Aprīlī par skatītāko kanālu kļuvis PBK (papild.) • IR.lv

Aprīlī par skatītāko kanālu kļuvis PBK (papild.)

26
Foto: Gints Ivuškāns, F64

TV3, pārstājot raidīt “Lattelecom” interaktīvajā TV, zaudējusi auditoriju

Aprīlī Latvijā par skatītāko televīzijas kanālu kļuvis “Pirmais Baltijas kanāls” (PBK), otrajā vietā atstājot kanālu TV3, kuras skatītāji samazinājušies acīmredzot tāpēc, ka TV3 pārstāja raidīt “Lattelecom” interaktīvajā televīzijā.

Savukārt skatītāko trijniekā ierindojies cits krievu valodā raidošs kanāls “NTV Mir Latvija”, kas trešo vietu dala ar kanālu LNT, liecina pētījumu kompānijas TNS dati.

Kanāla PBK vērošanai veltīti 11,6% no visa kopējā TV skatīšanās laika, un salīdzinot ar martu, tā skatīšanās laiks audzis par vienu procentpunktu. Otrajā vietā ierindojas kanāls TV3 ar 10,8% skatīšanās laika, kas, salīdzinot ar iepriekšējo mēnesi, samazinājies par 1,3 procentpunktiem.

Par trešo populārāko, līdzās kanālam LNT, kļuvis kanāls “NTV Mir Latvija” – abiem kanāliem skatīšanās laiks sasniedz 9,3%. “NTV Mir Latvija” popularitāte aprīlī, salīdzinot ar martu, pieaugusi par 1,2 procentpunktiem, LNT – par 0,4 procentpunktiem.

Vislielāko kritumu aprīlī piedzīvojis kanāls “Russia RTR”, kas saistīts ar tā retranslēšanas aizliegumu nacionālajos kabeļtīklos. “Russia RTR” skatīšanās laiks sarucis par 4,6 procentpunktiem un aprīlī bija 1,7%.

Aprīlī kritušies arī LTV1 un LTV7 reitingi, attiecīgi par 0,4 procentpunktiem un 0,1 procentpunktu, salīdzinot ar martu. Iepriekšējā mēnesī LTV1 skatīšanās laiks bijis 8,1%, bet LTV7 – 2,7%. Reitingi kritušies vēl arī kanālam “CTC Baltija” un video, taču visiem pārējiem kanāliem aprīlī vērojams kāpums.

TNS mediju pētījumu lielo klientu direktors Mārtiņš Traubergs pārmaiņas komentē sakot, ka jau bija paredzams – aprīlī notikušas vērā ņemamas izmaiņas kanālu auditorijās. “Pēc kanāla TV3 pārstāšanas raidīt “Lattelecom” Interaktīvajā televīzijā, kanāls ir zaudējis daļu auditorijas. Tāpat arī kanāla “RTR Planeta Baltija” aizliegums raidīt tuvākos trīs mēnešus ir nesis kanālam ievērojamu auditorijas kritumu,” saka Traubergs.

Ņemot vērā šos, kā arī visus pārējos ārējos faktorus, kas var ietekmēt TV skatīšanās paradumus, piemēram, sezonalitāte, siltāka laika iestāšanās, kad pie TV ekrāniem tiek pavadīts ievērojami mazāks laiks, nekā, piemēram, ziemā, kā arī ģeopolitiskos notikumus Ukrainā, lielākie ieguvēji ir bijuši krievu valodā raidošie kanāli, norāda Traubergs.

Savukārt Rīgas Stradiņa universitātes profesors mediju eksperts Sergejs Kruks uzskata, ka Krievijas kanālu popularitātes pieaugumu izraisījis kanāla “RTR Rossija” retranslācijas aizliegums, kā arī kopējā ažiotāža ap šo tēmu.

Viņš norāda, ka cilvēki vienmēr interesējas par to, ko aizliedz, un – jo lielāka ažiotāža, jo lielāka interese par to. Diskusijas par “Rossija RTR” kanāla aizliegumu izraisījušas pastiprinātu cilvēku interesi par krievu kanāliem, tādā veidā panākot pretēju efektu. Tāpat iedzīvotāji krievu kanālos turpinājuši vērot notikumus Ukrainā.

Martā skatītākais televīzijas kanāls bija TV3, otrajā vietā ar strauju pieaugumu ierindojās PBK, bet trešajā vietā bijis kanāls LNT.

(papildināta ar Kruka viedokli)

Komentāri (26)

ligakalnina 07.05.2014. 15.26

Ja tas par ko liecina, tad, tikai par skatītāju gaumi, nevis par PBK kvalitāti.

+13
0
Atbildēt

0

jmaklakovs 07.05.2014. 16.02

Bet populārākā partija – SC. So what?

+9
-1
Atbildēt

3

    efeja60 > jmaklakovs 07.05.2014. 18.30

    Latviešiem ir palikušas tikai divas izvēles – sabiedriskā televīzija vai zviedru anāls. Tā kā zviedru anāls vispār nav skatāms, atliek tikai sabiedriskā tv. Kas pie tā ir vainīgs? Kas ļāva zviedriem nopirkt visas privātās latviešu televīzijas? Kāpēc sabiedriskā tv neiepērk sporta raidījumus? Kāpēc par virszemes apraidi jāmaksā summas, kas LVRTC ļauj uzkrāt milzu naudu? Kāpēc Lietuvā un Igaunijā ir 8-10 virszemes bezmaksas kanāli? Kāpēc vienotība ir novedusi valsti līdz kliņķim?

    +3
    -9
    Atbildēt

    0

    dzerkaleliva > jmaklakovs 07.05.2014. 21.47

    Investori un brīvais tirgus. Liberālisms, kurš tīrā veidā sastopams vien Latvijā.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Zane Pavāre > jmaklakovs 07.05.2014. 16.59

    Te gan situācija ir bēdīgāka, jo no četriem skatītākajiem kanāliem divarpus atrodas krievu informācijas telpā. Bet varbūt latviešiem vienkārši televizoram neatliek laika, visi tik daudz strādā un atpūšas brīvā dabā, kamēr krievi kvern pie televizoriem un vazājas pa piketiem.

    +11
    -1
    Atbildēt

    0

Inese Birzniece 07.05.2014. 20.20

Patlaban īstais laiks visus fašistiskās krievijas federālos kanālus izņemt no aprites.

Informācijas sagrozīšana/smadzeņu skalošana pielīdzināma masu iznīcināšanas ierocim.

Ja ir vēlme rīt kremļa mēslus, lai dara to internetā.

+7
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu