Pietiek svinēt, pienācis laiks strādāt! • IR.lv

Pietiek svinēt, pienācis laiks strādāt!

42
Foto: Evija Trifanova, LETA
Alberts Jodis

Aicinu valdību atcelt viltus brīvdienu noteikšanu, ļaujot cilvēkiem strādāt

Cilvēkiem vienmēr ir paticis sūkstīties par to, kā viņiem neiet, cik ļoti viņiem dara pāri, ierobežo, cik ļoti visi citi ir vainīgi pie tā, ka neveicas biznesā un ekonomika nespēj attīstīties. Taču reizēm der atcerēties – veicas tikai tam, kas kaut ko dara, cītīgi un mērķtiecīgi strādā, lai sasniegtu savus mērķus.

Arī Latvijas izaugsme lielā mērā ir atkarīga no tā, vai šeit veidosies jauni uzņēmumi, vai esošie būs efektīvi un radoši, ģenerēs idejas un īstenos tās, attīstīs ražošanu un eksportu. Diez vai tas ir padarāms, laiski sēžot atpūtas krēslā.

Latvijā no treknajiem gadiem likumā „Par svētku atceres un atzīmējamām dienām” saglabājusies norma, kas paredz – ja svētku dienas 4.maijs un 18.novembris iekrīt sestdienā vai svētdienā, nākamo darbdienu noteikt par brīvdienu. Viens no būtiskiem valsts ekonomikas izaugsmi nodrošinošiem faktoriem ir tieši darba efektivitāte, ko šādas brīvdienas vietā un nevietā noteikti samazina. Nedomāju, ka Latvija jau sen būtu apkopusies no krīzes sekām un var atļauties slinkot.

Šogad 4.maijs – Latvijas Republikas Neatkarības atjaunošanas diena – iekrīt svētdienā, brīva būs arī nākamā pirmdiena.

Rodas jautājums – ar ko īpašs Latvijas tautai ir 5.maijs, ka tas jāpasludina par valstisku brīvdienu? Domājot tīri praktiski, vai cilvēki neatzīmēs 4.maija svētkus svētdienā, bet gaidīs nākamo – brīvo dienu? Vai tas, ka īstā svētku diena ir svētdiena kaut kā mazina tās nozīmību?

Šī norma ekonomiski joprojām nelabvēlīgajai videi un situācijai ir kā šķērslis, kas aptur vai vismaz kavē biznesa procesus, tādēļ vēlos aicināt valdību atcelt šādu viltus brīvdienu noteikšanu, ļaujot cilvēkiem strādāt, pelnīt naudu sev un valstij. Es neredzu nopietnu pamatojumu, kādēļ šīs papildu brīvās dienas būtu nepieciešamas un ko tās dotu kopējā valsts tautsaimniecības vai tautas kultūras un patriotisma veicināšanā.

 

Komentāri (42)

aivarstraidass 08.04.2014. 11.15

Mūsdienu pakalpojumu ekonomikā vienīgie cilvēki, kuri stingri ievēro valsts izsludinātās brīvdienas ir ierēdņi un baņķieri (angliski tās pat sauc “Bank Holidays”). Veikala kasierei tāpat ir jāstrādā; programmētājam tāpat ir jāatbild uz ārvalstu klientu e-pastiem; medmāsai tāpat jākopj slimnieki. Šur tur pa vidu iemestas brīvdienas rada sajukumu. Ja Lieldienām, Ziemassvētkiem un Jāņiem par godu vēl varētu saprast kādēļ ir jāsvin vairākas dienas no vietas, tad 4.maijam šis iemesls ir aiz ausīm pievilkts.

Pirms kritizējam autoru padomāsim, vai mēs gribētu brīvdienu skaita palielināšanu. Piemēram, lai t.s. “pareizticīgo ziemassvētki” būtu valsts svētku diena?! T.i. datums, kam nav īpašs sakars ar pareizticību (Somijas un Rumānijas pareizticīgie svin ziemassvētkus 25.decembrī), bet gan ar neprecīzo juliānisko kalendāru. Valdis Zatlers ar savu Reformu partiju mēģināja tādas lietas darīt – un tā bija viena no pretīgākajām epizodēm: īstermiņa populisma dēļ pataisīt Latviju par reliģisku valsti.

+16
-7
Atbildēt

13

    Ieva Aile > aivarstraidass 08.04.2014. 16.20

    centrum,a tu neej tur ar savu strīpaino kostīmu,tad neviens pa TV to gājienu nerādīs.

    +4
    -5
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > aivarstraidass 08.04.2014. 15.30

    Oi, zane, patriotismu vēlamos datumos jau kā reiz ieviesa tava mīļā vienotība – 16.martā tas ir nevēlams, jālaiž ministri, utt., bet redz 11.novembrī tas ir vēlams – būs Jums tad atzīmēt…:)

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

    lebronj2356 > aivarstraidass 08.04.2014. 11.23

    Atkal filosofija nevietā, autoram ir maz sakara ar Zatlera iniciatīvām, bez tam, te jau atspēkoja, ka muldēšana par LV kā brīvdienu lielvalsti ir muļķības, kas acīmredzot kādam ir izdevīgas ! Šīs brīvdienas nebūs tikai tiem, kam ir summētais darba laiks vai arī slīdošais grafiks t.i. ne vairākumam, tāpēc Jūsu demogoģija(atvainojos, bet savādāk to nosaukt nevaru)par kasieri šeit ir nevietā, savukārt autors ar savām neoliberālām un antisociālām idējām neko citu kā nopēlumu nav pelnījis !

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

    janis17 > aivarstraidass 08.04.2014. 11.49

    Es, teiksim, esmu pašnodarbinātais (man nav ne “summētā darba laika” ne “slīdošā grafika”),

    _____________

    Nu tad Tev, kalvi, derētu mazliet empātijas pret tiem, kuriem jāiet atdirnēt darbalaiks no zvana līdz zvanam!

    Bez tam tā ir burvīga iespēja pavadīt laiku ar ģimeni, kas mūsdienu Latvijai būtu īpaši svarīgi.

    Nevajag arī jaukt visu vienā putrā, 4. maiju, parastu svētdienu un pareizticīgos. Tāpat ir apšaubāms zaudējums no brīvdienas valsts ekonomikai.

    Brīvdienās cilvēki patērē citus pakalpojumus un produktus, kā darba dienā un nedēļā/mēnesī/gadā iztērē to pašu naudas summu ar vai bez brīvdienām, to naudu kāds nopelna un tā nauda daļēji ieplūst budžetā, ar vai bez brīvdienas.

    +8
    -9
    Atbildēt

    0

    Ieva Aile > aivarstraidass 08.04.2014. 13.47

    Aizmirstam par darbiem,kuros ir jāuzmana procesi un cilvēkiem jābūt gatavībā novērst negadījumus un avārijas.Šajos darbos ”noteikts darba apjoms” principā nevar būt.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    Linda Deičmane > aivarstraidass 08.04.2014. 15.54

    Nacionālajiem gejiem 16.marts ar mugurkaulu apzīmēts.Galvenais, pazīmēties televīzijas kameru priekšā, kāds var nepamanīt nacionālisma kulmināciju. Būtu labāk ēdis, nevis ļerkstējis.

    +6
    -5
    Atbildēt

    0

    janis17 > aivarstraidass 08.04.2014. 14.37

    Kalvi, Teikt, ka mēs ļoti nopelnām ar brīvdienās sniegtajiem pakalpojumiem, manuprāt, nav pamata. Kaut vai tādēļ vien, ka Latvijā vairums produktu ir imports – teiksim, kino apmeklējums rada ienākumus Holivudai, popkorna un gāzēto dzērienu ražotājiem. Un tikai neliela daļa no tā (21% PVN veidā) nonāk Latvijas budžetā. Mēs vairāk sildām citu valstu ekonomiku, nevis paši savējo.

    __________________________

    Baidos, ka Tu brauc auzās! Paņemsim Tavu kino piemēru. Cik naudas no biļetes cenas aiziet uz Holivudu par autortiesībām – maza daļa? Cik paliek, lai apmaksātu kasieri, biļešu kontrolieri, telpas un to uzturēšanu, siltumu, elektrību, apsardzi, uzkopšanu, utt.?

    Tieši tas pats attiecās uz popkornu – kukurūzas graudus audzē ES vai jebkur citur un tie maksā 50 EUR maisā, par popkornu tos padara kinoteātrī un to pašu maisu ar pievienoto vērtību pārdod par EUR 5000.

    Protams, es priecātos, ja popkorna vietā visi izvēlētos, teiksim, Latvijā ražotas sukādes vai audzētus žāvētos ābolus… Tik pat labi tad var apgalvot, ka Rīgas Zoo dzīvnieki ir importēti :)

    Atvaļinājums pagarina dzīvi

    Paralēli noguruma sindromam pasaulē aizvien vairāk sāk runāt par atvaļinājuma trūkuma sindromu, kas reizēm izpaužas ne mazāk bīstami – pat insulta vai sirdslēkmes formā. Zinātnieki izpētījuši, ka tiem, kas sistemātiski neiet atvaļinājumā, dzīves ilgums ir īsāks nekā hroniskiem alkoholiķiem. ASV veikts pētījums, kas liecina, ka ikgadējais atvaļinājums samazina priekšlaicīgas nāves iespēju par 20 procentiem. Zinātnieki iesaka atvaļinājumu neņemt pa daļām, jo cilvēks var atgūt spēkus, pamatīgi atpūšoties ne mazāk kā trīs nedēļas pēc kārtas, turklāt pilnībā atslēdzoties no domām par darbu.

    http://www.apollo.lv/zinas/parstradasanas-nespeks-un-priekslaiciga-nave/323831

    +8
    -7
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > aivarstraidass 08.04.2014. 12.19

    Man nešķistu pareizi strādāt tādā vietā, kur “jāiet atdirnēt”. Tanīs vietās, kurās esmu strādājis – augstskolā un arī IT uzņēmumos (vēl pirms kļuvu par pašnodarbinātu programmētāju) parasti bija noteikts darba apjoms, kas bija jāveic – un nozīme bijai tikai tam, vai šis apjoms ir izdarīts. Cik esmu vērojis celtniekus – viņiem ir tieši tāda pati attieksme: viņi mēdz krāsot un špaktelēt arī brīvdienās, ja ir jānodod kāds steidzams objekts. Protams, ir daudzi tādi darbi, ko var veikt nevis vienatnē, bet komandā. Un komandas darbiem “overtime” (virsstundas) ir ļaunums – to var atļauties tikai izņēmuma gadījumos. Bet tas nenozīmē, ka pirmdienā, 5.maijā būtu kaitīgi iet uz darbu :))

    Empātijai vajadzētu būt arī pret mani – es vēlētos dzīvot drošā un pārtikušā valstī. Kur cilvēki nenoskauž naudiņu NATO un valsts aizsardzībai. Teikt, ka mēs ļoti nopelnām ar brīvdienās sniegtajiem pakalpojumiem, manuprāt, nav pamata. Kaut vai tādēļ vien, ka Latvijā vairums produktu ir imports – teiksim, kino apmeklējums rada ienākumus Holivudai, popkorna un gāzēto dzērienu ražotājiem. Un tikai neliela daļa no tā (21% PVN veidā) nonāk Latvijas budžetā. Mēs vairāk sildām citu valstu ekonomiku, nevis paši savējo.

    Reāli jau atpūtas dienas ir vajadzīgas rekreācijai – lai cilvēki varētu atjaunot savas darba spējas. Neviens nopietni neapgalvo, ka cilvēks var ražīgi strādāt bez brīvdienām vai pat nelieliem atvaļinājumiem. Bet mēs nedrīkstam “skriet vilcienam pa priekšu”. Jo ir daudzas krietni bagātākas valstis (ASV, Japāna), kur ir 10-12 brīvdienas gadā, 1-2 nedēļu atvaļinājumi. Un arī tur cilvēki kaut kā savu naudu notērē :)) Un viņiem vismaz ir vairāk vietējo preču/pakalpojumu, ko pirkt.

    Kad ciemojos Singapūrā, kolēģi mani aicināja apciemot Night Safari (sk. http://www.nightsafari.com.sg/ ). Kad painteresējos, kādēļ šis zvērudārzs ar atrakcijām darbojas tieši naktī – viņi pateica kā pašsaprotamu lietu: dienās taču cilvēkiem ir jāstrādā!

    +9
    -7
    Atbildēt

    0

    andris902 > aivarstraidass 08.04.2014. 13.06

    …Kalvi…pievienojos!…vislielākie ieguvēji ir ierēdņi, valsts iestādēs strādājošie un banku darbinieki…

    …tiem, kuriem jānodrošina nepārtraukts darba laiks, gan apkalpojošā sfērā strādājošie, tiem ir gluži vienalga, kāds datums kalendārā rakstīts….viņu ieguvums/kompensācija būs dubultā samaksa par darbu svētku dienās vai papildus brīvdiena…taču…aktīvajiem svinētājiem svarīgas ir tikai viņu tiesības un viņus absolūti neinteresē, cik tādas svētku dienas un pārceltās brīvdienas izmaksā darba devējam…un ticiet, gada laikā tā ir milzīga summa, protams, atkarībā no uzņēmumā nodarbināto skaita….

    …vai svētku noskaņa mainīsies atkarībā no attiecīgās nedēļas dienas – pirmdiena, trešdiena vai svētdiena?…

    …pēdējā laikā parādās interesanta tendence – patriotismu, nacionālismu, cieņu un stingru mugurkaulu var/drīkst demonstrēt tikai noteiktos datumos un noteiktās stundās….

    +8
    -5
    Atbildēt

    0

    gliters > aivarstraidass 09.04.2014. 10.09

    “Man nešķistu pareizi strādāt tādā vietā, kur “jāiet atdirnēt”.”

    Pareizi vai nepareizi, bet tādi darbi, kur cilvēks ir pieķēdēts pie darba vietas no… līdz… neatkarīgi no tā, vai konkrētajā brīdī viņam kas ir vai nav darāms, vnk IR. Var jau teikt, ka, piemēram, ja bankas operātorei viņas darbs riebjas, lai iet meklēt ko citu, bet tik un tā kādam būs jābūt tam nelaimīgajam, kas to garlaicīgo, neinteresanto, vienveidīgo rutīnas darbu darīs katru dienu no pulksten tikiem līdz tikiem.

    Bet to jau nesaprast cilvēkiem, kuriem vienīgie ierobežojošie faktori ir darba apjoms un termiņi, nevis obligātais darba laiks. Dažus tādus zinu – viens laiku pa laikam slēdza ārā mobīlo, lai nesagrābtos par daudz, jo tad atpūsties vispār nesanāk, otrs nezināja, ka “šodien ir svētdiena”, jo viņam visas dienas vienādas. Šie cilvēki nepamanītu arī, ja brīvdienas atceltu arī sestdienās un svētdienās.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Timurs Čuntonovs > aivarstraidass 08.04.2014. 13.00

    Žēl, protams, ka kasierēm, sanitāriem utt. jāstrādā brīvdienās. Bet es gan atbalstu brīvdienu piešļiršanu pirmdien, ja tās iekrīt svētdien. Daudzas privātfirmas to ievēro. Nevajag liegt brīvdienu priekus.

    +8
    -4
    Atbildēt

    0

    aivarstraidass > aivarstraidass 08.04.2014. 11.40

    >>> Šīs brīvdienas nebūs tikai tiem, kam ir summētais darba laiks vai arī slīdošais grafiks t.i. ne vairākumam

    ==========

    Es, teiksim, esmu pašnodarbinātais (man nav ne “summētā darba laika” ne “slīdošā grafika”), bet ja ir kaut kas steidzami jāizdara, tad es neskatos kalendārā. Citreiz atkal – relaksēti komentēju IR.LV. Vienkārši tāds darbs… Ja mēs pieskaitīsim visus pašnodarbinātos, zemniekus, mājsaimnieces un daudzus citus, kuriem izejamās dienas ir ļoti nosacītas – tad iegūsim pietiekami daudz cilvēku. Vai arī Jūs nopietni apgalvojat, ka zemkopis principa pēc 5.maijā nedosies uz lauka vai saimniece nebaros lopus? Zemniekiem ir slīdošais grafiks vai summētais darba laiks??? Normāls cilvēks šādi neuzskaita savu darbu. Arī skolotājiem tāpat ir jānodrošina standarta apguve – skolēnus pavasarī jau tāpat rausta ar visādiem pasākumiem; nokavētais tāpat ir jāsadzen vēlāk; jāpavada papildus stundas konsultācijās utml.

    Starp citu, jau šobrīd privātuzņēmuma vadība var piešķirt darbiniekiem papildu brīvdienas, ja viņiem šķiet, ka tas motivēs darbiniekus vai radīs kādus citus labus efektus. Jautājums – vai valsts iejaukšanās ar obligātajām brīvdienām te palīdz vai traucē? Vai Jums šķiet, ka piespiedu dīkstāve ļoti palīdz privātuzņēmumiem? Jums ir pētījumi, kas apliecina, ka noteikts brīvdienu skaits kaut kā uzlabo darbinieku un uzņēmuma vadītāju produktivitāti citās dienās? Tātad palieku pie agrākā apgalvojuma – vienīgie reālie ieguvēji ir ierēdņi un baņķieri.

    Šveicē nesen bija referendums – vai nepāriet no obligātā 4 nedēļu atvaļinājuma uz obligāto 6 nedēļu atvaļinājumu (kas ir raksturīgs daudzām citām Rietumeiropas valstīm). Referendumā šveicieši nobalsoja – paturēt 4 nedēļu atvaļinājumu. Viņu vēlētāji necenšas traucēt normālam biznesam. Tādēļ viņiem pietiek naudas valsts aizsardzībai. http://www.bbc.com/news/world-europe-17335444 . Viena nostrādāta diena (no aptuveni 250 darba dienām) – tas varētu būt 0.4% no iekšzemes kopprodukta. Cik mums vajag valsts aizsardzībai? 2% no kopprodukta? Un cik mēs tērējam faktiski?

    +10
    -5
    Atbildēt

    0

    Timurs Čuntonovs > aivarstraidass 08.04.2014. 13.09

    Francijā esot 35 stundu darba nedēļa. Nu un tādēļ viņiem bizness neiet?! Es biju Spānijā un man deguna priekšā aiztaisīja nelielu veikalu, jo ir siesta? Nu un? Ko es viņiem teikšu – jūs nemākāt biznesu taisīt? Ir jāmāk strādāt un arī atpūsties.

    +13
    -2
    Atbildēt

    0

lebronj2356 08.04.2014. 10.47

Nu tad Albertiņ strādā atspēries, ja tik dikti gribās, bet citiem LV cilvēkiem būs pāris dienas gadā vairāk, ko pavadīt ar ģimeni, izbraukt zaļumos via kā savādāk atpūsties ! Kur var tādi lopi rasties, kam liekas, ka pāris laupītas dienas sev Latvijā radīs mistisku labklājības pieaugumu – pēc bagātību sadalījuma tās piepildīs pāris % makus, savukārt cilvēkiem būs maz labuma no tā ! Kauns Ir.lv par šādu murgu publicēšanu !

+16
-10
Atbildēt

0

ilmisimo 08.04.2014. 20.40

Dajoš!

6dienu darba nedēlu!

12 stundu darba dienu!!!

Urrā!!!

+6
-3
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu