Laikraksts: Mediju portāli tiek pārpludināti ar Kremļa vadītiem agresīviem komentāriem • IR.lv

Laikraksts: Mediju portāli tiek pārpludināti ar Kremļa vadītiem agresīviem komentāriem

70
Foto: EPA/LETA

Laikraksta moderatori ir pārliecināti par speciāli organizētu prokremlisku kampaņu

Mediju portāli tiek pārpludināti ar Kremļa vadītiem agresīviem prokremliskiem komentāriem pie rakstiem par Ukrainas krīzi, vēsta Lielbritānijas laikraksts “The Guardian”.

“Naidīgi komentāri ir internetā izplatīta problēma, bet bruņotā konflikta laikā Ukrainā ir parādījusies jauna netīkama tendence, kas apsēdusi “The Guardian” un citu mediju komentāru sadaļu, neskatoties uz moderatoru centieniem. Gan lasītāji, gan žurnālisti ir noraizējušies par apmaksātiem komentētājiem, kas agresīvi un aizskaroši noniecina ikvienu, kas kritizē Krieviju vai prezidentu Vladimiru Putinu,” raksta avīze.

“Atliek tikai nejauši izvēlēties kādu rakstu par Ukrainu un ielūkoties komentāros, kur sastopama neticami agresīvu un naidīgu komentētāju gūzma, no kuriem liela daļa kā portāla lasītāji reģistrējušies no 2014.gada februāra. Taču sastopami arī tādi, kas “The Guardian” portālā reģistrējušies ātrāk, un viņi publicē vissagrozītāko un musinošāko prokremlisko un pret Rietumiem vērsto propagandu, kas ir tik vienveidīga, ka izskatās ņemta no viena parauga,” raksta avīze.

Laikraksta moderatori, kas ik dienu pārbauda aptuveni 40 000 komentārus, ir pārliecināti par speciāli organizētu prokremlisku kampaņu, vēsta LETA.

Pēc moderatoru novērtējuma, prokremliskie komentāri izceļas ar vienveidīgiem apgalvojumiem un noteiktas frāzes nemitīgi tiek lietotas atkārtoti. Ļoti bieži sastopami agresīvi prokremliski komentāri lauzītā angļu valodā, kuru autori apgalvo, ka dzīvo rietumvalstīs.

Par Kremļa pasūtījumiem interneta vides ietekmēšanā jau iepriekš ziņots. 2012.gadā atklātībā nonāca Kremļa izveidotās jauniešu organizācijas “Naši” toreizējā vadītāja Vasilija Jakimenko, kurš tagad ieņem Kremļa Federālās jauniešu aģentūras vadītāja amatu, e-pasta sarakste, kurā viņš apspriež maksājumus žurnālistiem un blogeriem.

Sarakste atklāja, ka “Naši” ierindas aktīvistiem par Putinu slavinošu 200 komentāru pievienošanu pie vismaz 60 dažādiem rakstiem interneta vietnēs maksāti pat 60 000 rubļu (1200 eiro).

 

Komentāri (70)

andrisskrastins 12.05.2014. 12.01

Ločmeli, savu draugu kontus nodarbini? Nespēj savu darbiņu veikt kā nākas? Ej paskaldi malku, noderīgāks pasaulei būsi.

+21
-1
Atbildēt

3

    andrisskrastins > andrisskrastins 12.05.2014. 12.12

    Man nav problēmu pašam savu komentāru izdzēst :)

    0
    0
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > andrisskrastins 12.05.2014. 12.13

    Ločmelis rāda kā tieši moderatoriem jādzēš naidu kurinoši komentāri.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Zoņtiks > andrisskrastins 12.05.2014. 12.11

    Aha, atkal ločmelis piekopj stratēģiju – uzraksta kaut ko provokatīvu, sagaida atbildi un tad izdzēš savu komentāru? :)

    +11
    0
    Atbildēt

    0

tuba76 12.05.2014. 14.07

Es domāju priecāsimies, ka sabiedrības viedokļa veidošana nav tas pats, kas atgriezt vai aizgriezt ūdenskrānu. Kremlis varbūt ir uzsācis procesu, bet nav kremļa varā vairs to krasi ietekmēt visā pasaulē, lai kā arī viņiem to negribētos. It īpaši tagad, kad arvien vairāk un vairāk interneta lietotāji atpazīst šos algotņus.

Ja tā labi pārdomā, mēs esam zināmu pateicību parādā šiem troļļiem – viņiem ir izdevies tas, ar ko ļoti grūti veicas speciālistiem – t.i. atklāt cik neuzticams un bīstams var būt internets tā neapdomīgajiem un nekritiskajiem lietotājiem. Pateicoties šiem troļļiem mums bijusi iespēja mācīties, lai cik ciniski viņi arī nebūtu, īpaši daudz jēgas saimniekiem no viņiem nav. Jo ilgāk viņi te spamo, jo labāk atklājas viņu bezjēdzība un jo gatavāki mēs esam turēties viņiem pretī. Jo mazāk ilūziju mums ir par informāciju internetā un arī ārpus tā.

Kaitinoši? Jā protams, bet nu jau kad tā kā gandrīz aprasts – ne vairāk kā rudens mušas. Un – ir taču iespēja scrollēt pāri un nemaz nelasīt.

+11
0
Atbildēt

3

    Andris Jautriņš > tuba76 12.05.2014. 15.53

    jmaklakovs > tuba76 12.05.2014. 14.15

    Problēma ir tā, ka šie troļļi ar savu šķietamo dominanci rada greizu priekšstatu par vairākuma viedokli. Vislabāk tas redzams Slovjanskā, Mariupolē, Doņeckā… Pat man vairs nav skaidrs kas tur par ko. Varbūt patiesi donbasiešiem patīk slēpties pagrabos un tikt aplaupītiem?

    +8
    0
    Atbildēt

    0

    tuba76 > tuba76 12.05.2014. 14.32

    Nomale, man šķiet, ka Ukrainā daudziem pašiem nav skaidrs, kas īsti notiek un ko kurš no viņiem grib. Vienu zviedru raportieri pusmūža sievas tur pie piedurknes un zvērina, ka zviedrs rakstīs tikai patiesību (un ar patiesību viņas domā savējo), otrs zviedrs filmē, ka pilnīgi nekontrolēti neskaitāmi balsotāji met urnās 3-4 biļetenus katrs…

    Es uz to skatos tā – žēl ukraiņu, jo viņi nepaguva sagatavoties, bet mūsu labā strādā laiks un notikumi, arī Ukrainā. Es piemēram nemeklēju informāciju par Ukrainu internetā – es sekoju reportāžām, kuru autori fiziski atrodas tur uz vietas un neslēpj ne savu vārdu ne seju. Te redzama žurnālistu nozīmi un kāpēc viņu profesija var būt bīstama dzīvībai.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

ligakalnina 12.05.2014. 11.53

Nu ir gan jaunums, mums te tas viss sen zināms, un komentāri vēl nav tas lielākais ļaunums, jebkurš var ieslēgt Krievijas propagandas kanālus, kas Latvijā pieejami bez kādas moderācijas, un turpina skalot smadzenes absolūti nekritiskai publikai, veidojot Kremļa zombijus, absolūti neadekvātus un nekritiskus, pie kam viss tas notiek bez kādas Latvijas valsts pretestības.

+15
-5
Atbildēt

1

    janis17 > ligakalnina 12.05.2014. 16.51

    pirktie komentāri ir milzīgs ļaunums, jo sit pa tiem, kas mēģina domāt, izteikties, komentēt, meklēt informāciju, ne tikai tupi ieslēgt TV un blenzt kastē.

    Mēs te šaurā lokā zinām, kas ir “ločmelis”, taču ienācējs šei, delfos, vai tvnetā sāk domāt – vox populis – redzot 100 līdzīgus komentus. Un cilvēks var sākt mainīt savu pārliecību zem tāda spiediena, sak, ko tad es, ja jau vairākums domā citādi… cilvēki ir vāji… un līdz ar to kļūst par mērķi.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu