Straujuma: ASV piedāvātās gāzes cenas ir zemākas nekā tagad Latvijas importētajai gāzei • IR.lv

Straujuma: ASV piedāvātās gāzes cenas ir zemākas nekā tagad Latvijas importētajai gāzei

48
Valdības vadītāja Laimdota Straujuma. Foto: Ieva Lūka, LETA

Eiropas Savienībai mēneša laikā jāizlemj par savu tālāko rīcību, kā stiprināt enerģētisko neatkarību

Par spīti transporta izmaksām, ASV kompāniju piedāvātās gāzes cenas ir zemākas nekā patlaban Latvijai piegādātajai gāzei, intervijā Latvijas Televīzijas raidījumā “Rīta panorāma” sacīja Ministru prezidenta Laimdota Straujuma (Vienotība).

Straujuma vizītes laikā ASV tikusies ar divu gāzes kompāniju pārstāvjiem, no kuriem saņemti aprēķini par iespējamo gāzes cenu, tehnoloģiskām iespējām un citiem jautājumiem. Pēc viņas teiktā, šie pirmie aprēķini liecinot, ka iespējamās ASV gāzes cenas ir zemākas nekā patlaban Latvijas importētās gāzes cena.

Ministru prezidente uzsvēra, ka Eiropas Savienībai (ES) mēneša laikā jāizlemj par savu tālāko rīcību, kā stiprināt enerģētisko neatkarību. Par gāzes piegādēm no ASV ir jāvienojas ES dalībvalstīm, it īpaši Baltijas valstīm, Polijai un Somijai, apliecināja Straujuma.

Viņa arī norādīja, ka, izšķiroties par gāzes importu no ASV, būtu jāatrod uzņēmums, kas to darītu, jo ASV valdība ar to nenodarbošoties. Tāpat esot nepieciešams ES valstīm būt vienotām, lai miljoni eiro netiktu izlietoti neefektīvi.

Līdz brīdim, kamēr Latvijā varētu ienākt ASV gāzes kompānijas, varētu paiet aptuveni divi gadi, aģentūrai LETA pēc savas vizītes piektdien atzina Straujuma.

Straujumai pagājušajā nedēļā darba vizītes laikā ASV bijušas tikšanas ar ASV kompāniju pārstāvjiem, kas prezentējuši aprēķinus par iespējām investēt Latvijā. Saskaņā ar šiem aprēķiniem, tie esot konkurētspējīgi ar tām cenām, ko piedāvā Krievija. “Tagad mūsu mājasdarbs ir Latvijā izvērtēt un lemt par mūsu enerģētisko neatkarību,” pauda premjerministre.

Pēc viņas teiktā, tie varētu būt aptuveni divi gadi, līdz Latvijā varētu ienākt kāds gāzes nozares uzņēmums no ASV. Lai tas notiktu, Latvijai ir jāatrisina vairākas tehniskas lietas, piemēram, saistībā ar sašķidrinātās gāzes termināļa būvniecību. Arī tikšanās laikā ar ASV enerģētikas sekretāru Ernestu Monicu ir pārrunātas gāzes eksporta iespējas uz Eiropu un NATO valstīm.

 

Komentāri (48)

Ieva 06.05.2014. 09.14

Lūk, šitas ir reāls sitiens Krievijai. Ja tas notiks, Krievija varēs sēdēt uz savas gāzes, tāpat kā suns uz siena kaudzes. Mēs, un daļa Eiropas, esam atkarīgi no Krievijas gāzes, Krievija to izmanto kā stratēģisko sviru, bet tikpat labi Krievija ir atkarīga no gāzes dolāriem, un negrib tos zaudēt.

Latvija viena pati to diez vai paveiks- pārāk liela piektās kolonnas ietekme, bet kopā ar Eiropas Savienību, tas ir reāli. Būsim optimisti, un, varbūt, par gāzi maksāsim mazāk!

+19
0
Atbildēt

0

austrisv 06.05.2014. 09.32

Tā kā Gazproms izrīkojas Latvijā ar gāzes pārdošanu ir pilnīgi nepieļaujami vairāku apstākļu dēl. tas, ka Gazprom pārdod citu valstu gāzi, ka Gazprom vēl ir vairāki starpnieki gāzes piegādē un realizācijā, un kur nu vēl ietekme pašmāju Latvijas gāzē. Tas, ka Inčukalna gāzes krātuvi izmanto priekš citiem patērētājiem Igaunijā, Pēterburgā un Latvijā, bet cena visaugstākā gāzei ir pašmāju patērētājiem un par glabātuvi nemaksā neko tas pats Gazproms.

Ceru, ka beidzot mūsu valdība pēc ES spiediena un šis Krievijas agresijas Ukrainā izmantos radušos stāvokli , lai izveidotu alternatīvu gāzes piegādi no ASV. Ļoti ceru, bet bīstami tas būs valsts amatpersonām, jo var notikt kā ar turkmenbašā, kad vesels cilvēks pēkšņi nomirst. GAZPROm tāpat kā Lembis biznesā izmanto visus līdzekļus.

Jāuzmanās un jāstrādā vairākiem, nedrīkst vienu amatpersonu likt tiem neliešiem par vainīgo, lai atbrīvotos no viņu gāzes skavām!

+15
0
Atbildēt

0

dro 06.05.2014. 10.50

Alternatīva Krievijas gāzei bija, ir un būs, bet vai kautrīgajiem latviešiem būs politiskā griba, vai Krievijas siers nebūs nepārvarams kārdinājums?:)

+10
0
Atbildēt

2

    Amis > dro 06.05.2014. 15.22

    aldis Ne jau visiem ar āķi žaunās pietiek talanta taisīt Lemberga piruetes.

    =================

    Tici man, piruetes Zaharjinam, Meļņikam, Savickim, Rāvim, Loginovam, Bernim, Fiļam, Esterkinam, ir daudz kaitīgāk valstij, kā krimināli vajātam, apķīlātam Lembergam, kas locās kā pārcirsta glodene.

    Piedevām, Aboltiņa pret Lembergu vienmēr ar dziļu reveransu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    Pēterītis > dro 06.05.2014. 11.15

    Varbūt nav tik slikti. Tie pirmie siera rijēji savā badīgumā nepamanīja, ka katrā gabalā pa āķim. Daļa no turpmākiem kārotājiem varētu būt ko mācījušies. Ne jau visiem ar āķi žaunās pietiek talanta taisīt Lemberga piruetes.

    +7
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu