Obamas padomnieks: Ja Krima tiks anektēta, pret Krieviju vērsīs papildsankcijas (papild.) • IR.lv

Obamas padomnieks: Ja Krima tiks anektēta, pret Krieviju vērsīs papildsankcijas (papild.)

83
Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks. Foto: EPA/LETA

Ukrainas premjers dosies vizītē uz ASV; Putins: Krimas varasiestādes ir leģitīmas

Ja Krievija anektēs Krimu, Vašingtona pret to vērsīs papildus sankcijas, svētdien paziņojis ASV prezidenta padomnieks nacionālās drošības jautājumos Tonijs Blinkens. Savukārt Vācijas ārlietu ministrs Franks Valters Šteinmeijers Krieviju brīdinājis – ja tā nebeigs varas eskalāciju Ukrainā, Eiropas Savienība pāries uz nākamo sankciju līmeni.

Šteinmeijers svētdien telekanālam ZDF teicis, ka tas būs jādara, ja pirmdien vai otrdien sarunās ar Krieviju tā nepiekritīs pāriet uz konflikta noregulējumu starptautiskās diplomātijas līmenī.

ES otrais sankciju līmenis paredz ieviest iebraukšanas vīzu atteikumu ES Krievijas amatpersonām, kā arī ES bankās esošo aktīvu iesaldēšanu.

ASV prezidenta padomnieks Blinkens svētdien vairākās intervijās ASV lielākajos telekanālos uzsvēra, ka Krimas referendumu un Krievijas iespējamo pussalas aneksiju neatzīs lielākā daļa pasaules, vēsta „Radio Svoboda”.

Ja Krievija nepārtrauks varas eskalāciju Ukrainā, teica padomnieks, pret Krieviju tiks vērsta plaši koordinēts spiediens gan no ASV, gan tās sabiedrotajiem.

Viņš arī atgādināja, ka ASV prezidents Baraks Obama un ES ir stingri paziņojuši – jau ieviestās sankcijas pret Krieviju ir tikai pirmais solis, bet pastāv „stingrs mehānisms šā spiediena, sankciju pastiprināšanai”. Telekanālam NBC viņš teica, ka jau ieviestās sankcijas pret Krieviju tai kļuvušas jūtamas.

Kā teica Blinkens, tagad jāizvēlas Krievijai – vai turpināt savas darbības un ciest jaunus ekonomiskos zaudējumus un nokļūt starptautiskās diplomātijas izolācijā, vai sākt konfliktu Ukrainā risināt diplomātiskā ceļā, atjaunojot Ukrainas suverenitāti.

Padomnieks arī atgādināja, ka Obama uzaicinājis vizītē Ukrainas premjerministru Arsēniju Jaceņuku, lai paustu viņam savu atbalstu.

Jaceņuks ar Obamu tiksies 12.martā

Ukrainas premjerministrs Arsēnijs Jaceņuks šonedēļ dosies vizītē uz ASV, lai ar Savienoto Valstu amatpersonām apspriestu satraucošo situāciju Ukrainā, vēsta LETA/AFP.

“Es došos uz Savienotajām Valstīm, lai piedalītos augstākā līmeņa sarunās ar mērķi atrisināt situāciju Ukrainā,” valdības sēdē svētdien pavēstīja Jaceņuks. Viņš norādīja, ka nākamo sēdi, kas paredzēta trešdien, vadīs viņa vietnieks.

Tagad kļuvis zināms, ka Jaceņuka tikšanās ar Obamu notiks trešdien, 12.martā, vēsta UNIAN.

Paredzēts, ka, viesojoties ASV, Jaceņuks tiksies arī ar Savienoto Valstu prezidentu Baraku Obamu, svētdien pavēstīja ASV nacionālās drošības jautājumu padomnieka vietnieks Tonijs Blinkens. Tā būs pirmā Jaceņuka vizīte ASV kopš viņa apstiprināšanas amatā.

Pagājušajā nedēļā Ukrainas premjers viesojās Briselē. Gan Eiropas Savienība (ES), gan ASV solījušas nodrošināt Kijevai finansiālu palīdzību.

Tikmēr Krievijas prezidents Vladimirs Putins norādījis, ka Krimas valdība, kas izsludinājusi referendumu par reģiona atdalīšanos no Ukrainas un pievienošanos Krievijai, ir leģitīma. To viņš teicis sarunā ar Lielbritānijas premjerministru Deividu Kemeronu un Vācijas kancleri Angelu Merkeli.

“Krimas leģitīmā vadība rīkojas, balstoties uz starptautiskajām tiesībām, un ar mērķi garantēt pussalas iedzīvotāju leģitīmās intereses,” telefonsarunās ar Kemeronu un Merkeli sacījis Putins.

Merkele: Krimas referendums ir pretlikumīgs

Vācijas kanclere Angela Merkele svētdien telefonsarunā ar Krievijas prezidentu Vladimiru Putinu norādījusi, ka Krimā gaidāmo referendumu par pievienošanos Krievijai uzskata par pretlikumīgu.

“Kanclere spēcīgi aizstāvēja Vācijas nostāju, ka tā dēvētais 16.marta referendums Krimā ir pretlikumīgs. Tas ir pretrunā Ukrainas konstitūcijai un starptautiskajām tiesībām,” paziņoja Merkeles preses pārstāvis Štefens Zīberts.

Merkele arī pauda nožēlu par progresa trūkumu centienos izveidot “starptautisku kontaktgrupu, lai palīdzētu atrast politisku ceļu un risinājumu” konfliktam Ukrainā.

Zīberts norādīja, ka Vācijas kanclere arī uzsvērusi, ka steidzami nepieciešams gūt rezultātus šajā jomā.

Merkele apspriedusi situāciju Ukrainā arī telefonsarunā ar Ķīnas prezidentu Sji Dzjiņpinu, kurš paudis atbalstu politiskam risinājumam caur dialogu.

Ukrainas robežsardze kopš marta sākuma valstī nav ielaidusi jau aptuveni 3500 cilvēku, kuri tika uzskatīti par iespējamajiem ekstrēmistiem, pavēstīja Ukrainas robežsardzes pārstāvis. To vidū ir arī 16 žurnālisti.

Ik dienu iekļūšana Ukrainā tiek atteikta vismaz pustūkstotim cilvēku. Ukrainas austrumu robežas aizsardzību nodrošina ap 5500 karavīru.

Savukārt Krimā turpinās Krievijas informatīvais karš – analogajā televīzijas apraidē vairs nav pieejami Ukrainas telekanāli, vēsta “Gazeta.ua”. Žurnālisti vēsta, ka Krimā redzams vairs tikai viens ukraiņu telekanāls “Tonis”. Visi pārējie ir vai nu atslēgti, vai arī to vietā tiek rādīti Krievijas televīzijas kanāli.

(papildināta no sākuma)

Komentāri (83)

silvija 10.03.2014. 08.21

ločmelim šī ziņa būs kā terpentīns ūkstā.

+11
0
Atbildēt

4

    Inese > silvija 10.03.2014. 10.47

    Ierados, tu esi burvīgi paškritisks.

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    Þanis Bezmers > silvija 10.03.2014. 11.20

    Tas par tevi, pridurok! Tu jau pa daudz atkārtojies, plate jau sadilusi.

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Þanis Bezmers > silvija 10.03.2014. 09.58

    Katrā ģimenē rodas pa kroplim.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

    archoftriumph > silvija 10.03.2014. 08.42

    Jānis Ločmelis / Saskaņas centrs / Rīga

    Dzimšanas gads: 1936

    P.Nahimova vārdā nosauktā Melnās jūras kara flotes augstskola ieroču speciālists, Kara politiskā akadēmija virsnieks ar augstāko kara politisko izglītību, kontradmirālis, Informācijas tehnoloģiju starptautiskā akadēmija filozofijas doktors

    pasts.eriga.lv

    Darbavieta:

    1.Rīgas dome deputāts

    2.Biedrība “Franču pretošanās kustība” valdes loceklis

    3.Akciju sabiedrība “Rīgas siltums” padomes loceklis

    4.Rīgas domes Izglītības, kultūras un sporta komiteja loceklis

    5.Rīgas domes Drošības, kārtības un korupcijas novēršanas jautājumu komiteja loceklis

    vinja gadiem visu cienju, saglabaajis asu praatu un speeju riikoties, zeel tikai ka Maskavas nevis Latvijas labaa.

    +10
    0
    Atbildēt

    0

Gaisma; Enģelis 10.03.2014. 10.22

:Beta

Jā, bet noticēt vajag un jo ātrāk jo labāk. Tā arī kāda holokaustā izdzīvojusī ebrejiete esot teikusi: Dariet vienalga ko, bēgat vai cīnāties – galvenais ir noticēt. Ja nenoticēsiet – jūs nogalinās.

Un nevajadzētu būt tādiem optimistiem, ka Putleram ar Krimu pietiks un kādas ekonomikas šaizes šo apturēs. Bidlas ir tik uzbudināti, ka gatavi gadu no uzvarošām ziņām vien pārtikt;) Krima ir tikai sākums

+10
0
Atbildēt

15

    Dina > Gaisma; Enģelis 10.03.2014. 10.58

    >> beta

    +++Putlers ticēja, ka ukraiņus varēs iebiedēt jebšu sakaitināt tā, ka viņi sāks šaut+++

    Krimā? Ah tad tāpēc tur tie „zaļie cilvēciņi” visās malās, ko? Lai banderas sāktu pa tiem šaut? Tad jāsaka, ka viņš tiešām laikam pārrēķinājās. Noticēja šo pļāpu tekstiem par savu personīgo drosmi un varonību. A izrādījās, ka zēniem pilnas bikses līdzko saprata, la uz šāvieniem var saņemt pretī analoģisku reakciju. Tas tev nav ar Molotova kokteiļiem nomētāt NEAPBRUŅOTUS berkurtiešus …

    Vajadzēja Krimā bruņotu „zaļo cilvēciņu” vietā nostādīt kādus pensionārus ar brošūriņām par labas uzvedības noteikumiem publiskās vietās. Varu derēt – tad gan „varonīgie demokrātijas aizstāvji” uzreiz būtu klāt ar beisbola nūjām! … :)))

    +1
    -4
    Atbildēt

    0

    inta_s > Gaisma; Enģelis 10.03.2014. 11.39

    Tā manuprāt arī bija apzināta maldināšana liekot domāt ka tas vēl tālu aiz kalniem, lai būtu laiks izdarīt to ko izdarīja – pārņemt militārās bāzes, nostiprināt robežas, nomīnēt tās, nogremdēt kuģi, iesūtīt papildus karavīrus, utt. un tad paziņot – a vispār mēs jau mēs tūlīt pat taisīsim referendumu un tad tikai Ukraiņi sāk kustēties:

    http://www.delfi.lv/news/world/other/video-nebeidzama-ukrainas-armijas-kolonna-dodas-krimas-virziena-cilveki-uzmundrina-un-dod-partiku.d?id=44283769

    0
    -1
    Atbildēt

    0

    inta_s > Gaisma; Enģelis 10.03.2014. 10.47

    Pagaidām viss notiek pēc viņa vēlmes. Neredzu kas viņu apturēs. Tie varētu būt tikai Krievijas pilsoņi taču tur liela daļa nozombēti taču kas nav tie dabū steku sejā.

    +1
    -2
    Atbildēt

    0

    inta_s > Gaisma; Enģelis 10.03.2014. 11.12

    Kas Tev liek domāt ka referendums Krimā nebija plānots? Man tieši tas teātris liekas ļoti labi iestudēts.

    «Es atgriezos no Maskavas ar labām ziņām. Mūsu brālīgā tauta mūs ņem savā sastāvā. Mēs kļūsim par Krievijas [federācijas] subjektu. Lai tas notiktu, mums ir jāatnāk uz referendumu 16.martā un jānobalso tā, kā vajag, bet mēs zinām, kā vajag,»

    http://www.tvnet.lv/zinas/arvalstis/500599-krimas_spikers_esmu_atgriezies_no_maskavas_ar_labam_zinam

    +1
    -1
    Atbildēt

    0

    dace_roze_lmt_lv > Gaisma; Enģelis 10.03.2014. 12.56

    beta >

    Kamdēļ turkiem taisīt ciet Dardanelus, ja viņi reāli kačā brangu naudu no Krievijas tūristiem? Tatāru dēļ? Ko turkiem šie tatāri dos? Dziļu morālu gandarījumu par morāla pienākuma izpildīšanu? Baiga motivācija. Turkiem jau bez tā problēmu čupa ar savu islamistisko premjeru Erdogānu, kas izrādījies par korumpetāku, nekā viņi būtu gaidījuši.

    Jūs, latvieši, esat bieži vien bezatbildīgi. Jūs gaidāt, ka kādi lielie jūsu problēmas atrisinās tamdēļ vien, ka jums tā būtu izdevīgāk, bet īstenībā varenajiem uz jums nospļauties. Tas pats attiecināms uz jūsu gaidām par turkiem. Protams, ka Krimas gadījums uzreiz pazemina nacionālistisku grādu arī Latvijā, jo nacionālisti redz, ka viņi var reali atrauties un dabūt no Krievijas purnā par savu untumu eksponēšanu un lekāšanu uz Latvijas krieviem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > Gaisma; Enģelis 10.03.2014. 12.28

    > morgenstern

    Protams, darīs ko varēs, uzpirkt noteikti mēģinās. Gan jau būs kāds kas pārdosies. Kāds kurmītis vai ločmelis atrodas visās tautās… :(

    Bet kopumā naids ar naudu nav dzēšamas. Tas ir par dziļu. Aizvainojums – jā, naids – nē…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    inta_s > Gaisma; Enģelis 10.03.2014. 10.41

    Kas tikai nozīmē ka Krimu varēs anektēt šo svētdien un tādu pašu shēmu izspēlēt citos Ukrainas reģionos, kur pārsvarā krievi.

    +2
    -2
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > Gaisma; Enģelis 10.03.2014. 12.35

    > viedoklis

    Iespējams, tā bija apzināta maldināšana, varbūt. Tas neko pa lielam nemaina, krievs dubļaino zābaku durvīs jau ielicis… Un tā maldināšana, ja arī bija, liecina arī par krieva nepārliecinātību, ka godīgā referendumā viņi var kaut ko iegūt. Tikai žuļījoties… un to visi redz, pat tie, kas politkorekti klusē…

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > Gaisma; Enģelis 10.03.2014. 11.52

    :beta

    ————

    Es domāju, ka Krimas tatārus nopirks. Šantāža + uzpirkšana ar amatiem, formālu valsts valodas statusu utt. No otras puses, krimtatāru tauta ir krasi negatīvi noskaņota pret Krieviju, es to sauktu par naidu, tā ka uzpirkšana teorētiski var izdoties tikai tad, ja viņi uzskatīs, ka Kijeva viņus ir nodevusi.

    +1
    0
    Atbildēt

    0

    inta_s > Gaisma; Enģelis 10.03.2014. 10.28

    Putina režīms ļoti labi zina ko dara. Nedomāja ka kaut kas no tā kas pašreiz notiek kā “pretreakcija” bija kas tāds ar ko viņš nerēķinājās un būtu bijis pārsteigums. Līdz ar to, diemžēl, var uzskatīt ka viss iet pēc Putina plāna.

    +3
    -2
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > Gaisma; Enģelis 10.03.2014. 11.20

    > viedoklis

    Pirmais referenduma termiņš bija nolikts uz 25. maiju, vienlaicīgi ar prezidenta vēlēšanām. Tad pārcēla, ja nemaldos uz 30. martu, tagad vēl divas nedēļas ātrāk uz 16. martu.

    Tas liecina, ka krieviem nekas ne tuvu neiet tā gribētos. Ir jāsteidz tas kumoss nokost, kamēr vēl kaut mazākā iespēja!

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > Gaisma; Enģelis 10.03.2014. 11.01

    > viedoklis

    Pagaidām viss notiek pēc viņa vēlmes.

    —————

    Tā nu gan nav. Scenārijs tiek ar mokām stumts uz priekšu, notiek kaut kādas konvulsīvas pārplānošanas, kā ar referendumu Krimā. Nekas ne tuvu neiet kā putlers gribētu!

    Vēlreiz, Krima pagaidām zaudēta, bet nedomāju, ka putleram tas būs tik viegls ieguvums. Ja, piemēram, Turcija aizstāvot Krimas tatārus un ar NATO piepalīdzību aizvērs krieviem Dardaneļu šaurumu, ko krievi iesāks ar Melno jūru? Makreles zvejos? Kas arī nav slikti. :)

    Ja tatārus neizsūtīs (bet tas nav iespējams), tad krieviem miera nebūs.

    Ja sāks apspiest, tatāri sūdzēsies Turcijai (Turcija jau apsolījusi palīdzību), skat versiju par Dardaneļiem.

    Kas atliks? Viena vienīga iespēja, kačāt Krimā naudu, ka maz neliekas…

    Un tad jau pašu etnisko krievu Krievijā neapmierinātība arī vairs nav tālu…

    Kad ir paiets ļoti mazs ceļa gabaliņš tā nemaz nevar pateikt, kurā virzienā virzīsies viss ceļš… :) :) :)

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > Gaisma; Enģelis 10.03.2014. 10.44

    > viedoklis

    Putlers, protams, zina, ko dara, bet par cik viņam kā visiem tirāniem ir vēlmju domāšana, tad sekas viņš prognozēt īsti nespēj, jo vadās no saviem pieņēmumiem, kas, protams, ir pašam par labu…

    Putlers ticēja, ka ukraiņus varēs iebiedēt jebšu sakaitināt tā, ka viņi sāks šaut, un tad pa burzmu neviens vairs nesapratīs, kurš iesāka pirmais, tad taisnība būs tam, kas skaļāk bļauj… Pārrēķinājās!

    Putlers cerēja uz krietni lielāku atbalstu no to sabiedroto puses, kurus viņš pats par tādiem uzskata… Ir tikai ļoti vēsas diplomātiskas frāzes, ko nu nākas visādi pielocīt, lai rastos atbalsta iespaids. Tātad atkal pārrēķinājās.

    Putlers zina, ko dara, bet vāji spēj prognozēt, kas iznāks, un nevis šodien un rīt, bet ilgtermiņā…

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    Ansis Reinhards > Gaisma; Enģelis 10.03.2014. 11.04

    > kurmīti

    Netērē laiku maniem komentāriem. Tu man esi tikpat dziļi pretīgs kā putlers, uz tas nav tāpēc, ka esi ļoti gudrs… debatēt ar Tevi ir kā vārtīties pa dubļiem, atvaino! :) Vismaz Tevi ignorēt es varu.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

    Gaisma; Enģelis > Gaisma; Enģelis 10.03.2014. 10.34

    Vienīgais, kas Putleru varētu būt pārsteidzis, ir Ukrainas “opozīcijas” valdības letarģiskais miegs.

    +5
    0
    Atbildēt

    0

armn 10.03.2014. 10.29

Pēdējā gadsimta laikā Krievu impērija ir jau divas reizes zaudējusi. Putins var iegūt īslaicīgas uzvaras, bet ar meliem neko stabilu nevar panākt. ASV un Rietumeiropa ir sākuši fundamantāli pārkārtot savas attiecības ar Krieviju un jau vidējā laka posmā mēs redzēsim rezultātus. Krievija ne finansiāli ne ideoloģiski nav spēcīga valsts.

+9
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu