Druviete: Jelgavas Krievu kultūras biedrība izplata pretvalstiskus materiālus • IR.lv

Druviete: Jelgavas Krievu kultūras biedrība izplata pretvalstiskus materiālus

30
Izglītības ministre Ina Druviete. Foto: Evija Trifanova, LETA

IZM prasa iejaukties Iekšlietu ministrijai un izvērtēt biedrības izplatītos materiālus

Izglītības ministre Ina Druviete (Vienotība) lūgusi iekšlietu ministram Rihardam Kozlovskim (RP) izvērtēt Jelgavas Krievu kultūras biedrības „Veče” sagatavoto mācību un metodisko līdzekļu krievu valodā atbilstību Latvijas tiesību aktu normām. Ministre norāda, ka “Latvijai naidīgu un okupāciju attaisnojošu materiālu izplatīšana skolās nav pieļaujama”.

Šie materiāli, kuros ir faktiski attaisnota un atzīta par pareizu Latvijas okupācija, nosūtīti vairākām pašvaldībām un skolām un ievietoti arī biedrības mājas lapā, informē Izglītības ministrijas pārstāve Laura Zaharova.

Informācija, ka vairākām Latvijas pašvaldībām un izglītības iestādēm ir nosūtīti Jelgavas Krievu kultūras biedrības „Veče” sagatavotie mācību un metodiskie līdzekļi krievu valodā, kā arī tiek popularizēti tīmekļa vietnē www.svoi.lv pieejamie materiāli, kuros pausta nepatiesa informācija par Latvijai nozīmīgiem vēstures faktiem un to saturs neatbilst normatīvo aktu prasībām, ir Izglītības kvalitātes valsts dienesta (IKVD) rīcībā.

„Materiālos faktiski tiek attaisnota un atzīta par pareizu Latvijas okupācija, lai aizsargātu PSRS,” teikts Valsts izglītības satura centra (VISC) atzinumā. Tāpat vairākos tematos tendenciozi izcelti jēdzieni, kas neatbilst Latvijas un Eiropas histogrāfijai.

Lai novērtētu šo materiālu atbilstību izglītības standartiem, IKVD lūdza VISC izvērtēt un sniegt atzinumu par šo mācību un metodisko materiālu izmantošanu izglītības un audzināšanas procesā. VISC konstatēja, ka izplatītais materiāls neatbilst normatīvajos aktos noteiktajam vispārējās izglītības mācību saturam. Turklāt šie materiāli nav izmantojami kā mācību vai metodiskais materiāls izglītības procesā, jo tajos skaidrotie temati un termini neatbilst pamatizglītības un vidējās izglītības standartos noteiktajam.

Ministre uzsver, ka nepatiesu vēsturisko faktu izplatīšana par Latvijas okupāciju un tās sekām rada sabiedrībā maldīgus priekšstatus un kavē saliedētas sabiedrības veidošanos. Ministrija un IKVD uzskata, ka šādu materiālu izmantošana mācību un audzināšanas procesā nav pieļaujama.

Biedrība “Veče”, spriežot pēc mājas lapā atrodamās informācijas, pastāv jau 10 gadus. Lapa, ko rotā gan Krievijas, gan Latvijas valsts karogi, ir krievu valodā. Tās sadaļas liecina par tematiku, kas interesē biedrību un lapas veidotājus – “Lielās uzvaras piemiņai”, “Padomju valsts mantojums”, “Krievu kultūra krievu skolās”, “Latvijas krievu skolas 21.gadsimtā”, ir divas sadaļas ar intervijām – viena ar “Lielā Tēvijas kara veterāniem”, otra ar Afganistānas kara dalībniekiem.

Interesanta aina paveras, ja ieklikšķina lapas sadaļā, kas apzīmēta kā “izglītojoši interneta resursi”. Tur var atrast dažādu laiku Krievijas himnas, saiti uz vietni, kur var bez maksas klausīties padomju mūziku, kā arī vairākas saites, kas aizved pie dažādas ar armiju un kara tematiku saistītas informācijas.

 

Komentāri (30)

janis17 01.04.2014. 19.11

Kāpēc Šadurskim vai Druvietei vai vēl kādam žurnalistam no malas jāceļ trauksme? Kādēļ ne DP, ne SAB, ne policija PATI nemonitorē publisko telpu? Kādēļ krimināllieta pret ždānoku netika ierosināta pēc fakta, bet tika gaidīts Šadurska iesniegums?

+25
0
Atbildēt

1

    manatuja > janis17 02.04.2014. 11.48

    Kā parasti liek jumtus pie robežas.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Nika 01.04.2014. 18.25

Cik ilgi tie padomju mesli gaisu bojas? Griba dzivot PSRS? Chemodan-vokzal-lielaa ziemelkoreja. Uz neredzeshanos.

+19
0
Atbildēt

2

    ingazilunska > Nika 01.04.2014. 21.58

    Padomju cilvēki nav mēsli, jo mēsli ir tie, kas maršē ar esesiešiem un kurina nacionālo naidu pret krieviem, tādi, kā Druviete un visa tā Saeimas un valdības varza.

    Arī jūs esat mēsls kaut vai tāpēc vien, ka bez latviešu klaviatūras jūs vicināt savu it kā “latviskumu”, kas būtībā ir nacisms.

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Jânis Bankoviès > Nika 02.04.2014. 10.10

    Nu ciklop, kas tad ir sovoks-padomju cilvēki? Mankurti? Bez Dzimtenes, bez vēstures, bez izcelsmes, bez tradīcijām, PSRS komuņāgu vergi – dzimtcilvēki, kuru niecīguma apziņas retušēšanai, piebaro ar “krievvalodīgumu” , šovinismu,”lielā brāļa sindromu”, leitām kas der tikai aprobežotajiem sovokiem?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 01.04.2014. 18.59

Biedrība “Veče”, spriežot pēc mājas lapā atrodamās informācijas, pastāv jau 10 gadus.

Kāds beidzot ir pamodies? Cik tādas večes Latvijas informatīvajā telpā dzīvo, kāds zina?

+16
0
Atbildēt

2

    Elina > silvija_vitina 01.04.2014. 21.01

    Nemaz nevajag meklēt krievu biedrības. Lūk, arī latviski internetā

    varam palasīties: http://www.philos.lv/Velu_mielasts.htm

    Latvijā ir deģenerēta Cilvēku morāle un tikumi.

    Latvijā ir sagrauta izglītības sistēma.

    Latvija ir svešzemju graujošo ietekmju varā.

    Latvijā ir veikti daudzi nekvalitatīvi celtniecības darbi.

    Latvijā aktīvi darbojas veļu laiku slavinātāji un veļu uzbarotāji.

    Latvija ir veļu dzīrēm atvērta zeme.

    … Šogad Rīga un tās satelīts – Sigulda ir uzņēmusies būt par Eiropas Savienības destruktīvo procesu fokusu – IZNĪCĪBAS CENTRU.

    Ar to pašu šogad Rīga ir Eiropas impotences fokuss un Kultūras neesamības manifestēšanās centrs – Eiropas kauna vieta un veselo Cilvēku bieds, bet atkritumu smārdu izplatoša un visas perversās padibenes pievelkoša miskaste ar mēslu mušām, žurkām, vārnām un deģenerētiem bezpajumtes kaķiem.—-

    Vai nav apbrīnojama vārda brīvība demokrātiskā valstī?!

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    Ojārs > silvija_vitina 01.04.2014. 21.04

    imho klubs tepat blakus internetā.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu