Obama: Starptautiskā kopiena neatzīs Krimas referenduma rezultātus • IR.lv

Obama: Starptautiskā kopiena neatzīs Krimas referenduma rezultātus

49
Cilvēks rokā tur karikatūru, protestējot pret Krimas referendumu, kas notiek zem Krievijas armijas šauteņu stobriem. Foto: AFP/LETA

Vēlētāju komiteja: Krimas referenduma gaitā notikuši neskaitāmi pārkāpumi

Referendumā par pievienošanu Krievijai šādu soli esot atbalstījuši 95,7% balsotāju, ziņo mediji, atsaucoties uz Krimas pārstāvju teikto pēc 75% biļetenu rezultātu saskaitīšanas. Taču ASV un starptautiskā kopiena nekad neatzīs Krimas “referenduma” rezultātus, jo tas sarīkots, pārkāpjot Ukrainas konstitūciju un Krievijas militārās intervences apstākļos, telefonsarunā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu svētdienas vakarā uzsvēris ASV prezidents Baraks Obama.

Sarunā, kas notikusi pēc ASV puses iniciatīvas, Obama arī norādījis, ka joprojām pastāv iespēja krīzi atrisināt diplomātiskā ceļā, bet vienīgi gadījumā, ja Krievijas karaspēks “apturēs iebrukumus” Ukrainas teritorijā, pavēstījis Baltais nams.

Savukārt Putins paziņojis, ka referendums par Krimas pussalas turpmāko statusu noticis “saskaņā ar starptautisko tiesību normām un ANO statūtiem”, un aicinājis sūtīt uz visiem Ukrainas reģioniem Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) misiju, paziņojis Kremļa preses dienests.

Putins norādījis, ka referenduma rīkošanā ņemts vērā “arī zināmais Kosovas precedents”, turklāt Krimas iedzīvotājiem bijusi garantēta iespēja brīvi paust savu gribu un izlemt savu likteni, ziņo LETA/AFP.

Kā apgalvojis Krievijas prezidents, “pašreizējās Kijevas varas iestādes nespēj un nevēlas iegrožot ultranacionālistisko un radikālo grupējumu patvaļu” un šie grupējumi “destabilizē situāciju un terorizē mierīgos iedzīvotājus”, tai skaitā krievvalodīgos un Krievijas pilsoņus.

Kā norādījis Kremļa preses dienests, tieši šādā kontekstā abu līderu sarunā esot skarta iespēja nosūtīt uz Ukrainu EDSO novērotāju misiju, kurai, pēc Putina domām, būtu jāaptver “visi Ukrainas reģioni”.

Kremļa paziņojumā norādīts, ka, neraugoties uz atšķirīgajiem situācijas vērtējumiem, kopīgi jāmeklē “iespējas stabilizēt situāciju Ukrainā”.

Lai gan sākotnēji šķiet, ka Krievija, pievienojot Krimu, ir ieguvēja, tas ir tikai īstermiņa risinājums. Ilgtermiņā Krievija būs zaudētāja, pirmdien LTV raidījumā “Rīta Panorāma”, teica Saeimas Ārlietu komisijas vadītājs Ojārs Ēriks Kalniņš (Vienotība).

Viņš skaidroja, ka rietumu valstis jau gatavojas spert atbildes soļus. Viņaprāt, sankcijām pret Krieviju jābūt pakāpeniskām, jo mērķis neesot sodīt Krieviju, bet gan panākt rezultātu – pārtraukt draudus Ukrainai.

Ieviešot kādas sankcijas, ir “jāatstāj durvis vaļā”, lai Krievija var atkāpties, teica Kalniņš.

“De facto” Krievija Krimu jau ir sev pievienojusi, bet “de jure”, tas varot vilkties gadiem, jo pārējā pasaule to neatzīs. Galvenais satraukums tagad esot par pārējiem Ukrainas reģioniem uz ziemeļiem no Krimas, piebilda Kalniņš.

Tikmēr Ukrainas Vēlētāju komitejas Krimas nodaļas priekšnieks Andrijs Krisko paziņojis, ka svētdien Krievijas okupētajā Krimas pussalā notikušā referenduma gaitā bijuši neskaitāmi pārkāpumi un to nevar uzskatīt pilsoņu patiesu gribas izpausmi.

Galvenā falsifikāciju shēma bijusi vienkāršotā procedūra, kādā cilvēki referenduma dienā balsošanas iecirkņos iekļauti papildu sarakstos. Cilvēku skaits, kas šādā veidā iekļauts sarakstos dažos iecirkņos bijis “anomāls”, ziņo LETA/Ukrainskaja pravda.

Eksperts pieļauj, ka pēc balsošanas vienā iecirknī cilvēki, izmantojot to pašu procedūru, varējuši nobalsot citā.

“Nav izslēgts, ka balsojuši arī Krievijas pilsoņi ar Krievijas pasēm. Tāda informācija tika saņemta no vairākiem avotiem. Mēs pieņemam, ka balsošana notika arī ar “mirušo dvēseļu” palīdzību, jo šie saraksti ir ļoti veci un nav precizēti. Vienā iecirknī izmantoti 1999.gada saraksti,” norādīja komitejas pārstāvis.

Novērotāju vidū nav bijuši tādu organizāciju pārstāvji, kas būtu pelnījuši uzticību, sacīja Krisko.

Ukrainai piederošajā Krimas pussalā, kuru kopš 28.februāra okupējusi Krievija, svētdien notika referendums par pievienošanos Krievijai.

Ukrainas valdība un starptautiskā sabiedrība referendumu, kas notika Krievijas militārās okupācijas apstākļos, uzskata par nelikumīgu. Krimas tatāri, kas sastāda 12-15% no pussalas iedzīvotājiem, referendumu boikotēja.

Kā paziņojusi referenduma rīkošanas komisija, apkopojot biļetenus no 75% balsošanas iecirkņu, 95,7% balsotāju atbalstījuši Krimas pievienošanu Krievijai.

 

Komentāri (49)

silvija_vitina 17.03.2014. 10.04

Kurmītim, kurš nu jau laiž pavisam šķidru caureju par to, ka “Latvijā 1991. gada 3. martā arī bija tieši tāds pats referendums kā vakar Krimā”

PAT PSRS konstitūcijā, lai gan, protams, tikai teorētiski, tomēr bija iekļauts punkts par republiku (un Latvija bija republika) tiesībām brīvi lemt par izstāšanos no draudzīgās tautu saimes, kas bija hipotētiska iespēja, un par kuru, rakstot pseidokonstitūciju, tās autori nekad neaizdomājās kā par reālu instrumentu.

Tajā pašā pieminētajā PSRS konstitūcijā (kuru, nezinu ar kādiem grozījumiem, izmanto RUS) šādas tiesības pat teorētiski netika piešķirtas autonomajām republikām un autonomajiem apgabaliem.

Nez kāpēc Krievija izliekas pilnīgi neredzam un nedzirdam čečenu vēlmi atdalīties no draudzīgā saimnieka. Un arguments ir kā reiz tieši tas pats – autonomā republika esot nedalāma vienība.

+8
0
Atbildēt

3

    Dina > silvija_vitina 17.03.2014. 10.39

    >> traductrice

    1. Es pareizi tevi sapratu? Tu man centies iestāstīt, ka PSRS „ļaunuma Impērija” bija daudz demokrātiskāka par šodienas „demokrātisko” Ukrainu? … :)

    2. tu gribi iestāstīt, ka gan Spānijas, gan Lielbritānijas konstitūcijās ir ierakstītas Basku zemes un Skotijas tiesības atdalīties ? Tiešāmmmm ? Jo to viņi kā reize šogad taisās darīt – rīkot attiecīgos referendumus. Un kaut kā nav dzirdami Baraka sašutušie spiedzieni par šo tēmu … :))

    3. NEVIENĀ no republikām, kuras atdalījās no PSRS (un Baltijas valstīs pavisam noteikti) netika izmantots konstitucionālais mehānisms izejai no PSRS. Par pamatu tika paņemtas ANO formulētās tautu pašnoteikšanās tiesības, kuras apliecināja Rererendums. Ja tev ir pretēja informācija – dod šurp! Ar lielu interesi iepazīšos, kā mēs „konstitucionāli” pareizi esam no PSRS izstājušies … :)))

    0
    -7
    Atbildēt

    0

    Zoņtiks > silvija_vitina 17.03.2014. 13.33

    Nesaki “mēs izstājāmies” – tu, anonīmais kurmi, joprojām vēl esi psrs. Vai drīzāk būtu jāsaka – psrs joprojām ir tevī.

    Ja jau tev tik ļoti patīk atsaukties uz ANO – tad intereses pēc paskaties ANO reakciju uz Krimā notiekošo un ANO reakciju uz savulaik bijušajās PSRS republikās notiekošo

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    Andris > silvija_vitina 17.03.2014. 12.41

    Kurmīti, skaidrs ka konstitucionāli. PSRS bija teikts viennozīmīgi: “Статья 72. За каждой союзной республикой сохраняется право свободного выхода из СССР.”

    Bez jebkādiem sikākiem paskaidrojumiem par procedūru, par pamatošanu un par izstāšanās deklarācijas tekstu – kādas būs, tādas būs.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 17.03.2014. 09.06

Putins svin Pirra uzvaru. Tad jau gals vairs nav tālu.

+7
-3
Atbildēt

8

    reksa > silvija_vitina 17.03.2014. 10.52

    Tradutrice ļoti pareizi norāda – Putins ir apracis gan sevi, gan visu Krieviju.

    Krievijas sabrukums ir tikai laika jautājums.

    +2
    -3
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > silvija_vitina 17.03.2014. 13.11

    DD1. Vārdos un barā viņi ir 5. kolonna, bet sadzīvē viņi domā, kā sakrāt naudu jaunākam auģikam vai kur aizlaist atpūsties. Latvijā dzīves līmenis ir stipri augstāks nekā Krimā. Krievija saviem tautiešiem šeit var piesolīt tikai pliku imperiālismu. Domāju, ka SC reitings varētu iet uz leju. Pie mums ir aizklātas vēlēšanas un nepareizi nobalsojušajiem nošaušana nedraud.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    peerku > silvija_vitina 17.03.2014. 10.56

    > Aldis

    “Krievijas sabrukums ir tikai laika jautājums.”

    Tā nav nekāda labā perspektīva nevienam, arī mums, kaimiņiem.

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    peerku > silvija_vitina 17.03.2014. 13.14

    > nomale DD1.

    “Domāju, ka SC reitings varētu iet uz leju. Pie mums ir aizklātas vēlēšanas un nepareizi nobalsojušajiem nošaušana nedraud”

    Ak tavu naivumu…

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > silvija_vitina 17.03.2014. 11.03

    to DD1

    Ja tā padomā, PSRS sabrukums pasaules telpā bija lielāka zemestrīce. Krievijas sabrukums būs tikai tāds neizbēgams “pēcgrūdiens”.

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

    peerku > silvija_vitina 17.03.2014. 10.46

    > traductrice

    No Jūsu mutes Dieva ausī, bet pagaidām Jūs vēlamo uzdodat par esošo.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    peerku > silvija_vitina 17.03.2014. 13.00

    > nomale

    “Latvija īstermiņā zaudēs ,bet ilgtermiņā noteikti iegūs. Tieši tāpēc, ka Krievija būs mūs aizbiedējusi.”

    Mūs Krievija vienmēr ir biedējusi, varbūt kāds rietumos ir beidzot attapies kāpēc, bet iekšējos valsts ienaidniekus Krima ir iedrošinājusi vēl vairāk pretoties jebkādai integrācijai, jo ir cerība šeit atjaunot Krieviju/PSRS klonu.

    +6
    -1
    Atbildēt

    0

    jmaklakovs > silvija_vitina 17.03.2014. 11.24

    Krievija noteikti ilgtermiņā zaudēs. Pat visiztapīgākie eiropieši ar muti smaidīs Putinam, bet ar smadzenēm plānos, kā tikt nost no adatas.

    Latvija īstermiņā zaudēs ,bet ilgtermiņā noteikti iegūs. Tieši tāpēc, ka Krievija būs mūs aizbiedējusi.

    Par gaidāmajiem Latvijas zaudējumiem – tur mēs esam bezspēcīgi. Atliek tik labāk sagatavoties un mācīties.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

peerku 17.03.2014. 09.56

Apokaliptiska sajūta. Putins ārdās, bet pasaule tikai noskatās kā reiz jau noskatījās uz Staļinu un Hitleru. Un tas ir arī saprotami, jo agresors ir pilnīgi neprognozējams, nemaz jau nerunājot par savstarpējo ekonomisko atkarību.

Ko tālāk? Latvijai varbūt vienīgā izeja ir pievienoties ASV kā 51.štatam. Jāizsludina referendums un ar 95% balsīm jāpievienojas.

+5
-2
Atbildēt

4

    Pieņemsim, ka tāda vēlme būtu. Taču paliek jautājums, ko darīt ar ES :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    peerku > peerku 17.03.2014. 15.35

    Jā, tas gan… :)

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    peerku > peerku 17.03.2014. 15.23

    > Krotow

    “…valstij, kurai pievienoties, arī jābūt vēlmei mūs uzņemt.”

    Man ir 100% pārliecība, ka, ja mēs lūgtu uzņemt Latviju kā vienu no Amerikas Savienoto valstu sastāvdaļām (51.valsti jeb štatu), mūsu lūgums tiktu akceptēts, jo tā būtu liela taktiska ASV uzvara pār Krieviju. Tas pat nebūtu nekas īpašs, jo ASV jau ir tādi attālināti štati.

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Varam pasludināt pievienošanos kaut vai Zanzibārai, taču ar to vien nepietiks. Tāda gadījumā valstij, kurai pievienoties, arī jābūt vēlmei mūs uzņemt. Latvijai šāda valsts, kura “grib”, pašlaik ir tikai viena – tieši tā, kurā mēs nevēlamies nonākt.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu