“Amnesty International” nosoda čigānu diskrimināciju Eiropā • IR.lv

“Amnesty International” nosoda čigānu diskrimināciju Eiropā

32
Rumānijas romu tautības cilvēki pērn protestē pret piespiedu izlikšanu no mājām. Uzraksts uz krekliņiem vēsta: "Mājoklis ir cilvēka tiesības". Foto: AFP/LETA

AI: EK būtu jāiniciē soda sankcijas pret ES dalībvalstīm, kuras necīnās ar rasismu

Ar stingru kritiku par pieaugošajiem rasistiskajiem uzbrukumiem čigāniem Eiropas Savienībā klajā nākusi cilvēktiesību aizstāvības organizāccija “Amnesty International”. Vācijā veiktā aptauja liecina par joprojām plaši izplatītiem aizspriedumiem pret čigāniem.

“Amnesty International” (AI) aicina visas ES dalībvalstis cīnīties ar “pieaugošajiem rasistiskajiem uzbrukumiem” čigāniem jeb romiem. AI Vācijas organizācijas ģenerālsekretāre Zelmine Kaliskana uzskata par absolūti nepieņemamu to, ka čigāni dažos Eiropas reģionos “spiesti dzīvot nepārtrauktu draudu un pat uzbrukuma briesmu apstākļos”, ziņo DW.de.

Otrdien publicētajā paziņojumā saistībā ar Starptautisko romu dienu Kaliskana konstatē, ka ekstrēmistus “iedvesmo valdību pasīvā rīcība, klusuciešot samierinoties ar sistemātisku čigānu diskrimināciju”. Viņa uzskata, ka politiķi savos paziņojumos kropļo faktus, apgalvojot, ka Eiropā lielākā nacionālā minoritāte esot pati vainīga savā izolācijā.

Organizācijas pārstāve norāda, ka pašreizējā situācija ar čigānu minoritāti visdrīzāk liecina par ilgstošu viņu tiesību ignorēšanu, un Eiropas Komisijai būtu jāiniciē soda sankcijas pret tām ES dalībvalstīm, kuras necīnās ar rasismu.

Kaliskana kā negatīvus piemērus tam min situāciju Grieķijā, Čehijā un Francijā, kur policija visbiežāk neiejaucas, kad notiek uzbrukumi čigāniem, vai arī nopietni neizmeklē šādus uzbrukumus.

Cik plaši ir izplatīti aizspriedumi par čigāniem Vācijā, liecina aptauja, kas veikta pēc Vācijas Federālā dienesta cīņai ar diskrimināciju pasūtījuma. Lai arī vairākums – 91% – atbalsta čigānu integrācijas projektus, 80% aptaujāto romus saista ar ļaunprātīgu sociālo pabalstu saņemšanu, 78% – ar kriminālo pasauli, bet 14% pat uzskata, ka romi ir jāizolē īpašos rajonos, ziņo aģentūra “epd”.

 

Komentāri (32)

ingazilunska 08.04.2014. 12.32

“Ir”, tāpat kā Latvija, tikai cenšas izskatīties eiropeiski, bet paši tādi, protams, nav nedz “Ir”, nedz arī Latvija.

+1
-1
Atbildēt

0

Inese 08.04.2014. 12.34

Ak tad IRsa par Amnesty atcerējusies! A šito manu bloga ierakstu 2x izdzēsa!

Amnesty International: Ukraiņu nacionālistu uzbrukums vārda brīvībai http://www.ir.lv/blogi/ekonomika/amnesty-international-ukrainu-nacionalistu-uzbrukums-varda-brivibai

0
-1
Atbildēt

0

Amis 08.04.2014. 12.37

Ločmelis

Vārda brīvība? Pēc Rūzvelta izprovocētā Japānas uzbrukumam Pearl harbor, ASV visus japāņus internēja, kaut gan maz ticams, ka tie apdraudēja ASV kaut desmito daļu no tā, ko salīdušās blusas, krievi, ukrainas kažokā.

+1
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu