Krīze Ukrainā - ekonomikas nākotne kļūst neskaidrāka • IR.lv

Krīze Ukrainā – ekonomikas nākotne kļūst neskaidrāka

21
Veikalā. Foto: Ieva Čīka, LETA
Pēteris Strautiņš

Par mazumtirdzniecības apgrozījumu 2014.gada janvārī

Ziņas par mazumtirdzniecības apgrozījuma, tātad – patēriņa izmaiņām – 2014.gada janvārī ir gaidītas ar lielāku interesi nekā „parastā” mēnesī, jo janvāris bija pirmais Latvijas mēnesis eirozonā. Iepriekš izskanēja dažādi minējumi par šā notikuma ietekmi uz iepirkšanās ritmu gada sākumā.

Taču nevar vispirms nepieminēt ģeopolitiskos jaunumus un to iespējamo ietekmi uz Latvijas ekonomiku. Joprojām ir cerība, ka dramatiskie notikumi Ukrainā neatstās būtisku ietekmi uz Latvijas ekonomiku un tas, bez šaubām, nav ne vienīgais, ne arī svarīgākais jautājums, par ko šajā brīdī raizēties.

Taču vismaz pagaidām ir jāsamierinās ar krasu nenoteiktības pieaugumu par mūsu tautsaimniecības sniegumu šogad. Ir vairāki apstākļi, kas rada bažas saistībā ar neizbēgamo starptautisko attiecību pasliktināšanos. Krievija ir svarīgs mūsu tirdzniecības partneris, turp pērn aizgāja 11,5% mūsu preču eksporta.

Ievērojot arī nesenās investīciju plūsmas, Krievijas lielo, kaut precīzi neizmērāmo lomu pakalpojumu eksportā, kā arī apstākli, ka tās daļa preču eksportā faktiski varētu būt lielāka nekā „uz papīra”, citiem vārdiem, daļa preču uz to tiek izvesta caur Igauniju un Lietuvu, tā varētu būt pat vissvarīgākais partneris. Pati Ukraina ir galamērķis mazāk nekā procentam Latvijas eksporta un arī pakalpojumu tirdzniecībā sadarbība nav īpaši cieša.

Par Ukrainas krīzes ekonomisko ietekmi jau var runāt ne tikai teorētiski. Ir krasi krities Krievijas rubļa kurss, jau tā līdzšinējā, visai pakāpeniskā vērtības samazināšanās šogad ir sagādājusi lielas galvassāpes daudziem eksportētājiem. 

Mūsu kaimiņvalsts ekonomika jau iepriekš balansēja uz recesijas robežas. Ja krīze netiks atrisināta, tad Krievijas un Rietumvalstu starpā sagaidāms nedraudzīgas retorikas kāpums un, lai nezaudētu ticamību, Rietumiem nāksies to balstīt uz reāliem darbiem, t.i., ekonomiskām sankcijām.

Par laimi, ir arī situāciju „mīkstinoši” apstākļi. Līdz šim ne politiska spriedze, ne arī ekonomiskās problēmas pašā Krievijā nav krasi ietekmējušas tranzīta plūsmu. Kaimiņvalsts tirgus ir svarīgs galvenokārt tām rūpniecības nozarēm – pārtikas, farmācijas, kā arī vieglajai rūpniecībai, kuru eksportu nevarētu ierobežot Rietumu sankcijas un pieprasījumu salīdzinoši maz ietekmētu iespējamā ekonomiskās situācijas pasliktināšanās Krievijā. Taču jāatzīmē, ka Krievijas tirgus ir svarīgs arī mašīnbūvei, īpaši jau elektrisko iekārtu un transportlīdzekļu ražotājiem, kurus krīze noieta tirgū jau var skart daudz vairāk.

Atgriežoties pie mazumtirdzniecības, notikušo visvieglāk ir rezumēt ar vārdiem, ka gandrīz nekas īpašs nav noticis, un tas šajās dienās skan visnotaļ nomierinoši. Kopējais apgrozījums pret decembri ir samazinājies par 0,6%, gada griezumā pieticīgs kāpums par 3,2%, joprojām stipri atpaliekot no reālo ienākumu kāpuma. Lejupslīdi šoreiz radīja pārtikas tirdzniecība, mēneša laikā (sezonāli izlīdzinātajos datos) sarūkot par 1,7%, iespējams, tāpēc ka cilvēki gada nogalē bija izveidojuši nelielus krājumus, lai nav jāiet uz veikalu brīžos, kad bija vislielākais sajukuma risks ar pāreju uz jauno valūtu. Decembrī pārtikas pārdošana gada griezumā bija pieaugusi par 8,5%.

Vienīgais interesantums šoreiz ir apģērbu tirdzniecība, kurā apjoms pirmo reizi pārsniedzis „trekno gadu” pīķa līmeni, pateicoties kāpumam pret decembri par 9%. Lielākajai daļai apakšnozaru līdz šim sasniegumam vēl ļoti tālu. Līdz šim veiksmīgākais mēnesis bijis arī tirdzniecībai pa pastu un interneta veikalos, kas acīmredzami skaidrojams ar tehnoloģiju un dzīvesveida izmaiņām.

Autors ir DNB bankas ekonomikas analītiķis

 

Komentāri (21)

Nika 03.03.2014. 17.32

Krievija nav un nevar but uzticams tirdzniecibas partneris. Kas to vel nesaprot? Ja tu eksporte uz krieviju, tad esi gatavs, ka vienu dienu politisku iemeslu del tas eksporta tirgus vairs nebus.

+13
0
Atbildēt

1

    simpsons > Nika 03.03.2014. 20.38

    Tieši tā! Ja ir īstermiņa projekti, kas neprasa lielus ieguldījumus, tad uz priekšu.

    Ilgākiem pasākumiem jāieliek aprēķinos riska faktors, ka Krievija reizi 3 gados boikotē Latvijas preces un reizi 10 gados piedzīvo pamatīgu krīzi. Ja perspektīvā peļņa, ņemot vērā riska ‘uzcenojumu’ joprojām liek siekaloties, tad var domāt. Bet, ja noslēdz līgumus par parasto cenu, tad paši vainīgi.

    Tas attiecas ne tikai uz uzņēmējiem, bet arī darbiniekiem.

    +4
    0
    Atbildēt

    0

Jolanta Švābe (Stalidzāne) 03.03.2014. 19.49

Ar Krievijā vadošo mafiju pie šprices nekas labs nav gaidāms. Ar jumtu iet kā ar bitēm, mūsu uzņēmēji par to pārliecinājās jau 1990-ajos gados. Pareizais lēmums ir organizēt savu uzņēmējdarbību tā, lai problēmu ar Krieviju gadījumā savu darbību austrumu virzienā varētu nopauzēt uz neierobežotu laiku līdz brīdim, kamēr situācija uzlabojas.

+7
0
Atbildēt

0

Kristīne 03.03.2014. 18.21

День противостояния с Украиной обошёлся России в 55 миллиарда долларов

==

“Это на 500 млрд больше, чем цена Олимпиады”, – пишут российские пользователи Twitter.”

==

http://www.epravda.com.ua/rus/news/2014/03/3/424047/

+4
0
Atbildēt

0

@

Komentāri nav iespējoti šim rakstam

Saņem svarīgākās ziņas katru darba dienas rītu