Ukrainas austrumu separātisti atzīst amerikāņu žurnālista sagūstīšanu (papild.) • IR.lv

Ukrainas austrumu separātisti atzīst amerikāņu žurnālista sagūstīšanu (papild.)

29
Prokrievisko separātistu nolaupītais žurnālists Saimons Ostrovskis. Foto: AFP/LETA

Gorlovkā pazudis ukraiņu žurnālists

Prokrieviski noskaņotie kaujinieki Ukrainas austrumos trešdien atzinuši, ka sagrābuši gūstā amerikāņu žurnālistu Saimonu Ostrovski. Telekanāla “Vice News” žurnālists pēdējo reizi tika redzēts otrdien.

Viņš jau nedēļām ilgi atspoguļo notikumus Ukrainā un veidoja reportāžas par separātistu kaujiniekiem, kuri sagrābuši valdības ēkas vairākās Ukrainas austrumu pilsētās, vēsta LETA/AFP.

Slavjanskas prokrievisko separātistu pārstāve trešdien ziņu aģentūrai AP paziņoja, ka Ostrovskis atrodas vienā no Ukrainas drošības dienesta vietējām nodaļām, kuru viņi okupēja pirms aptuveni nedēļas. “Viņš ir pie mums. Viņam viss kārtībā,” paziņoja separātistu pārstāve.

Jautāta, kādēļ žurnālists tika sagūstīts, viņa norādīja, ka Ostrovskis tiek turēts aizdomās par “sliktām aktivitātēm”, bet sīkāk atteicās paskaidrot.

“Vice News” paziņojis, ka ir sazinājies ar ASV Valsts departamentu un citām ASV varasiestādēm, lai nodrošinātu sava darbinieka drošību.

Savukārt pašpasludinātais Slavjanskas “tautas mērs” Vjačeslavs Ponomarjovs Krievijas medijam “Gazeta.ru” paziņojis, ka netaisās atbrīvot amerikāņu žurnālistu Ostrovski. “Mums ir vajadzīgi gūstekņi. Vajadzīga maiņas nauda. Daudz mūsu biedru ir [saņemti] ciet. Viņus saņem, ved uz Kijevu, spīdzina. Nu lūk, un mēs to pašu darām. Nu, ņemam gūstā,” teica Ponomarjovs.

Uz medija jautājumu, vai Ostrovska vecākiem, kuri otrdien preses konferences laikā sazinājās ar “tautas mēru”, dēla atgriešanos mājās būtu vērts gaidīt tuvākajā laikā, Ponomarjovs atbildēja: “Ko vēlas, lai to arī dara. Mēs esam savā teritorijā.”

Gorlovkā pazudis Ukrainas žurnālists

Jau vairāk nekā diennakti kolēģiem nav izdevies sazināties ar Ukrainas žurnālistu Jevgēņiju Gapiču, kurš kopā ar savu brāli bija devies komandējumā uz separātistu sagrābto Gorlovku no Sumiem, ziņo UNIAN. Brālis pirms sakaru pazušanas radiniekiem esot pateicis kodēto vārdu, kas signalizēja par briesmām.

Izdevuma “Vikon” ārštata žurnālists Gapičs pirmdien un otrdien bija devies uz Donbasu komandējumā, no turienes zvanījis un sūtījis reportāžas. Pēdējo reizi viņš piezvanījis otrdienas rītā no Artjomovskas.

Braucienu uz Austrumukrainu žurnālists izvēlējās pēc tam, kad bija uzvarējis valsts uzņēmuma “Telekritika” grantu konkursā. Grantu menedžeris Aleksandrs Gricenko apstiprinājis, ka Gapičs pazudis, jo viņam to pavēstījusi Gapiča sieva, kura jau diennakti nav saņēmusi ziņas no sava vīra.

Jau ziņots, ka Gorlovkā prokrieviskie separātisti mocījuši un nogalinājuši vietējo deputātu. Otrdien, kad Austrumukrainā tika atrasti divu līdz nāvei nomocītu cilvēku, arī vietējā “Batkivščinas” politiķa, līķi, Ukrainas pagaidu prezidents Oleksandrs Turčinovs valsts austrumos licis atsākt rezultatīvas pretterorisma operācijas īstenošanu.

EDSO nobažījusies par žurnālistu drošību Austrumukrainā

Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) mediju brīvības jautājumu pārstāve Duņa Mijatoviča paudusi satraukumu par gadījumiem, kad Ukrainas austrumos notikuši uzbrukumi žurnālistiem un mediju pārstāvji sagūstīti.

“Man ir nopietnas bažas sakarā ar pasliktinājušos mediju darbinieku drošības situāciju, un es aicinu visus pārtraukt žurnālistu vajāšanu un izbeigt uzbrukumus pret viņiem, lai viņi varētu veikt savu darbu,” teikts otrdien publicētajā EDSO pārstāves paziņojumā.

Jau ziņots, ka Krievijas diversanti un vietējo separātistu kaujinieki šomēnes Ukrainas austrumos sagrābuši vairākas valsts iestāžu un milicijas nodaļu ēkas, kā arī citus stratēģiskos objektus, piemēram, lidlaukus, bet uz ceļiem izveidojuši kontrolposteņus. Reaģējot uz šiem notikumiem, Ukrainas varasiestādes sākušas pretterorisma operāciju.

Ukrainas, Krievijas, Eiropas Savienības un ASV sarunās 17.aprīlī Ženēvā tika pieņemts komunikē par situācijas normalizāciju Ukrainā. Tajā iekļauta prasība par visu nelikumīgo grupējumu atbruņošanu un nelikumīgi ieņemto ēku atbrīvošanu. Austrumukrainas separātistu līderi atteikušies šīm prasībām pakļauties, pieprasot, lai vispirms atkāpjas Kijevas valdība.

 

Komentāri (29)

Gaisma; Enģelis 23.04.2014. 23.20

http://www.gazeta.ru/politics/2014/04/23_a_6003217.shtml

Slavjanskas “tautas mērs”:

— Что значит, понятно? Кто против вас…

— Произойдет уничтожение.

— Как?

— Ну а как?!

Koloradosi pat neslēpj, ka citādi domājošie ir iznīcināmi. Principā pat abi klasiķi Adijs un Koba šādos gadījumos lietoja eifēmismus, bet “tautas mēram” – kas tautai prātā, tas mēram uz mēles:(

+8
-2
Atbildēt

0

mariam 23.04.2014. 18.09

Ostrovska Vice News reportāžas tiešām bija labas – arī aizraujošas un interesantas, reizēm likās, ka viņš visnotaļ riskē, ložņājot cauri satrakotiem pūļiem utml. Nu redz, t.s. “sepretātisti” vēlreiz parāda kāds ir viņu līmenis un panāk to, ka arī vietējā sabiedrība no viņiem novēršas arvien vairāk.

+6
0
Atbildēt

0

Gaisma; Enģelis 23.04.2014. 16.29

Sankcijas nav jānosaka pret Krieviju, bet pret šo impotentu valdību, kas tagad tēlo, ka kaut ko lemj:(

Turčinova, Avakova un Co noziedzīgā bezdarbība jau sāk izskatīties pēc saspēles ar Kremli.

+6
-5
Atbildēt

4

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu