Izglītības ministre: Strauja algas palielinājuma pedagogiem nebūs • IR.lv

Izglītības ministre: Strauja algas palielinājuma pedagogiem nebūs

21
Foto: Zilgma Kukle, LETA

Pedagogu protesta akcijas dalībnieki cenšas izsvilpt Straujumu

Strauja algas palielinājuma pedagogiem, visticamāk, nebūs, šodien, iznākot pie pedagogu protesta akcijas dalībniekiem, sacīja izglītības un zinātnes ministre Ina Druviete (Vienotība). “Varam apliecināt, ka iepriekšējās valdības solītais tiks izpildīts, jau 2014.gada septembrī pedagogu darba samaksas pieaugums būs jūtams,” teica ministre.

Tāpat viņa apliecināja, ka ministrija, gatavojot budžeta pieprasījumu nākamajam gadam, par galveno prioritāti liks pienācīgas darba samaksas nodrošināšanu pedagogiem.

Aģentūrai LETA Druviete sacīja, ka līdzšinējā sadarbība ar pedagogus pārstāvošajām organizācijām lēmumu pieņemšanas procesā ir bijusi laba, un pateicas viņiem par to.

Vienlaikus ministre aicina saprast valsts finansiālo situāciju un uzsver, ka valdības uzdevums ir nodrošināt pienācīgu darba samaksu visiem darba darītājiem valstī. Tāpēc nākamā gada budžeta sagatavošanas procesā tikpat liela uzmanība tiks pievērsta ārstu, policistu un citu darbinieku atalgojumam.

Ministre iznāca pie protestētājiem, kad tie gājienā uz Doma laukumu šķērsoja ministrijas ceļu.

Vēlāk ministre kāpa uz skatuves protestētāju priekšā. Viņas uzruna noslēdza pedagogu piketu, un atšķirībā no Ministru prezidentes Laimdotas Straujumas uzrunas, to nepavadīja izsvilpieni un pedagogu neapmierinātība.

Aptuveni 7000 pedagogu Doma laukumā pirmdien centās izsvilpt Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (Vienotība), tomēr viņa nepadevās un turpināja uzrunu pūļa priekšā.

Premjerministre skaidroja, ka labi izprot esošo situāciju, bet neparedz lielu finansējuma pieaugumu tuvākajos gados. Politiķe sacīja, ka Latvijā ir viens no lielākajiem ieguldījumiem no IKP izglītībā, bet pedagogu algas vienas no mazākajām Eiropas Savienībā. Straujuma norādīja uz nesakarību un uzsvēra, ka problēma ir sistēmā.

“Ir jāveic sistēmas pārkārtojumi,” sacīja Straujuma un norādīja, ka ir gatava ar ministriem un Latvijas Pašvaldību savienību tikties un strādāt, lai veiktu šīs izmaiņas.

Straujumas uzrunas laikā klātesošie izkliedza saukļus par neuzticību valdībai, uz ko Straujuma reaģēja, jautājot, vai pedagogi vairs netaisās ar viņu sadarboties. Viņa jautāja: “Vai mēs vairs nestrādāsim?” Piketētāji un Straujuma tomēr vienojās par sadarbību, tomēr pedagogi skaļi brīdināja, ka gadījumā, ja nekas netiks darīts, viņi atkal rīkos protestus vai streikos.

Savukārt Druviete uzsvēra, ka neviens nav apmierināts ar esošo izglītības modeli “nauda seko skolēnam”, un sacīja, ka IZM pašlaik strādā pie jauna modeļa. Viņa pastāstīja par paveikto finansējuma palielināšanā un aicināja pedagogus iesaistīties izglītības nozares uzlabošanā.

Pārmetot valdībai pasīvu rīcību pedagogu atalgojuma jautājumu risināšanā, kā arī paužot atbalstu Izglītības un zinātnes ministrijas (IZM) centieniem iegūt nozarei papildu finansējumu, protesta gājienā caur Rīgas centru pirmdienas pēcpusdienā devās vairāki tūkstoši cilvēku.

Aktīvisti pulcējās liepu alejā iepretim Ministru kabinetam. Aleja bija aizpildīta ar cilvēkiem, sākot no viesnīcas “Latvija” līdz pat Brīvības piemineklim.

Protestētāji devās gājienā pa Brīvības bulvāri uz Vaļņu ielu, kur atrodas IZM. Gājiens turpinājās līdz Finanšu ministrijai un tiks noslēdzās Doma laukumā.

Dalībniekiem rokās bija plakāti, kas vēsta – “Valstī nav saprātīgas un loģiskas izglītības politikas!”, “Pieprasām lielāku finansējumu izglītībai”, “Apmaksāt visus izglītības un zinātnes darbinieku darba pienākumus”, “800 eiro kā Igaunijā” un daudzi citi.

 

Komentāri (21)

Una Grinberga 12.05.2014. 18.04

Bet nodokļu samazinājums arī ietekmē uz rokas izmaksāto algu…. tas laikam neskaitās, ne?

+11
-2
Atbildēt

0

andris902 12.05.2014. 20.39

…- “Pedagogu protesta akcijas dalībnieki cenšas izsvilpt Straujumu”

——————————————–

…ak, vai – mīļie skolotāji!…tik neesiet, nu, krenķīgi un aizvainoti, ja arī Jūs kādā stundā skolēni mēģinās izsvilpt, jo neapmierinās Jūsu darba stils…esat parādījuši, ka tā var rīkoties….teikšu – mulsinoši…

…skatos TV ziņās, kā skolotāju runas sieva paziņo, ka pedagogi krīzē izglābuši valsti…hmmm…vai ar tik sliktu atmiņu apveltīti – var kaut ko nozīmīgu iemācīt saviem audzēkņiem?….lai atsvaidzinātu atmiņu, citēšu 2009.gadā panākto vienošanos starp Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrību un Izglītības un zinātnes ministriju:

-“Visiem pedagogiem samaksa par darba likmi tiks samazināta par 20%, par to šodien vienojās Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrība un Izglītības un zinātnes ministrija.

Kā pēc tikšanās žurnālistiem sacīja arodbiedrības priekšsēdētāja Astrīda Harbaceviča, šāda vienošanās panākta, ņemot vērā finansiālo situāciju un valdības vakar pieņemto lēmumu atlaišanas pabalstu valsts sektorā strādājošajiem izmaksāt nevis atkarībā no darba stāža, bet vienas mēnešalgas apmērā.

Šādi arodbiedrība cer panākt, lai valdības atbalstītais variants pēc iespējas mazāk skartu pedagogus un pēc iespējas vairāk no tiem nezaudētu darbu.

Pedagogu algas samazinājums stāsies spēkā ar 1.septembri, savukārt atlaišanas pabalsta samazināšanai arodbiedrība ir piekritusi uz vienu gadu.

Galīgo vienošanos par pedagogu algu samazinājumu plānots parakstīt nākamnedēļ, un to gatavojas parakstīt arī Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL).

Paredzēts, ka vienošanās teksts katru gadu tiks pārskatīts, izskatot iespējas atgriezties pie pašreizējā pedagogu atalgojuma vai pat to palielināt.

Jau ziņots, ka pagājušās nedēļas sarunās tika panākta konceptuāla vienošanās par pedagogu darba likmes palielināšanu no 21 līdz 24 kontaktstundām nedēļā, tomēr, valdībai atbalstot pedagogu atlaišanas pabalstu samazināšanu līdz vienas mēnešalgas apmēram, LIZDA sāka sliekties uz lineāru darba samaksas samazināšanu par 20% visiem skolotājiem.

Šādā veidā plānots panākt to, lai nevienam pedagogam darbs nebūtu jāzaudē, jo, palielinot darba likmi no 21 līdz 24 kontaktstundām nedēļā, apmaksājamo pedagoģisko likmju skaits samazinātos par 14 000.”

http://www.kasjauns.lv/lv/zinas/4080/vienojas-visiem-pedagogiem-algu-samazinat-par-20

+9
-2
Atbildēt

7

    Your1stMarathon > andris902 12.05.2014. 23.23

    bet Zane! Pirms krīzes man par slodzi maksāja 350 latus. Tagad, 400 eiro… t.i. joprojām par 98 eiro mazāk…

    +3
    -6
    Atbildēt

    0

    inta_s > andris902 13.05.2014. 07.12

    Salidzinat skolotaja darba slodzi vadot stundu (it sevisci ar musdienu jauniesu visatlautibu) un regulara ofisa zurkas slodzi kas sez erti pie kompja – ir vienkarsi stulbi.

    Ja jau skolotaju darbs ir tik viegls un labi atalgots ka te raksta – tad kapec skolam vel ar vien iztrukst personala?

    +2
    -4
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > andris902 13.05.2014. 18.05

    @Viedoklis_lv

    Skolotājiem ir 21 kontaktstunda (40min) jeb nedēļā tiek pavadītas 14 stundas ar skolēniem. Un 4 mēnešus gadā nav nevienas kontaktstundas. Nevajag pārspilēt par lielo pārslodzi!!!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 12.05.2014. 23.45

    …Daini…cik Jums ir kontaktstundas nedēļā?…

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    Una Grinberga > andris902 13.05.2014. 01.00

    @zanE

    Pedagogi rāda kulturālas uzvedības piemēru saviem skolēniem! :)

    Kamēr skolotāji nestrādās 40h nedēļā ar 28 dienu atvaļinājumu, tikmēr būs grūti teikt, ka skolotāji ir pārstrādājušies un neadekvāti atalgoti!

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    peerku > andris902 12.05.2014. 20.52

    > zanE

    “pedagogi… ar tik sliktu atmiņu apveltīti”

    Nē, skolotājiem ir izdevīgi tēlot “beigtu lapsu” un cerēt, ka mēs pārējie sirgstam ar amnēziju.

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 12.05.2014. 22.17

    …tas, ka katram valsts iedzīvotājam bija nenoliedzama loma krīzes pārvarēšanā – ar pacietību, sīkstumu, izturību = saprotams, bet…ja kādi sāk sist sev uz pleca un uzdoties par galveno “baļķa nesēju”, tas jau kļūst nožēlojami…

    …pedagogi vienmēr uzskatīti par inteliģences pārstāvjiem, taču arvien biežāk jāmeklē lupa, lai šo inteliģenci pamanītu….

    +10
    -2
    Atbildēt

    0

peerku 12.05.2014. 16.31

“Učenes”, dižās “patriotisma audzinātājas”, pārspēj pensionārus valdības lamāšanā un sevis izcelšanā uz citu rēķina.

Tomēr bērnu dārza audzinātājiem atbildība ir milzīga, prasības augstas, bet alga neadekvāti zema. Tiem un sporta skolu treneriem algas noteikti jāpaceļ un jo ātrāk jo labāk.

Kamēr pārējie ir mūžīgie badmiras. Dažam labam skolotājam ir tāda pati alga kā premjerministram, kuram/ai noteikti nav tik daudz apmaksātu brīvdienu gadā,- negribas pat skaitīt, cik.

+11
-5
Atbildēt

1

    ingazilunska > peerku 12.05.2014. 17.12

    Mērdējiet badā savējos, lai viņi jo lielākā skaitā brauktu prom.

    Un vai zināt, kāpēc? Tāpēc, ka jūs, pāŗņemtie ar naidu pseidolatvieši, neesat spējīti uzturēt savu lolojumu pseidovalsti.

    +1
    -11
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu