Vai reemigrācijas plāns ir izgāzies? • IR.lv

Vai reemigrācijas plāns ir izgāzies?

28
Cilvēki iekāpj "airBaltic" lidmašīnā. Foto: Edijs Pālens, LETA
Ivars Jakovels

Vairākumu ārzemēs dzīvojošo latviešu valdības reemigrācijas pasākumu plāns neuzrunā

Izteikti lielākā daļa emigrējušo tautiešu jeb 93% no ārzemēs aptaujātajiem Latvijas valstspiederīgajiem ir pārliecināti, ka valdības veiktie pasākumi reemigrācijas veicināšanai nav izrādījušies veiksmīgi, liecina Nodokļu maksātāju biedrības veiktais pētījums.

Līdz šim valdība saistībā ar reemigrācijas programmu ir nodarbojusies tikai ar tukšiem solījumiem – visas ieceres un dokumenti, šķiet, palikuši kādās no tālākajām politiķu “darba galdu” atvilktnēm. Taču, lai sekmētu aizbraukušo tautiešu atgriešanos, nepietiek tikai ar solījumiem un skaļiem vārdiem – ir jārīkojas, tajā skaitā jārunā ar mūsu valstspiederīgajiem, kuri dzīvo ārzemēs, meklējot atbildes uz jautājumiem – kas motivētu emigrējušos iedzīvotājus atgriezties.

Nodokļu maksātāju biedrība (NMB) veica aizbraukušo tautiešu aptauju, lai noskaidrotu, kādiem jautājumiem valdībai ir jāpievērš īpaša uzmanība, kā arī, vai veiktās reformas un eiro ieviešana Latvijā motivē ārzemēs dzīvojošos tautiešus pamest ierasto dzīvi un doties mājup.

Kā galvenos faktorus, kas motivētu atgriezties uz dzīvi Latvijā, 22% minēja labāku ekonomisko situāciju valstī, 21% – iespējas atrast labi apmaksātu darbu, 19% – lielāku skaidras naudas masu, kas paliek „uz rokas” pēc nodokļiem, 19% – lielākas sociālās garantijas un pabalstus, 6% – labākas izglītības iespējas, bet 13% konkrētu variantu neminēja.

Jautāti, “vai kāds no valdības jau veiktajiem pasākumiem reemigrācijas veicināšanai ir uzrunājis ārzemēs dzīvojošos latviešus?”, 93% atbildēja negatīvi, bet tikai 7% uzskatīja, ka kāds no organizētajiem pasākumiem izrādījies veiksmīgs, to vidū izceļot aktīvu reemigrējušo bērnu integrēšanu skolās. Par eiro ieviešanas nozīmi reemigrācijas veicināšanā 95% respondentu uzskatīja, ka tā nekādu devumu nenesīs, bet 5% šādu iespēju vērtēja pozitīvi.

Par savām iespējām un vēlmi atgriezties Latvijā 28% atbildēja, ka braukt atpakaļ vēlētos, bet patlaban neredz šādu iespēju. 24% respondentu atzina, ka Latvijā atgriezties nevēlas, 20% pauda, ka atgrieztos tad, kad Latvijā būs taisnīga, progresīva nodokļu sistēma un kad ar nodokļiem neapliekamais minimums būs vismaz 600 euro. 8% atzina, ka plāno Latvijā atgriezties jau tuvākajā nākotnē, 4% vēlas atgriezties, bet par to domāšot vēlāk, 1% atgriezties nevēlas, bet ir spiesti to darīt, savukārt 15% konkrētu variantu neminēja.

Pētījums atklāj, ka ārzemēs dzīvojošie tautieši mēnesī pēc nodokļu nomaksas saņem vidēji sešas reizes lielāku algu nekā pirms tam, dzīvojot un strādājot Latvijā. Proti, lielākā daļa aptaujas dalībnieku (68%) atzina, ka alga mēnesī “uz rokas” Latvijā svārstījusies 150 – 350 eiro robežās, bet 81% respondentu minēja, ka ārzemēs viņi saņem vidēji 1000 – 2000 eiro. Domāju, ka šie skaitļi diezgan skaidri atspoguļo ne tikai patiesos iemeslus cilvēku aizbraukšanai, bet arī norāda uz skaudro patiesību, kā cilvēki dzīvo Latvijā tagad. Var tikai noņemt cepuri to tūkstošu cilvēku priekšā, kuri ar vidēji 250 eiro mēnesī spēj uzturēt savas ģimenes.

Kā liecina aptaujas rezultāti, vairāk nekā puse aptaujāto (57%) atzina, ka par galveno aizbraukšanas iemeslu kļuvusi tieši spiedīgā finansiālā situācija, 13% par būtiskāko faktoru izrādījusies vēlme gūt jaunus iespaidus un pieredzi, 11% minēja, ka viens vai vairāki ģimenes locekļi jau dzīvojuši ārzemēs, 6% par galveno vadmotīvu bijusi vēlme studēt ārzemēs, 2% ārzemēs dzīvojuši draugi, bet 11% konkrētu iemeslu neminēja.

Jautājumā “vai uz ārzemēm pārcēlās vieni paši vai kopā ar kādu ģimenes locekli”, 57% atzina, ka sākumā pārcēlušies vieni paši, 25% – kopā ar vēl kādu ģimenes locekli, bet 18% – kopā ar visu ģimeni.

Kā liecina aptaujas laikā iegūtie dati, 39% respondentu ārzemēs dzīvo jau 5 līdz 10 gadus, 35% – 1 līdz 5 gadus, 19% – 10 līdz 15 gadus, 6% – mazāk par gadu, bet 1% – 15 līdz 20 gadus.

Aptauju organizēja Nodokļu maksātāju biedrība, interneta vidē aptaujājot 587 ārzemēs dzīvojošos Latvijas valstspiederīgos. Pētījums notika no 17. līdz 28.februārim.

Autors ir NMB pārstāvis, Jelgavas domes deputāts

 

Komentāri (28)

Jânis Bankoviès 19.03.2014. 10.18

Valstij bīstamākās emigrācijas daļas- 30-40gadīgi ( demogrāfijas dzinējspēks) ekonomiski aktīvie ļautiņi, cēloņos ir jāieraksta bankas-kredīti( visu veida kredīti, tika piesaistīti ,ar garantijām privātpersonai, bankai neriskējot pilnībā ne ar ko).Tikai 2013-14 gadā tika pieņemts noliktās atslēgas princips vismaz hipotekārajiem krītiem.

Kas bija valdības kodolu veidojošās partijas 2001-2008, kad bankas atvēra neierobežotu kredītu plūsmu, noteikti tiem „prātvēderiem” piekrītot, arī nav nekāds noslēpums, pēdējais no viņiem vēl te kusli mēģina tikt politikā atpakaļ.

Tieši tādēļ arī krīzē neviens nemēģināja bankas piespiest pie solidāriem zaudējumiem, bet viss uzgūlās uz kredītņēmējiem, tam starpā arī Dombītis ,kļuva par situācijas ķīlnieku(ar savu ~mio krītu).

Ja nebūtu šādu nosacījumu krītu, šie paši ekonomiski aktīvie cilvēki vienkāŗši noliktu kredīta –objektu bankai uz galda , un turpinātu savu dzīvi no „0”, nevis kā tagad, ka viņiem jāmaksā gan zaudējot kredīta-objektu, gan paturot, tādejādi loģiska izvēle ir paturēt kredīta –objektu, un doties prom pelnīt algu ,kas nepieciešama krīta segšanai un izdzīvošanai, kaut kur citur, kur uz ģimeni var nopelnīt vismaz ~2000EUR.

No perifērijas emigrētu šā kā tā, jo tāda ir pasaules tendence-pārvākties uz ekonomiskajiem urbānajiem centriem, tikai tādā gadījumā, pieticīgākie laucinieki daudz vairāk paliktu Rīgā, Vpilī, Rēzeknē,Valmierā,Liepājā nevis dotos taisnā vīlē uz GB,IRL.

Savukārt ja runājam par kreisumu, kur dārgie SD apoliģēti ir šī partija, kur ir ārodbiedrības, kur ir masveidīgums? Pat cara Krievijā SD bija masveidīgākā partija Baltijā, nerunājot par periodu pēc 1919-1934. Kur ir ļauži, kas gatavi aizstāvēt savas tiesības? Ā, nav, jo šie ļauži nav brīvu ļaužu, bet prasti sovoki savā lielākajā masā, par mani lūk parūpējieties, nodoršiniet man to un to , tad man būs labi, un tad man patiks. Brīvā pasaulē, ja Tu neaizstāvi savas tiesības, uz Tavu tiesību rēķina kāds cits realizē savas tiesības, tā nu tas ir fizikas likumi. Kamēr šie paši darba ņēmēji masveidā neveidos partijas un interešu aizstāvības grupas, labējo partijas( kuras tiek dāsni finansētas) nepārkožot savā masveidīgumā, tikmēr valstī dominēs labējā ideoloģija, ja Jums liekas ka es melšu niekus paskataties uz skandināvu un vāču SD partijām.

Protams emigrācija ir arguments pret labējo politiku, viens no darbaņēmēju ieročiem, bet tas atgādina ģimenes konflikta risinājumu ar koferiem un došanos pie mammas, tāda nenobriedušu cilvēku pieeja. Latvija pieder mums visiem, un tā ir mūsu ģimene.

Savukārt par korupciju( bija šeit, vai Satori feins raksts par šo tēmu, man liekas vai tik ĪJABS autoros nebija).Korupcija ir rezultāts, kad lojalitāte valstij, tiek aizstāta ar lojalitāti, klanam, ģimenei, interešu grupai, kolēģiem, draugiem utt.. Kāpēc tas tā notiek? Valsts varas vājums,ja Tu redzi ,ka valsts nepārstāv plašas intereses, bet šauras grupas realizācija(sīk partijas), tad lojalitāte novirzās nākošā zemākā līmenī. Kā to labot? Tautai ir sevi plaši jāpārstāv partijās, NVO utt, un nevis kā statistiem, bet pamatā kā aktīviem biedriem. Tad arī cilvēks redzēs, ka viņš pārstāv plašu partiju, un opozīcijā ir tikpatplaša partija kas skatās uz pirkstiem. Tieši uz šādu plašu pārstāvniecību bāzētu tradīciju rēķina arī Skandināvija, Vācija, FR utt.., nodrošina lojalitāti valstij un zemu korupcijas līmeni ( zagt jau zog visur, jo vienmēr atradīsies zaglīgi līdzcilvēki, bet galvainais lai tas nekļūst par noklusētu normu).

+3
0
Atbildēt

0

dzintarz 18.03.2014. 09.09

IR projekts IR miris (nedzīvi dzimis)

Nožēloju savu iesaisti senplānota projekta izpildē,

+5
-3
Atbildēt

3

    dzerkaleliva > dzintarz 18.03.2014. 09.32

    Jā, es arī piekrītu, ārkārtīgi nepatīkama tēma priekš labējiem neliešiem un tautas bendēm.

    No IR noteikti jāatsakās, ja viņi visā savā ultra liberālismā un labējumā, atļaujas ko tādu publicēt, lai arī tas nav redakcijas viedoklis.

    +2
    -5
    Atbildēt

    0

    ArnisPKR > dzintarz 18.03.2014. 10.30

    Principā, kreisās ideoloģijas absolūtā dominante noved pie vēl sliktāka rezultāta, jābūt kādam līdzsvaram.

    —————

    “absolūtā” — vārds vietā. mērena, toties vadoša sociāldemokrātija ir nesusi lieliskus rezultātus gan zviedrijā, gan vācijā.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    ligakalnina > dzintarz 18.03.2014. 10.18

    Par tiem “neliešiem” un “tautas bendēm” tā ka nedaudz pārspīlē, gan labēja, gan kreisā ideoloģija ir pilnīgi legālas, un eksistē visur, un, galu galā, paši par to nobalsojam.

    Nelaime tā, ka mums nav normālas kreisās partijas, kas radītu līdzsvaru labējai ideoloģijai, kas dominē Latvijas nodokļu utt. sistēmā, ZZS, NA, vai SC tu taču par kreisām SD tipa partijām tu neturi?

    Principā, kreisās ideoloģijas absolūtā dominante noved pie vēl sliktāka rezultāta, jābūt kādam līdzsvaram.

    Bez tam, daudzi lēmumi mums tiek pieņemti politiskās korupcijas rezultātā, kam nav sakara ne ar vienu ideoloģiju, bet, kas izdevīgi lobistiem, kuriem ir nauda un ietekme.

    Par to Ir – un kurš preses izdevums tev šķiet labāks?

    Ir atspoguļo dažādus viedokļus, protams, ar noslieci uz labējo, bet, tā ir visā pasaulē, vienkārši, bija jābūt kādam izdevumam, kas, vairāk, atspoguļo kreisās idejas, bet, ar tikpat talantīgiem žurnalistiem.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

dzerkaleliva 18.03.2014. 08.46

Vakar statistikas mājas lapā ir vidējās darba spēka izmaksas stundā Latvijā.

Tās ir ļoti tuvu darba spēka izmaksām Vācijā.

Secinājumi, tam, ka Latvjā 80%-90% saņem šos verga grašus, kas ir 6 zemāki par Vācijas zemākajām algām vainojams.

1.Nenormālā LV uzņēmēju alkatība, krokodila asaras, ka vairāk maksāt nevaram ir nelietīgi meli.

2.Labējo partiju retorika un nekaunīgi ikdienas meli. Līdz ar to veidojas ārkārtīga nevienlīdzība, kas dzīvē ir vēl daudz augstāka par statistikas atspoguļoto. To palīdz uzturēt laupīt un paverdzināt kārās labējās partijas. Unikāls piemērs bija Vilka apgalvojums, ka algu pieaugums sagraus ekonomiku. Latvijā vispār nepamanīts izteikums, nonsens un absurds pēc būtības. Neviens politiķis normālā valstī ar tādu domāšanu un izteikumiem darboties nevarētu.

3.Pie nekaunīgiem meliem pieskaitāma arī nespēja ieviest progresīvo nodokļu sistēmu, apliekot 10 un 100 tūkstošus saņemošos ar 60% nodokļiem, bet noņemot nodokļus no 300€-500€ saņemošajiem. Pie meliem pieskaitāma argumentācija, ka Latvijā jau tādu lielo algu nav, un ka tad būs ar lielākiem nodokļiem jāpaliek 500-1000€ lielās algas, nekaunīgi meli un gatavošanās laupīt vēl vairāk, tiešām apliekot algas, kurām jākļūst par minimālām algām.

4.Darba spēka solidaritātes un arodbiedrību trūkums, nepsēja vienoti strādāt, kaut vai organizējot ģenerālstreiku ar prasību par minimālo algu 500€ valstī, kas būtu sākums, lai šo zagļu un bomžu bodīti, varētu sākt uzskatīt par valsti.

5.Pie tā paša, darba ņēmēju gatavība joprojām vergotu par šiem ubaga grašiem, nevis aizbraukt, tepat līdz Somijai, Vācijai vai citām valstīm, kas kuram tuvāks.

Tas viss kopā un citi faktori veido šo ārkārtīgi bezcerīgo situāciju un bojā ejai lemto zagļu un bomžu bodīti, cerības, ka to glābs NATO ir naivākas par naivām.

+6
-5
Atbildēt

2

    “Jālabojas” ir gan valstij gan uzņēmējiem. Valdībai un ministrijām jāpārskata nodokļu sistēma – pašlaik tur tiešām ir nodokļi, kas jāmaksā dubultā un citas muļķības. Jāsamazina valsts aparāts un daudz nopietnāk jāvēršas pret korupciju. Savukārt uzņēmējiem jāatmet uzmetēju tipa domāšana un tieksme iegūt megapeļņu un nodokļi ir arī jāmaksā. Tad arī pēkšņi atklāsies, ka darba algas valstī var vismaz dubultot.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    ArnisPKR > dzerkaleliva 18.03.2014. 10.13

    Parakstos pie 3. un 4.! Par darba devējiem runājot, jautājums ir nevis par skopumu, bet par nesaprašanu, ka darba spēks ir viņu lielākais “asset”.

    +7
    -1
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu