Polija pirmo "Solidaritātes balvu" piešķir Krimas tatāru līderim • IR.lv

Polija pirmo “Solidaritātes balvu” piešķir Krimas tatāru līderim

11
Mustafa Džemiļevs. Foto: AFP/LETA

Balva nodibināta šogad par godu 25.gadadienai kopš 1989.gada vēlēšanām, kas pavēra ceļu komunistiskā režīma demontāžai

Polija piešķīrusi savu pirmo “Solidaritātes balvu” bijušajam Krimas tatāru tautas padomes Medžlisa priekšsēdētājam un Ukrainas parlamenta deputātam Mustafam Džemiļevam, trešdien paziņojis Polijas ārlietu ministrs Radoslavs Sikorskis.

Miljonu eiro vērtā “Solidaritātes balva” tika nodibināta šogad par godu 25.gadadienai kopš 1989.gada vēlēšanām, kas pavēra ceļu miermīlīgai komunistiskā režīma demontāžai. Tā tiek piešķirta par demokrātijas un cilvēktiesību atbalstīšanu un stiprināšanu, ziņo LETA/AFP.

Džemiļevam balva piešķirta “par demokrātiju un cieņu pret tiesībām un pilsoniskajām brīvībām Ukrainā, sevišķi attiecībā uz tatāru kopienu”, norādīja Sikorskis.

70 gadu vecais padomju laika disidents visu dzīvi veltījis savas tautas tiesību aizstāvēšanai un bauda lielu cieņu tatāru vidū. Viņa vārds ne reizi vien izskanējis arī saistībā ar Ukrainas krīzi.

Krimas 300 000 tatāru, kas ir aptuveni 12% no pussalas iedzīvotājiem, lielākoties boikotēja Krimas “referendumu” par atdalīšanos no Ukrainas un pievienošanos Krievijai.

Uzrunājot ANO Drošības padomes sesiju, Džemiļevs martā paziņoja, ka pēc šī balsojuma viņa tauta baidās par savu dzīvību.

Krievija februāra beigās okupēja Ukrainai piederošo Krimas pussalu, bet martā to anektēja. Starptautiskā sabiedrība nosodījusi Krimas okupāciju un tās aneksiju neatzīst. Sodot Krieviju par Krimas aneksiju, Eiropas Savienība, ASV un citas rietumvalstis jau noteikušas sankcijas vairākiem desmitiem Krievijas augstāko amatpersonu un Kremļa tuvākā loka cilvēku.

Krievija Džemiļevam aizliegusi piecus gadus iebraukt savā teritorijā, tostarp anektētajā Krimā.

“Fakts, ka Mustafa Džemiļevs nevar iekļūt Krimā – ka Ukrainas likumdevējs nevar iekļūt savas valsts teritorijas daļā – ir dramatiska situācija viņam un visai Ukrainai,” norādīja Sikorskis, piebilstot, ka tādēļ telefonsaruna, kurā viņš paziņojis Džemiļevam par balvas piešķiršanu, bijusi ne tikai oficiāla, bet arī emocionāla.

Paredzēts, ka “Solidaritātes balvas” pasniegšanas ceremonijā 3.jūnijā Varšavā klāt būs arī ASV prezidents Baraks Obama, kā arī citu valstu līderi.

Šā gada 4.jūnijā apritēs 25 gadi, kopš 1989.gadā Polijā notika pirmās daļēji brīvās vēlēšanas kopš Otrā pasaules kara un tika izveidota Polijas pirmā nekomunistiskā valdība.

Polijas prezidents Broņislavs Komorovskis norādījis, ka tā būs “nozīmīgākā gadadiena pēdējos 25 gados”.

“”Solidaritātes balvai” būtu jākalpo kā atgādinājumam, ka tas bija šeit, kur viss sākās. Ka [arodbiedrība] “Solidaritāte” sāka nojaukt mūrus, kas beidzot sagruva,” norādīja Sikorskis.

 

Komentāri (11)

ligakalnina 08.05.2014. 11.27

Džamiļovs ir leģenda, ko zīdaiņa vecumā izsūtīja, viens no redzamākajiem PSRS disidentiem, kuru vairāk kā mēnesi cietumā baroja piespiedu kārtā badastreika dēļ,kurš veda ragavās tēva līķi, lai apgalabātu to dzimtajā zemē, un pat PSRS laikos, savu panāca, smieklīgi domāt, ka tā bārbija ( ņaš – mjaš”), kas tagad iecelta par Krimas prokurori, un kura ir tikpat stulba, kā visa Krimas patreizējā elite, kas, pāsvarā, satāv no bandītiem, vismaz, bijušajiem, varēs salauzt šo cilvēku.

Krievija dabūs 300000 lielu saliedētu opozīciju Krimā, plus Turcijas nosodījumu ( Erdagans ārkārtīgi ciena Džamiļovu), plus, kārtējo reizi, noskalos kanalizācijā savu reputāciju, kaut, izskatās, tālāk vairs nav kur krist, bet, degradācijas un muļķības iespējas, izskatās, ir bezgalīgas.

+3
0
Atbildēt

0

alexander 08.05.2014. 10.43

Polijas izvēle pirmās “Solidaritātes” balvas piešķiršanā ir cieņas vērta, tāpat kā cieņas un apbrīnas vērta ir Mustafa Džemiļeva drosme un konsekventā iestāšanās par savas tautas cilvēktiesībām, īpaši militārās agresijas kontekstā.

+2
0
Atbildēt

0

kkristaps 08.05.2014. 08.05

Ločmelis, Duņka, pētnieks un Doveika vēl guļ vai aizskrējuši pie Krievijas vēstnieka pēc apstiprinātiem tekstiņiem?

+3
-1
Atbildēt

1

    jeers > kkristaps 08.05.2014. 10.31

    Saudzē viņus. :-) Tie mēsli garantēti dabūs bietē no saimniekiem , ka nepaspēja kaut ko stulbu ierakstīt pirms tevis.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu