Prokuratūra izsaka brīdinājumu Augulim par pārprastu mundiera goda aizstāvēšanu (papild.) • IR.lv

Prokuratūra izsaka brīdinājumu Augulim par pārprastu mundiera goda aizstāvēšanu (papild.)

22
Uldis Augulis. Foto: Edijs Pālens, LETA

Ministrs vērsies pret amatpersonām, kuras ziņo par iespējamiem noziegumiem

Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta prokurors labklājības ministram Uldim Augulim (ZZS) nosūtījis prokurora brīdinājumu par nepieļaujamību vērsties pret amatpersonām, kuras ziņo tiesībaizsardzības iestādēm par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Prokuratūras preses pārstāve Aiga Šēnberga aģentūru LETA informēja, ka Valsts sociālās aprūpes centra “Zemgale” amatpersonas vērsās Valsts policijā (VP) ar iesniegumu par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem pret centra filiāles “Ziedkalni” klientiem.

Labklājības ministrs 7.maijā pret šīm amatpersonām ierosinājis disciplinārlietu, jo iesniegums VP esot diskreditācijas risks valsts pārvaldei Valsts sociālās aprūpes centra “Zemgale” un Labklājības ministrijas personā.

Veicot prokurora pārbaudi, Augulim nosūtīts brīdinājums par nepieļaujamību vērsties pret amatpersonām, kuras ziņo tiesībaizsardzības iestādēm par iespējamiem noziedzīgiem nodarījumiem.

Valsts sociālās aprūpes centra “Zemgale” vadītājs Ilgonis Leišavnieks aģentūrai LETA apstiprināja, ka disciplinārlietu Labklājības ministrija (LM) ierosinājusi pret viņu un centra juristu.

Centra vadība vērsusies VP, jo marta beigās saņēmusi anonīmu informāciju, ka, iespējams, kāds valsts sociālās aprūpes centra “Zemgale” filiāles “Ziedkalne” klients ir seksuāli izmantojis citu klientu. Vispirms sūdzība pārbaudīta anonīmi, ņemot vērā, ka centrā dzīvo cilvēki ar garīga rakstura traucējumiem, kuri nereti mēdz sniegt nepatiesu informāciju, tomēr fakti apstiprinājušies, teica Leišavnieks. Tāpat radušās aizdomas par iespējamu darbinieku paviršu attieksmi pret saviem pienākumiem. Klienti esot lūguši darbinieku palīdzību, bet viņi nav reaģējuši.

Ņemot vērā konstatēto, aprūpes centra “Zemgale” vadība vērsusies policijā, un, tā kā aprūpes centrs ir LM padotības iestāde, ministrija par notikušo informēta.

Vēlāk saņemta informācija, ka LM pret Leišavnieku un centra juristu ierosinājusi disciplinārlietu, skaidrojot, ka iesniegums VP diskreditē ministriju. Leišavnieks sniedzis LM paskaidrojumus un lūdzis atcelt ierosināto lietu. Labklājības ministrs to izdarījis – 22.maijā.

Leišavnieks sacīja, ka šī bijusi trešā reize, kad pret viņu un konkrēto juristu LM ierosinājusi disciplinārlietu. “Visas disciplinārlietās norāda uz vienādiem pārkāpumiem, un tos gatavo viens un tas pats jurists, tāpēc, protams, man liekas, ka tas ir mērķtiecīgs darbs no Labklājības ministrijas puses,” teica aprūpes centra vadītājs.

Pirmās LM ierosinātās disciplinārlietas pret Leišavnieku beigušās ar viņam izteiktu rājienu. Centra vadītājs stāstīja, ka pirmā lieta ierosināta par viņa uzsākto pārbaudi pret filiāles “Ziedkalni” vadītāju. Pārbaudes noslēgumā filiāles vadītāju tika nolemts atbrīvot no darba un informācija par viņas pārkāpumiem arī iesniegta tiesā. Tomēr, mainoties labklājības ministriem, jaunais ministrs Augulis esot palūdzis šo lietu izbeigt, atjaunojis “Ziedkalnes” filiāles vadītāju darbā un ierosinājis disciplinārlietu pret Leišavnieku par pārbaudes sākšanu. Savukārt otrā lieta bijusi saistīta ar rājiena izteikšanu kādai citai filiāles darbiniecei.

(papildināta ar aprūpes centra skaidrojumu)

Komentāri (22)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu