Koalīcija norobežojas no Lemberga izteikumiem par NATO karavīriem • IR.lv

Koalīcija norobežojas no Lemberga izteikumiem par NATO karavīriem

25
Aivars Lembergs. Foto: Dmitrijs Suļžics, F64

Valdība prasa ZZS sadarbības partnerei “Latvijai un Ventspilij” formulēt nostāju šajā jautājumā

Valdošā koalīcija norobežojas no Ventspils domes priekšsēdētāja un partijas “Latvijai un Ventspilij” līdera Aivara Lemberga izteikumiem par NATO karavīriem un prasa koalīcijā esošās Zaļo un zemnieku savienības sadarbības partneriem “Latvijai un Ventspilij” formulēt savu nostāju par NATO spēku klātbūtni Latvijā.

Ministru prezidente Laimdota Straujuma (Vienotība) piektdien pēc ārkārtas koalīcijas padomes sēdes sacīja, ka koalīcija atbalsta NATO spēku klātbūtni Latvijā un norobežojas no Lemberga politiskajiem paziņojumiem. Piektdien arī notiks “Latvijai un Ventspilij” valdes sēde, kurā plānots formulēt partijas nostāju šajā jautājumā.

Taujāta par iespējamo rīcību, ja šīs partijas viedoklis nesakritīs ar koalīcijas nostāju, Straujuma vispirms sacīja: “Tad runāsim par koalīcijas sastāvu.” Savukārt vēlāk viņa norādīja, ka pagaidām negrib prognozēt iespējamo rīcību, jo vispirms jāuzzina partijas viedoklis.

Lemberga vadītajai “Latvijai un Ventspilij” ir līgums ar valdībā strādājošo Zaļo un zemnieku savienību (ZZS), tomēr šo partiju valdībā konkrēti ministri nepārstāv, savukārt Saeimā no “Latvijai un Ventspilij” darbojas divi deputāti – Dana Reizniece-Ozola un Jānis Vucāns. Līdz ar to koalīcijai varētu būt grūtības noteikt kādas konkrētas sankcijas pret partiju “Latvijai un Ventspilij”.

Piektdien ārkārtas koalīcijas sēdi neapmeklēja ZZS līderi. Tomēr, pēc Straujumas teiktā, ZZS Saeimas frakcijas vadītājs Augusts Brigmanis un ZZS valdes priekšsēdētājs Uldis Augulis jau ceturtdien viņu telefoniski informēja, ka nevarēs ierasties uz ārkārtas koalīcijas sēdi, tāpēc deleģēja citu pārstāvi – ZZS iekļautās Zaļās partijas valdes priekšsēdētāju Edgaru Tavaru.

Tavars uzsvēra, ka ZZS vienmēr atbalstījusi Latvijas dalību NATO, savukārt par drošības jautājumiem apvienības vārdā pilnvarots runāt tikai aizsardzības ministrs Raimonds Vējonis (ZZS).

Nedz par notikušo ar NATO karavīriem Ventspilī, nedz par Ventspils domes priekšsēdētāja Aivara Lemberga izteikumiem nekādi pārmetumi Latvijas valstij nav izteikti, aģentūru LETA informēja Ārlietu ministrijas (ĀM) preses sekretārs Kārlis Eihenbaums.

“ĀM uz šo brīdi nav saņēmusi nevienas ārvalstu vēstniecības notu par notikušo Ventspilī,” norādīja Eihenbaums, skaidrojot, ka notikumus Ventspilī ir jau komentējis Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (RP) un visi Latvijas valsts vadītāji.

Nekādi pārmetumi Latvijas valstij nav izteikti, un to, kas tur noticis, noskaidros sāktajā izmeklēšanā. Latvijas tiesībsargājošās iestādes, Valsts policija, strādā profesionāli, akcentēja ĀM pārstāvis.

Savukārt Rinkēvičs, taujāts, vai NATO kolēģi ir pamanījuši Lemberga izteikumus par NATO karavīriem, norādīja, ka šie paziņojumi ir jāskaidro. Proti, tas, ka faktiski koalīcijā esošās partijas “Latvijai un Ventspilij” līderis izskata apgalvojumus, kas ir pretrunā ar valsts oficiālo pozīciju. “Nešaubieties ne mirkli, šādi jautājumi tiešām nāk,” sacīja ministrs.

Rinkēvičs arī piebilda, ka šādi incidenti iepriekš nekad netika tik ļoti politizēti, līdz ar to varot runāt par apzinātiem mēģinājumiem radīt “anti-NATO” noskaņojumu.

Kā uzsvēra iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis (RP), pašlaik nav pamata apgalvot, ka ar jūrniekiem notikušie incidenti būtu speciāli provocēti ar domu vērsties pret NATO spēkiem, proti, tie vairāk izskatās pēc sadzīviska rakstura notikumiem.

Jau vēstīts, ka Lembergs nosūtījis vēstuli NATO ģenerālsekretāram Andersam Fogam Rasmusenam, kurā par NATO karavīru “izdarībām” Ventspils pilsētā lūdzis atvainoties visai Latvijai un Ventspils pilsētai. Lemberga vēstule ir adresēta ne tikai Rasmusenam, bet arī ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam (RP) un Vējonim, un tajā paustas Ventspils pašvaldības bažas par to, vai NATO karakuģu vizītes ir drošas sabiedrībai.

Pagājušās nedēļas nogalē Ventspilī notikuši vairāki incidenti, kuros cietuši starptautiskajā mīnu meklēšanas operācijā “Open Spirit 2014” iesaistītie jūrnieki. Vissmagāk cietis kāds nīderlandietis, kurš ar nopietnu galvas traumu ievietots Ziemeļkurzemes reģionālās slimnīcas reanimācijas nodaļā. Jūrnieks bija cietis incidentā netālu no kādas izklaides vietas Ventspilī.

Vējonis jau iepriekš pauda, ka Lemberga izteikumi par NATO militārās klātbūtnes pastiprināšanu Latvijā kā okupāciju, kā arī Lemberga rīcība, prasot NATO ģenerālsekretāra atvainošanos Latvijas valstij un tautai par NATO karavīru nosūtīšanu uz Latviju, ir pretrunā valsts drošības interesēm un rada draudus valsts drošībai.

 

Komentāri (25)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu