RP ļauj deputātiem un ministriem iestāties “Vienotībā” • IR.lv

RP ļauj deputātiem un ministriem iestāties “Vienotībā”

17
Foto: Edijs Pālens, LETA

Tas tiek darīts, lai kopīgi startētu 12.Saeimas vēlēšanās

Reformu partijas (RP) valde nolēmusi atbalstīt desmit RP deputātu un trīs ministru iestāšanos “Vienotībā” un aicināt viņus no “Vienotības” saraksta startēt 12.Saeimas vēlēšanās, sacīja RP valdes priekšsēdētājs Vjačeslavs Dombrovskis.

Aicinājums startēt 12.Saeimas vēlēšanās no saraksta “Vienotība” un atbalsts, lai iestātos partijā “Vienotība”, pausts deputātiem Zandai Kalniņai-Lukaševicai, Inesei Lībiņai-Egnerei, Vilnim Ķirsim, Kārlim Eņģelim, Romualdam Ražukam, Jānim Ozoliņam, Initai Bišofai, Jurim Viļumam, Gunāram Igaunim un Dainai Kazākai, kā arī RP pārstāvjiem valdībā – ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam, ekonomikas ministram Vjačeslavam Dombrovskim un iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim.

Plānots, ka minētie deputāti un ministri, izņemot Dombrovski, “Vienotībā” iestāsies līdz pirmdienai, 19.maijam. Ekonomikas ministrs turpinās pildīt RP valdes priekšsēdētāja pienākumus un “Vienotībā” iestāsies vēlāk, jo tas, pēc politiķa vārdiem, ir tehnisks jautājums.

Tie politiķi, kuri no minētajiem izšķirsies par iestāšanos “Vienotībā”, kopīgi sagatavos attiecīgus iesniegumus, lai tos iesniegtu “Vienotībai”, norādīja RP frakcijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa-Lukaševica.

Savukārt deputāti Valdis Zatlers, Edmunds Demiters, Guntars Bilsēns un Valdis Liepiņš skaidri definējuši, ka neplāno turpmāk būt aktīvi politiķi, pauda RP frakcijas priekšsēdētāja.

RP Saeimas frakcijas deputāti aicināti turpināt strādāt RP frakcijā esošajā sastāvā un vadībā atbilstoši jau iepriekš paustajai apņēmībai nodrošināt politiskā spēka atbalstu Laimdotas Straujumas (V) vadītajai valdībai. Tāpat pausts atbalsts Dombrovskim RP vadītāja amatā atbildīgi nodrošināt partijas organizatorisko darbību arī turpmāk līdz partiju konsolidācijas procesa pabeigšanai.

Šonedēļ “Vienotībai” nav ieplānota valdes sēde, tāpēc par šo jautājumu partija varētu lemt nākamnedēļ.

Jau vēstīts, ka “Vienotība” uz šīm Saeimas vēlēšanām plāno sadarboties ar RP, kuras pārstāvjiem, kas piedalīsies parlamenta vēlēšanās, visticamāk, būs jāiestājas “Vienotībā”.

 

Komentāri (17)

buchamona 13.05.2014. 09.13

Līdz ar Valda Dombrovska aiziešanu no Vienotības līdera pozicijām un jaunu seju ieplūšanu šajā partijā Vienotība atkal kļūst par politisku mīklu ar daudziem nezināmajiem. Piemēram, cik liela ietekme partijas domāšanā būs tiem Vienotības ļaužiem, kuri vēlējās redzēt valdošajā koalīcijā SC? Līdz ar RP saplūšanu ar Vienotību šīs pārliecības pozicijas partijā nostiprinās. Piemēram, es atceros Ražuka nožēlu par to, ka neizdevās izveidot koalīciju ar SC toreiz, kad Zatlers bīdīja tankus turp un atpakaļ. Tāpat, cik lielu ietekmi partijā iegūs tie, kuri nevēlējās finanšu ministra postenī redzēt Vilku, kāda būs Vienotības attieksme pret uzturēšanās atļauju tirgošanu – problēmu, kura itkā šobrīd ir ” pazudusi” no redzes loka, kāda būs turpmākā attieksme pret tā saucamajām ” krievu skolām” utt. Taču šāds manevrs pirms vēlēšanām -RP praktiska apvienošanās ar Vienotību ir pareizs solis.

Vienreiz jāizbeidz šī savstarpējā stumdīšanās un grūstīšanās ap deputātu mandātiem, visas šīs ” politikas” pamatā ir tikai un vienīgi ambīcijas, un dažkārt arī lobiju intereses. Domāju, ka nākošo vēlēšanu rezultāti stipri līdzināsies līdzšinējām, tādēļ esmu pārliecināts ka jauno valdošās koalīcijas pamatu ir jāveido trijām partijām – Vienotībai, NA un ZZS. Var tas kādam nepatikt, bet citas izvēles šobrīd nav, ja vēlamies redzēt stabilitāti valstī, nevis nervozu raustīšanos šurp un turp.

Neapšaubāmi politiskās varēšanas potenciāls Vienotībai ir vislielākais, neapšaubāmi tieši šai partijai ir jābūt nākošās valdošās koalīcijas līderei, taču tieši šo daudzo nezināmo lielumu dēļ, kurus redzu šajā partijā man liekas, ka tomēr balsošu par NA. NA ir jāiegūst Saeimā tieši tik daudz mandātu, lai tie kļūtu par garantiju SC atstāšanai opozīcijā, kā arī dotu man cerību, ka jautājumi, kuri man šķiet svarīgi netiks tā vienkārši nolikti malā un aizmirsti.

+13
-4
Atbildēt

2

    ligakalnina > buchamona 13.05.2014. 12.07

    Ja kāds grib valdības stabilitāti, tad balsot par NA ir pilnīgi aplams lēmums, jo taisni NA bija tā, kas, biežāk par visiem, izraisīja valdības nestabilitāti, un taisni savu sponsoru un sava PR, ne jau valsts interesēs.

    +4
    -4
    Atbildēt

    0

    Alise > buchamona 13.05.2014. 11.11

    R.A.: kāda būs Vienotības attieksme pret uzturēšanās atļauju tirgošanu – problēmu, kura itkā šobrīd ir ” pazudusi” no redzes loka

    ___________________________

    Presē tiešām nekur neparādījās, bet 8. maijā ir pieņemtas izmaiņas normatīvos.

    Nav ideāls un stāsies spēkā tikai 1. septembrī, bet stipri labāk kā līdz šim. Kaut gan vēl jau laikam jāizsludina prezidentam. Sīkāk par atšķirībām tagadēja un iepriekšējā kārtībā šeit:

    Ierobežojumi uzturēšanās atļauju tirgum stāsies spēkā tikai 1.septembrī – http://www.nacionalaapvieniba.lv/aktualitate/ierobezojumi-uzturesanas-atlauju-tirgum-stasies-speka-tikai-1-septembri/

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

ligakalnina 13.05.2014. 08.19

Pareizs lēmums, būs, vismaz, viena eiropeiski orientēta un nosacīti liberāla partija, arī ar savu konservatīvo spārnu, kas ir V, ar visiem tās trūkumiem, kuri tai, protams, ir, bet, kurai tie ir nesalīdzināmi mazāki, ja tā var teikt, “normas” robežās, salīdzinot ar visām citām partijām.

Gan ZZS, gan NA, nerunājot par SC un Sudrabas partiju, ir elementāri populisti, bez tam, ir stipri ietekmējamas no atsevišķu cilvēku vai pat valstu puses, cits tēlo nacionalistus, cits internacionalistus, bet, lietas būtību tas nemaina, neviena no šīm partijām atbildīgi pārvaldīt valsti nav spējīga, diemžēl, vienīga tāda partija ir V.

+12
-4
Atbildēt

0

Þanis Bezmers 13.05.2014. 09.02

Būtu labi, ja “iepludināto” starpā. nebūtu SC “kurmju”.

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu