidatūru ES valstu vadītājiem jāizvirza neatkarīgi no tiem kandidātiem, kuri tikuši izvirzīti Eiropas Parlamenta vēlēšanu laikā. „Tieši mums kā demokrātiskās vēlēšanās ievēlētu valstu valdību vadītājiem jāizlemj, kurš vadīs EK, tā vietā, lai piekristu jaunai procedūrai, par kuru savukārt nekādas vienošanās nav bijis,” paziņoja Kamerons pirmdien.

Kamerona asā nostāja saistīta ar Žana Kloda Junkera kandidatūru EK prezidenta amatam, jo viņš neatbalsta Junkera ideju par Eiropas integrācijas pastiprināšanu un mēģina samazināt Lielbritānijas atkarību no Briseles. Britu premjerministrs uzskata, ka ES mazāk jāiejaucas dalībvalstu politikā, tā vietā vairāk jānodarbojas ar ekonomiskās izaugsmes problēmu risināšanu un jaunu darba vietu radīšanu, ziņo DW.de.

Kamerons pirmdienas tikšanās laikā saņēmis atbalstu no Zviedrijas un Nīderlandes premjerministriem. Zviedrijas premjerministrs Frēdriks Reinfelts pauda stipru nepatiku pret domu, ka kandidātus izvirza partijas, jo tas “maina balansu starp institūcijām un veidu, kā veidots Lisabonas līgums”. Līdzīgu pozīciju pauda arī Nīderlandes premjerministrs Marks Rute.

Līdz šim nākamā EK prezidenta kandidatūru izvēlējās ES dalībvalstu līderi, taču saskaņā ar Lisabonas līgumā iekļautajiem noteikumiem tagad viņiem “jāņem vērā” (Eiropas Parlamenta) EP vēlēšanu rezultāti. Tiesa gan, ko nozīmē “ņemt vērā” vēlēšanu iznākumu, skaidri nav definēts.

Junkeru EK prezidenta amatam izvirzījusi centriski labējā Eiropas Tautas partija (EPP), kas EP vēlēšanās pagājušajā mēnesī ieguva visvairāk balsu. Vienošanās par EK prezidenta amata kandidātu jāpieņem līdz jaunā EP sasaukuma pirmajai sēdei, kas gaidāma jūlija sākumā.

Tomēr Reinfelts pauda pārliecību, ka vēl nepieciešamas diskusijas par EK turpmāko lomu, pirms apspriest konkrētus kandidātus EK prezidenta amatam.

Uz tikšanos bija uzaicināta arī Vācijas kanclere Angela Merkele, kura vienīgā aizstāvēja Junkera kandidatūru. Viņa atzīmēja, ka šajās pārrunās nav sagaidāms galīgais lēmums par nākamā EK prezidenta kandidatūru.

 

Komentāri (41)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu