Deputāts Viļums atbalstītu prezidenta atlaišanu regulējošas Satversmes normas "ieslēgšanu" • IR.lv

Deputāts Viļums atbalstītu prezidenta atlaišanu regulējošas Satversmes normas “ieslēgšanu”

16
Saeimas deputāts Juris Viļums. Foto: Ieva Čīka, LETA

Deputāts gan šaubās, vai ir iespēja savākt 50 Saeimas locekļu parakstus šādas sēdes sasaukšanai

Saeimas deputāts Juris Viļums (RP) mikroblogošanas vietnē “Twitter” paudis, ka ir gatavs atbalstīt to, ka pirmo reizi tiek “ieslēgta” Valsts prezidenta atlaišanu regulējošā Satversmes norma. Viņš aģentūrai LETA skaidroja, ka to minējis kā teorētisku iespēju.

Satversmes 51.pants nosaka: “Uz ne mazāk kā puses visu Saeimas locekļu priekšlikumu, Saeima slēgtā sēdē ar ne mazāk kā divu trešdaļu visu Saeimas locekļu balsu vairākumu, var nolemt atlaist Valsts prezidentu. Pēc šāda lēmuma Saeima nekavējoši ievēlē jaunu Valsts prezidentu.”

Viļums sacīja, ka šo ideju paudis kā teorētisku iespēju un ka nav to pārrunājis ar kolēģiem. Viņš norādīja, ka tas ir pa pusei joks, bet katrā jokā ir daļa patiesības.

Esot gan visai maza iespēja savākt 50 parakstu attiecīgas Saeimas sēdes sasaukšanai. Tomēr, ja tāds balsojums notiktu, tas ļautu uzzināt, kāds ir katra deputāta viedoklis, skaidroja deputāts.

Viņš norādīja, ka pašlaik sabiedrībā ir dažādi viedokļi par Valsts prezidenta Andra Bērziņa spēju pildīt savus pienākumus.

Aģentūras LETA aptaujātie Saeimas politisko spēku pārstāvji piesardzīgi vērtē vairāk nekā 300 sabiedrībā pazīstamu cilvēku parakstīto atklāto vēstuli Valsts prezidentam, valdībai un Saeimas deputātiem, kurā Bērziņš ir aicināts izvērtēt savas iespējas turpināt ieņemt Valsts prezidenta amatu, līdz ar to deputāti pagaidām neplāno veikt kādus soļus saistībā ar šo iniciatīvu.

Atklātajā vēstulē aicināts Bērziņu pašu izvērtēt savas iespējas turpināt ieņemt Valsts prezidenta amatu, jo šie cilvēki neuzskata, ka tāds prezidents pārstāv Latvijas tautas intereses.

“Mums ir kauns, ka mūsu intereses pārstāv citu valstu augstākās amatpersonas – Igaunijas prezidents Tomass Hendriks Ilvess, Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite un ASV prezidents Baraks Obama -, kamēr mūsu pašu prezidents publiski minstinās, neformulē savu pozīciju, neapliecina savu spēju un gribu vadīt Latvijas tautu izšķirošos pārbaudījumos, bet ir gatavs pieņemt Rīgas pilī agresoru, cilvēktiesību pārkāpēju un pašpasludinātu Krievijas impērijas atjaunotāju Vladimiru Putinu,” teikts atklātajā vēstulē.

Bērziņš otrdien paziņoja, ka atkāpties negrasās. Kā teikts Valsts prezidenta kancelejas paziņojumā, kas tapis, reaģējot uz atklāto vēstuli Bērziņam, kurā viņš aicināts pamest amatu, Bērziņš nekad neesot baidījies un vairījies saukt lietas īstajos vārdos un vienmēr esot gatavs runāt ar ikvienu līdzpilsoni kā līdzīgs ar līdzīgu. Viņš pazīst Latvijas cilvēkus un zina, ko viņi domā, uzskata paziņojuma autori. “Ikviena tikšanās un saruna atklāj viņa personas cilvēcīgo būtību – būt godīgam, atsaucīgam un atvērtam, necenšoties par katru cenu izpatikt ikvienam,” sacīts paziņojumā.

 

Komentāri (16)

austrisv 02.04.2014. 14.42

Piekrītu superacij, jo, kā rādīja gada beigu aptauja par populārākajām Latvijas personām kopā, gan latvieši gan krievvalodīgo masa,izvirzījās pirmajās vietās tādi “korifeji” kā Sudraba un Lembergs!!!

Latviešiem gan bija citi, un arī krieviem atseviški bija viņu ausainītis, protams, bet vidējais aritmētiskais bija lūk, šie abi šausmoņi. Tāpēc nedrīkst būt tautas vēlēts prezidents, jo tiks ievēlēti vai nu lembis vai Sudraba- tādi nu tagad ir tie iespējamie labumi. Kam to vajag? Ja nu vienīgi kremlim, ka spar to tikai priecātos, jo, ja tauta vēlētu prezidentu, tad laikam mēs kļūtu par prezidentālu valsti ar tālejošām sekām, nu kā Ukrainā!

+9
0
Atbildēt

2

    Ligiña Doniña > austrisv 02.04.2014. 18.12

    Nu redz, BET, tad saņem ko tev liek priekšā un, lai neviena pīktiena, ka Bēŗziņš ir slikts. Domāju, ka beilēm lielas acis. Mums ir daudz gaišu cilvēku, kas var pārstāvēt LV. Lembe nemūžam neizvirzīs savu kanditatūru, ja esi pamanijusi, viņš ir biznesa un pašvaldības cilvēks. Sudrabai nespīd,….ko arī rāda zemie reitingi.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    austrisv > austrisv 02.04.2014. 22.43

    Ivar, Lembe labprāt izmantotu iespēju tikt par prezidentu. nenovērtē to lembi par zemu.

    Un ļumpeni noteikti izmantotu šo iespēju un cerību uzlasīt drupačas no lembes galda. Nedomāju, ka Lembem pietiek ar Ventspili, jo ja rastos iespeja tad noteikti tiktu laukā no tik šauras vietas, kurā droši vien nekā vairs nav ņemama atškirībā no valsts budžeta un ES naudas.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Timurs Čuntonovs 02.04.2014. 15.10

Tā vēstule varbūt nav īpaši labi uzrakstīta, bet domu atbalstu. – Esmu par Bērziņu Andra atskaitīšanu no pensionāru-miljonāru interešu pulciņa “Prezidents”.

+10
-2
Atbildēt

0

Una Grinberga 02.04.2014. 16.35

Kur ir mūsu izcilie žurnālisti? Vēlos, lai tiktu aptaujāti visi Saeimas deputāti, kas domā kandidēt nākamajās vēlēšanās un dot novērtējumu Bērziņa spējām būt prezidentam un nosaukt īpašības un kandidātus ko virzītu, ja tiktu ievēlēts nākamajā Saeimā.

Un Viļums arī varētu nosaukt savu kandidātu(s), ja vēlas atcelt Bērziņu. Nav liela māksla kaut ko atcelt, ir liela mākslas ievēlēt! Mēs jau redzam, ka kretīni uz nākamo Saeimu stājas aizvien garākā un garākā rindā – nav šaubu, ka uz prezidenta krēslu kretīnu krājas aizvien vairāk arī.

+5
-2
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu