Rakstīt patiesību ir pienākums • IR.lv

Rakstīt patiesību ir pienākums

48
Ungāru vēlētāji tērpušies tradicionālajos ungāru huzāru tautas tērpos balso vēlēšanās. Foto: AFP/LETA
Gābors Dobokai

Komentārs par 12.aprīlī internetā publicēto Aivara Ozoliņa rakstu „Labējie nacionālisti Putins un Hitlers”

Viedokli var paust brīvi, bet tam, kurš ir uzņēmies veidot viedokli, būtu jāpiemīt nepieciešamajām zināšanām. Ja tādas ir, tās nevajadzētu slēpt, kā arī sagrozīt faktus pēc paša gaumes.

Aivars Ozoliņš nožēlojamā veidā nonicina ungāru vēlētāju viedokli, bet tas lai paliek viņa ziņā. Tomēr nenāktu par ļaunu viest skaidrību.

Ungāri balso par partiju sarakstiem un individuāliem kandidātiem savos vēlēšanu apgabalos, tātad katram balsstiesīgajam pilsonim ir divas balsis. Pavisam bija 106 vēlēšanu apgabali, no tiem 96 vēlēšanu apgabalos uzvarēja „Fidesz” un 10 vēlēšanu apgabalos uzvarēja piecu kreiso partiju savienība. Parlamentā iekļuva četras partijas.

Par partiju sarakstiem balsojušo vēlētāju balsis sadalījās šādi: partija „Fidesz” – 45,4%, kreisie – 25,7%, partija „Jobbik” – 20,3% un LMP – 5,36%. Parlamentā būs 199 deputāti. Vietu sadalījums pēc balsu skaita, balsojot par partiju sarakstiem un individuāliem deputātiem: „Fidesz” – 133 deputāti (66,83%), kreisās partijas kopā – 38 deputāti (19,1%), „Jobbik” – 23 deputāti (11,56%), LMP – 5 deputāti (2,51%).

Par četrām partijām nobalsoja 4,7 miljoni vēlētāju, no ārzemēs dzīvojošajiem 500 000 ungāriem (kuri varēja balsot tikai par partiju sarakstiem) balsošanā piedalījās gandrīz 130 000 vēlētāju.

Man ir žēl, ka žurnālistam ir slikts viedoklis par Ungārijas vēlēšanu likumu. Neesmu pārliecināts, ka viņš ar šo likumu ir iepazinies, kaut gan rakstā to liek noprast. Pat vēlēšanās zaudējušie, kas pirmsvēlēšanu kampaņas laikā cerēja uz uzvaru ar divu trešdaļu vairākumu, pēc vēlēšanām nesaka, ka problēma būtu likumā.

Runājot par 500 000 ārzemēs dzīvojošajiem Ungārijas pilsoņiem (viņi nav ārzemnieki, kā žurnālists to pasniedz) – viņi runā ungāru valodā, jo ir ungāri. Attiecībā uz žurnālista rakstīto, ka Serbijā vien Ungārijas pilsonībai pieteikušies 100 000 pretendentu, pieklātos zināt un rakstā būtu noteikti jāmin, ka šie ungāri dzīvo Vajdašāgā (Vojvodina), kas atrodas blakus Ungārijai. Pārējie ārzemēs dzīvojošie ungāri pilsonību ieguva uz subjektīvo tiesību, dokumentu un valodas zināšanu pamata. Viņi ir lepni par piederību savai nācijai un ar prieku pieņem savas tēvzemes rūpes un palīdzību.

Par „nacionālismu” un Eiropu gribu teikt tikai to, ka vēlēšanu naktī ministru prezidents Viktors Orbāns paziņoja: „Vēlētāji ir parādījuši, ka ir pret divām lietām – naidu un izstāšanos no Eiropas Savienības, kā arī ir apstiprinājuši, ka valstij ir jābūt Eiropas Savienībā, bet tikai tad, ja tai ir stipra nacionāla valdība.” Un tas patīk tiem, kuri balsoja par „Fidesz”.

Tas nozīmē, ka Ungārija par savām vērtībām uzskata tās pašas vērtības, kuras par savām uzskata arī citas ES dalībvalstu tautas, un to parāda, izpildot savus tiesiskos pienākumus. Bet vairākums ungāru nedomā, ka jautājumi, kas skar dalībvalstis, nacionālās valdības vietā būtu jālemj pie Briseles rakstāmgaldiem. Par šiem jautājumiem ir jādiskutē kā līdzvērtīgiem partneriem, racionālā veidā, ņemot vērā nacionālās intereses.

Man ir žēl, ka raksta autoram tas nepatīk, bet varu apgalvot, ka Ungārija vēlas to pašu, ko pārējo dalībvalstu tautas: vienlīdzīgas iespējas un izdiskutētus kopīgus viedokļus. Ungārija visos gadījumos piekrīt kopējai nostājai un to arī pauž, tā arī Ukrainas gadījumā, jo tur dzīvo apmēram 150 000 ungāru, par kuru stāvokli un tiesību aizstāvību Ungārija rūpējas, kas ir arī tās pienākums.

Mani mazliet pārsteidz, ka žurnālists zina, ar ko draudzējas Ungārijas premjerministrs, bet pieļauju, ka arī šajā jomā žurnālista zināšanas ir virspusējas. Negribētu iedziļināties jautājumā par to, kurš ar kuru draudzējas starptautiskā mērogā, vēlos tikai piebilst, ka Ungārijā jau 50 gadus pilnīgi droši darbojas atomelektrostacija, kas nodrošina 40% no elektroenerģijas patēriņa, un par atomelektrostacijas paplašināšanu 2009.gadā lēma parlaments.

Pēdējo gadu laikā notikušo sarunu rezultātā valdība izvēlējās Krievijas uzņēmumu, un darījums ietver Krievijas valsts aizdevumu ar izdevīgiem procentiem. Par darījuma līguma slēgšanu lems parlaments, un tas ar nolūku tika atstāts uz pēcvēlēšanu laiku jaunajiem, demokrātiskā ceļā ievēlētajiem deputātiem. Valdība līgumu nosūtīja Eiropas Komisijai, kas to izskatīs atbilstoši kopienas principiem un noteikumiem. Atomelektrostacija vienmēr būs uz Ungārijas zemes, piederēs Ungārijai un nodrošinās Ungāriju ar elektroenerģiju.

Ungāru paruna saka: klusēt ir zelts. Es to papildināšu: rakstīt patiesību ir pienākums.

Autors ir Ungārijas vēstnieks Latvijā

 

Komentāri (48)

lindukjis 23.04.2014. 12.26

Jauki ka ungāru vēstniekam izdevies iepriecināt Ločmeli! Citādi, būtu visai dīvaini, ja kādas valsts vēstnieks pievienotos kāda savas valdības kritiķa viedoklim. Būtu grūti iedomāties Vešņakovu (RUS vēstnieku Latvijā) kritizējam Putinu! Ločmeli, ja tev tik traki riebjas Ozoliņš, iesaku tev nelasīt viņa rakstīto, jo lasīšana vai nelasīšana ir katra indivīda brīvprātīga izvēle un, ja tu, publiski paziņotu ka nekad mūžā nelasīsi šī “rakstokļa” sacerējumus, būs vieglāk gan Ozoliņam, gan visiem citiem, kuri lasīs, gan tev pašam nervu sistēma netiks bojāta!

+19
-6
Atbildēt

0

peleenc 23.04.2014. 20.39

Lai nu kā, bet žetons IRam par pretēju viedokļu atspoguļojumu, tas priecē neatkarīgi no uzskatiem par konkrēto tēmu.

Varbūt šajā Ungārijas lietā noslīkusi Ozoliņa doma par to, ka klasiskais dalījums galēji “labējos” un “kreisajos” zaudē aktualitāti, ka vieni bieži cīnās par/pret to pašu, ko otri, tikai zem dažādiem karogiem.

Skaidrs jau nu ir tas, ka mūsdienu Krievijas un PSRS 2.0 centienu lozungs nav klasisiki kreisa sabiedriskā iekārta un valsts varas organizācija, bet gan nācijas apvienošana, spēka politika (tostarp militārisms) un personību cildināšana; neaizmirsīsim arī reliģijas reabilitāciju.

Ungārijas nozīme šeit ir pastarpināta.

+6
-1
Atbildēt

0

andris902 23.04.2014. 18.17

…nujā!…ko, lai dara – neveicas dažām valstīm ar vēstniekiem….mums jau te pirms brīža viena tāda Latvijas vēstniece Iveta Šulca paspīdēja ar savām aktivitātēm….

…interesantākais, ka visneadekvātāk uz kritiku reaģē tieši “pareiznacionālisti”, kā tagad redzam – jebkurā valstī, kuri sev piešķīruši īpašo nacionālas valsts glabēja statusu…

…taču….saprotama vēstnieka saldā dziedāšana par “labo un uzticamo” Krieviju…citēšu visu ziņu:

-“Budapešta, 28.marts, LETA–REUTERS. Ungārija iebilst pret ekonomikas sankciju noteikšanu Krievijai, piektdien publicētajā intervijā atklāj Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans.

“Ekonomikas sankcijas ir trešajā kārtā, un būtu vēlams izvairīties no tām, jo tas nav nedz Eiropas, kur nu vēl Ungārijas interesēs,” intervijā laikrakstam “Vilaggazdasag” sacīja Ungārijas valdības vadītājs.

Krievija nodrošina aptuveni 80% Ungārijai nepieciešamās dabasgāzes. Turklāt Orbans un Krievijas prezidents Vladimirs Putins šogad parakstīja vienošanos, ka Krievijas valsts atomenerģētikas korporācija “Rosatom” uzbūvēs Ungārijas Pakšas atomelektrostacijā vēl divus jaunus reaktorus.

Krievija arī aizdos Ungārijai līdz desmit miljardiem eiro šī projekta finansēšanai, proti, segs 80% izmaksu.

Krievija ir Ungārijas lielākā tirdzniecības partnere ārpus Eiropas Savienības (ES), un eksporta apmērs 2013.gadā sasniedza 2,55 miljardus eiro.

Izskanējusī neoficiālā informācija liecina, ka daudzas bloka valstis iebilst pret mēģinājumiem noteikt Krievijai nākamo sankciju kārtu, kas skartu tirdzniecību un ekonomiku.

Orbans norādīja, ka krīze Ukrainā un noteiktās politiskās sankcijas līdz šim nav ietekmējušas Ungārijas vienošanos ar “Rosatom”, kā arī pauda cerību, ka tas arī nenotiks.

Tikmēr “Rosatom” vadītājs ceturtdien pieļāva, ka Rietumu noteikto sankciju dēļ varētu tikt ietekmēta daļa uzņēmuma starptautisko līgumu.”

http://www.leta.lv/es/item/7A3365C5-8F01-4001-856B-A10543B906D1/jaunumi:news/

+13
-10
Atbildēt

9

    Amis > andris902 23.04.2014. 21.39

    zanE …nujā!…ko, lai dara – neveicas dažām valstīm ar vēstniekiem….

    =================

    Nav kā mums, kuras prezidentu pasaules bīstamākais noziedznieks, kodolterorists un pedofīls var mierīgi izsaukt pie sevis un piesmiet, vai čekas rezidents uzaicināt atskaitīties pie sevis premjeru uz ložu un publiski pazemot. Normālā valstī tādi savicki, meļņiki, rāvji un zaharjini, domātu vai pēc vizītes pie premjera, tiem pauti un abas nieres vēl būs vietā.

    +6
    -10
    Atbildēt

    0

    brigita_damme_rtk_lv > andris902 23.04.2014. 21.28

    Toties mūsu valdība savu viedokli šajā jautājumā vispār neatklāj. Ja nu kāds uzzina, ko tad? ;)

    http://www.tvnet.lv/zinas/latvija/506927-valdiba_verte_iespejamu_jaunu_sankciju_noteiksanu_pret_krieviju

    Tas nozīmē tikai vienu – ja Eiropa neprasīs un nepiespiedīs, tad Latvija iniciatīvu neizrādīs. Un tā ir ar visiem – kamēr uz pašiem neattiecas, tamēr bizness pāri visam. Kad attieksies, tad domās. Bet domāt būs par vēlu. Ne velti paši ukraiņi joko, ka Merkele pieņēmusi jaunas sankcijas – domāt par sankcijām par 30%vairāk…

    +6
    -9
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 23.04.2014. 19.50

    ….Robert….katram var būt savs viedoklis…tas, ka Tu nepiekrīti vienam vai otram viedoklim un Tev ir atšķirīgs skats uz notikumiem – nenozīmē, ka oponents “prasti publicē atklātu demagoģiju, šaubīgas interpretācijas un melus.”…

    +10
    -12
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 23.04.2014. 23.16

    …Mūsu alus….Tu savā komentārā pieminēji valdību – vai Ždanoka, Rubiks, Mirskis pārstāv valdību?….

    …raksti: – “Domā, ka ja klusēsim un ļausim izvarot Ukrainu, tad mums ies secen?”…un, ja vienpersoniski Latvija ieviesīs sankcijas – vēlies, lai tas “neies secen” iestājas ātrāk?….

    …apturēsim paši tranzītu caur/uz Krieviju?….nepirksim gāzi – ar cēlu žestu pateiksim – mums jūsu smirdīgākā gāze nav vajadzīga?….apturēsim TUA un Kremlis noteikti atsauks savu karaspēku no Ukrainas robežām!…

    …ak, jā!…vēl varam Valērijai un Zadornovam aizliegt iebraukt Latvijā…bet…cik tas ir nopietni un iespaidīgi?…savas nacionālās pašapziņas apmierināšanai taču pietiks, būsim nodemonstrējuši stingro mugurkaulu…nopietni – Tu tam tici, ka ar to mēs iespaidosim Krieviju?…

    +8
    -9
    Atbildēt

    0

    brigita_damme_rtk_lv > andris902 24.04.2014. 08.44

    zanE, Tu savā komentā pieminēji EP deputātus no Ungārijas, tāpēc paralēles ar Ždanoku un pārējiem, jo vai tad EP deputāti no Ungārijas pārstāv Ungārijas Valdību?

    Un ar ko Tava un Latvijas valdības attieksme atšķiras no Ungārijas valdības viedokļa? Tikai ar to, ka domās tiek nosodoši pakratīts pirksts? Varbūt viņi to arī domās dara?

    +7
    -8
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 23.04.2014. 22.13

    ….Mūsu alus….Tava ironija ir nevietā…varbūt sagaidi, ka Latvija individuāli pieņems kādas sancijas pret Krieviju?….

    …kā redzi no Ungārijas valsts nostājas – arī ES valstu vadītāju vidū nav vienprātības par sankciju piemērošanu….Latvija ir bijusi to valstu skaitā, kuras atbalstījušas sankcijas pret Krieviju…

    …arī Eiropas Parlaments prasa ES sankcijas pret Krievijas enerģētikas uzņēmumiem:

    -“Eiropas Savienībai ir jāpastiprina sankcijas pret konkrētiem Krievijas pilsoņiem un jābūt gatavai arī nekavējoties piemērot ekonomiskās sankcijas pret Krieviju, saka EP deputāti ceturtdien pieņemtajā rezolūcijā. Viņi arī prasa īstenot pasākumus pret Krievijas enerģētikas uzņēmumiem un pret Krievijas ieguldījumiem un līdzekļiem Eiropas Savienībā, ņemot vērā Krievijas agresiju ar mērķi destabilizēt stāvokli Ukrainas austrumos un dienvidos.

    Deputāti rezolūciju pieņēma ar 437 balsīm par, 49 pret un 85 atturoties.”

    http://www.europarl.lv/lv/jaunumi/2014/aprilis/press-release-2014-april-2-10.eu/portal/lv/legal-notice;jsessionid=4D383CD9670B8BE0B9471F2D084050FF

    …kā Tev šķiet, kā balsoja Ungārijas EP deputāti, kuriem ir tik toleranta attieksme pret “ekonomisko partneri” Krieviju?….

    +8
    -8
    Atbildēt

    0

    Alise > andris902 23.04.2014. 18.51

    Zane, nav šoreiz svarīgi kā jūsu (Vienotības) sabiedrotie Eiropas parlamentā (vienā grupā esošie) Fidesz kurā gadījumā rīkojas, bet runa IR par to, ka Ozoliņš vienkārši prasti publicē atklātu demagoģiju, šaubīgas interpretācijas un melus.

    +12
    -11
    Atbildēt

    0

    brigita_damme_rtk_lv > andris902 23.04.2014. 23.04

    zanE, tad Tu domā, ka Ždanoka un Rubiks un Mirskis (sastāda trešo daļu no Latvijas deleģēto kopskaita) ir par sankciju ieviešanu? :)

    Jā, zanE, es kā Latvijas pisonis, tās pašas Latvijas, kas vēsturiski uz savas ādas pati ir izjutusi Krievijas “neatraidāmo mīlestību”, ceru sagaidīt no Latvijas valdības vislielāko pretsparu šādiem vecā izvarotāja jaunas “mīlestības” uzplūdiem. Domā, ka ja klusēsim un ļausim izvarot Ukrainu, tad mums ies secen? Vēsture rāda, ka neies. Atliks tikai atkal palikt savās vietās, atslābināties un gūt baudu.

    Krima ir okupēta. Krievija oficiāli citas valsts daļu ir pievienojusi sev. Pastāsti lūdzu, kādas un cik sankcijas ir bijušas no ES šinī sakarā? Pārdesmit krievu nav atļauts iebraukt, un iespējams arestēts kāds konts (nav pat zināms, vai kādam no “sankcionētājiem” tāds bija). Vai tas var Krieviju apstādināt? Rezolūciju gan ir pieņemts vesels strēķis, to nevar noliegt, un no rezolūcijām krievi izsenis baidījušies…

    +9
    -8
    Atbildēt

    0

    andris902 > andris902 24.04.2014. 10.50

    …Mūsu alus….jā, mums var būt tādas vēlmes un bieži vien mēs tik ļoti vēlamies, lai tās piepildītos….taču…vienmēr atceros brīdinājumu – “Esiet uzmanīgi ar savām vēlmēm, jo tās mēdz piepildīties”….un, ko mēs darīsim, ja tās piepildīsies?….

    …ir tomēr atšķirība abu valstu attieksmē – ja mūsu valdība tomēr sankcijas atbalsta un rēķina iespējamos zaudējumus no tām (jo tā darītu jebkurš prātīgs saimnieks), tad citāda ir Ungārijas attieksme – “Ungārija iebilst pret ekonomikas sankciju noteikšanu Krievijai, piektdien publicētajā intervijā atklāj Ungārijas premjerministrs Viktors Orbans.”

    …ja ES nav iespējams panākt vienošanos par stingrākām sankcijām, jo ir valstis, kurām Krievija šķiet maigs un pūkains spēļu lāčuks, tad rezultāts ir tāds, kāds tas ir….

    …protams, mēs varam parādīt mēli Krievijai un ar rītdienu vairs nesūtīt kravas pa dzelzceļu – ko no tā iegūs Ukraina, Latvija un, cik nobijusies jutīsies Krievija?…..

    ….vēl vajadzētu saprast, kā mēs esam tikai starpnieks kravu pārvadājumos, nosūtītāji ir citas pasaules valstis – sariebsim pie viena arī tām?….

    ….karstas sirdis un neprātīgas galvas ne vienmēr ir labākais situācijas risinājums….Latvija nav vientuļa sala pasaules okeānā…un par to – paldies, Dievam!….

    +7
    -4
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu