Pētījums: Cilvēki vairāk paļaujas uz sevi, ne ārējiem apstākļiem • IR.lv

Pētījums: Cilvēki vairāk paļaujas uz sevi, ne ārējiem apstākļiem

10
Foto: Dmitrijs Suļžics, F64

Vairākums Latvijas iedzīvotāju apmierināti ar dzīvi, puse – ar ģimenes labklājību

Lielākā daļa Latvijas iedzīvotāju jeb 67% ir apmierināti ar savu dzīvi, liecina jaunākā ”DNB Latvijas barometra” pētījuma rezultāti. Tostarp katrs desmitais aptaujātais norādījis, ka ar dzīvi ir pilnībā apmierināts. Tikmēr pretējas sajūtas pauduši 29% aptaujāto, atzīstot, ka nav apmierināti ar savu dzīvi.

Lūgti norādīt būtiskākos faktorus, kas nodrošina apmierinātību ar dzīvi, visbiežāk aptaujātie atzīmējuši labu veselību – 74%, materiālo labklājību – 61%, saticību ģimenē – 51%. Jāpiebilst, ka nedaudz vairāk nekā trešdaļa aptaujāto norādījuši, ka apmierinātību ar dzīvi veicina drošības sajūta par rītdienu – 32%.

Jautāti par apmierinātību ar savu un ģimenes materiālo labklājību, ”DNB Latvijas barometra” aptaujātie bijuši nedaudz skeptiskāki – 53% norādījuši, ka ir ar to apmierināti, bet neapmierinātību pauda 42% aptaujāto. Jāatgādina gan, ka 2011.gadā, atbildot uz identisku jautājumu, ar savu un savas ģimenes labklājību bija apmierināti tikai 28% aptaujāto.

Vaicāti, kā mainījies viņu labklājības līmenis pēdējo piecu gadu laikā, 39% aptaujāto atzinuši, ka tas palicis nemainīgs, bet 25% aptaujāto akcentē, ka tas ir uzlabojies. Tikmēr 30% aptaujāto atzinuši, ka viņu labklājības līmenis šajā periodā tomēr pasliktinājies. Pētījuma respondenti tika lūgti norādīt, ko darījuši pēdējo piecu gadu laikā, lai nopelnītu vairāk naudas un viņu labklājība uzlabotos. 51% aptaujāto atzīmēja, ka vairāk strādājuši, bet 19% respondentu atraduši citu – labāk atalgotu darbu. Tikmēr katrs desmitais ieguvis labāku izglītību vai mainījis profesiju. Interesanti, ka 8% aptaujāto labklājības vairošanas nolūkos lūguši Dievu vai gluži praktiski devušies peļņā uz ārzemēm. Taču vairāk nekā piektā daļa respondentu – 22% – pēdējo piecu gadu laikā savas materiālās labklājības uzlabošanas nolūkos nav darījuši neko.

Mēģinot novērtēt, no kā vairāk atkarīga cilvēka labklājība – no viņa paša vai ārējiem apstākļiem, aptaujāto vidū nav vērojams vienots viedoklis. Tiesa, salīdzinot 2011. un 2014.gada ”DNB Latvijas barometra” pētījumu datus, jāsecina – šogad aptaujātie biežāk norādījuši, ka cilvēka labklājība atkarīga no viņa paša centieniem. 2011.gadā tā atzina 37%, 2014.gadā – 46% aptaujāto. Pirms trim gadiem aptaujātie biežāk uzskatīja, ka cilvēka labklājība ir atkarīga no ārējiem apstākļiem.

Lūgti minēt būtiskākos faktorus, lai cilvēks varētu gūt panākumus, visbiežāk aptaujātie atzīmējuši labu izglītību – 57%. Bieži minēti kontakti ar ”pareizajiem” cilvēkiem – 39%, enerģiskums – 36%. Tikmēr gandrīz trešdaļa aptaujāto norādījuši, ka panākumu gūšanas pamatā ir gudrība – 28%, un ”caursišanas” spēja – 28%. Visretāk šai jautājumā norādīts, ka panākumus garantē dzīvošana pēc principa ”mērķis attaisno līdzekļus” – 8%.

”DNB Latvijas barometrs” ir ikmēneša socioloģiskais pētījums, kurā tiek pētītas konkrētā brīža aktuālās norises sabiedrībai nozīmīgās jomās. Vienlaikus iedzīvotājiem ikreiz tiek uzdots pastāvīgo jautājumu kopums, kas mēnesi pa mēnesim atspoguļo sabiedrības vispārējā noskaņojuma izmaiņas.

Komentāri (10)

Janka, Janic 30.04.2014. 19.53

uz aareejiem apstaakļiem normaals cilveeks nekad nav paļaavies ,tie kas taa riikojas , ir bez noteiktas dziives vietas , jeb bijušais skrandu proletariaats , esmu vienmeer paļaavies tikai pats uz sevi un nekad ar izstieptu roku neesmu luudzis valstij pabalstu lai vareetu samaksaat par dziivokli vai izskolotu savus beernus.

+3
0
Atbildēt

1

    Ieva Aile > Janka, Janic 01.05.2014. 11.00

    Bieži vien pie mums tiem,kas lūdz,iet labāk,nekā tiem,kas nelūdz.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

Jānis 30.04.2014. 19.57

Es arī esmu kopumā apmierināta ar dzīvi kā tādu, var klāties vēl sliktāk, bet tas nenozīmē, ka esmu apmierināta ar ģimenes labklājības līmeni. Tas ar katru gadu samazinās pieaugšā NIN un citu “obligāto” maksājumu dēļ.Nevaru atļauties aizvest bērnus uz Rīgu vienkārši izklaidēties – uz kino, teātri vai citu pasākumu. Tam būtu astanomiska summa. Tāpēc apmeklējam tikai bezmaksas pasākumus. Un strādājam no rīta līdz vēlam vakaram, pēc jēdziena – “no rokas mutē”.

+2
0
Atbildēt

0

Malda 30.04.2014. 17.38

Pārējie 33% ir Ločmeļi, superaces, Kurmītīši, žannas un pārējā KF 5. kollona murkšķi.

+2
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu