Lietuvas Krievu teātris protestā atsakās no viesizrādēm Sanktpēterburgā • IR.lv

Lietuvas Krievu teātris protestā atsakās no viesizrādēm Sanktpēterburgā

44
Režisors Jons Vaitkus. Ekrānšāviņš no Delfi.lt

Krievijas teātra festivāla organizators parakstījis Putina agresiju Ukrainā atbalstošu vēstuli

Lietuvas Krievu dramatiskais teātris, kuru vada režisors Jons Vaitkus, atsaucis viesizrādes Krievijas pilsētā Sanktpēterburgā, jo Krievijas teātra festivāla organizatora Sergeja Šubas vārds atrodams to kultūras darbinieku skaitā, kas parakstījuši atklātu vēstuli Krievijas prezidentam, paužot atbalstu agresijai Ukrainā.

Lietuviešu teātris bija uzaicināts aprīlī piedalīties starptautiskā krievvalodīgo teātru festivālā „Tikšanās Krievijā”, ziņo „Delfi.lt”.

Šajā festivālā Lietuvas teātrim bija jāizrāda iestudējums „Jevgēņijs Oņegins”, kurā galvenajā lomā piedalītos arī ukraiņu aktieris Grigorijs Gladijs, kas tagad dzīvo Kanādā.

Publicētajā teātra atklātajā vēstulē festivāla direktoram Šubam Vaitkus raksta, ka izrādē nodarbināts gandrīz viss Lietuvas teātra kolektīvs.

Lēmumu nepiedalīties viesizrādēs teātris pieņēmis kā atbildes soli, ieraugot festivāla direktora Sergeja Šubas uzvārdu to „padomju kultūras darbinieku” skaitā, kuri atbalstījuši Krievijas agresīvo politiku Ukrainā.

Kā norāda Vaitkus, teātra kolektīvs ir negatīvi noskaņots pret Krievijas varasiestāžu mēģinājumiem politiski manipulēt ar kultūras un mākslas cilvēkiem. „Tāpēc jūs mums neatstājāt citu izvēles iespēju, un viesizrādes nevar notikt (..), jo Jūs esat parakstījis politiski angažētu paziņojumu „Krievijas kultūras darbinieki – atbalsts prezidenta pozīcijai Ukrainas un Krimas jautājumā”,” teikts Lietuvas teātra vēstulē.

Lietuvas aktieri un režisors raksta, ka „visai civilizētai pasaulei ir acīm redzams: šo vēstuli parakstījušie Krievijas kultūras darbinieki atbalsta daļas [Ukrainas] teritorijas aneksiju; tas ir rupjš Helsinku nolīguma pārkāpums, nemaz jau nerunājot par elementāru noteikumu ievērošanu, kas starp valstīm jāievēro civilizētā pasaulē”. „Turklāt Jūs šo paziņojumu esat parakstījis nevis kā privātpersona, bet gan kā oficiāls Jūsu vadītās iestādes pārstāvis,” skarbi Šubam aizrāda lietuvieši.

„Lielā krievu kultūra, kuru pārstāv arī krievu dramatiskie teātri ārpus Krievijas robežām, tai skaitā arī Krievu dramatiskais teātris Lietuvā, pašreizējos politiskajos notikumos nekļūs mazāk cienījama mūsu valstīs kā līdz šim. Taču lai šis pārbaudījums kļūst par mācību gan Krievijai, gan citur, ka mēģinājumi un ieradumi politiski manipulēt ar kultūras un mākslas darbiniekiem ir nepieņemi un nesavienojami ar tādām kategorijām kā kulturāla politika un kultūras politika,” atklātajā vēstulē raksta režisors Vaitkus.

 

Komentāri (44)

silvija_vitina 18.03.2014. 10.45

Vienmēr ir viegli bļaut – ieviesiet stingras sankcijas, sniedziet militāro palīdzību, dariet to un šito, utt.

Tiklīdz ES ir veikusi kādus soļus, uzreiz atskan – tas ir par maz, tas ir kā pīlei ūdens.

Taču tiklīdz nostāja ir jāpauž individuālā līmenī, uzreiz sākas “pārdomas”. Ak vai, bet tās sankcijas taču skars arī “mani”! Bisness apstāsies, ekonomika saruks. Agresors veiks pretsoļus.

Mēs, sabiedrība, prasām aktīvu nosodījumu un reālas sankcijas, un VIENLAIKUS paši neesam gatavi ziedot no savas ērtības ne grasi. KOntrakti noslēgti, kontakti nodibināti, bizness plaukst. Šodien pat, pa radio dzirdēts: par ieviestajām sankcijām (kuras mūsuprāt ir tik gļēvi mīkstas(!!)) mēs jau gribam prasīt no tās pašas ES kompensācijas par sankciju piemērosanu.

Vai nav bišku divkosīgi?!!!!

Mana visdziļākā cieņa tiem, kas spēj nepakļauties naudas varai un spēj arī ko REĀLI ziedot savas pārliecības vārdā!

+19
0
Atbildēt

10

    ievuliitis > silvija_vitina 18.03.2014. 12.33

    Protams, ka tev ir daudz plašākas zināšanas nodokļu optimizācijā, zanE, es to pat negrasījos apstrīdēt. Nav mana sfēra.

    +1
    -6
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > silvija_vitina 18.03.2014. 12.15

    Nemaz jau nerunājot par nodokļu optimizāciju, saņemot savu preci citā valstī.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > silvija_vitina 18.03.2014. 11.44

    Piedodi, biju aizklīdusi neta plašumos. Tādā ziņā pilnīgi tev piekrītu. Matīss, Dombrovskis (Vjačeslavs), Straujuma. Es pieņemtu, ka stāstot par grūtībām, kas mūs sagaida, tie, kā jau esmu te rakstījusi, uzzīmētu mums arī citus scenārijus – vai mums ir kaut vismazākās cerības, ka grūtības mūs nepiemeklēs, ja būsim zemāk par zāli un klusāk par… neatceros to teicienu tālāk? Un kas mūs sagaida, kad par spīti mūsu centieniem neizaicināt Krieviju, tā tos centienus neņems vērā? Par to runāts netiek.

    P.S. Nu, re! Arī IR parādījās Straujumas žēla balstiņa: “Valdības vadītājai liekas, ka pret Krieviju pagaidām pietiek ar politiskajām sankcijām”

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    Ojārs > silvija_vitina 18.03.2014. 11.24

    nē, tieši otrādi. Es vispārinu ar nolūku. Tāpēc, ka nākamajā dienā pēc snakciju pasludināšanas sākās runas par to ka Latvijas ekonomikai (mums visiem, sabiedrībai) tas radīšot tik-un-tik zaudējumus

    ——————–

    Tas par Vienotības Zaķa interviju diena.lv?

    Šprotu karaļi, kuri divdesmit gadu laikā nav atraduši citu tirgu, dzied to pašu.

    +4
    -6
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > silvija_vitina 18.03.2014. 11.03

    Nevispārini: “Mēs, sabiedrība, prasām aktīvu nosodījumu un reālas sankcijas, un VIENLAIKUS paši neesam gatavi ziedot no savas ērtības ne grasi.”

    Ir tādi, kas nav un ir tādi, kas ir gatavi sajozt siksnas, izlīdzēties ar mazumiņu, ziedot līdzekļus, vienvārdsakot – pieciest eksistenciāli svarīga mērķa dēļ. Tieši tapat, kā esam to darījuši, nekurnējot, krīzes laikā. Būtu labi, ja pie varas esošie to novērtētu. Vēl labāk, ja tie pirmie rādītu priekšzīmi un samazinātu sev algas.

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    andris902 > silvija_vitina 18.03.2014. 12.05

    …betija…. -“Vēl labāk, ja tie pirmie rādītu priekšzīmi un samazinātu sev algas.”

    ———————-

    …un tie otrie – lielie kritizētāji, sāktu maksāt nodokļus arī no haltūriņām…

    +7
    -3
    Atbildēt

    0

    andris902 > silvija_vitina 18.03.2014. 12.21

    ….betija….ja Tev tiešām ir vēlēšanās par kaut ko izteikties, nevis grabēt – būtu labi, ja Tev būtu kaut niecīgākās zināšanas par tēmu…tāpēc, neblamējies, lūdzu!…

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > silvija_vitina 18.03.2014. 11.18

    nē, tieši otrādi. Es vispārinu ar nolūku. Tāpēc, ka nākamajā dienā pēc snakciju pasludināšanas sākās runas par to, ka Latvijas ekonomikai (mums visiem, sabiedrībai) tas radīšot tik-un-tik zaudējumus, un ka jāprasa tagad kompensācijas(!)… Redz, kā…

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > silvija_vitina 18.03.2014. 11.37

    neesmu lasījusi Zaķa interviju. Bet stāsts jau nav tikai par zaķi. Stāsts ir par bankām, kurām, fui, kā nepatīk slikti klienti, bet “nauda paliek nauda”, dzelzceļu, kuram sliedes pareizajā platumā un pareizajā virzienā, ģinamo (tikai kā piemēru)… Plašākā kontekstā – olimpiādi, mistraliem….

    +6
    0
    Atbildēt

    0

    austrisv > silvija_vitina 18.03.2014. 12.30

    Krievijas ekonomikai laikam jau tāpat iet pārāk jau slikti arī bez tām ekonomiskām sankcijām.

    Vakar no paziņām uzzināju, ka Sankt pēterburgā ārstei, kura kā zināms saņem no budža, izmaksāts tikai 40% no algas!!!!

    Tā lūk! Krievijai vajag naudu armijai, manerviem, Ziemeļosetijai, Piedņestrai, čečenijai un nu vēl krimiešiem. Valūtas stabilizācijai arī tikko izgrūda vismaz 1 miljardu dienā, gan jau tagad vēl! krievija ir bimbā un drīz arī pensiju uzkrājums tiks iztranžierēts. Tad nu Putins, lai novirzītu tautu uz citām domām par PSRS atjaunošanu, iztukšo valsts kasi, un algas nav ko maksāt!

    Arī krimieši nesaņemšot savus 6 miljardus kā solīja, vien kādus 40 miljonus!

    Rašist kaput- izskatās.

    +8
    0
    Atbildēt

    0

Sanšains 18.03.2014. 09.31

Un mums pat NACIONĀLAIS teātris neatsakās. Cik daudz kas atkarīgs no personībām, vadītājiem!

+16
-9
Atbildēt

5

    Sanšains > Sanšains 18.03.2014. 10.24

    Māris Ošlejs teica, ka brauks. Nekas cits nav dzirdēts.

    Pirms pāris dienām jau rakstīju – cilvēciski var saprast: līgumi par sadarbību noslēgti sen, darba ieguldīts daudz, varbūt pat gadiem ilgi. Tā kā ar tiem olimpiešiem.

    Bet tad ir jautājums, KĀPĒC viņiem vajadzēja tik ļoti čupoties ar Krievijas kultdarbiniekiem? Diemžēl pastāv Latvijas un Krievijas valsts līmenī noslēgtais līgums par kultsakaru stipirināšanu (ceru, kāds populists vai populistu partija to tagad rosinās anulēt), bet pat tas līgums taču neparedz OBLIGĀTU čupošanos ar krieviem.

    Tiešām tas viss tikai naudas dēļ?

    Nesen režisors Viesturs Meikšāns teica tā:

    “Šie krievu honorāri ir 30 reižu lielāki kā Latvijā. Tā vienmēr ir dilemma – vai nu mana ģimene, vai politiskā ideoloģija.”

    03.03.2014

    LR1 “Dienas notikumu apskats”, plkst. 18:00 vai 23:00 – apmēram apskata vidū.

    http://latvijasradio.lv/lv/lr/arhivs/?s=audio&d=3&m=3&y=2014&channel=1&keyword=Dienas+notikumu+apskats

    Katrā ziņā es noteikti sagaidītu, ka koris “Latvija” un Nacionālais teātris turpmāk nenoslēgs nekādus jaunus līgumus. Bet vai var paļauties, ka Ošlejs un Ojārs Rubenis tā rīkosies?… Šaubos.:(

    +6
    -7
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Sanšains 18.03.2014. 10.12

    Un kā ir ar lepna nosaukuma kori “Latvija”? Vai tiešām brauks? Esi ko dzirdējis?

    +8
    -9
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Sanšains 18.03.2014. 13.57

    Nav ko piebilst, tā ir.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    ievuliitis > Sanšains 18.03.2014. 10.45

    Un kā te neatcerēties Žanetes viesošanos Krievijas dienā pie Vešņakova “uz bļinām”? Atceries, kā viņa to skaidroja? Es ceru, ka Melbārde tādus feilerus vairs nepieļaus.

    Es tomēr Ošleja vietā papētītu atbalsta vēstules Putinam parakstītājus. Ja nu uzaicinātāji vai orķestra vadītājs būs starp tiem. Es gan nezinu – ar orķestri, bez – koncertēs?

    P.S. Aizgāju paskatīties

    Johaness Brāmss VĀCU REKVIĒMS

    Koncerta datums: 2014 gada 25. marts, 19:00

    Koncerta vieta: Sanktpēterburgas Filharmonija, Lielā zāle

    Valsts Akadēmiskais koris Latvija

    Jurija Temirkanova orķestris

    Anastasija Kalagina (soprāns, Krievija)

    Johens Kupfers (Jochen Kupfer, baritons, Vācija)

    Diriģents Nikolajs ALEKSEJEVS

    PPS. Es sagaidu pirms koncerta paziņojumu vai klusuma brīdi Ukrainas jau esošiem un daudziem sagaidāmiem upuriem, ja Krievija neizbeigs agresiju.

    +5
    -3
    Atbildēt

    0

    Sanšains > Sanšains 18.03.2014. 12.01

    Atceros Grendes kaviārhepeningu. :(

    Diemžēl viņa nav vienīgā “Nacionālās apvienības” darbone, kurai.. kā lai to maigāk pasaka.. trūkst stila izjūtas un gaumes.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

Uldis Šneiders 18.03.2014. 10.50

Te īsti vietā atcerēties vēsti: Karali nospēlē galms. Nebūtu galma, būtu vientuļš, nelaimīgs karalis. Pagaidām Krievijā šo galmu var tā kā nojaust (intrigas nē), Latvijā ir tikai galms. Salasīts pa ielu ielām, stūru stūriem un rensteļu renstelēm.

+8
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu