EK: Lietuvā no nākamā gada būs eiro • IR.lv

EK: Lietuvā no nākamā gada būs eiro

22
Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite. Foto: AFP/LETA

Grībauskaite: Lietuva jau sen ir pelnījusi atrasties šajā stiprāko klubā

Eiropas Komisija (EK) un Eiropas Centrālā banka (ECB) trešdien atzina, ka Lietuva ir izpildījusi visus kritērijus eiro ieviešanai. Tādējādi Lietuva 2015.gada 1.janvārī kļūs par eirozonas 19.dalībvalsti.

Tiesa gan, Lietuvas iestāšanās eirozonā vēl jāapstiprina arī Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm. Galīgo lēmumu Eiropas institūcijas pieņems tuvākā pusotra mēneša laikā, ziņo LETA/DPA.

Šāds lēmums Lietuvā tika gaidīts. Kā pirms EK un ECB atzinumu paziņošanas izteicās Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite, Lietuva jau sen ir pelnījusi kļūt par šā kluba biedri.

Jau maija vidū Lietuvas Bankas valdes priekšsēdētājs Vits Vasiļausks paziņoja, ka Lietuva ar uzviju atbilst prognozējamajiem konverģences kritērijiem. Saskaņā ar 15.maija datiem, uz kuriem balstīti EK un ECB konverģences ziņojumi, Lietuvas valsts sektora parāda un iekšzemes kopprodukta (IKP) attiecība vērtēšanas laika posmā ir 39,4%, tātad daudz zemāka par maksimālo pieļaujamo līmeni – 60%.

Valsts sektora deficīta un IKP attiecība ir 2,2% IKP jeb par 0,8 procentpunktiem zemāka par pieļaujamo 3% robežu. Ilgtermiņa procentu likmju rādītājs Lietuvā ir 3,6%. Eirozonas valstīm noteiktais ilgtermiņa procentu likmju līmenis ir 5,5%. Gada vidējās inflācijas rādītājs jau divus gadus konsekventi samazinājies un aprīlī bija 0,6%.

Prezidente uzsvērusi, ka Lietuva pievienosies “stiprāko klubam, kurā mēs paši varēsim pieņemt lēmumus un mūsu valstij vairāk uzticēsies”. “Tas nozīmē, ka varēsim lētāk aizņemties, vairāk naudas paliks pensijām un visām citām vajadzībām, un galu galā Lietuva jau sen ir pelnījusi atrasties šajā klubā,” viņa sacījusi.

Pēc Grībauskaites teiktā, visas valstis pirms iestāšanās eirozonā saskārušās ar sabiedrības bažām un neuzticēšanos, tādēļ valdībai visupirms jānomierina cilvēki, izskaidrojot, “ka viss ir viņu pašu rokās, ka uzņēmējiem jārīkojas atbildīgi”.

“Cenu celšanās risks ir aptuveni 20-30 centu, rēķinot uz simts litiem, tātad praktiski nekāds – ja nu vienīgi būtu kādas ļoti neglītas spekulatīvas darbības, kuras būs jākontrolē atbildīgajiem resoriem,” viņa piebildusi.

Lietuvai ieviešot eiro, eirozonā būs iestājušās visas trīs Baltijas valstis. Igaunija eiro ieviesa 2011.gadā, bet Latvija šogad.

Šis ir Lietuvas otrais mēģinājums iestāties eirozonā. Valsts pirmais mēģinājums pirms astoņiem gadiem tika noraidīts, jo Lietuva nebija izpildījusi inflācijas kritēriju.

ECB un EK trešdien publisko arī septiņu citu valstu novērtējumu to progresā ceļā uz eiro ieviešanu. Šīs valstis ir Bulgārija, Čehija, Horvātija, Ungārija, Polija, Rumānija un Zviedrija. Tiesa, nav sagaidāms, ka kāda no šīm valstīm tuvākajā nākotnē varētu kļūt par eirozonas dalībvalsti.

 

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu