Cik brīvi lemsim par sankcijām, sēžot uz gāzes adatas? • IR.lv

Cik brīvi lemsim par sankcijām, sēžot uz gāzes adatas?

19
Foto: Ģedimins Savickis, F64
Vilnis Ķirsis

Latvijai jādomā par gāzes saņemšanas alternatīvu

Jau vairākas nedēļas aktīvi sekoju līdz notikumiem Ukrainā un, saprotams, velku arī paralēles ar Latviju un analizēju iespējamās konsekvences mūsu valstij. Ir skaidrs, ka Krievija pārkāpusi visas robežas, un brīdī, kad šķiet – tālāk vairs nav kur, tomēr atrodas arvien jaunas, ko pārkāpt. Skaidrs, ka ir pārkāpta robeža, aiz kuras vienkārša atpakaļceļa vairs nav un šis stāsts vienkārši nebeigsies.

Kas Latvijai būtu no šī visa jāsecina un kas jāmaina savā rīcībā? Ir skaidrs, ka agri vai vēlu būs jālemj par dažādām sankcijām pret Krieviju. Reālākās ir dažāda veida ekonomiskās sankcijas, Krievijas amatpersonu kontu arestēšana, vīzu neizsniegšana, ieroču tirdzniecības embargo utt.. Arī Latvijai būs jāpieņem konkrēti lēmumi un jāpauž nostājas šajos jautājumos.

Uzskatu, ka Krievijas rīcība ir nepiedodama un noteikti atbalstīšu visbargāko sankciju ieviešanu. Taču, lai aina būtu pilnīgāka, patiesības labad jāsaka, ka, sperot šos soļus, būtu muļķīgi cerēt, ka sankcijas būs tikai vienpusējas. Arī Krievija var izmantot savā rīcībā esošos instrumentus, lai vērstos pret mums.

Būsiet jau pamanījuši, ka ASV retorika ir krietni asāka nekā ES, jo tomēr daudz kas Eiropā ir atkarīgs tieši no Krievijas. Nedomāju, ka Latvijai patlaban ir reāli militārā iebrukuma draudi, taču dažādi ekonomiskās ietekmes instrumenti no Krievijas puses var tikt pielietoti.

Pirmkārt, KF ir liels noieta tirgus mūsu precēm: Latvijas eksports uz šo valsti ir ap 10%.Tā var aizliegt ievest Latvijas produkciju – pārsvarā tā ir pārtikas produkcija, t.s. slavenās šprotes. Tas būtu zaudējums, taču ne katastrofa, jo uzņēmēji jau lielā mērā ir pieraduši strādāt ar apziņu, ka vienu dienu tirgus var tikt vienkārši aizvērts ciet. Ražotāji varētu arī pārorientēties uz citiem tirgiem, kā tas notika 90.gadu beigās pēc Krievijas krīzes. Turklāt jau tagad ir rubļa vērtības kritums, kas automātiski padara eksportu neizdevīgu.

Taču ir instrumenti, ar ko KF var nopietni iedragāt mūsu un mūsu kaimiņvalstu ekonomiku, proti, elektrība un gāze.

Latvijā no dabasgāzes ir atkarīgs ļoti daudz kas: tā tiek lietota rūpniecībā, centralizētajās un individuālajās siltumapgādes sistēmās, bet pats svarīgākais, tas ir svarīgs resurss, no kā tiek ražota elektrība. Ja apkures problēmu varam risināt arī citādāk, tad bez elektrības mūsdienās apstājas viss: ražošana, sabiedriskā dzīve, apstājas slimnīcu un citas kritiski svarīgas infrastruktūras darbība.

Latvijas un arī pārējo Baltijas valstu vienīgais gāzes piegādātājs ir „Gazprom”, par kura spēju rīkoties ģeopolitiskā režīmā reti kuram ir šaubas. Turklāt tā nu ir sanācis, ka aprīlis ir tas brīdis, kad Inčukalna gāzes krātuve ir vistukšākā un tajā esošā gāzes daudzuma pietiek vien dažiem mēnešiem. Ja darbojas ekonomiskā režīmā, tad var iztikt varbūt gadu.

Pēc iespējas ātrāk ir jārada alternatīvas piegādes iespējas.

Ar Lietuvu rēķināties nevaram, jo Klaipēdas sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) termināļa tehniskais risinājums nav pagaidām piemērots Latvijas apgādei, nepietiekamas reversās starpsavienojuma jaudas dēļ. Igaunija un Somija jau ilgāku laiku nespēj vienoties, kur būvēt reģionālo termināli.

Ko darīt? Jābūvē sašķidrinātās dabasgāzes terminālis Latvijā. Vairāku Norvēģijas un ASV investoru priekšizpēte liecina, ka to varētu izvietot Skultē, jo šī nelielā osta atrodas vistuvāk Inčukalna pazemes gāzes krātuvei. Jūrā 2,5 km no krasta izvieto peldošu uzņemšanas platformu, bet no ostas līdz Inčukalna gāzes krātuvei zemē ierok ap 40 km garu augstspiediena gāzes vadu. Risinājuma izmaksu aplēse ir 100 milj. eiro, ieskaitot savienojuma cauruļvadu (salīdzinājumam, Klaipēdas termināļa izmaksas ap 430 milj. eiro, bet Paldisku ap 250-300 milj.eiro, pie tam neskaitot citus sistēmas infrastruktūras nepieciešamos uzlabojumus).

Projekts, ievērojot visas procedūras, IVN, zemju atsavināšana utt. varētu aizņemt vairākus gadus un, aktīvi strādājot, to būtu iespējams pabeigt līdz 2017.gada 3. aprīlim, kad beidzas “Latvijas gāzes” un Latvijas valdības savulaik noslēgtais privatizācijas līgums. Ja piepildītos ļaunākais scenārijs un valstī sāktos enerģētiskā krīze, bez lieku formalitāšu kārtošanas un uz īpaša likuma pamata projektu būtu iespējams realizēt pat 6 mēnešu laikā.

Ar šo rakstu gribēju izprovocēt ekspertu viedokļus un diskusiju par tūlītējiem soļiem enerģētikas neatkarības virzienā. Saprotu, ka mans piedāvātais risinājums varbūt nav pats lētākais, taču brīdī, kad izslāpušajam tuksnesī piedāvā ūdeni, par cenu kaulēties nepiedien. Ceru, ka manis aprakstītais ļaunākais scenārijs nepiepildīsies, taču ir arī teiciens – Dievs sargā tos, kas paši sevi sargā. Tāpat krietni drošāk varēsim lemt par kādām sankcijām, ja zināsim, ka vismaz teorētiski mums ir atkāpšanās ceļš.

Autors ir 11.Saeimas deputāts, Reformu partija

 

Komentāri (19)

mjantons 05.03.2014. 18.17

Savādas lietas te jālasa. Saeimas deputāti pēc Dombrovska valdības silta ieteikuma gatavojas tuvākajās dienās ierobežot Latvijas lielāko patērētāju tiesības piekļūt alternatīvām piegādēm pagarinot( laikam jau tikai pagaidām) ierobežojumu laiku līdz 2017. gadam. Nosvinēsim lielā oktobra 100 gadi, un tad gan uzreiz! Pa to laiku Klaipēdas terminālis jau noslēdzis līgumu par 100 milj. m3 glabāšanas iespēju Inčukalnā 2015 un 2016. Tie ir nekaunīgi un neprofesionāli meli par kautkādām nepietiekošām reversām (?) jaudām. 3/4 Latvijas gāzes patēriņa var transportēt caur šo škērsgriezumu. Nemazum ES milj. € tur ir ieguldīts un darbi turpinās. Lietuvieši ir visu izdarījuši, lai mums būtu alternatīva, bet šeit vēl gatavojas ar naudu mētāties un turpināt nervozi lūkoties Putina Krievijas virzienā. Gazprom ir ilggadīgs tirdzniecības partneris, bet bez alternatīvas dzīve ir nepatīkama. Tad nu paskatīsimies, ar ko Saeimas visas (!)partijas izskaidros savu draudzīgo balsojumu par labu vienīgajam piegādātājam. Viens tautas kalps man izteicās, ka iemesls ir pensināri – kategoriski pret liberalizāciju. Ka tik nesanāk kā ar elektrību?! Bet kādas te līdzības, grūtgalvji?

+12
-1
Atbildēt

2

    Beate > mjantons 05.03.2014. 23.32

    Paldies Ozoliņa kungs par komentāru!

    Par tirgus liberalizāciju- likumā ierakstīts, ka tirgus tiek atvērts no 2017.g. aprīļa vai arī ātrāk, ja ir parādījusies alternatīva piegādes iespēja.

    Bet ko Jūs tiešām domājat par LNG Latvijā? Vai nebūs tā, ka Klaipēdas risinājums spēs mums piedāvāt stipri dārgu alternatīvu, tāpat kā Paldiski? Bet tā kā Baltijas gāzes apgādes sistēmas centrs tomēr ir Inčukalns, tad tikai loģiski, ka terminālu būvējam paši Skultē, vistuvāk krātuvei.

    +2
    0
    Atbildēt

    0

    mjantons > mjantons 06.03.2014. 03.09

    Ja terminālis būtu Rīgas līcī, būtu labi. Bet nav nekāda nepieciešamība aizkavēt Baltijas tirgus apgabala veidošanu kaut vai par dienu, tam nav nekāda pamatojuma un iemesla. Stāsts par ierobežojumiem ar ” slepeno” LR&gazprom vai LR&ruhrgas līgumiem ir galīgi izdomāts. No patērētāju viedokļa ir galīgi vienalga kur gāzi ievada kopējā tirgus apgabalā – Klaipēdā, Paldiskos vai Skultē. Iepirkuma nosacījumiem konkrētā brīdī pasaules LNG tirgos ir izšķirošāka nozīme. Ja jau kopēja sistēmā ir veikti ieguldījumi, tad tos vajag izmantot. Terminālis Rīgas līcī būs nepieciešams un tas būs saistīts ar prasībām kuģošanai. līdz ar to funkcija būtu nedaudz plašāka, ka vienkārši ātra pārkraušanas.

    Manu dusmu lēkmi izraisīja Saeimas un pirms tam Valdības jau ceturtajā reizē pārceļot tirgus veidošanas sākumu. Ja Jums Ķirša kungs ar pilnu pārliecību rakstiski jānoformē būtu savu balsojuma motivāciju, kādi tur būtu galvenie argumenti? Pašlaik spēkā esošais likums par šādu datumu noteicis 4. Aprīli. Kas šeit par šķēršļiem? Taču ne jau neuzceltais terminālis Skultē, tam tāpat ir vajadzīgs atvērts tirgus tikai tad ir jēga vispār.

    Sankcijām ir tikai otršķirīga nozīme plānojot Latvijas nākotni. Es tomēr būšu nekaunīgs un nosaukšu Saeimas plānus ar gāzes tirgu par sabotāžu, kuras dzinējspēks ir slinkums un kolektīva bezatbildība. Šāda izšķirošā un pamācošā brīdī vajadzētu spēt sakoncentrēties!

    +3
    0
    Atbildēt

    0

Māris 05.03.2014. 17.24

Ārprāts, kas ir ar mūsu karmu, ka mums tie trakie suņi ir uz kakla.

Tā nācija taču dzīvo citā gadsimtā. Analfabēti. Propoganda un iebiedēšana ir viņu spēcīgākie ieroči. Pēdējās dienās sajutos kā padomju laiku cilvēks, nevis civilizētas valsts pārstāvis. Kā vispār krievijas vēstnieks LV tā var uzvesties?

Manā skatījumā SC uztaisīja politisko pašnāvību. Daudzu acīs. Nekad, nekad, nedodiet SC “mazo pirkstiņu”, tagad ir skaidrs ar ko tas var beigties.

Ja zina, kā Janukovičš nācis pie varas un ka viņš bija ļoti cieši saistīts ar Putinu.. Abi kopā esot rūpējušies par “tautu draudzību”, divvalodību (!), utt. Tagad Putins pasludina, ka Ukraiņu (!!) tauta ir izlaupījusi valsti, novedusi līdz bankrotam un dodas tur “kaut ko” sargāt. Var teikt Ukraiņiem pašiem vispār nav bijusi iespēja veidot savu valsti.

Paldies Dievam, ka mums ir Vaira. Citādi pie mums Maidana variants pilnīgi noteikti būtu elementāri realizējams. LV ir svarīgi zināt, ka kāds rūpējas par mūsu drošību!

Nacionāie- lūdzu- nekad, nekādas savienības ar viņiem neslēdziet! Viņi ir neadekvāti meļi. Normāli latvieši nekad dzīvē par viņiem nebalsos!

+7
0
Atbildēt

4

    andris902 > Māris 07.03.2014. 10.05

    ….andrej…man tiešām žēl, ka nesaproti vienkāršas lietas – ne jau hokeja spēlēšana ir nosodāma, bet…ar ko Tu to dari – aiz viena stūra spļauj virsū Saskaņas centra plakātam, bet aiz otra stūra saskaņiešiem spied roku, skaties acīs un smaidi platu smaidu – draugi, biedri un čomi līdz mūža galam….ja Kiršteins vien Twitterī spējīgs tēlot pārliecinātu nacionālistu, bet Ušakova priekšā izkūst kā sviests uz pannas, lai sarunātu amatiņus – tas ir pašdarbības teātra cienīgs uzvedums….no rīta 5.kolona, bet pēc stundas labie čomi…tfu!….

    0
    0
    Atbildēt

    0

    andris902 > Māris 05.03.2014. 18.23

    …un, ja Kiršteins ies atkal pie Ušakova mangot amatiņu, Parādnieks ar Naudiņu un “saskaņas brāļiem” gribēs uzspēlēt hokeju – ar hokeja nūju pa muguru, lai neluncinās pēc žēlabainas draudzības un saskaņas….

    +4
    -3
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Māris 05.03.2014. 18.44

    zane, biju par Tewi labākās domās. Tev nešķiet, ka, redzot kas notiek Krievijā, demonizēt Baltkrieviju ir vismaz muļķīgi Tu vēlies vēl vienu ienaidnieku? Starp citu, Lukašenko valdība vai viņu t.s. parlaments, ne reizi nav parmetis Latvijai par kreivvalodīgo tiesību pārkāpšanu , vai izplatījis tamlīdzīgas runas.

    Divi NA jefiņi uzspēlēja hoķi ar SC deputātiem. Kas tur slikts? Vai viņi ir spitālīgie, vai tad viņi atbilstoši likumam nav likumīgi ieguvuši Jūsu pakaļmesto LR pilsonību? Vai Tu ierosināsi saviem V deputātiem nesveicināties ar SC deputātiem?

    p.s. Starp citu – kāpēc jūs (V) esat iedevuši SC amatus Saeimā?

    ////////////////////////

    zanE …un, ja Kiršteins ies atkal pie Ušakova mangot amatiņu, Parādnieks ar Naudiņu un “saskaņas brāļiem” gribēs uzspēlēt hokeju

    +2
    -1
    Atbildēt

    0

    Ojārs > Māris 05.03.2014. 17.46

    Manā skatījumā SC uztaisīja politisko pašnāvību. Daudzu acīs. Nekad, nekad, nedodiet SC “mazo pirkstiņu”, tagad ir skaidrs ar ko tas var beigties.

    ———————–

    Saprātīgie Vienotības atbalstītāji un vēlētāji, lūdzu, nekad neaiciniet SC valdībā, nedodiet viņiem iespēju tikt pie varas mūsu valstī! Ja Āboltiņa, Viņķele vai Dombrovskis atkal ko tādu ir iecerējuši, sadodiet viņiem pa pirkstiem.

    +8
    -1
    Atbildēt

    0

Ojārs 05.03.2014. 16.35

Ķirsis ir ģēnijs! kā par šādu iespēju neviens nebija iedomājies?!

———————————-

p.s. Ideja uzbūvēt gāzes termināli jūrā pie Skultes ir vismaz piecus, sešus gadus veca. Pirmkārt, ir jātiek klāt Inčukalnam. Runā, ka Latvijas valdības daudzu gadu garumā ir pieļāvušas, ka gazproms tur “ieguldījis” investīcijas vairāku simtu miljonu dolāru apjomā…

LG privatizācija vispār ir viens no Latvijas liberastu veiksmes stāstiem. :)))

Paldies dievam, ka Šķēlem un nagļiem kopā ar exDienas (dikti jau nu Ozolings centās) atbalstu neizdevās nozagt Latvenergo. Tad mēs te redzētu ne tādus vien brīnumus…

+7
-1
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu