Krievijas telekanāls salīdzina Viļņas 1991.gada notikumus ar Ukrainas "nacionālistu apvērsumu" • IR.lv

Krievijas telekanāls salīdzina Viļņas 1991.gada notikumus ar Ukrainas “nacionālistu apvērsumu”

38
Sieviete pie piemiņas sienas bijušajā Lietuvas VDK mītnē. Te iekalti čekas nobendēto cilvēku vārdi. Lietuva šodien atzīmē neatkarības atjaunošanas gadadienu un izraušanos no padomju ietekmes zonas. Foto: AFP/LETA

Pārraides autors ir Krievijas Federālā Drošības dienesta apbalvojumus izpelnījies Aleksandrs Sladkovs

Kremļa kontrolētais Krievijas telekanāls NTV Lietuvas Neatkarības atjaunošanas dienas priekšvakarā sagatavojis jaunu “svētku dāvanu” Lietuvai, apgalvojot, ka Ukrainas “nacionālistu apvērsumā” izmantots scenārijs, ko jau 1991.gadā esot izmēģinājuši “Lietuvas separātisti”, vēsta portāls “Delfi.lt”.

Pārraidē, kas bija veltīta bijušo omoniešu “netaisnīgajai vajāšanai”, izskanējuši sevišķi ciniski meli par 1991.gada 13.janvāra notikumiem Lietuvā, kuros no īpašo padomju karaspēka vienību lodēm un zem tanku kāpurķēdēm gāja bojā 14 neapbruņoti Viļņas televīzijas torņa aizstāvji un vairāki simti tika ievainoti.

Kā izteicies pārraides autors Aleksandrs Sladkovs, “separātisti” spriedzi Viļņā esot kurinājuši jau pirms desantnieku ierašanās, cilvēki pie televīzijas torņa pulcināti, liekot lietā maldināšanu, atvesti autobusos, bet “solītās ballītes vietā izmesti pie torņa”. Tur esot savesti pat bērnunama bērni.

Viens no raidījumā dalībniekiem bija kādreizējais Padomju Savienības Valsts drošības komitejas specvienības “Alfa” komandieris Mihails Golovatovs, ko Lietuva jau vairāk nekā divdesmit gadus grib saukt pie atbildības saistībā ar uzbrukumu Viļņas televīzijas tornim. Golovatova vārds plaši izskanēja medijos, kad aizpērn viņš tika aizturēts Austrijā saskaņā ar Lietuvas izdotu Eiropas aresta orderi, bet jau pēc nepilnas diennakts atkal atbrīvots un atgriezās savā valstī. Austrijas lēmums viņu atbrīvot toreiz izraisīja ne tikai Lietuvas, bet arī abu pārējo Baltijas valstu sašutumu. Protesta notas Vīnei iesniedza visas trīs Baltijas valstis, un pat prāva daļa austriešu sabiedriskās domas aptaujā pauda aizdomas, ka Golovatovs atbrīvots pēc Maskavas spiediena.

Skanot emocionālai mūzikai, kas vedināja just līdzi “netaisnīgi vajātajam” Golovatovam, Sladkovs viņu raksturoja kā cilvēku, kas visu mūžu cīnījies pret terorismu, atbrīvojis ķīlniekus un glābis cilvēkus.

Pats Golovatovs specvienību “Alfa” raidījumā salīdzināja ar “ugunsdzēsēju komandu”, kuras vienīgais uzdevums esot bijis tikt galā ar masu nemieriem.

Attīstot domu par šādas cildenas misijas nepieciešamību, Sladkovs klāstījis, ka tolaik Lietuvā attīstījies “tīrākais separātisms” – ar šiem vārdiem viņš apzīmējis Lietuvas valstiskās neatkarības atjaunošanu, par ko tieši pirms 24 gadiem, 1990.gada 11.martā, bija paziņojusi likumīgi ievēlētā Lietuvas Augstākā Padome jeb Atjaunotais Seims.

Kā apgalvojis žurnālists, “lietuviešu nacionālisti un dumpinieki” esot aplenkuši padomju karaspēka daļas un pieprasījuši, lai karavīri nāk ārā un atdod ieročus.

Bijušais Lietuvas komunistiskās partijas otrais sekretārs Vladislavs Šveds raidījumā izteicis pārliecību, ka Lietuva no PSRS izstājusies nelikumīgi. “Likumīgi viņi negribēja, jo labi saprata, ka likumīgi nekas neiznāks,” viņš paziņojis. Ar raidījuma vadītāju viņi pārsprieduši brīvo dzīvi Padomju Lietuvā, kas bijusi viena no plaukstošākajām PSRS republikām, un lietuviešus tolaik mīlējusi un cienījusi visa padomju tauta.

Tālāk pārraidē apgalvots, ka Lietuvas “separātistus” kontrolējis un savu svētību viņiem devis pēdējais PSRS līderis Mihails Gorbačovs.

Šo tēzi raidījumā attīstījis latviešu izcelsmes Lietuvas politiķis Kārlis Bīlāns, ko Sladkovs nosaucis par “cilvēktiesību aizstāvi, kuram būtu grūti pārmest simpātijas pret komunistiem un PSRS”. Tiesa gan, Lietuvā viņu pazīst kā kreisās partijas “Fronte” biedru un aktīvu tās populistiskā līdera Aļģirda Palecka līdzgaitnieku. Paleckis Lietuvā notiesāts par to, ka publiski noliedzis PSRS bruņoto spēku agresiju pret Lietuvas Republiku, kādā radiointervijā apgalvodams, ka 1991.gada janvāra traģisko notikumu laikā Viļņā “savējie šāvuši uz savējiem”. Kremļa kontrolētajos medijos arī viņš ne vienreiz vien parādīts kā Lietuvā nepamatoti vajāts taisnības aizstāvis.

Bīlāns un bijušais Lietuvas Komunistiskās partijas darbonis Aļģimants Naudžūns pārraidē apgalvojuši, ka Lietuvas neatkarības atgūšana izplānota Maskavā un to koordinējuši “Maskavas ielikteņi”, tostarp pirmais atjaunotās neatkarīgās Lietuvas valsts vadītājs Vītauts Landsberģis.

Pēc Sladkova teiktā, pagājušā gadsimta deviņdesmito gadu sākumā Lietuvā aktīvi darbojušies ārvalstu specdienesti, “rakstot likumprojektus, finansējot separātistus, gatavojot kaujiniekus”.

Pārraidē uzrunāts arī Baltkrievijā dzīvojošais bijušais padomju armijas Viļņas garnizona komandieris Vladimirs Ushopčiks, ko Lietuvai nav izdevies saukt pie atbildības saistībā ar 1991.gada 13.janvāra notikumiem. Viņš apgalvojis, ka omonieši tonakt šāvuši tikai gaisā un vienīgi ar tukšām patronām. Ushopčikam piebalsojis Golovatovs, stāstot, ka “Alfa” kaujiniekiem kaujas munīcijas nav bijis, bet provokatīvus šāvienus uz “tā dēvētajiem torņa aizstāvjiem” un arī omoniešiem esot raidījis kāds cits.

Raidījumā izskanējuši apgalvojumi, ka pie televīzijas torņiem atvesti citviet mirušu cilvēku līķi, ka to visu esot pierādījusi padomju prokuratūra, taču materiāli, kas attaisnojuši omoniešus, esot nodoti Lietuvai un pazuduši.

Raidījuma noslēgumā Sladkovs paziņojis, ka Viļņas 1991.gada notikumus varot uzskatīt par Kijevas “nacionālistu kaujinieku apvērsuma” mēģinājumu.

Viļņas Universitātes Starptautisko attiecību un politikas zinātņu institūta docents Nerijus Maļukevičs atzinis, ka šī pārraide viņam radījusi “zināmu vilšanos”, jo trešdien viņš pats gatavojas piedalīties informācijas kariem veltītā seminārā un runāt tieši par to, kā Maidana revolūcijas diskreditēšanai, domājams, tiks izmantoti 13.janvāra notikumi.

“Apsteiguši mani,” pasmējies politologs. “Notika tas, kam bija jānotiek, – stāsts par snaiperiem, par to, kā “kā savējie šāva uz savējiem” pārnests uz Ukrainas kontekstu.”

Viņš atgādinājis, ka Sladkovs pazīstams ar sižetiem, kas veltīti ne vien Lietuvai un Ukrainai, bet arī Gruzijai un Dienvidosetijai un izpelnījies daudzu Krievijas Federācijas dienestu, arī Federālā Drošības dienesta apbalvojumus.

Eksperts aicinājis Lietuvu uztvert šos uzbrukumus drīzāk kā “sava veida komplimentu”.

 

Komentāri (38)

oktaavs 11.03.2014. 18.48

Nav vērts reklamēt un komentēt kremļa paropagandas TV kanālu raidījumus. Priekš kam ?

Notiek īsts un pilnīgi reāls informatīvais karš. It īpaši tagad. Jeb nenotiek un tā ir tikai nekaitīga informācija ?

Pēc kara laiku likumiem atslēgt un neritralizēt ienaidnieka propagandu ir ikvienas valsts valdības un speciālo dienestu uzdevums. Ienaidnieks skalo mūsu pilsoņu smadzenes katru dienu arvien intensīvāk. Nu, kur ir neitrelizācijas rezultāts ? Atkal “Eiropa” neļauj ?

+12
0
Atbildēt

2

    oktaavs > oktaavs 11.03.2014. 19.41

    dons13

    Štrunts par rokeriem, bet kino labs. Paldies. Cerams, ka vismaz kādi sapratīs tā īsto saturu.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    egfoto > oktaavs 11.03.2014. 19.14

    Es reāli pārrēcos klausoties krievu ziņās tos rokerus, kas sūtīja humanitāro palīdzību uz Krimu. Tādi lohi! Man būt kauns.

    P.S. ieteiktu palasīties ko ebreju tv runā par šo situāciju:

    https://www.youtube.com/watch?v=lShxKVxSSOc&sns=fb

    ir vērts aizdomāties

    +4
    -1
    Atbildēt

    0

egils_krastins 11.03.2014. 17.29

Ukraina šodien pārtrauc krievijas TV kanālu retranslāciju.

http://ej.uz/faj1

Arī Baltijas valstīs ir pēdējais laiks aizvērt skatītāju acis un ausis no krievijas melu straumes.

Mēs jau it kā par normālu uzskatām to, ka aiz vārda brīvības var brīvi izplatīt melus un dezinformāciju. Neviens par to neatbild…

+14
-5
Atbildēt

7

    Inese > egils_krastins 11.03.2014. 17.37

    Nu lūk, pie varas nonākusē Ukrainas fašistiskā diktatūra vispirmām kārtām apspiež vārda brīvību.

    +3
    -12
    Atbildēt

    0

    Inese > egils_krastins 11.03.2014. 20.40

    Latviešu melu mediji šo nekad nepieminēs:

    OSCE media freedom representative concerned about new steps to restrict media plurality in Ukraine http://www.osce.org/fom/116312

    0
    -4
    Atbildēt

    0

    Inese > egils_krastins 11.03.2014. 22.27

    Ukrainas tauta to komentē šādi:

    Писец

    Вот она ,блять ,свобода слова от хунты. Сегодня запретят Российские каналы, завтра любые опозиционные , а послезавтра они запретят тебя

    ***

    Папуас

    Браво! Сегодня- отключили каналы, завтра- железный занавес, послезавтра будем молиться Ким Чин Ину! Бандеролагам, просить прощения и каяться, каяться, каяться, благодаря им просераем страну…

    ***

    ДА УЖ

    Видно правда глаза колет. За дураков нас держат.Мы вроде не сообразим где что!

    ***

    одесса

    Кабельные операторы Одессы при поддержке местного самоуправления отказались выполнить приказ цензурного укр.нац. совета.Вещание идёт в полном объёме к глубочайшему удовольствию горожан.

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    Inese Birzniece > egils_krastins 11.03.2014. 22.07

    Jā, pat ukraiņi daudz nečikājas ar nacistu ruporiem: http://censor.net.ua/news/275240/v_kieve_prekratili_translyatsiyu_rossiyiskih_telekanalov

    Cik ilgi Latvija?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Marika > egils_krastins 11.03.2014. 17.56

    tara

    Arī Baltijas valstīs ir pēdējais laiks aizvērt skatītāju acis un ausis no krievijas melu straumes.

    Vai iedomājies, ko tad Antonijas ielas nama kurators izdarīs ar kremļa slampām, V/RP?

    +3
    -1
    Atbildēt

    0

    marchaeva > egils_krastins 11.03.2014. 20.21

    Es domāju, ka ārzemju kanālus vajag reizi divos gados licencēt. Ja pārkāpj licences noreikumus, brïdināt. Ja atkal pārkāpj, nelielu sodu, bet ja pārkāpj sistemātiski vai demonstratīvi, licenci nost. Jāsaprot, ka aizliegumam ir jābūt samērīgam, jo viedokļu dažādība ir svarīgāka. psrs laikos arī bija tikai vremja, bet visi normāli klausījās zāģēto Amerikas balsi vai Tallinā skatījās somu tv.

    Noteikti vajag lai ir dažādība un laba izvēle tieši Latrelecom tv, vajag arī galvenos vācu un fraņču kanālus. Vajag retranslēt euronews visā Latvijā, un tulkot arī latviski.

    Krievijas kanāli un to meitas mediji jau ir vienīgie no tuvāk esošajām valstīm, kas faktiski tiek izmantoti subversīvos nolūkos.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

    egils_krastins > egils_krastins 11.03.2014. 18.52

    Svaigākā anekdote no Ukrainas!

    Suns šķērso robežu un dodas uz krieviju.

    Robežsargi jautā: uz kurieni dodies?

    Suns atbild: eh, te nav ko ēst, došos uz krieviju, tur būs labāk.

    Pēc kāda laika suns atgriežas Ukrainā. Uz robežsargu jatājumu kāpēc atgriežas vien nosaka: te vismaz riet vēl var!

    +9
    -1
    Atbildēt

    0

idzelme 11.03.2014. 17.36

Ja jau salīdzina, tad jau laikam arī prognozē.

Vēsture atkārtojas.

Lietuva kļuva neatkarīga, demokrātiska valsts.

Lietuvas gadījumā ALFA un OMON netika galā ar saviem pienākumiem un še tev rezultāts.

Tagad Ukrainā BERKUT arī netika galā ar saviem pienākumiem.

Baidos iedomāties, kas sagaida Ukrainas valsti – neatkarība un demokrātija.

Tas ir šausmīgi, drošāk taču ir zem cara tētiņa zābaka, kā viņi to nesaprot?

+12
-4
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu