Ķīpsalas izstāžu zālē režisora Jana Lauversa izrāde "Izabellas istaba" • IR.lv

Ķīpsalas izstāžu zālē režisora Jana Lauversa izrāde “Izabellas istaba”

29
Skats no izrādes. Publicitātes foto

Eiropas laikmetīgajā teātrī šis iestudējums ir unikāls

Šodien, 19.martā un rīt, 20.martā plkst.19 Ķīpsalas izstāžu zālē būs skatāma Jana Lauversa izrāde “Izabellas istaba”. Izrādes centrā ir flāmu aktrises Vivjenas de Meunkas tēlotās Izabellas dzīvesstāsts, kas aptver teju visu 20.gadsimtu – Pirmo un Otro pasaules karu, koloniālismu, modernās mākslas attīstību, ceļojumu uz mēnesi, Deivida Bovija “Ziggy Stardust”, kā arī trūkumu un badu Āfrikā. 94 gadus vecā un pilnīgi aklā Izabella izstāsta, izdejo un izdzied savu dzīvi kopā ar visiem, kas viņai bijuši svarīgi, bet nu sen jau kā miruši – ar audžuvecākiem Annu un Artūru, ar kuriem kopā pavadīta bērnība bākā uz salas, ar mīļākajiem Aleksandru un Franku. 

Eiropas laikmetīgā teātra ainavā “Izabellas istaba” ir unikāls gadījums, jo tiek spēlēta jau desmito gadu. Tās pirmizrāde notika 2004.gadā Aviņonas festivālā. Izrāde ir apceļojusi visu pasauli, pagājušogad veikusi iespaidīgu turneju Ķīnā un Taivānā. 

Vizuālā, eklektiskā un starptautiskā teātra pionieris Lauverss ir viens no tiem māksliniekiem, kas aizsāka astoņdesmito gadu sākuma radikālās pārmaiņas flāmu teātrī. 1986.gadā kopā ar horeogrāfi Greisu Elenu Barkiju Lauverss nodibināja “Needcompany”, radot tam laikam unikālu teātra estētiku, kas atrodas teātra, dejas, performances, vizuālās mākslas robežteritorijā. 

“Needcompany” ir starptautiska un starpdisciplināra kompānija, kurā darbojas dažādu tautību un dažādu jomu mākslinieki, kuri piedalās izrāžu veidošanā. Gleznotāja izglītība ir spēcīgi ietekmējusi Lauversa pieeju teātrim un izskaidro viņa augsti individuālo teātra valodu, kas daudzējādā ziņā joprojām ir inovatīva. Galvenās Lauversa izrāžu iezīmes esot domāšanas piepildīta aktierspēle, spēlēšanas un nespēlēšanas paradoksa izpēte, laikmetīgās dejas, teātra, literatūras, vizuālās mākslas un dzīvās mūzikas sintēze vienotā mākslas darbā. 

Pēdējā laika iezīmīgākais “Needcompany” darbs ir triloģija “Sad Face/ Happy Face”, kas pēta dažādus stāsta stāstīšanas veidus. Šīs triloģijas pirmais darbs ir “Izabellas istaba”. Kopš 2009.gada Lauverss un “Needcompany” ir Vīnes Burgteātra rezidējošie mākslinieki. Nesen starptautiskā aptaujā Lauverss līdzās Alvim Hermanim, Romeo Kasteluči, Rimini Protokoll un citiem tika ierindots šā brīža ietekmīgāko Eiropas teātra personību desmitniekā. 

Izrādē notiek Latvijas Jaunā teātra institūta rīkotajā Laikmetīgā teātra programmā “forte forte”, kas ir Eiropas labākošo režisoru izrāžu sērija gada garumā. Tā iekļauta “Rīgas 2014” programmas tematiskajā sadaļā “Brīvības iela”. Programmā viesojas mākslinieki, kuri pazīstami visā pasaulē sava unikālā rokraksta dēļ, un izrādes, kuru centrā ir indivīda un varas, personības un masu, mūsu savstarpējās attiecības uz lielo vēsturisko notikumu fona un gluži ikdienišķā kontekstā. Programma tika atklāta janvārī ar latviešu režisoram Alvim Hermanim veltītu nedēļu.

Vairāk informācijas Latvijas Jaunā teātra institūta mājas lapā

Biļetes cena 15 eiro. Biļetes nopērkamas www.bilesuparadize.lv

Komentāri (29)

Lai pievienotu komentāru, vai ienāc ar:

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu