Pie Haiti krastiem, iespējams, atrasts Kolumba kuģa vraks • IR.lv

Pie Haiti krastiem, iespējams, atrasts Kolumba kuģa vraks

8
Kolumba kuģa "Santa Maria" attēls.

Kolumba kuģis nogrima dzelmē 1492.gada Ziemassvētkos

Netālu no Haiti krastiem atrasts sena kuģa vraks, kas, iespējams, ir slavenā ceļotāja Kristofora Kolumba ekspedīcijas kuģis “Santa Maria”, vēsta “Der Spiegel“. Ja tas tiks pierādīts, atklājums atrisinās vairāk nekā 500 gadus senu noslēpumu.

Stāstu par Kolumba kuģa nogrimšanu „Der Spiegel” sāk ar iztēlotu aprakstu, ka tas bijis līksms Ziemassvētku vakars, kad jūrnieki izdzēruši lielu daudzumu alkohola. Kolumbs par spīti komandas līksmošanai licis kuģojumu turpināt. Taču diezin vai daudz vīru toreiz varēja būt „uz kājām”… Tā „Santa Maria” 1492.gada 25.decembrī uzskrēja uz sēkļa ziemeļos pie Haiti krasta.

Tur Kolumba kuģi atklājis arheologs un dārgumu meklētājs Berijs Klifords. Britu laikrakstam “The Independent” viņš stāstījis, ka viss liecina – gan atrašanās vieta, gan zemūdens topogrāfija un arheoloģiskās liecības -, ka tas ir tas pats “slavens flagmanis”.

Pagājuši jau vairāk nekā desmit gadu kopš 2003.gadā arheologu grupa identificēja iespējamo Kolumba forta atrašanās vietu Hispanjolas salā. Klifords, apvienojot šā pētījuma informāciju ar detaļām no paša Kolumba dienasgrāmatas, izskaitļojis iespējamo “Santa Maria” nogrimšanas vietu.

Viņš norāda, ka Haiti valdība bijusi ļoti pretimnākoša, un patlaban jāturpina ar to sadarboties, lai veiktu detalizētu vraka izpēti.

 

Komentāri (8)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu