NEPLP ierobežo TV kanāla "Rossija RTR" retranslāciju Latvijā (papild.) • IR.lv

NEPLP ierobežo TV kanāla “Rossija RTR” retranslāciju Latvijā (papild.)

12
PBK mikrofons. Foto: Evija Trifanova, LETA

NEPLP ierosina administratīvo lietu pret PBK; Lietuvā uz trim mēnešiem aptur Krievijas telekanāla “NTV-Mir” retranslēšanu, igauņi pret ierobežošanu

Nacionālā elektronisko plašsaziņas līdzekļu padome (NEPLP) pieņēmusi lēmumu uz trim mēnešiem ierobežot TV kanāla “Rossija RTR” retranslāciju Latvijā, biznesa portālam “Nozare.lv” pastāstīja NEPLP sekretariāta vadītājs Andris Ķēniņš.

Pārbaudot Latvijas teritorijā retranslētās programmas „Rossija RTR” ierakstus no šā gada 2.marta līdz 17.martam, NEPLP konstatēja, ka programmas „Rossija RTR” ziņu un citos raidījumos ir ietverta informācija, kas pārkāpj Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma (EPLL) 26.panta 3. un 4.punktu. Šāda informācija programmā „Rossija RTR” tika atspoguļota regulāri, taču īpaša informācijas neatbilstība normatīvajiem aktiem konstatēta šādos laikos programmas „Rossija RTR” ziņu un citos raidījumos, teikts NEPLP paziņojumā par lēmumu.

Jau ziņots, ka NEPLP ceturtdien ierosināja administratīvo pārkāpumu lietu par iespējamiem likumpārkāpumiem “Pirmā Baltijas kanāla” (PBK) ziņu sižetos.

Savukārt Latvijas ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs sociālajā tīklā Twitter paziņojis, ka runājis ar LTV ģenerāldirektoru Ivaru Belti un pilnībā atbalsta LTV ideju veidot kopīgu Baltijas valstu telekanālu krievu valodā. Ministrs sola, ka Ārlietu ministrija palīdzēs.

Kā biznesa portālu “Nozare.lv” informēja NEPLP, pieņemts lēmums sākt lietvedību administratīvo pārkāpumu lietā par iespējamiem Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likuma (EPLL) pārkāpumiem SIA “Pirmais Baltijas kanāls” programmā PBK raidījuma “Laiks” sižetos par notikumiem Ukrainā laika posmā no 2014.gada 25.februāra līdz 4.martam.

Administratīvo pārkāpumu lieta sākta, balstoties uz NEPLP Monitoringa centra ziņojumu par PBK ziņu raidījumu atbilstību EPLL prasībām.

Kā norāda padome, EPLL 24.pants nosaka: “Elektroniskie plašsaziņas līdzekļi nodrošina, lai fakti un notikumi raidījumos tiktu atspoguļoti godīgi, objektīvi, veicinot viedokļu apmaiņu, un atbilstu vispārpieņemtajiem žurnālistikas un ētikas principiem. Komentārus un viedokļus atdala no ziņām un nosauc viedokļa vai komentāra autoru.”

Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodeksā (APK) noteikta administratīvā atbildība par programmu veidošanas noteikumu pārkāpumiem. Konstatējot pazīmes, kuras norāda uz iespējamo administratīvo pārkāpumu, NEPLP pieņem lēmumu par lietvedības sākšanu administratīvā pārkāpuma lietā. Turpmākā lietvedība notiks APK paredzētajā kārtībā.

NEPLP Sabiedriskā konsultatīvā padome (SKP) uzskata, ka vairāki Krievijas valsts kontrolētie televīzijas kanāli ilgstoši izplata tendenciozu, apzināti maldinošu un Latvijai naidīgu informāciju.

NEPLP lūgusi televīzijas un radio regulatoriem Zviedrijā un Lielbritānijā sniegt informāciju par abu minēto valstu jurisdikcijā esošo TV kanālu “Rossija RTR” un “NTV-Mir” ziņu raidījumiem, kas tiek retranslēti Latvijā, kā arī pieprasījusi Latvijā reģistrētajai SIA “Pirmais Baltijas kanāls” šā gada janvāra un februāra ziņu ierakstus.

Visi trīs iesniegumi ir saistīti ar krievu valodā raidošo telekanālu veidoto un Latvijā retranslēto ziņu sižetu par nesenajiem notikumiem Ukrainā atbilstību Eiropas Savienības un attiecīgo valstu likumiem. Latvijas Elektronisko plašsaziņas līdzekļu likums aizliedz elektroniskajiem plašsaziņas līdzekļiem maldināt, veikt naida kurināšanu, aicinājumus uz karu vai militāra konflikta izraisīšanu.

Savukārt “Baltijas Mediju alianse” (BMA) un “Pirmais Baltijas kanāls” (PBK) gatavo dokumentus iesniegšanai tiesā pret Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) amatpersonām un citām Latvijas amatpersonām, kas saistītas ar plašsaziņas līdzekļu uzraudzību, par patiesībai neatbilstošas informācijas izplatīšanu, kas maldina sabiedrību un nomelno PBK un citus BMA holdinga medijus.

Kā iepriekš informēja BMA preses sekretārs Edžus Vējiņš, tas ir saistīts ar iespējamo sankciju piemērošanu pret PBK un citiem BMA medijiem. Vējiņš norādīja, ka “NEPLP aicinājumu ārvalstu mediju regulatoriem pieņemt mērus par atsevišķiem viņu jurisdikcijā esošajiem televīzijas kanāliem pavada arī informatīvā kampaņa Latvijā, kas diskreditē mediju BMA kanālus”.

Tikmēr Igaunijas politiķi atzinuši, ka Krievijas propagandas telekanālu aizliegums būtu nevēlams vai neiespējams, ziņo Igaunijas raidsabiedrība ERR.

Lietuvas Radio un televīzijas komisija (LRTK) nolēmusi uzdot televīzijas programmu retranslētājiem uz trim mēnešiem apturēt vienas Krievijas televīzijas programmas “RTR Planeta” daļas retranslāciju Lietuvas skatītājiem. Lai šis rīkojums stātos spēkā, tas vēl jāsankcionē tiesai.

Savukārt martā LRTK nolēma uz trim mēnešiem apturēt Krievijas telekanāla “NTV-Mir” retranslēšanu Lietuvas teritorijā, atzīstot, ka pārraidē, ko tas saviem skatītājiem piedāvāja tieši Lietuvas Neatkarības atjaunošanas dienas priekšvakarā, sniegta apzināti nepatiesa informācija par 1991.gada 13.janvāra notikumiem. Šo lēmumu vēlāk sankcionēja arī tiesa.

Pērn Lietuvā uz trim mēnešiem tika apturēta krievu valodā raidošā PBK veidoto pārraižu retranslācija, atzīstot, ka tas izplatījis nepatiesu un naidu kurinošu informāciju par 1991.gada 13.janvāra traģiskajiem notikumiem Viļņā un noniecinājis Lietuvas brīvības cīnītāju piemiņu.

Tikmēr Igaunijas politisko partiju līderi norāda, ka kāda televīzijas kanāla satura aizliegšana nesniegtu cerēto rezultātu, ņemot vērā interneta sniegtās iespējas un faktu, ka šāds solis tiktu pavērsts pret Igauniju Krievijas propagandā.

BMA ir Baltijas valstīs lielākais krievvalodīgo plašsaziņas līdzekļu koncerns. Saskaņā ar TNS datiem BMA televīzijas kanālu skatīšanās laika daļa starp komerckanāliem visā skatītāju auditorijā 2013.gadā Baltijā kopumā bija 19,6%.

Starp BMA pārstāvētajiem medijiem ir TV kanāli “Pirmais Baltijas kanāls”, “NTV Mir Baltic/Lietuva”, “REN TV Baltija/Estonia/Lietuva”, “Pirmais Baltijas muzikālais kanāls”.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (12)

Ieva 03.04.2014. 16.49

>Tikmēr Igaunijas politisko partiju līderi norāda, ka kāda televīzijas kanāla satura aizliegšana nesniegtu cerēto rezultātu, ņemot vērā interneta sniegtās iespējas un faktu, ka šāds solis tiktu pavērsts pret Igauniju Krievijas propagandā.

Atkal tiek jauktas divas lietas- aizliegums, slēgšana, cenzēšana ar propagandas atbalstu. Krievijas kanālus nevar ne aizliegt, ne cenzēt, ne pārtraukt, kā jau Igauņi norāda. Un tam arī nav jēgas. Jēga ir kaut ko reāli izdarīt, lai demonstrētu savu attieksmi- var pārtraukt valsts atbalstu propagandas izplatīšanā. Citādi Latvijas valsts vārdos ir pret Krimas aneksiju, bet darbos to atbalsta, turpinot translēt Krievijas kanālus ar valstij piederošu organizāciju palīdzību, tajā paša laikā slēdzot pieeju latviskajiem kanāliem (TV3)

Tāpat valsts var aizliegt to organizāciju darbību, kas darbojas pret valsti. PBK un līdzīgu. Citādi tā valsts impotence ir vienkārši uzkrītoša.

NEPLP tagad vajadzēs ekspertīzi, izvērtēšanu, analīzi, tad piecas sēdes lai nolemtu… un beigās čiks vien būs. Demokrātijas principi uzvarēs un uz Latviju turpinās gāzties melu straume…

+8
0
Atbildēt

0

ligakalnina 03.04.2014. 21.20

Skaidra lieta, Lembergam mentāli tuvāks būtu Krievijas karaspēks, vismaz, tur nebūtu Lemberga lielāko ienaidnieku “sorosītu”, un NVS Lembergs justos, kā pīle ūdenī, blēdīšanās, korupcija, pilnībā kontrolējama tiesu sistēma, kabatas parlaments – viss, ko Lembergs mēģina ieviest Latvijā, tur jau sen ieviests.

+8
-2
Atbildēt

0

armn 03.04.2014. 19.20

Šodien vairākas domas Kremļa darbību sakarā, skaidrs, ka propagandas kanāliem ir maz kopīga ar brīvu domas izpausmi. Tā pati organizēti konstruēta loģika, kas tiek metodiski reproducēta gan ar TV Rossya gan mūsu interneta trolļļiem un šodien skaidrāk nekā jelkad arī Lemberga izteikumos. Citāts no Dienas: “Iespējamā NATO militārās klātbūtnes palielināšana Latvijā, ievedot NATO spēkus, būtu uztverama kā svešas valsts okupācija un pielīdzināma 1940.gadā notikušajai padomju karaspēka ievešanai Latvijā ar toreizējā valsts vadītāja Kārļa Ulmaņa piekrišanu, aģentūrai LETA savu viedokli pauda Ventspils mērs Aivars Lembergs (Latvijai un Ventspilij).”

+6
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu