Kažociņš: 16.marts šogad ir bīstamāks nekā agrāk • IR.lv

Kažociņš: 16.marts šogad ir bīstamāks nekā agrāk

64
Jānis Kažociņš. Foto: Gints Ivuškāns, F64

Bijušais SAB vadītājs lūdz 16.martā nedot iespēju Krievijas pretlatvijas propagandai

Leģionāru piemiņas diena 16.marts šogad ir bīstamāks nekā jebkad agrāk, jo līdztekus visu laiku skanošajai Krievijas propagandai svētdien ir gaidāms referendums Krimā par šīs teritorijas pievienošanos Krievijai, otrdienas vakarā LTV raidījumā „1:1″ teica bijušais Satversmes aizsardzības biroja vadītājs Jānis Kažociņš.

Viņš teica, ka 16.marts šogad ir ļoti izdevīga sakritība, kad leģionāru piemiņas pasākumi notiek vienlaikus ar referendumu Krimā par pievienošanos Krievijai. „Tā ir viņiem ļoti izdevīga sakritība,” teica Kažociņš, norādot, ka leģionāru piemiņas diena var dot jaunu sparu Krievijas pretlatvijas propagandai.

Uz 16.martu Kažociņš ieteica skatīties valsts drošības un NATO kontekstā. „Mēs esam nostādīti tādā stāvoklī, kas ir bīstamākais kāds jebkad ir bijis kopš Aukstā kara (..). Ja viņu [NATO dalībvalstu] tautas sāks prasīt, kāpēc mums ir jāaizsargā šie cilvēki [Latvijas iedzīvotāji], kuri apspiež savus cilvēkus (..), kuri nevīžo paši uzturēt savu aizsardzību?” retoriski vaicāja Kažociņš.

Viņš uzsvēra, ka jau ilgu laiku Krievijas mediji par Latviju izplata „propagandu un melus”. „Ja krievu propaganda mūs var iztēlot par „naciķiem” (..), kur policija cīnās ar „antifašistiem” (..), tad tas varētu būt ārkārtīgi bīstami tieši šajā laikā,” norāda Kažociņš.

Lai Latvija būtu pārliecināta par pozitīvu NATO spēku attieksmi pret Latviju, ir jāveic trīs mājas darbi: jāsaliedē sabiedrība, jāizvairās no provokācijām un jāpalielina aizsardzības budžets, norādīja Kažociņš.

Šoreiz 16.martā visiem vajadzētu domāt par valsts interesēm, teica Kažociņš. Viņaprāt, arī leģionāriem vajadzētu doties uz Doma baznīcu un tad uz Lesteni.

Kā zināms, 16.marta pasākumos pie Brīvības pieminekļa savu dalību patlaban ir pieteikušas piecas organizācijas.

Arī valdība otrdien nolēmusi, ka ministri 16.marta pasākumos nepiedalīsies. Vienīgais ministrs, kurš bija plānojis doties gājienā, ir vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrs Einārs Cilinskis (VL-TB/LNNK).

 

Komentāri (64)

silvija_vitina 12.03.2014. 08.56

Var ļoti uzsaktāmi salīdzināt Gruzijas un Ukrainas rīcību, atbildot uz PROVOKĀCIJU. Rezultātu mēs visi ļoti labi zinām un apbrīnojam Ukrainu par neticamu savaldību un nepadošanos nekādām provokācijām. Tieši savaldība ir padarījusi Krieviju par valsti “non grata” pasaules telpā!

tiešām Latvijai vajag iet Gruzijas ceļu?

+14
-6
Atbildēt

14

    Marika > silvija_vitina 12.03.2014. 09.37

    Vita

    Zviedru avīzes rakstīja par zviedru labējo ekstrēmistu klātbūtni Ukrainā.

    Būtu nu zviedri ievazātos nēģerus un pašu pedofīlus vairāk pieskatījuši. Slima nācija, soda par prostitūtu pirkšanu, bet seksuālu vajadzību apmierināšana netiklā veidā, tiem ir norma.

    Ulofs Palme pelnīti saņēma savu.

    +4
    -10
    Atbildēt

    0

    Marika > silvija_vitina 12.03.2014. 12.02

    Vita

    krapula, un kā tavs t.s. padoms risina 16.marta situāciju Rīgā?

    Es tā saprotu, ka Jūsu mājā žurkas pa visiem kaktiem skraida un tarakāni pa galdu danco.

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    janis17 > silvija_vitina 12.03.2014. 11.59

    Vita Zviedru avīzes rakstīja par zviedru labējo ekstrēmistu klātbūtni Ukrainā. Kur ir garantija, ka viņi un iespējams arī citi nebūs arī Rīgā?

    _______________________

    kur tad garantija, ka urlas Zviedriju neapvainos “fašismā” un neokupēs?

    Redz, iemesls taču ir!

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    Marika > silvija_vitina 12.03.2014. 12.06

    Vita

    zinot krievu nenoacisma izpausmes Krievijā.

    Tās nav nekādas “neonacisma”, tās ir neostaļinisma – rusisma, šovinisma, izpausmes. Nacisti mīl savu tautu, un respektē pārējās. Krievi zvēriski ienīst visas, ja nu vienīgi piecieš rāpuļus, kā osetīnus vai abhāzus.

    +5
    -7
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > silvija_vitina 12.03.2014. 10.48

    Vita, zviedru neonacistu organizācijai Nordfront – par laimi! – nav savas dienas avīzes, tāpēc viņu nostāju varam uzzināt tikai internetā :)

    Ja runājam par Duginu un nacionālboļševikiem, tad Vācijā 20. gadsimta 20. gados nacionālboļševiki bija viena no kustībām, no kurām izveidojās Ādolfa Hitlera Vācijas Nacionālsociālistiskā Strādnieku partija.

    +3
    -4
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > silvija_vitina 12.03.2014. 10.56

    > tradutrice

    Ukrainā nekas nav beidzies. Rezultāts pagaidām miglā tīts. Vienīgais fakts, kas skaidrs par 100%, ka Krima Ukrainai atņemta.

    Pēc manas saprašanas labākā atbilde provokācijām ir turpināt SAVU ierasto ritmu. Nesākt slēpties, laipot, kaut ko aizliegt, baidīties, melot, bet turpināt ierasto dzīvi! Mēs patreiz sākam darīt visu iepriekš uzskaitīto un vismaz man, tas ir dziļi nepieņemami!Tāpēc noteikti iešu pie Brīvības pieminekļa.

    Ļoti gribētu, lai Cilinskis nekļūst par konformistu, ļoti, ļoti… Un tad lai Vienotības premjere Straujuma viņu atlaiž kā uzticību zaudējušu! Lai Straujuma un Vienotība pozicionējas atklāti. Lai cilvēki var novērtēt, kas vēl nav sapratuši, kādas vērtības aizstāv Vienotība.

    +10
    -8
    Atbildēt

    0

    gliters > silvija_vitina 12.03.2014. 10.46

    Nu re… Dugina skaļi teiktais ir Putina klusais sapnis – un Eiropa to varēs pilnībā izbaudīt, ja naivi cerēs, ka Putinam pietiks ar Baltijas “neonacistiem”, kurus var neaizstāvēt, jo pieminēt vācu pusē karojošos nav “politkorekti”.

    +9
    -7
    Atbildēt

    0

    Kaspars Špūle > silvija_vitina 12.03.2014. 10.16

    Vita, es nezinu, ko raksta zviedru avīzes, bet internetā var redzēt, ka zviedru neonacisti no Nordfront simpatizē Krievijai.

    +7
    -5
    Atbildēt

    0

    gliters > silvija_vitina 12.03.2014. 09.04

    Pagaidām nekādas atšķirības nav – rezultāts gan Gruzijai, gan Ukrainai ir teritoriālie zaudējumi. Kad “pasaules attieksme” materializēsies reālā palīdzībā, tad i salīdzinās. Un jebkurā gadījumā ziedu nolikšanu pie Brīvības pieminekļa ne tūvu nav tas pats, kas Chinvali apšaude – vismaz Krievija to neiestāstīs nevienam.

    +12
    -9
    Atbildēt

    0

    gliters > silvija_vitina 12.03.2014. 09.15

    Krievijai Ukrainā ir tālejoši plāni, kas neaprobežojas tikai ar Krimu. Es personīgi teikšu, ka Ukrainas taktika bijusi labāka tikai tad, kad Krievijas karaspēks un t.s. “pašaizsardzības vienības” būs ārā no Ukrainas teritorijas.

    +11
    -7
    Atbildēt

    0

    tuba76 > silvija_vitina 12.03.2014. 09.55

    krapula, un kā tavs t.s. padoms risina 16.marta situāciju Rīgā?

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

    tuba76 > silvija_vitina 12.03.2014. 10.34

    fretka, es nu stipri kritiski vērtētu to, ko var redzēt internetā :-), kur katrs var publicēt jebko. Labāk iepazīstos ar informāciju, zem kuras ir reāls cilvēks/mēdijs, kas nes atbildību par savu informāciju.

    Bet no otras puses – tas taču protams nav nekas pārsteidzošs, zinot krievu nenoacisma izpausmes Krievijā. Tādi tādus atrod visur.

    Te ir zviedru komentārs par Putina padomdevēju Aleksandru Duginu un viņa blogiem. Minētā persona cēlusies no nacionālboļševikiem, bijis ideju avots Zjuganovam, Žirinovskim. Un viņa sapnis ir par Eirāzijas ūniju no Vladivostokas līdz Lisabonai ar Krieviju centrā. http://www.dn.se/nyheter/varlden/sa-vill-putins-radgivare-lagga-europa-under-rysslands-fotter/

    +10
    -1
    Atbildēt

    0

    tuba76 > silvija_vitina 12.03.2014. 09.25

    Provokācijas iespējamas no vairākām pusēm. Problēma ir tā, ka 16.marts ir kā Latvijas vēstures esence miniatūrā – te ir vismaz 3 ieinteresētās puses, kuru dēļ ir grūti definēt 16. martu kā vienkāršu atceres dienu. Viena – ko redz gandrīz tikai latvieši un arī ne visi – vēsturiskās netaisnības upuru atceres diena. Otra – Krievijas atbalstīto pseidoantifašistu provokāciju mērķis, izmantojot pasaules sabiedrības diezgan haotisko (ne)izpratni par šīs dienas vēsturisko izcelsmi un faktu, ka padomju režīms joprojām pasaules sabiedrības acīs nav saņēmis pelnīto izvērtējumu līdzvērtīgi kā hitleriskais režīms. Bet trešā – ir īstie fašisti/nacisti – sauciet kā gribiet – kas neslēpjas aiz pseidoantifašistu izkārtnēm un kas izmanto jebkuru ieganstu savu mērķu reanimācijai. Zviedru avīzes rakstīja par zviedru labējo ekstrēmistu klātbūtni Ukrainā. Kur ir garantija, ka viņi un iespējams arī citi nebūs arī Rīgā?

    Rezultāts var sanākt tikpat bēdīgs cik bezkaislīgs ārpus Latvijas – latviešu vēsturiskās netaisnības upuru atcere var palikt nepamanīta jeb faktiski viltota, par ko parūpēsies to divu pārējo izdarības.

    +13
    -3
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > silvija_vitina 12.03.2014. 09.09

    atšķirība ir tāda, ka gruzijas gadījumā Krievija iešturmēja Gruzijā, tā teikt, sausām kājam, bet Ukrainas gadījumā slīkst aizvien dziļākā purvā. Ar katru dienu dziļāk. Un vairs nav runa par sausām kājām. Runa ir vispār – kā tikt ārā.

    +16
    -6
    Atbildēt

    0

Sanšains 12.03.2014. 13.11

Tas Kažociņš tomēr nav sevišķi gudrs.

Savulaik – tikai pirms nepilna gada – viņš “nožēloja”,ka SC nav ņemts valdībā un tāpēc ir tik “ietekmīgs” http://www.la.lv/kazocins-budams-pie-varas-saskanas-centrs-tik-ietekmigs-nebutu-4/, tagad prognozē,ka neņemot SC valdībā arī turpmāk, tas sašķelsies. http://www.lsm.lv/lv/raksts/latvija/zinas/kazhocinjsh-ja-sc-neuznjems-valdiiba-ta-var-izjukt.a79696/

Vēlreiz varam pārliecināties, ka tikai “pesimistiski” piesardzīgie un tāpēc skeptiskie nacionālisti ir vienīgie, kuri par “krievu lietām” spēj spriest kaut cik adekvāti un tāpēc arī viņi ir vienīgie, kuri šīs “lietas” spēj novērtēt ilgtermiņā.

+10
-5
Atbildēt

0

janis17 12.03.2014. 09.10

Lai Latvija būtu pārliecināta par pozitīvu NATO spēku attieksmi pret Latviju, ir jāveic trīs mājas darbi: jāsaliedē sabiedrība, jāizvairās no provokācijām un jāpalielina aizsardzības budžets, norādīja Kažociņš.

______________________________________

Par mājas darbiem: Kažociņam jau nu būtu jāsaprot, ka “saliedēt sabiedrību” NAV IESPĒJAMS! Nu pat slāvus ar slāviem nevar saliedēt, ja vieni no tiem ir moskaļi! Tas ir totāls absurds! Izvairīties no provokācijām var tikai tad, ja neviens negrib rīkot provokācijas! Ja “anķifašisķi” provokācijas gribēs, viņi tās sarīkos! Varbūt uzreiz pievienojamies kremlim, lai nebūtu provokāciju, ietaupīsim uz aizsardzības budžetu!?

+13
-9
Atbildēt

2

    Ojārs > janis17 12.03.2014. 11.53

    Ukraina mums ir superīgs piemērs,kas pierāda t.s. saliedētības neiespējamību. Nu nevar saliedēt okupantus ar apspiestajiem. Ukrainā visiem ir pilsonība, gandrīz visa sabiedriskā dzīve notiek krieviski, ukraiņu valoda kā valsts valoda ir vēl deklaratīvāka nekā Latvijā. Vai tas ir kaut ko devis? Vai krievi ir apmierināti… :)))

    +4
    -7
    Atbildēt

    0

    Marika > janis17 12.03.2014. 09.30

    aivarsk

    Nu pat slāvus ar slāviem nevar saliedēt, ja vieni no tiem ir moskaļi!

    Moskaļi nav slāvi, tāpēc arī tik neizmērojams to naids pret ukraiņiem, poļiem vai horvātiem. Moskalis(krievs) ir nenosakāmas izcelsmes īpatnis, pilnībā atbrīvots no savām saknēm, sejas, pagātnes un sirdsapziņas.

    +10
    -8
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu