Rīgas dome atkal palielina budžeta deficītu • IR.lv

Rīgas dome atkal palielina budžeta deficītu

24
Rīgas mērs Nils Ušakovs. Foto: Ieva Lūka, LETA

Grozījumos 2014.gada budžeta deficīts palielinājies līdz 6,8%, “Rīgas satiksmei” papildu 4,8 miljoni

Rīgas domes sēdē otrdien ar koalīcijas deputātu balsu vairākumu apstiprināti grozījumi pašvaldības 2014.gada budžetā, palielinot tā deficītu līdz 50,5 miljoniem eiro jeb 6,8%.

Rīgas domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) preses konferencē pirms domes sēdes norādīja, ka budžeta grozījumu prioritātes ir “bērni, Rīgas 1.slimnīca un pagalmi”, ziņo LETA.

Vicemērs Andris Ameriks (GKR) skaidroja, ka šiem grozījumiem ir “sistēmisks raksturs”, jo lēmumi par tiem pieņemti jau iepriekšējos gados. Līdz ar to arī ekspromta priekšlikumus ārpus sistēmiskajiem tēriņiem, kurus iesniegusi opozīcija, būtu ļoti grūti realizēt.

Uz jautājumu, kāpēc šie plānotie izdevumi uzreiz netika iekļauti pašvaldības pamatbudžetā, Ušakovs skaidroja, ka pašvaldībai ir skaidra vīzija par prioritātēm, taču tās nepieciešams konkretizēt. Piemēram, pašvaldība apņēmusies veidot jaunas vietas bērnudārzos, taču iepriekš nav bijis zināms, cik vietu būs iespējams izveidot un kāds finansējums tam būs nepieciešams. Līdzīgi esot arī ar finansējumu Rīgas Pašvaldības policijas formastērpu iegādei – iepriekš bijis zināms, ka tās nepieciešams plānveidīgi atjaunot, taču termiņš atlikts līdz pavasarim.

Ušakovs arī pastāstīja, ka pašvaldības sabiedriskā transporta uzņēmumam “Rīgas satiksme” dotācija tiks papildināta trīs posmos. Šodien apstiprinātajos grozījumos piešķirti papildu 4,8 miljoni eiro, bet tas, kāda papildu dotācija būs nepieciešama saistībā ar biļešu cenu izmaiņām, varētu būt zināms vienīgi rudenī.

Rīgas domē opozīcijā esošo partiju “Visu Latvijai!”-TB/LNNK un “Vienotība” deputāti 2014.gada budžeta grozījumiem bija iesnieguši 23 priekšlikumus kopumā par aptuveni 2 miljoniem eiro, ierosinot atbalstīt pilsētas labiekārtošanas projektus, kultūras projektu finansēšanu, brīvpusdienas bērniem no trūcīgām ģimenēm, inventāra iegādi skolās un citus priekšlikumus, taču tie tika noraidīti.

Ušakovs domes sēdē norādīja, ka saistībā ar iesniegtajiem priekšlikumiem viņam nav, ko pārmest opozīcijas kolēģiem, izņemot to, ka “jāturas rāmjos”. “Visi priekšlikumi ir saistīti ar papildu finansējuma piešķiršanu. Diemžēl visu pavilkt nevaram. Kad būs vairāk naudas, atbalstīsim arī tos,” teica Ušakovs.

Opozīcijas domnieki aktīvi piedalījās debatēs, kuru laikā kritizēja Rīgas domes koalīcijas partijas, ka tās izstrādātie budžeta grozījumi ir populistiski, turklāt pašvaldība kārtējo reizi dzīvo pāri saviem līdzekļiem. Ušakovs savukārt pauda viedokli, ka ar populismu nodarbojas paši opozīcijas kolēģi. “Nevar vienlaicīgi aicināt samazināt deficītu un vienlaikus iesniegt priekšlikumus par diviem miljoniem eiro palielināt izdevumus. Lūdzu, izlemiet!” aicināja Rīgas mērs.

Reaģējot uz šo aicinājumu, domnieks Olafs Pulks (Vienotība) rosināja ietaupīt aptuveni 466 000 eiro, pārtraucot par nodokļu maksātāju naudu izdot Rīgas domes sabiedrisko attiecību speciālistu radīto laikrakstu “Rīga.lv”, kas Pulkam atgādinot “Saskaņas centra” un “Gods kalpot Rīgai” priekšvēlēšanu bukletus. Deputāts solīja šo priekšlikumu iesniegt pašvaldības budžeta grozījumiem rudenī.

Kopumā budžeta grozījumos pašvaldības ieņēmumus nolemts palielināt par 8,1 miljonu eiro, savukārt izdevumus – par 15,4 miljoniem eiro, tādējādi budžeta deficīts būs 50,5 miljoni eiro jeb 6,8%. Rīgas domes Finanšu departaments norāda, ka pērn pēc pavasara grozījumiem pašvaldības budžeta deficīts bija 53,7 miljoni eiro jeb 11,4%.

Šogad ziemas sezonā ietaupīti lieli līdzekļi ielu uzturēšanas darbos, tāpēc finansējums 1,05 miljonu eiro apmērā ar budžeta grozījumiem novirzīts citai programmai – Rīgas 1.slimnīcas operāciju bloka aprīkojuma un aparatūras iegādei.

Lai palielinātu vietu skaitu bērnudārzos, Izglītības, kultūras un sporta departamentam piešķirti 239 000 eiro. Tas ļaus papildus atvērt 34 grupas un nodrošināt tajās vietas 680 bērniem.

Pašvaldība nodrošinās arī 820 000 eiro līdzfinansējumu privātajiem bērnudārziem. Šī programma arvien paplašinās – ja 2013.gada decembrī Rīgas dome līdzfinansējumu maksāja par 4105 bērniem, tad šā gada martā jau par 4659 bērniem. Tiek prognozēts, ka bērnu skaits, kuri apmeklē privāto dārziņu un saņem pašvaldības līdzfinansējumu, turpinās pieaugt. Rīgas domes līdzmaksājums vienam bērnam ir 132,33 eiro mēnesī.

Lai Rīgas bērni vasarā laiku pavadītu saturīgi, 129 736 eiro piešķirti dažādu nometņu organizēšanai. Kopumā Rīgā ir plānotas 314 nometnes 11 959 bērniem.

Pašvaldības budžeta grozījumos iekškvartālu sakārtošanas programmai papildus piešķirti 560 000 eiro, par kuriem varēs sakārtot pagalmu brauktuves Vecmīlgrāvī – Martas Rinkas ielā, 1.līnijā, Kāvu ielā, Airu ielā, Palejas ielā un Kreimeņu ielā – pavisam 25 adresēs. Kopā ar budžeta grozījumiem šogad iekškvartālu sakārtošanai Rīgas dome būs atvēlējusi 6,5 miljonus eiro.

Budžeta grozījumos mainīts “Rīgas pieminekļu aģentūrai” piešķirtā finansējuma mērķis. Iepriekš bija iecerēts, ka 2014.gadā tiks īstenots Torņakalna memoriāla trešās kārtas projekts, taču jautājums par VAS “Latvijas dzelzceļš” ēkas pārņemšanu pilsētas īpašumā ir komplicēts process, tāpēc šogad projektu vēl nebūs iespējams uzsākt. Šim mērķim plānotie līdzekļi – 338 644 eiro – novirzīti Rīgas Brāļu kapu ansambļa renovācijai. Kopumā Rīgas Brāļu kapu ansambļa atjaunošanai Rīgas pašvaldība šogad piešķirs 665 500 eiro.

 

Komentāri (24)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu