Režisors Kairišs: Negribu, ka Latvijā būtu bļodlaižu kultūra • IR.lv

Režisors Kairišs: Negribu, ka Latvijā būtu bļodlaižu kultūra

28
Viesturs Kairišs. Foto: Edijs Pālens, LETA

Pazīstamais režisors aicina nepieļaut kultūras darbiniekiem iztapīgu attieksmi pret varu, kam piemērs ir pašreizējā Krievija 

“Es negribu, lai Latvijā tiktu izveidota bļodlaižu kultūra. Es gribu Latvijā tādu kultūru, kas ir izaicinājuma kultūra, kas neapkalpo sabiedrību, akli tai izdabājot un izklaidējot. Es gribu tādu kultūru, kas izaicina izdarīt neiespējamo, kas patiešām strādā pie tā, lai radītu brīvu cilvēku. Un brīvs cilvēks brīvi domās, brīvi radīs, brīvi izteiks savu pozīciju vēlēšanās. Un brīvu cilvēku galu galā nav iespējams okupēt,” otrdienas vakarā “Lielās mūzikas balvas 2013” laureātu svinīgajā godināšanā teica režisors Viesturs Kairišs.

Kairišs tādējādi atsaucās uz notikumiem Ukrainā un Krievijas armijas Krimas okupāciju. Viņš otrdien saņēma “Lielās mūzikas balvas” statueti par pagājušā gada izcilāko Eiropas mūzikas notikumu – Riharda Vāgnera operas tetraloģijas “Nībelungu gredzens” iestudējumu Nacionālajā operā.

“Īpašs satraukums un liels gods man ir saņemt šo balvu šajā laikā, kad katru dienu mēs domājam un uzdodam sev jautājumu, un apspriežam iekšēji par kultūru, kultūras nozīmi un par Latvijas neatkarību. Par to saistību, kāda tam ir,” saņemot balvu, teica režisors.

Kairišs arī norādīja, ka pašreizējā krīze Krievijā atklāj šīs valsts kultūras darbinieku iztapīgo attieksmi pret varu, ko nedrīkstētu pieļaut Latvijā, vēsta “Diena.lv”.

“Jo es, piemēram, esmu šokēts, kad redzu, ka Krievijā šajās dienās uz vienas rokas pirkstiem saskaitāms kultūras darbinieku skaits ir izteicis protestu Putina agresijai Ukrainā. Tas man izraisa patiesu izbrīnu, jo tad, kad jānes olimpiskais karogs Sočos, tad ir neskaitāmi kandidāti uz šo posteni. Protams, mums ir jāsaprot, ka tas ir tāpēc, ka Krievijā ir izveidota bļodlaižu kultūra,” viņš teica.

Kā Ir.lv jau ziņoja, Latvijā atklātu boikotu Krievijai par iebrukumu Krimā pieteicis Jaunais Rīgas teātris un režisors Alvis Hermanis, atsaucot viesizrādes Krievijā un pat jauniestudējumu plānus.

Savukārt Krievijā jebkura protesta izpausme pret karu un iebrukumu Ukrainā tiek stingri apspiesta. Pretkara mītiņotāji visi tiek apcietināti.

Taču Krievijas mākslinieki, piemēram, grupas “Akvarium” līderis Boriss Grebenščikovs, arī grupas “Mašina vremeņi” līderis Andrejs Makarevičs izpauduši savu protestu pret Krievijas agresiju Ukrainā.

 

Komentāri (28)

Ieva 05.03.2014. 11.45

Te jau ir tas sāls. ASV ieņēma diezgan krasu pozīciju un Putins uzreiz pierāvās. Eiropas savienība diskutē… Latvija saka – lai dara kā grib, labāk stāvēsim malā un nekaitināsim. Tāda ģļēva pozīcija, es teiktu. Paldies Hermanim un Kairišam, kas parāda, ka Latvijā tomēr ir principiāli un drosmīgi cilvēki. Atšķirībā no Paula un Kalniņa, kas proponē, ka viņiem vienalga kādi nezvēri ir Krievijā, ka tik tur kādi mākslas pasākumi notiek. Manuprāt, jau tieši šī attieksme ir mākslas pamats. Un, ja pamats ir sapuvis, nez vai kāda māksla tur vairs iznāks. Kalniņam jau vairs labu laiku nekas neiznāk, mākslu ir aizstājuši marazmātiski spriedelējumi par politiku, par Paulu vēl ceru, ka nāks pie prāta.

Vakar Bērziņš runāja par Krievijas informācijas ierobežošanu. Izskatās, ka galīgi nesaprot jautājumu. Nav jau jautājums te ir par ierobežošanu, jautājums par Latvijas valsts atbalsta apturēšanu. Latvijas valstij piederošās operatoru kompānijas (nu labi, daļēji piederošās) ATBALSTA Krievijas propagandu to retranslējot. ATBALSTA! Runa ir par to, ne par ierobežošanu. Leiši jau sākuši kaut ko darīt, bet kā pierādīja notikums ar Viļņas notikumu interpretāciju, NEPLP tikai pateiks, ka tas nav labi- ja vispār kaut ko darīs. Manuprāt, šeit ir tīra NEPLP kompetence, bet šādu lēmumu pieņemšana prasa zināmu uzdrīkstēšanas, un tas nav viņiem pa spēkam, tas nav tik viegli, kā saplānot 50 miljonu iztērēšanu….

Un es atbalstu Vairas Vīķes pozīciju, ne Bērziņa gļēvo nostāju. Man šķiet, ka agresoram jādod pretspars, nevis mīļa miera labad jāļauj kāpt uz galvas…

+13
0
Atbildēt

3

    Ojārs > Ieva 05.03.2014. 15.12

    . Nav jau jautājums te ir par ierobežošanu, jautājums par Latvijas valsts atbalsta apturēšanu. Latvijas valstij piederošās operatoru kompānijas (nu labi, daļēji piederošās) ATBALSTA Krievijas propagandu

    ——————–

    Ja netranslēs viņi, visi urļaki pāries pie citiem kabeļoperatoriem, kuru Latvijā netrūkst, un tie tikai priecāsies par šo iespēju. Tāpēc vienīgais variants ir nobloķēt jebkādus krievu meļu kanālus. TV pārraides internetā no Olimpiādes taču tika bloķētas bez jebkādiem likumiem.

    0
    0
    Atbildēt

    0

    Ilgonis > Ieva 05.03.2014. 12.55

    Mazpilsētas lielveikalā noklausīta saruna… divi vīri nopietnos gados sašutuši debatē: “Vai tad no tā var gaidīt skaidru saprātu – viņš mums tāds kā zālē izkaltis suņa sū..”.

    +5
    -2
    Atbildēt

    0

    silvija_vitina > Ieva 05.03.2014. 12.00

    Latvijas valstij piederošās operatoru kompānijas (nu labi, daļēji piederošās) ATBALSTA Krievijas propagandu to retranslējot. ATBALSTA!

    Es teiktu vēl skarbāk. FINANSĒ! Kopš TV3 un LNT ir aizgājis uz maksas apraidi, personīgi es + mana māte + mana vecmamma + mana vīramāte (kopā konkrēti 4 mājsaimniecības) bija SPIESTAS iegādātiem “PAKETI”. Konkrēti es šobrīd no savas kabatas finansēju Krievijas kanālus. Pat, ja neskatos.

    Starp citu, NEPLPam uzrakstīju šajā saistībā oficiālu pretenziju. Gaidu atbildi.

    +9
    0
    Atbildēt

    0

silvija_vitina 05.03.2014. 12.49

Sevi pazemo ikviens, kurš diskutē/oponē trollim. Tas ir tas pats, kas strīdēties ar televizoru.

+10
0
Atbildēt

0

silvija_vitina 05.03.2014. 11.24

Berjozkins dabūja ar bumerangu pa pieri! Ai, tas laikam bija tas “… pretējais efekts”, par kuru viņš vakar tik loooooģiski runāja.

+9
0
Atbildēt

1

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu