Lielā talka katru dienu • IR.lv

Lielā talka katru dienu

37
Juka Rislaki

Latvijai un Ruandai ir pieredze, ar kuru vērts apmainīties

Rakstnieks Pauls Bankovskis nacionālās lidsabiedrības izdevumā ”Baltic Outlook” 2006.gadā ar nelielu nožēlu secināja, ka tādas valstis kā Latvija pasaulē īpaši nepazīst, vismaz ne pozitīvā nozīmē. Viņaprāt, arī latvieši nedomā par to, ka Ruandā iespējama normāla dzīve, turpretim par sistemātiskām masveida slepkavībām dzirdējuši turpat vai visi.

Varbūt pienācis laiks uzzināt mazliet vairāk par šo mazo Centrālāfrikas valsti Ruandu, jo savā ziņā Latvijai tā ir gandrīz vai brāļu valsts? Tiesa, teritorija ir ievērojami mazāka – 26 340 kvadrātkilometri, turpretim iedzīvotāju vairāk nekā 12 miljoni.

Tā ir taisnība, ka aprīlī pirms 20 gadiem Ruandā sākās masveida slepkavības, gandrīz vai izkaušana, kas, pārējai pasaulei mierīgi noskatoties, 1994.gadā aiznesa viņsaulē vairāk nekā 800 000 dvēseles. Nākamos gados tomēr ir noticis daudz kas cits, tajā skaitā labas lietas.

Organizācijas ”Transparency International” korupcijas pētniecības sarakstā Ruanda tagad dala 49.vietu ar Latviju un Kostariku. “Vietējais KNAB” ir aktīvs un efektīvs. Ruandas pozitīvā attīstība izbrīna, jo tās pacelšanās blakus Eiropas Savienības valstij Latvijai Āfrikā tiek uzskatīts par izcilu sasniegumu.

Turklāt visi vairāk nekā 12 miljoni iedzīvotāju ietverti veselības apdrošināšanas lokā, un tautas veselība ievērojami uzlabojusies. Tātad šajā ziņā Ruanda apsteigusi ASV.

Turklāt Ruandā ir sava Lielā talka, un vides problēmas tiek risinātas ļoti nopietni, piemēram, valstī aizliegti polietilēna maisiņi. Ieceļotājiem, šķērsojot valsts robežu, tiek atņemti visi plastmasas maisi un maisiņi un atļauti vienīgi dabai draudzīgie. Valsts ir neticami tīra. Cilvēki savus iepirkumus pārnēsā grozos vai papīra maisos. Kā iemeslu aizliegumam min to, ka plasmasas maisi aizdambē kanalizāciju, sabojā ūdeņus, un to dedzināšana piesārņo gaisu.

Talkas sistēmu dēvē tradicionālā vārdā ”umuganda”, un tas nozīmē darbošanos vispārības labā – ģimenes locekļu, draugu un kaimiņu brīvprātīgu palīdzību. Kā liecina Ruandas valdības mājas lapa, visiem ruandiešiem vecumā no 18 līdz 64 gadiem katra mēneša pēdējā sestdienā jāpiedalās talkā. Šajā dienā tīra ielas, pļauj zāli, cērp krūmus, remontē skolas, spēkstacijas vai citas sabiedriskās ēkas, kā arī ravē sējumus. Ārsti šajā dienā strādā bez maksas.

Šogad varbūt jau ir par vēlu, bet nākamgad Ruandas delegāciju būtu vērts uzaicināt iepazīties ar Lielo talku Latvijā.

Komentāri (37)

Timurs Čuntonovs 29.04.2014. 15.21

Drīzāk Lielās Talkas speciālisti varētu doties uz Ruandu pieredzes apmaiņā. Ideja par plastmasas maisiņu aizliegšanu ir oriģināla un noderīga.

+1
-1
Atbildēt

0

Inese 29.04.2014. 10.22

Vēl 1979. gadā autors publicēja saturīgākus tekstus:

Helsinkos izdota grāmata «CIP: tās darbība pasaulē un Somija». Autori — jaunie žurnālisti Juka Rislaki un Jorma Lindforss, pamatojoties uz dokumentiem un faktiem, stāsta par amerikāņu izlūkošanas dienesta slepenajām operācijām dažādos zemeslodes rajonos.

0
0
Atbildēt

1

    Þanis Bezmers > Inese 29.04.2014. 11.00

    Protams, protams saturīgākus! Jo bija pamatoti uz komunistiskā bloka izlūkošanas dienestu nopludinātajām pasakām.

    0
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu