Kāpēc mums jānosoda situācija Krimā? • IR.lv

Kāpēc mums jānosoda situācija Krimā?

41
Ukrainas studentu akcija Kijevā par Ukrainas nedalāmību. Foto: EPA/LETA
Zanda Kalniņa-Lukaševica

Runa teikta Saeimā ceturtdien, apspriežot Krievijas militāro agresiju Ukrainā

Patlaban ikviens Latvijas iedzīvotājs un arī vairums Eiropas valstu iedzīvotāju seko līdzi notikumiem Ukrainā. Katram ir savas domas un vērtējums par Ukrainā un Krimā notiekošo.

Kāda ir situācija Ukrainā un Krimā?

Ukrainas neatņemamo sastāvdaļu Krimu joprojām kontrolē Krievijas Federācijas bruņotās vienības bez atšķirības zīmēm, kuras tomēr izmanto Krievijas armijas specvienību ekipējumu, bruņojumu un militāro transportu ar Krievijas armijas numura zīmēm. Tikpat kā nevienam militārajam ekspertam vairs nav šaubu, ka iebrukumu Krimā veic Krievijas Federācijas bruņoto spēku vienības. Ukrainas armijas vienības ielenktas to bāzēs, tomēr atsakās padoties un neatbild uz provokācijām. Tāpat kapitulēt atteikušies arī Ukrainas Melnās jūras kara flotes kuģi, kurus ostās bloķējuši Krievijas karakuģi.

Ar šo bruņoto iebrukumu Krievija pārkāpj virkni starptautisko tiesību normu. Jau pats fakts, ka tās karaspēks atrodas Ukrainas teritorijā bez skaidras identifikācijas ir starptautisko tiesību normu pārkāpums. Tāpat saskaņā ar Apvienoto Nāciju Hartu, militāra spēka lietošana pieļaujama tikai aizsardzībai pret militāru uzbrukumu, vai arī, pamatojoties uz ANO Drošības padomes dotu mandātu. Par nevienu no tiem mēs nevaram runāt Krimas gadījumā. Krievija klaji pārkāpj arī pašas uzņemtās saistības, tai skaitā 1994.gada Budapeštas memorandu par drošības garantijām Ukrainai un 1997.gada Ukrainas un Krievijas Federācijas Draudzības un sadarbības līgumu.

Ukrainas parlaments – Verhovna Rada – ir leģitīma un lemtspējīga, turklāt vairums nopietnāko lēmumu tajā tiek pieņemti nevis ar vienkārši, bet gan konstitucionālo vairākumu. Līdz ar to parlamenta atstādinātā un Ukrainu pametušā bijušā prezidenta Viktora Janukoviča it kā notikusī vēršanās pie Krievijas ar lūgumu pēc militāras palīdzības arī nav leģitīms pamats Krievijas karaspēka ievešanai Krimā un ir pretrunā ar starptautisko tiesību normām. Tāpat ar faktiem nav apstiprinājušies Krievijas paziņojumi par Krimas etnisko krievu vajāšanu, un līdz ar to arī šis Krievijas arguments neiztur kritiku.

Sekas pašai Krievijai

Aizvien vairāk šķiet, ka Krievija ir pārrēķinājusies, cerot, ka 19. un 20.gadsimtu metodes strādās vienlīdz labi arī šodien.

Pasaule tagad ir daudz citādāka nekā pagājušā gadsimta vidū. Pateicoties informācijas tehnoloģijām un globālai tirdzniecībai, 21.gadsimta pasaule ir kļuvusi mazāka un daudz vairāk savstarpēji saistīta. Vienlaikus jāuzsver, ka politiskiem lēmumiem, viedokļiem un reakcijām ir liela nozīme.

Tikai divi nelieli piemēri. Jau pirmajā dienā pēc Krievijas Federācijas padomes lēmuma atļaut militārās darbības Ukrainas teritorijā, Krievijas fondu tirgi zaudēja vidēji 10% savas vērtības, arī Krievijas ekonomikas giganta „Gazprom” akcijas. Krievijas Centrālā banka bija spiesta iztērēt 11 miljardus ASV dolāru, kad cilvēki visā pasaulē steidza pārdot Krievijas rubļus, vairs neuzticoties to valūtas vērtības stabilitātei.

Un līdzīgus zaudējumus dienas laikā cieta arī vairums Krievijas bagātāko cilvēku. Atcerēsimies, ka tas notika tikai fondu tirgiem reaģējot uz kara draudiem, un nebija runas par Rietumu ekonomisko sankciju piemērošanu.

Protams, ekonomisko sankciju gadījumā Krievija varētu censties pārstrukturēt savu ekonomiku uz iekšējo pieprasījumu, tomēr nav vairs ne 19., ne 20.gadsimts un Krievija vairs nevar būt pilnībā pašpietiekama. Krievijai Rietumi kā tirdzniecības partneris ir nepieciešami ne mazāk, ja ne pat vairāk kā Rietumiem Krievija.

Otrs piemērs skar informācijas tehnoloģiju ietekmi. Lai cik izmisīgi Krievijas augstākās amatpersonas censtos noliegt, ka Krimas pussalas de facto kontroli veic tās bruņotie spēki, nav jāvelta pat daudz pūļu, lai interneta plašsaziņas līdzekļos atrastu fotogrāfijas, kas skaidri liecina par pretējo. Arguments par „Krimas pašaizsardzības vienībām” neiztur jebkādu kritiku un kļūst par absurdu, kad ikviens medijos var aplūkot Krimā uzņemtas fotogrāfijas ar karavīriem, kuri sēž Krievijā ražotajās 100 tūkstošu ASV dolāru vērtās bruņumašīnās „Tигр” ar Krievijas armijas numura zīmēm.

Lai nepieļautu negatīvo vēstures notikumu atkārtošanos un mācītos no tās sāpīgajām kļūdām, nepieciešams stingrs un noteikts Krievijas militārās agresijas nosodījums, prasot Krievijai ievērot starptautiskās tiesību normas un pašas uzņemtās saistības un veikt tūlītēju Krievijas armijas vienību izvešanu uz to bāzēm, saskaņā ar iepriekš noslēgtajiem līgumiem ar Ukrainu. Tāpat nepieciešama sarunu sākšana starp Krieviju un Ukrainas valdību par mierīgu krīzes noregulējumu, pie kā patlaban sarunās strādā Rietumvalstu un Krievijas amatpersonas un diplomāti.

Daudz vairāk par situācijas sākuma analīzi mums jālūkojas, kā panākt mierīgu un demokrātiskām vērtībām atbilstošu krīzes atrisinājumu.

Kāda ir Latvijas rīcība?

Tieši tāpēc, lai stiprinātu starptautiskās tiesībās balstītu situācijas risināšanu un iepriekš slēgto starpvalstu līgumu ievērošanu, arī Latvijas Saeimai ir jāpauž savs viedoklis un nostāja, stingri nosodot Krievijas Federācijas militāro agresiju Ukrainā un uzsverot nemainīgo atbalstu Ukrainas suverenitātei un teritoriālajai vienotībai, kā arī Ukrainas Verhovnas Radas leģitīmajai varai.

Jau iepriekš Latvijas Saeima deputātu vairākums savā paziņojumā aicināja Ukrainā konfliktā iesaistītās puses izvairīties no provocējošas rīcības un miermīlīgā ceļā risināt krīzi.

Bet svarīgi, ka starptautiski paustajai Latvijas pozīcijai ir arī reālās rīcības segums – Latvijas un Lietuvas valstu pilnvarotie vēstnieki jau vairākas dienas uzturas Krimas pussalā, kur ar Eiropas Savienības dotu mandātu novēro situāciju un seko, lai sarežģītajā situācijā nesāktos provokācijas un asinsizliešana. Tāpat divas Latvijas militārpersonas piedalīsies Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas (EDSO) novērošanas misijā, kuras mērķis ir atturēt Krimas pussalā esošos cilvēkus no iespējamas situācijas eskalācijas.

Tas ir veids, kā maza valsts var stiprināt demokrātiskas vērtības un mierīgu situācijas atrisinājumu.

Autore ir 11.Saeimas deputāte, Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja, Reformu partija

 

Komentāri (41)

simpsons 06.03.2014. 20.46

Kāpēc tikai jānosoda? Ja ES pārtrauc sarunas par vīzu režīmu, tad Latvijai vismaz būtu jāpārtrauc tirgot uzturēšanās atļaujas Krievijas pasu īpašniekiem.

Iespējamie klienti ir no augstākās vidusšķiras. Viņiem un viņu paziņu lokam var būt interesanti, ka kazahi, ķīnieši, ukraiņi var iegūt uzturēšanās atļaujas, bet Krievijas pilsoņi ne.

+12
-2
Atbildēt

1

    inta_s > simpsons 07.03.2014. 13.43

    Šim es piekrītu.

    0
    0
    Atbildēt

    0

Andris 06.03.2014. 23.34

Esmu sasodīti racionāls cilvēks, tāpēc mēģinu saprast, kādu dāvanu marionete – Krimas pašpasludinātais Augstākās padomes cariņš Aksjonovs mēģina Krimas iedzīvotājiem iesmērēt, paziņojot, ka pieņemts lēmums „Войти в состав Российской Федерации как субъект Российской Федерации.” Tātad krusts pāri kūrortsezonai, no kuras 3 mēnešiem gadu pārtiek visa pussala, jo pat pašnāvnieks negozēsies Melnās jūras krastā, kad pa ielām klīst bruņoti „nezināmie kareivji”. Otrkārt, tā kā pašlaik tomēr ir 21. g.s., bez elektrības pat putru neizvārīsi. Bet ar elektroenerģiju Krimu nodrošina Ukraina. Baidos, ka Aksjonovam un „nezināmajiem kareivjiem” nāksies pieteikt ilgstošu badastreiku. Ak, jā, badastreiks pie tam būs absolūts – arī bez dzeramā ūdens, jo arī tas – no Ukrainas. Un tā – vai nu pēc nedēļas viņu dvēseles dosies cepināties visdziļākajā elles lokā, vai arī marionetes diedziņu raustītājam – Puķinam būs jāmobilizē visi Krievijas helikopteri, lai kaut vai „nezināmajiem kareivjiem” no debesīm nomestu sainīšus ar sausiņiem un pudeles ar ūdeni. Par Aksjonovu maza rūpe – sunim suņa alga.

Jā, patiesi dižens stratēģis tas paralēlā dimensijā mītošais leopardu glāstītājs.

+8
0
Atbildēt

2

    Inese > Andris 06.03.2014. 23.54

    pašpasludināts? Bet tas ir tieši tas, par ko jūsmo nacionālais ministrs Cilinskis:

    – Tautas sapulce Maidanā turpina katru svētdienu dot politiķiem uzdevumus, kas nākamajā nedēļā viņiem jāizpilda. Lēmumus tauta pieņem ar balsošanu. Tā ir ļoti efektīva tiešās demokrātijas forma. Es ar lielu interesi skatos, kā tā darbojas, jo uzskatu – Ukrainai to vajadzētu nepazaudēt un kaut kādā veidā iestrādāt to valsts uzbūvē, lai tā neizgaistu tad, kad Maidans savu būs paveicis.

    0
    -5
    Atbildēt

    0

    gundega_heiberga > Andris 07.03.2014. 00.21

    Par austāko Radu drošu ziņu nav, bet Krievijas Domei tas varētu noderēt. Tā ir ļoti elastīga dajebko KAUT KāDā VEIDā IESTRāDāT VALSTS UZBūVē. Ipaši tam nozīme var pieaugt kad Puķins palielinās “tautas frontes” lomu.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

Anete 06.03.2014. 19.12

+8
-1
Atbildēt

5

    Inese > Anete 06.03.2014. 19.22

    Omuļa k-gs, lūk, latviešu intelektāļa spožs raksts!

    LATVIJĀ VALDA KULTŪRHOMOSEKSUĀLISTU UN KULTŪRFAŠISTU DIKTATŪRA http://www.nebruks.lv/?p=2296

    0
    -2
    Atbildēt

    0

    esmeralda_se > Anete 06.03.2014. 23.13

    >>>Pussy Riot atkal piekāva. >>>

    Spēcīgi abi sižeti.

    Kas viņiem, tiem “varoņiem”, galvās darās?

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    gundega_heiberga > Anete 06.03.2014. 23.13

    Kāds krieviskā garīguma caurstrāvots videosižets!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

    normundskr > Anete 06.03.2014. 19.17

    Jā. Kur viņi tādos daudzumos cilvēkus ar grūtu bērnību dabūjuši.

    Pussy Riot atkal piekāva.

    http://t.co/ylrdd4xQRN

    +5
    -1
    Atbildēt

    0

    normundskr > Anete 06.03.2014. 19.25

    Ko tur teikt. Dimiters ir sarežģīts cilvēks, vienmēr tāds bijis.

    +6
    0
    Atbildēt

    0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu