Kijevas Tautas sapulce Porošenko prasa nodrošināt mieru Ukrainā (papild.) • IR.lv

Kijevas Tautas sapulce Porošenko prasa nodrošināt mieru Ukrainā (papild.)

34
Ukrainas parlamenta tablo ar uzrakstu: Ukrainas prezidents Porošenko Petro. Foto: AFP/LETA

Vācijas ārlietu ministrs – Krievijas uzvedība redzami izmainījusies

Tautas sapulcē jeb večē svētdien Kijevas Neatkarības laukumā pieņemtā rezolūcija jaunievēlētajam Ukrainas prezidentam Petro Porošenko prasa nodrošināt mieru visā Ukrainā, izstrādāt valsts glābšanas programmu un arī neatzīt Krimas aneksiju, ziņo „Ukrainskaja pravda”.

Sapulcējušies Maidana aktīvisti, pēc mediju ziņām – ap 3000 cilvēku – atgādināja varas pārstāvjiem, ka pie atbildības jāsauc tie, kuri piedalījušies terora akcijās Austrumukrainā, kā arī tie, kuri ir vainojami cilvēku nāvē notikumos Kijevā šā gada sākumā. Tāpat varas atbalstu gaida bojāgājušo ģimenes.

Veče arī pieprasīja pilnīgu varas „restartu” Ukrainā, bijušā prezidenta Viktora Janukoviča un viņa atbalstītāju nozagtās naudas atgriešanu valsts kasē, aizliegumu caur ārzonas firmām atmazgāt naudu, samazināt prezidenta, valdības un parlamenta administrāciju.

Turklāt sapulce atzīmēja, ka nepieciešams atcelt tautas deputātiem to tiesiskās neaizskaramības statusu un pieņemt likumu par prezidenta varas impīčmentu.

Veče arī pieprasīja atcelt parlamenta vasaras brīvdienas, jo „Augstākajai Radai ir jāstrādā tik ilgi, kamēr netiks izpildītas prasības, noteikts jaunu parlamenta vēlēšanu datums, pieņemts likums par ilustrāciju un valstī neiestāsies miers”.

Sapulcējušies ļaudis Kijevas laukumā arī pieprasa nekavēties ar Ukrainas parlamenta atlaišanu un jaunu vēlēšanu nozīmēšanu. „Radu – prom!” laukumā sauc sapulcējušies. Viņi arī pieprasa pazemināt nepieciešamo balsu skaita barjeru, lai tiktu ievēlēts parlamentā no 5% līdz 3%.

Savukārt maidanietis Aleksandrs Jaroščuks aicinājis boikotēt Krievijā ražotās preces un izmeklēt Krievijas uzņēmumu darbību Ukrainas teritorijā. Tas, viņaprāt, nepieciešams tāpēc, ka šie uzņēmēji varētu būt finansējuši teroristu darbības Austrumukrainā.

Nākamā Tautas sapulce notiks nākamsvētdien. Pieņemts arī lēmums ik nedēļu uz Maidana skatuves organizēt „sirdsapziņas tribunālu” un uz to uzaicināt kādu ministru un citus ierēdņus.

Pēc Ukrainas mediju ziņām, Porošenko nav ieradies Maidanā. 

Kā vēsta „Bloomberg”, Porošenko svētdien sācis sarunas ar Krievijas prezidenta sūtni par to, lai izbeigtu separātisko grupējumu vardarbību Austrumukrainā.

„Mēs esam gatavi palīdzēt jaunajam prezidentam, nācija ir gatava atbalstīt viņa darbību, taču, ja viņš netiks galā, arī viņš „nenodzīvos” līdz sava termiņa beigām. Kā prezidents. Bet ekonomiskās problēmas lai risina valdība,” svētdien paziņojuši maidanieši.

Tikmēr Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeiers vācu avīzei „Der Tagesspiegel” paziņojis, ka Krievijas uzvedība Ukrainas konflikta situācijā „redzami izmainījusies” pēc tikšanās Francijā.

Šteinmeiers arī aicinājis Krieviju stabilizēt situāciju Ukrainā. Ļoti svarīgi, pēc viņa teiktā, ir, lai „Maskava oficiāli atbalstītu Ukrainas teritoriālo vienotību, noraidītu visus separātisma centienus”.

Šteinmeiers arī brīdinājis Ukrainas valdību, lai tā nesper neadekvātus soļus pret prokrieviskajiem separātistiem. Pēc viņa teiktā, pašreizējā saspringtajā situācijā militārus līdzekļus būtu jāizmanto uzmanīgi un ar mēru.

(papildināta visa ziņa)

Komentāri (34)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu